ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15 του Φλεβάρη

Ο ελληνικός λαός και η νεολαία θα δώσουν αγωνιστική απάντηση στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών στην περιοχή

Με καθημερινές κινητοποιήσεις, συλλαλητήρια και συσκέψεις και με κορύφωση το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15/02/2003, ημέρα Σάββατο και 12 το μεσημέρι στα Προπύλαια, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί τον ελληνικό λαό και τη νεολαία να δώσει την αγωνιστική του απάντηση και να διατρανώσει την αντίθεσή του στα πολεμικά σχέδια των ιμπεριαλιστών εναντίον του Ιράκ. Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της, η ΕΕΔΥΕ υπογραμμίζει:

«Βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός προαποφασισμένου νέου επιθετικού πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κατά του Ιράκ. Ενας ακόμη λαός καλείται να πληρώσει με το αίμα του και με τεράστιες καταστροφές την προσπάθεια των ιμπεριαλιστών για τον έλεγχο των πετρελαίων και την παγκόσμια κυριαρχία. Παρά την κατακραυγή και την αντίθεση των λαών, εντείνονται οι επιθέσεις και οι προετοιμασίες για τον πόλεμο. Οι διάφορες φραστικές εξαγγελίες ευρωπαϊκών και άλλων κυβερνήσεων κατά του πολέμου αποτέλεσαν κενό γράμμα και υποκρισία γιατί έδωσαν ομόφωνη στήριξη στις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Πράγα τον περασμένο Νοέμβρη.

Πλήρης, επίσης, στήριξη δόθηκε από την ΕΕ στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης, ενώ κυβερνήσεις μελών - χωρών της προετοιμάζονται να πάρουν ενεργά μέρος στον πόλεμο. Τον ίδιο θλιβερό ρόλο παίζει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία διακηρύσσει ότι ο πόλεμος δεν είναι η λύση και την ίδια στιγμή παρέχει όλες τις διευκολύνσεις στις ΗΠΑ με τη βάση της Σούδας και οτιδήποτε ζητείται για να ολοκληρωθεί η προετοιμασία για την επίθεση. Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις είναι αναγκαίο και επιτακτικό η κινητοποίηση και ο ξεσηκωμός των λαών για να ματαιώσουν έναν πόλεμο που θα έχει σοβαρές συνέπειες, όχι μόνο για το λαό του Ιράκ αλλά για την ευρύτερη περιοχή. Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε. Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι είναι αντίθετοι με το νέο πόλεμο και τους καλούμε σε ένα μεγάλο αντιπολεμικό μέτωπο, σε καθημερινές κινητοποιήσεις, με κορύφωση το αντιπολεμικό συλλαλητήριο στις 15/02/2003, ημέρα Σάββατο και 12.00 το μεσημέρι στα Προπύλαια.

Για την καλύτερη προετοιμασία του αντιπολεμικού συλλαλητηρίου η ΕΕΔΥΕ καλεί συνδικάτα, σωματεία εργαζομένων, μαζικούς και κοινωνικούς φορείς σε Σύσκεψη τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2003, στις 6 μ.μ, στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής Ομοσπονδίας (οδός Κλεισθένους 15)».

Συνέχεια της δίκης Μιλόσεβιτς...

ΧΑΓΗ.--

Μετά από διακοπή τριών βδομάδων, συνεχίστηκε χτες στο Δικαστήριο της Χάγης η δίκη - φιάσκο έναντι του πρώην Προέδρου της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Τη σκυτάλη του μάρτυρα κατηγορίας παρέλαβε χτες ένας λιποτάκτης του σερβικού στρατού, που, κατά δήλωσή του, συμμετείχε στη παραστρατιωτική οργάνωση «Κόκκινοι Μπερέδες» κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία.

Ο μάρτυρας κατηγορίας με την κωδική ονομασία Κ-2 (ήταν ενταγμένος σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων) ισχυρίστηκε πως κατά τη συμμετοχή του στην παραστρατιωτική οργάνωση αντελήφθη πως οι «Κόκκινοι Μπερέδες» χρηματοδοτούνταν, εξοπλίζονταν και τύγχαναν της πλήρους υποστήριξης του ιδίου του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς...

Κατά την αντεξέτασή του απ' τον πρώην Πρόεδρο, ο μάρτυρας παραδέχτηκε πως συμμετείχε σε ομάδα του οργανωμένου εγκλήματος, που δολοφόνησε πριν λίγα χρόνια τον Ζέλικο Ραζνάτοβιτς, γνωστού ως Αρκάν(!). Κατά τη διαδικασία αντεξέτασης, ο Μιλόσεβιτς έριξε τη φενάκη του «Κ-2» χαρακτηρίζοντάς τον «παντελώς άσχετο» μεταξύ άλλων και απ' το γεγονός πως η δήθεν παραστρατιωτική οργάνωση «Κόκκινοι Μπερέδες» δεν ήταν παρά κανονικά σώματα του στρατού και της Αστυνομίας...

ΤΣΕΧΙΑ
Αίτημα συμμετοχής στην επίθεση κατά του Ιράκ

ΠΡΑΓΑ.--

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ζήτησε και επισήμως από την κυβέρνηση της Τσέχικης Δημοκρατίας να συμμετάσχει σε μια πιθανή επίθεσή της κατά του Ιράκ, όπως ανακοίνωσε χτες το Τσέχικο υπουργείο Αμυνας

Αναλυτικά, σύμφωνα με τον Τσέχο υπουργό Αμυνας, Γιάροσλαβ Τβρντίκ, οι ΗΠΑ ζήτησαν «να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της επίθεσης σε συμμαχικά αεροπλάνα να χρησιμοποιήσουν τον τσέχικο εναέριο χώρο και σε συμμαχικά στρατεύματα να εγκατασταθούν στην Τσεχία». Παράλληλα, ζητήθηκε από την τσεχική κυβέρνηση να αυξήσει τη δύναμη που ήδη διαθέτει στο Κουβέιτ (για έλεγχο βιολογικών, πυρηνικών και χημικών όπλων) από 250 σε 350 άντρες και (το κυριότερο) να επιτρέψει στη δύναμη αυτή «να μεταφερθεί σε άλλη χώρα, χωρίς πρώτα να έχει λάβει έγκριση από τη χώρα αυτή» -δηλαδή να μπορεί να συμμετάσχει σε επίθεση κατά του Ιράκ.

Η τσέχικη κυβέρνηση έχει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου για να απαντήσει στο σχετικό αίτημα, γεγονός που σημαίνει ότι η Τσέχικη Βουλή ενδέχεται να εγκρίνει συμμετοχή στην επίθεση κατά του Ιράκ, χωρίς προηγουμένως να υπάρχει σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θέση της κεντρο-αριστερής κυβέρνησης της χώρας ήταν ότι θα στήριζε τυχόν αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ, αν πρώτα υπήρχε σχετική έγκριση από το Συμβούλιο Ασφαλείας, αλλά τώρα ενδέχεται να αλλάξει γνώμη. Από την πλευρά του το Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας έχει κάνει σαφές ότι θα καταψηφίσει το σχετικό αίτημα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ