ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Δεν έχουμε αποδείξεις ενοχής, διαμηνύουν οι επιθεωρητές

Πυρετώδεις οι αμερικανικές πολεμικές προετοιμασίες, με τον στρατηγό Τόμι Φρανκς να παρουσιάζει τα τελευταία επιχειρησιακά σχέδια στον Αμερικανό Πρόεδρο

Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, στην Ιρλανδία

Associated Press

Εκδήλωση ενάντια στον πόλεμο, στην Ιρλανδία
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε καμία απόδειξη που να μπορεί να δικαιολογήσει την ενεργοποίηση των "σοβαρών συνεπειών" σε βάρος του Ιράκ που προβλέπει η τελευταία απόφαση του ΟΗΕ», δήλωνε ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ, χτες, ενώ ο ομόλογός του της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, υπογράμμιζε ότι οι ύποπτοι «σωλήνες αλουμινίου» που κατήγγειλαν ΗΠΑ - Βρετανία ότι εισήγαγε το Ιράκ «δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για πυρηνικό πρόγραμμα». Παρ' όλα αυτά, το Πεντάγωνο ενισχύει πυρετωδώς τις δυνάμεις του στον Κόλπο και ο αρχηγός της Κεντρικής Διοίκησης των Αμερικανικών Δυνάμεων, Τόμι Φρανκς, παρουσίαζε, χτες, στον Πρόεδρο Μπους τα τελευταία επιχειρησιακά σχέδια. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, σχολιάζοντας την ενημέρωση Μπλιξ - αλ Μπαραντάι, δήλωσε ότι «επιβεβαιώνει την αμερικανική θέση ότι το Ιράκ ξέρει πολύ καλά να κρύβεται»!!

Περισσότερο χρόνο για τη διενέργεια επιθεωρήσεων επρόκειτο να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας ο Χανς Μπλιξ. Ο Σουηδός διπλωμάτης, λίγο πριν την έναρξη της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, δήλωνε ότι παραμένουν «πολλά αναπάντητα ερωτήματα», σχετικά με την έκθεση των ιρακινών οπλικών συστημάτων, αλλά έσπευσε να συμπληρώσει ότι οι δύο μήνες των εντατικών επιθεωρήσεων στο Ιράκ δεν έχουν αποφέρει καμία απόδειξη ότι το Ιράκ διαθέτει όπλα μαζικής καταστροφής.

Μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν στις Φιλιππίνες

Associated Press

Μαχητικές αντιιμπεριαλιστικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις έγιναν στις Φιλιππίνες
Ο επικεφαλής των επιθεωρητών επιβεβαίωσε ότι θα επιταχυνθεί ο ρυθμός των ιδιότυπων ανακρίσεων Ιρακινών επιστημόνων, αλλά διέψευσε ότι έχει ληφθεί απόφαση αυτές να γίνουν στην Κύπρο. Από την έδρα του ΟΗΕ ανακοινώθηκε, επίσης, ότι η πρώτη επίσημη αναφορά του Μπλιξ για την πορεία των επιθεωρήσεων, στις 27 του Γενάρη, θα γίνει σε ανοιχτή συνεδρίαση μετά από σχετικό αίτημα του Κινήματος των Αδεσμεύτων.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπλιξ, ο στρατηγός Χοσάμ Μοχάμεντ Αμίν, ο ιρακινός σύνδεσμος με τους επιθεωρητές, δήλωσε ότι η Βαγδάτη είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση των επιθεωρητών. Λίγο νωρίτερα, ο επιστημονικός σύμβουλος του Σαντάμ Χουσεΐν, Αμρ αλ Σαντί, κατηγορούσε, εκ νέου, τους επιθεωρητές για «ανεπίτρεπτη συμπεριφορά πέραν των ορίων των αρμοδιοτήτων τους».

Διπλοπρόσωπη η Βρετανία προετοιμασίες στις ΗΠΑ

«Οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο και χώρο για τους ελέγχους τους» διαμήνυσε, χτες, διά του εκπροσώπου του, ο Βρετανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η 27 Γενάρη, οπότε θα γίνει η πρώτη επίσημη αναφορά Μπλιξ στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δεν αποτελεί το πέρας κάποιας συγκεκριμένης προθεσμίας. Η Ντάουνιγκ Στριτ, πάντως, διέψευσε ότι το Λονδίνο πιέζει τις ΗΠΑ να καθυστερήσουν, ακόμη και μέχρι το φθινόπωρο, την οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια.

Η επικεφαλής του Βασιλικού Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων και αρμόδια για το πρόγραμμα της Μέσης Ανατολής, Ρόζμαρι Χόλις, επισήμανε ότι η διάσταση λόγων - έργων της βρετανικής ηγεσίας (από τη μία ζητά χρόνο για τις επιθεωρήσεις από την άλλη προετοιμάζεται) είναι επιτηδευμένη. Η Χόλις εκτιμά ότι ο Τόνι Μπλερ προσπαθεί απελπισμένα να κατευνάσει το αρνητικό κλίμα εντός Βρετανίας, που ενισχύεται, λόγω της έλλειψης αποδείξεων κατά του Ιράκ και ταυτόχρονα να μη δυσαρεστήσει τις ΗΠΑ.

Τεράστια είναι η δυσαρέσκεια και της γαλλικής κοινής γνώμης, που εμφανίζεται με ποσοστό 77% να τάσσεται ενάντια σε έναν πόλεμο στο Ιράκ. Ο Ζακ Σιράκ έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η χρήση βίας είναι η ύστατη λύση, είναι ένδειξη αποτυχίας, και δε θα υιοθετηθεί, παρά μόνο μετά από απτές αποδείξεις.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος επρόκειτο να συναντηθεί με τον στρατηγό Τόμι Φρανκς, που αναμένεται να ηγηθεί και μιας στρατιωτικής επιδρομής στο Ιράκ. Ο Φρανκς θα παρουσίαζε στον Μπους τα τελευταία επιχειρησιακά σχέδια. Οπως έγινε γνωστό, χτες αναχώρησαν από τη νότια Ντακότα τα πρώτα βομβαρδιστικά Β1, που μεταφέρουν έκαστο 24, δορυφορικά κατευθυνόμενες, βόμβες, μαχητικά F15E και F15C, εναέρια ραντάρ Robins AFB και αναγνωστικά Predators. Επίσης, άρχισε από τη Γερμανία η μεταφορά στο Κατάρ 500 ανδρών του 94ου τάγματος μηχανικού, καθώς και βαρύ οπλισμού, όπως και εκσκαφέων, φορτηγών και υλικών οικοδομών.

Στο Κατάρ μεταβαίνουν και 1.000 αξιωματικοί, ειδικοί στο σχεδιασμό μαχών, ενώ όπως έγινε γνωστό από τον επικεφαλής του Σώματος των Πεζοναυτών ακυρώθηκε για ένα χρόνο κάθε αποχώρηση από το Σώμα και αρχίζει η ανάπτυξη πεζοναυτών στον Κόλπο, που μπορεί να φτάσει και τις 75.000. Ο Πάουελ, πάντως, δήλωνε ότι η 27η Γενάρη δεν είναι «απαραίτητα η μέρα της κρίσης» για μια στρατιωτική επίθεση και διαβεβαίωνε ότι η Ουάσιγκτον δίνει «ορισμένες μυστικές πληροφορίες στους επιθεωρητές, αλλά όχι τις απόρρητες».

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Βυθίζεται στα σκάνδαλα το Λικούντ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΡΑΜΑΛΑ-ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ως απαράδεκτη «πολιτική συνωμοσία» παρουσίασε το σκάνδαλο χρηματισμού, που συγκλονίζει το Λικούντ και αγγίζει και τον ίδιο, ο Αριέλ Σαρόν, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως το Εργατικό Κόμμα και τον ηγέτη του, Αμράμ Μίτζνα, ότι με λιβέλους προσπαθεί να κερδίσει την ισραηλινή κοινή γνώμη. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, εμφανώς οργισμένος, δήλωσε έτοιμος να απαντήσει σε οποιαδήποτε ερώτηση της αστυνομίας ή της εισαγγελίας που ερευνά τις καταγγελίες, τονίζοντας ότι δεν έχει τίποτε να κρύψει. Παρ' όλα αυτά, ο Αριέλ Σαρόν δεν παρουσίασε κανένα από τα επίσημα έντυπα, τα οποία είχε προαναγγείλει ότι θα δώσει στη δημοσιότητα με σκοπό να αποδείξει την αθωότητά του.

Ασχέτως, πάντως, των οργισμένων διαβεβαιώσεων Σαρόν, η ισραηλινή κοινή γνώμη, με βάση τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, καταποντίζει, μέρα με τη μέρα, το Λικούντ που αντί για άνετη επικράτηση μοιάζει να βαίνει σε μια αρκετά δύσκολη εκλογική μάχη. Ως πλήγμα προς την ισραηλινή κυβέρνηση ερμηνεύτηκε και η χτεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, με την οποία αναιρείται η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές δύο γνωστών Ισραηλινών Αράβων βουλευτών, των Αχμέντ Τίμπι και Αμίζ Μπισάρα. Την απαγόρευση είχε επιβάλει η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή, με το αιτιολογικό ότι «τάχθηκαν υπέρ της τρομοκρατίας και της βίας και κατά του Ισραήλ». Αντίθετα, το Ανώτατο Δικαστήριο δεν επέτρεψε στον νυν υπουργό Αμυνας, Σαούλ Μοφάζ, να συμμετάσχει στις εκλογές, επειδή δεν έχουν συμπληρωθεί 6 μήνες από την αποστράτευσή του.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Αμράμ Μίτζνα, συναντιόταν με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο Λονδίνο, μια κίνηση που φέρεται να προκάλεσε επιπλέον ένταση στις βρετανο-ισραηλινές σχέσεις, μετά την απαγόρευση μετακίνησης που επέβαλε το Ισραήλ σε Παλαιστινίους αξιωματούχους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταβούν στη σύνοδο του Λονδίνου. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με το γεγονός ότι ο Μπλερ απέφυγε να δει τον ΥΠΕΞ Μπ. Νετανιάχου, τον περασμένο μήνα, η συνάντηση με τον Μίτζνα αναμενόταν να ρίξει περισσότερο «λάδι στη φωτιά».

ΓΑΛΛΙΑ
Αντιδράσεις σε ένα αστυνομοκρατούμενο κράτος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Πορεία διαμαρτυρίας οργανώνουν 30 συνδικάτα και προοδευτικές οργανώσεις, στις 11/1, στο Παρίσι, ενάντια στα νομοσχέδια για την εσωτερική ασφάλεια και για το οργανωμένο έγκλημα. Σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν, εκπρόσωποι των οργανώσεων και των συνδικάτων, απηύθυναν κάλεσμα στους Γάλλους πολίτες, για πραγματοποίηση ανάλογων εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, τη συγκεκριμένη μέρα, σε όλη τη χώρα προκειμένου να γίνει όσο το δυνατόν εντονότερο το μήνυμα στην κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο για την εσωτερική ασφάλεια του Ν. Σαρκοζί, που προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες, όταν γνωστοποιήθηκε, θα περάσει για συζήτηση στη Βουλή στις 14-22 του Γεναρη. Ενα νομοσχέδιο, που «ποινικοποιεί τη φτώχεια και δίνει αφορμές για απελάσεις»...

Αντίστοιχο και το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, κ. Περμπέν για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, που στην πραγματικότητα δίνει στην αστυνομία ελευθερίες που απειλούν τα συνταγματικά δικαιώματα των πολιτών...

«Ενας πόλεμος στο Ιράκ θα αλλάξει το χάρτη»

Συνέντευξη Τύπου του Ισραηλινού Πρέσβη, στην Αθήνα, Νταβίντ Σασόν

«Μια στρατιωτική επίθεση στο Ιράκ θα αλλάξει το γεωπολιτικό χάρτη της περιοχής». Αυτή την άποψη εξέφρασε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες, ο Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Νταβίντ Σασόν, εκτιμώντας ότι ο πόλεμος μοιάζει αναπόφευκτος.

Ο κ. Σασόν επανέλαβε ότι ο πόλεμος αυτός «δεν είναι του Ισραήλ», το οποίο δεν προτίθεται να ανακατευτεί, αν και θα αντιδράσει «με όλες του τις δυνάμεις», σε περίπτωση που δεχτεί ιρακινή επίθεση με μη συμβατικά όπλα. Διαβεβαίωσε ότι το Ισραήλ λαμβάνει προληπτικά μέτρα και για τον παλαιστινιακό πληθυσμό (χωρίς να δώσει λεπτομέρειες), αλλά εκτίμησε ότι είναι λίγες οι πιθανότητες να δεχτεί επίθεση. Επίσης, προχώρησε στην πρόβλεψη ότι, αν κάποιος, εμπλεκόμενος στη σύρραξη χρησιμοποιήσει πυρηνικά, αυτός θα είναι, ίσως, οι ΗΠΑ σε περίπτωση που κάποιος σύμμαχός τους στην περιοχή δεχτεί επίθεση με όπλα μαζικής καταστροφής.

Ο Ισραηλινός πρέσβης απέφυγε να απαντήσει στο κατά πόσον η ισραηλινή ηγεσία θα άρει τον αποκλεισμό μετακινήσεων, που επέβαλε στους Παλαιστινίους αξιωματούχους και χαρακτήρισε «μη ισορροπημένη» την ανακοίνωση της Ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ που χαρακτηρίζει την απόφαση «αφορμή για περαιτέρω κλιμάκωση», τονίζοντας ότι δεν κάνει καμία ανάλογη έκκληση για τερματισμό των παλαιστινιακών επιθέσεων. Ο κ. Σασόν, αναφερόμενος στην ισραηλινο -παλαιστινιακή διένεξη, επανέλαβε τη γνωστή ισραηλινή θέση ότι δεν μπορεί να γίνει διάλογος όσο «συνεχίζεται η παλαιστινιακή τρομοκρατία», συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν ορισμένοι Παλαιστίνιοι, όπως ο Σάρι Νουσάιμπεχ, πρώην υπεύθυνος της ΟΑΠ για την Ιερουσαλήμ, που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι η βία δεν οδηγεί πουθενά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ