ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Οπλο» η αλληλεγγύη

ΚΑΡΑΚΑΣ-ΛΑ ΠΑΣ.--

Η απεργία-λοκ άουτ συνεχίζεται, όπως και τα κροταλίσματα της αντιπολίτευσης, στην προσπάθειά της να υποσκάψει και τελικά να διαλύσει τη διαδικασία της «μπολιβαριανής επανάστασης». Η αντίσταση του λαού της Βενεζουέλας είναι παρούσα κάθε στιγμή, ο αγώνας συνεχής και αδιάλειπτος παρά την άνιση μάχη κατά των κέντρων της ολιγαρχίας, εγχώριας και διεθνούς. Στο πλευρό του, η αλληλεγγύη και η συμπαράσταση των λαών της Λατινικής Αμερικής πρωτίστως.

Αλληλεγγύη που έχει εκφραστεί με πάρα πολλούς τρόπους και από πάρα πολλούς φορείς. Ιδιαίτερη όμως σημασία προσλαμβάνει η πρόταση που διατυπώθηκε από τον Εβο Μοράλες, ηγετικό στέλεχος του κινήματος των Κοκαλέρος της Βολιβίας και ηγέτη του «Κινήματος για το Σοσιαλισμό» (MAS), δεύτερου σε δύναμη πολιτικού σχηματισμού της Βολιβίας, για την οργάνωση και το συντονισμό του κινήματος αλληλεγγύης σε όλη την αμερικανική υποήπειρο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Prensa Latina, ο Μοράλες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χτες στην πρωτεύουσα της Βολιβίας, Λα Πας, τόνισε ότι ήδη έχει καταθέσει την πρόταση και την πρωτοβουλία αυτή στον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ώστε να γίνει πραγματικότητα κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 24 έως τις 27 του Γενάρη στο Πόρτο Αλέγκρε.

Μάλιστα, ο Μοράλες τόνισε ότι η ιδέα σχηματισμού ενός κοινού μετώπου, ενός ενιαίου κινήματος αλληλεγγύης προς τη Βενεζουέλα, αλλά και ενάντια σε όλες τις προσπάθειες που εκδηλώνονται από τις συντηρητικές δυνάμεις στην υποήπειρο και στις προσπάθειες επέμβασης, είναι και η βάση του αγώνα κατά της ALCA (Συνθήκης ελεύθερου εμπορίου) και όλων των αγώνων, που θα μπορούσαν να συντονιστούν σε έναν κοινό άξονα.

Ως προς την άμεση και επιτακτική ανάγκη εκδήλωσης της αλληλεγγύης προς τη Βενεζουέλα και την κυβέρνηση Τσάβες, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στο άμεσο χρονικό διάστημα μία διεθνής διάσκεψη στο Καράκας με την ενεργό συμμετοχή των λαϊκών κινημάτων και των πολιτικών δυνάμεων της Αργεντινής, της Κολομβίας, του Εκουαδόρ, του Περού και άλλων κρατών. Μάλιστα, ο Μοράλες αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της 2ης Διάσκεψης κατά της ALCA, που έγινε πρόσφατα στην Αβάνα, όταν συζητούσε το ζήτημα με τον Φιντέλ Κάστρο κατέληξαν να συγκεκριμενοποιήσουν την πρωτοβουλία και να αρχίσουν να εργάζονται με τη μορφή του επείγοντος, προς την επίτευξή της.

Στο μεταξύ, στην ίδια τη Βενεζουέλα, το κλείσιμο των τραπεζών προκάλεσε την πτώση της ισοτιμίας του εθνικού νομίσματος, καθώς πολλοί προσπάθησαν να κάνουν αναλήψεις εξαιτίας της 48ωρης απεργίας, Πέμπτη και Παρασκευή. Το μπολιβάρ έχασε 10% της αξίας του, σε σχέση πάντα με το αμερικανικό δολάριο, προκαλώντας μεγάλα ρήγματα στην οικονομία της Βενεζουέλας. Εξάλλου, αυτός ήταν από την αρχή και ο στόχος.

ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Μηνύματα προς εκτόνωση έντασης...

ΣΕΟΥΛ - ΠΙΟΝΓΙΑΝΓΚ.--

Την ανανέωση του κοινού ανακοινωθέντος ΗΠΑ - ΛΔ Κορέας που είχε εκδοθεί τον Οκτώβρη του 2000 και στο οποίο οι αμφότερες πλευρές διαβεβαίωναν πως δεν έχουν μεταξύ τους εχθρικές προθέσεις ζήτησε χτες η Πιονγιάνγκ, προσθέτοντας πως αυτό θα αρκούσε για την αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος.

Η εξέλιξη αυτή έπεται της προχτεσινής ανακοίνωσης που εκδόθηκε στην Ουάσιγκτον μετά την ολοκλήρωση διήμερων συνομιλιών μεταξύ των υφυπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ, Ν. Κορέας και Ιαπωνίας. Η ανακοίνωση των τριών υφυπουργών κατέγραφε, ως γνωστόν, την προθυμία της Ουάσιγκτον για «ειρηνική, διπλωματική» επίλυση της κρίσης με τη ΛΔ Κορέας, άνευ συγκεκριμένων όρων και χρονοδιαγραμμάτων, πλην, βεβαίως της απαίτησης των ΗΠΑ για άμεση αναστολή του βορειοκορεατικού πυρηνικού προγράμματος...

Η αντίδραση της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Ουόκερ Μπους δεν έγινε άμεσα γνωστή... Πάντως, η χτεσινή πρόταση της Πιονγιάνγκ για επιβεβαίωση του προ τριών ετών διμερούς αμερικανο-βορειοκορεατικού ανακοινωθέντος είναι αφ' ενός «τροποποίηση» του πρότερου αιτήματός της για τη σύναψη διμερούς «συμφώνου μη-επίθεσης», αφ' ετέρου μία πρόταση που δε θα κόστιζε κάτι στις ΗΠΑ...

Πάντως, το ίδιο 24ωρο, έφθανε στο νοτιοκορεατικό υπουργείο Ενοποίησης τηλεγράφημα της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας έφθανε. Στο τηλεγράφημα προτεινόταν η πραγματοποίηση διμερών συνομιλιών σε υπουργικό επίπεδο στις 21 έως 24 τρέχοντος μηνός. Η εξέλιξη σχολιάστηκε πολύ θετικά από τη Σεούλ, καθώς δίνει νέα ώθηση στις επαφές μεταξύ των δύο χωρών. Ωρες μετά, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ρο Μου -Γιουν, που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντά του στις 25 Φλεβάρη, τάχθηκε (με νέες δηλώσεις του) ενθέρμως υπέρ της πολιτικής σύσφιξης των σχέσεων ανάμεσα στο βορρά και το νότο της Κορεατικής Χερσονήσου...

ΤΟΥΡΚΙΑ
Και νέο αεροπορικό δυστύχημα

ΑΓΚΥΡΑ - ΝΤΙΑΡΜΠΑΚΙΡ - ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.--

Το Γενικό Επιτελείο ανακοίνωσε χτες το απόγευμα ότι και οι τέσσερις πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετείχαν σε ασκήσεις στη Μαλάτια με δύο διθέσια «RF-4» έχασαν τη ζωή τους όταν τα δύο αεροσκάφη, από άγνωστη αιτία, συγκρούστηκαν στη διάρκεια ελιγμών, μετέδωσε το πρακτορείο «Ανατολία».

Το νέο δυστύχημα ήρθε μία μέρα μετά την τραγωδία του Ντιάρμπακιρ, όπου 75 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω της ανυπαρξίας συστήματος καθοδήγησης των αεροσκαφών που προσεγγίζουν το τοπικό αεροδρόμιο χωρίς οπτική επαφή, με τα όργανα (ILS), όπως αποκάλυψαν τουρκικά ΜΜΕ. Από τη συντριβή του «RJ-100» της THY που συνετρίβη μερικά μέτρα πριν φθάσει στο διάδρομο, εν μέσω πυκνής ομίχλης, σώθηκαν μόλις 5 άνθρωποι. Πληροφορίες φέρουν το στρατό, υπό τον έλεγχο του οποίου τελεί το αεροδρόμιο του Ντιάρμπακιρ, να είχε απαγορεύσει την τοποθέτηση ILS. Ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιούλ, υποσχέθηκε να «τοποθετηθεί ο απαραίτητος εξοπλισμός το συντομότερο» στο αεροδρόμιο. Ισως επειδή ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 4 Βρετανοί και 1 Αμερικανός. Ο Σελαμί Οζτούρκ, ο ανιψιός του οποίου σκοτώθηκε στο δυστύχημα, έκανε ένα αρκούντως πικρό σχόλιο: «Ζούμε σε μια χώρα που η ανθρώπινη ζωή είναι πολύ φτηνή», είπε.

ΠΕΡΟΥ
Εξαφανίστηκε αεροσκάφος

ΛΙΜΑ.--

Ως «αγνοούμενο» φερόταν έως αργά χτες τη νύχτα το επιβατικό αεροσκάφος με 42 επιβάτες, που εξαφανίστηκε από χτες το πρωί - τοπική ώρα - από τις οθόνες των Περουβιανών ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας. Μέχρι στιγμής, ούτε τα αίτια της «εξαφάνισης», ούτε εάν υπάρχουν επιζώντες, έχουν γίνει γνωστά.

Η πτήση 1396 των αερογραμμών του Περού Tans Airline χάθηκε από τα ραντάρ, τρία μόλις λεπτά πριν από την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο της πόλης Τσατσαπόγιας, ορεινό αεροδρόμιο που βρίσκεται μέσα σε δασώδη περιοχή της ζούγκλας του Αμαζονίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρίας TANS, Χόρζε Μπελεβάν. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το αεροπλάνο διέθετε επαρκή καύσιμα, για να αλλάξει, αν ήταν ανάγκη, τον προορισμό του και, τέλος, ότι στην περιοχή όπου πετούσε οι καιρικές συνθήκες ήταν καλές.

Το αεροσκάφος, ένα Fokker F28 ολλανδικής κατασκευής, απογειώθηκε από το αεροδρόμιο Τσικλάγιο, στο βόρειο Περού, με τελικό προορισμό την πόλη Τσατσαπόγιας, που βρίσκεται σε πολύ κοντινή απόσταση από τις περιοχές με τα αρχαία ευρήματα των πόλεων των Ινκας, στην περιοχή των Ανδεων.

ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Προφυλακίστηκε ο γγ του VMRO - DPMNE

ΣΚΟΠΙΑ.--

Προφυλακιστέος για ένα μήνα κρίθηκε χτες ο Βόγιο Μιχαΐλοβιτς, γγ του αντιπολιτευόμενου κόμματος VMRO-DPMNE της ΠΓΔΜ. Ανακριτής των Σκοπίων έλαβε την παραπάνω απόφαση απαγγέλλοντας σε βάρος του Μιχαΐλοβιτς τις κατηγορίες της διαφθοράς και της κατάχρησης δημοσίου χρήματος κατά την τετραετία 1998-2002 οπότε διατέλεσε επικεφαλής του Ταμείου Υγείας της χώρας. Πρόκειται για το ανώτερο, έως τώρα, στέλεχος του VMRO-DPMNE, που συλλαμβάνεται από τις αρχές της χώρας, αφότου η νέα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπράνκο Τσερβένκοφσκι «κήρυξε πόλεμο» κατά της διαφθοράς.

Το VMRO-DPMNE, με αρχηγό τον πρώην πρωθυπουργό Λιούπτσο Γκεοργκίεφσκι, αντέδρασε οργισμένα στην προφυλάκιση του Μιχαΐλοβιτς, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Τσερβένκοφσκι για «πολιτικά αντίποινα» που πηγάζουν από την πρόσφατη απόφαση της παράταξης για αναστολή της συμμετοχής της στη διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας της Οχρίδας...

Το ίδιο 24ωρο, η υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Ιλίντα Μίτρεβα πραγματοποίησε χτες επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία, όπου συναντήθηκε με τον Αλβανό ομόλογό της Ιλίρ Μέτα. Μίτρεβα και Μέτα συζήτησαν, όπως είπαν, τρόπους για άρση των προβλημάτων στις διμερείς σχέσεις αλλά και την καταβολή κοινών προσπαθειών για την ένταξη Σκοπίων - Τιράνων στην ΕΕ...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πυρηνική υστερία

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε νέα δοκιμή του πυραύλου «Αγκνι Ι» προχώρησαν χτες οι ινδικές Ενοπλες Δυνάμεις, σε μια ακόμη επίδειξη των δυνατοτήτων τους να πλήξουν οποιοδήποτε σημείο του Πακιστάν με πυρηνικές κεφαλές. Η εξέλιξη αυτή ήρθε σχεδόν ταυτόχρονα με την επίσημη τελετή παράδοσης του μέσου βεληνεκούς πυραύλου «Γκάουρι» στις Ενοπλες Δυνάμεις του Πακιστάν.

«Πρόκειται για συνέχιση της πολιτικής επιβολής μιας ηγεμονίας στην περιφέρεια (από πλευράς Ινδίας), αλλά καθόλου δεν εντυπωσιαστήκαμε με αυτό που έκαναν», δήλωσε στο «Ασοσιέιτεντ Πρες» ο Πακιστανός υπουργός Πληροφοριών Σεΐχ Ρασίντ Αχμέντ. Η ανταλλαγή απειλών σχετικά με έναν ενδεχόμενο πυρηνικό πόλεμο δίνουν και παίρνουν ανάμεσα στις δύο χώρες από την αρχή του χρόνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ