ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
Απύθμενη «μαύρη τρύπα»

Ενώ το κράτος μπορούσε να φέρει σε πέρας τα μεγάλα έργα πολύ πιο φτηνά και με μεγαλύτερη ασφάλεια, εν τούτοις έχει επιλέξει να επιδοτεί τους μεγαλοεργολάβους, για να θησαυρίζουν

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Αναμενόμενο ήταν πως η «μαύρη τρύπα» του Μετρό στη Δουκίσσης Πλακεντίας, θα αποτελούσε αφορμή για νέο γύρο διαπλοκολογίας και θα πυροδοτούσε σκυλοκαυγάδες μεταξύ αντιμαχόμενων «στρατοπέδων» της άρχουσας τάξης. Είναι φυσικό, η γιγάντωση των κατασκευαστικών ομίλων, που σημειώθηκε ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, χάρη στα «πακέτα» των Βρυξελλών και τα ολυμπιακά έργα, να διαταράσσει ισορροπίες στο εσωτερικό της πλουτοκρατίας και να προκαλεί αντισυσπειρώσεις, εκ μέρους άλλων επιχειρηματικών ομάδων, που βλέπουν να χάνουν έδαφος στην αέναη πάλη για (περισσότερα) κέρδη και εξουσία. Η μεταξύ τους άγρια φαγωμάρα είναι που αφήνει να μπαίνουν, μερικές φορές, κάποιες δειλές αχτίδες φωτός στα άδυτα του «μεγάλου τραπεζιού», όπου μοιράζονται δουλιές και «ζώνες επιρροής»...

Τίποτα, όμως, δε γίνεται παράνομα. Ολα γίνονται με τις ευλογίες της κυβέρνησης Σημίτη, η οποία, συνεπικουρούμενη από την, κατ' ευφημισμόν, αξιωματική αντιπολίτευση, αναλαμβάνει και προσδίδει μορφή νόμου στις επιθυμίες των μεγάλων αφεντικών. Παρ' όλο που αυτά είναι λίγο - πολύ γνωστά προκαλεί φρίκη η απύθμενη μαύρη τρύπα των μεγάλων έργων, που δεν «μπαζώνεται» με τίποτα. «Παραδόξως», όλα τα έργα καταλήγουν να στοιχίζουν διπλά και τριπλά από τον αρχικό προϋπολογισμό, με τον οποίο γίνεται η ανάθεση του έργου. Ενώ το κράτος μπορούσε να φέρει σε πέρας τα συγκεκριμένα έργα πολύ πιο φθηνά και με μεγαλύτερη ασφάλεια, εν τούτοις έχει επιλέξει να επιδοτεί τους μεγαλοεργολάβους, για να θησαυρίζουν.

Εμπαίζουν, ταυτόχρονα, τον ελληνικό λαό, που θα πληρώνει μέχρι «τετάρτης γενεάς», εμφανίζοντας την «αυτοχρηματοδότηση» ως πιο «σωστή» και δίκαιη μέθοδο, επειδή τάχα ο ελληνικός λαός δε θα βαρύνεται με το κόστος του έργου. Η αλήθεια είναι ότι ο ελληνικός λαός θα πληρώνει διπλά: και την κατασκευή του έργου (μέσω προϋπολογισμού) και την εκμετάλλευσή του (διόδια). Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι «ιδιωτικοί δρόμοι»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΧΩΡΙΣ «ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ»

«ΚΥΡΙΑΡΧΗ» ΔΙΑΠΛΟΚΗ: «Μια τρύπα σαν κι αυτήν της οδού Δουκίσσης Πλακεντίας, τυχαία και πιθανή για τους πολλούς, ήλθε συμβολικά σε χρόνο κρίσιμο να καταδείξει την απείρως μεγαλύτερη τρύπα των κατασκευαστικών έργων, που εκτελούνται "σαλαμοποιούμενα" στα γρήγορα χωρίς μελέτες και προσοχή και με κόστος απροσμέτρητο, προς δόξαν των αδηφάγων εργολάβων και της κυριαρχούσης πολιτικοοικονομικής διαπλοκής. Με αφορμή την "τυχαία" αυτήν τρύπα αποκαλύπτεται τώρα ότι οι επεκτάσεις του μετρό "μοιράστηκαν" βιαστικά σε πολλούς "διαγωνισμούς", υπό την πίεσιν και των ολυμπιακών αγώνων, ώστε να εξυπηρετηθεί το κυρίαρχο κατασκευαστικό λόμπι» (Από το βασικό θέμα της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ).

ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ: «Αυτά τα λεφτά (σ.σ. από τα διόδια) πάνε στην Αττική Οδό, την εταιρεία η οποία υποτίθεται ότι κατασκεύασε το έργο. Ακούω όμως ότι η υπέρβαση είναι της τάξεως του 400%. Δηλαδή ότι εκτός από τα 200 δισ. που έβαλαν αρχικά αυτοί μπήκαν από το κράτος άλλα 800. Το έργο το έκανε το κράτος δηλαδή! Πώς δικαιούνται αυτοί όλα αυτά τα χρήματα;» (Θ. Πάγκαλος - ΣΚΑΪ).

ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΕΣ «ΜΑΥΡΕΣ ΤΡΥΠΕΣ»: «Τώρα που το τούνελ στο οποίο έχει μπει η παγκόσμια οικονομία διαρκώς σκοτεινιάζει, οι ηγέτες της θυμούνται ξαφνικά τον κρατικό παρεμβατισμό που είχαν βάλει στο ράφι: δίνουν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις τις επιδοτήσεις που μέχρι τώρα αρνούνταν στις δημόσιες. Βάζουν χέρι στον κρατικό προϋπολογισμό για να ενισχύσουν και να επιδοτήσουν το Κεφάλαιο, χωρίς να νοιάζονται για τις "μαύρες τρύπες" - αυτές τις θυμούνται μόνο όταν πρόκειται να στραγγαλίσουν την Εργασία» (Ρούσος Βρανάς - ΝΕΑ).

«ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ» ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ: «Με κατάργηση του τεκμηρίου απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις αγοράς, σύστασης ή αύξησης των κεφαλαίων επιχειρήσεων αλλά και χορήγησης δανείων προς οποιονδήποτε κ.ά. που προβλέπει ο νέος φορολογικός νόμος, ανοίγουν οι πόρτες για φοροαποφυγή και παράκαμψη του "πόθεν έσχες", στο όνομα της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας» (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Λαϊκά «ομόλογα» με 4% - ΕΝΤΟΚΟ ΦΛΕΡΤ ΣΕ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 18 ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΦΡΕΝΟ ΣΤΙΣ ΕΦΟΡΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΑΖΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΡΗΜΑ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΛΑΪΚΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΚΟΜΠΟΔΕΜΑ ΜΕ ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Συμπαιγνία κυβέρνησης - τραπεζιτών - ΣΚΕΤΗ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΑ «ΛΑΪΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ».

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΕΡΓΟΛΑΒΩΝ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ - Η τρύπα στο Μετρό ανέδειξε τη διαπλοκή του κατασκευαστικού λόμπι.

ΕΣΤΙΑ: ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ «ΓΙΑΠΙ» ΕΙΝΑΙ Η ΑΘΗΝΑ - Η κυβέρνηση αποποιείται των ευθυνών της.

ΕΘΝΟΣ: Θα υπολογίζεται με βάση την τελευταία 5ετία - ΕΦΑΠΑΞ ΝΕΟΥ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΜΗΡΟΙ 200.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΔΩΣΤΕ ΑΜΕΣΩΣ ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΤΑ ΘΡΑΝΙΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΑΞΙ.

ΧΩΡΑ: ΚΑΤΑΡΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝΩΘΕΙ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΙΚΟΣΙ ΜΕΤΡΑ ΑΝΑΣΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ, ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΕΣ ΚΑΙ ΓΟΝΙΚΕΣ ΠΑΡΟΧΕΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΑΤΑΓΟΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΛΟΝΔΙΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Κυπριακό καλεί Αιγαίο: «Παραλείφθηκε, ενδεχομένως λόγω επικέντρωσης του ενδιαφέροντος στο Κυπριακό. Αλλά στο περίφημο σχέδιο Ανάν για το Κυπριακό γίνεται λόγος και στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας και μάλιστα με τρόπο εντυπωσιακό. Ο γ.γ. του ΟΗΕ, αναφερόμενος στο πώς θα συνταχθούν οι νόμοι του νέου κράτους στην Κύπρο για τα χωρικά ύδατα, την υφαλοκρηπίδα και τον εναέριο χώρο, κάνει λόγο για "ζωτικά συμφέροντα γειτονικών κρατών". Εναν όρο που παραπέμπει στο "πάγιο" τουρκικό επιχείρημα ως προς την υφαλοκρηπίδα του Αιγαίου...» (Αρης Αμπατζής - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Εποικοδομητικός ραγιαδισμός!!! «Ο εκσυγχρονισμός δε δείχνει να μας πέτυχε. Μήπως λοιπόν λειτουργήσει λίγος εποικοδομητικός ραγιαδισμός; "Μην κάνετε τέτοια πράγματα, μας κοιτάζουν οι ξένοι"» (Α. Δ. Παπαγιαννίδης - ΒΗΜΑ).

Πρόσκληση σε φαγοπότι: «Να συμμετάσχουν στα προγράμματα του Ελληνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, τα οποία θα φτάσουν τα 550 εκατ. ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια, κάλεσε τους επιχειρηματίες ο υφυπουργός Εξωτερικών Ανδρέας Λοβέρδος... "Η Ελλάδα δεν είναι μια χώρα που παίρνει ανθρωπιστική βοήθεια, είναι μια χώρα που δίνει", είπε ο Α. Λοβέρδος. "Ανήκει στο κλαμπ των 25 πλουσίων της Γης και με όσες δυνάμεις έχει βοηθά άλλες χώρες που έχουν ανάγκη» (Χριστίνα Κοραή -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Παλινόρθωση... της «δημοκρατίας»: «Οκτώ μεγάλες ομάδες μετόχων ελέγχουν το 85% της αξίας των 64 μεγαλυτέρων ιδιωτικών επιχειρήσεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τις αναλύσεις της τράπεζας Brunswick UBS Warburg. Τα έσοδα των δώδεκα μεγαλύτερων εταιριών που έχουν ιδιωτικοποιηθεί συγκρίνονται με τον ισολογισμό της ομοσπονδιακής κυβέρνησης» (ΛΕ ΜΟΝΤ - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ