ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 3 Γενάρη 2003
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Αναζητούνται δύο γυναίκες

Οι Γιωτόπουλος, Παπαναστασίου, Γιάννης και Παύλος Σερίφης και μια γυναίκα με τον κωδικό «Αννα» φέρονται - σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα - ως ιδρυτικά μέλη

Δύο ακόμη γυναίκες για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» αναζητούν οι αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές. Αυτό προκύπτει από το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ενώ τα στοιχεία των δύο γυναικών είναι άγνωστα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές.

Η πρώτη γυναίκα φέρει τον κωδικό «Αννα», και χαρακτηρίζεται από τους εφέτες ως ιδρυτικό μέλος της λεγόμενης «17 Νοέμβρη», μαζί με τους Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, Νίκο Παπαναστασίου, Γιάννη Σερίφη και Παύλο Σερίφη.

Οσον αφορά τη δεύτερη γυναίκα, εντοπίζεται μέσα από κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα στην απόπειρα δολοφονίας εναντίον του τότε υπουργού Ι. Παλαιοκρασά στις 14 Ιούλη 1992. Η κατάθεση αυτή ίσως να απαλλάξει την Αγγελική Σωτηροπούλου από το αδίκημα της απλής συνέργειας στην επίθεση κατά του Ι. Παλαιοκρασά, αφού οι δικαστές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στο συγκεκριμένο μάρτυρα. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό του παραπεμπτικού βουλεύματος, η κατάθεση του μάρτυρα κάνει λόγο για μια γυναίκα ύψους 1,75 μέτρων, η οποία προσομοιάζει με την Αγγ. Σωτηροπούλου μόνο κατά το χρώμα του δέρματος (λευκό).

Για τον Γιάννη Σερίφη το βούλευμα αναφέρει ότι προφυλακίστηκε μόνο για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και συμπληρώνει ότι από το υλικό της δικογραφίας προκύπτει πως δε συντρέχει προϋπόθεση για συνέχιση της προσωρινής του κράτησης. Επιπλέον, το παραπεμπτικό βούλευμα δέχεται ότι από το 1993 ο Γιάννης Σερίφης δε συμμετέχει στον επιχειρησιακό τομέα της «17 Νοέμβρη», ούτε ως αυτουργός ούτε ως συνεργός στις αξιόποινες πράξεις της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Τέλος, το παραπεμπτικό βούλευμα απαλλάσσει τον Θωμά Σερίφη από τη συμμετοχή του στη δολοφονία του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μ. Βρανόπουλο στις 24 Γενάρη 1994, καθώς και τον Αυγουστίνο Ξηρό από οποιαδήποτε συμμετοχή στη «17 Νοέμβρη», καθώς τα δακτυλικά αποτυπώματα που βρέθηκαν σε κινητά πράγματα στην οδό Δαμάρεως δεν αποτελούν ένδειξη ενοχής.

Στο μεταξύ χτες διέκοψε την απεργία πείνας η Αγγ. Σωτηροπούλου μετά τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο εισαγγελέας των Φυλακών Κορυδαλλού Αρ. Φραγκιαδάκης ότι θα γίνουν δεκτά τα περισσότερα από τα αιτήματά της.

Συγκεκριμένα, ο εισαγγελέας Αρ. Φραγκιαδάκης επισκέφτηκε χτες την Αγγ. Σωτηροπούλου και το σύζυγό της Δημ. Κουφοντίνα και δεσμεύτηκε ότι τις επόμενες μέρες και αφού γίνουν οι αναγκαίες διευθετήσεις, θα ανοίξουν οι πόρτες του κελιού της Αγγ. Σωτηροπούλου, όπως ισχύει και για τις άλλες κρατούμενες. Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υποσχέθηκε ότι θα διευρυνθεί το δικαίωμα επικοινωνίας και θα αντιμετωπιστούν τα ιδιαίτερα αιτήματα της Αγγ. Σωτηροπούλου από το Συμβούλιο Φυλακών. Επίσης, φέρεται να υποσχέθηκε ότι σύντομα θα αποκατασταθούν σταδιακά για όλους τους κατηγορούμενους για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» συνθήκες κράτησης ανάλογες με τους άλλους κρατούμενους.

ΜΗΤΡΩΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Εργαλείο εφαρμογής της κυβερνητικής πολιτικής

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη βάση δεδομένων του Μητρώου Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), που συγκεντρώνουν για λογαριασμό του υπουργείου Εσωτερικών από κοινού η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, με την επιστημονική υποστήριξη της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).

Στόχος του Μητρώου είναι η δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων με στοιχεία του προσωπικού των Δήμων, που θα αξιοποιεί η κυβέρνηση για να υλοποιεί την πολιτική της για τις εργασιακές σχέσεις και στο συγκεκριμένο κλάδο. Επίσης, η διευκόλυνση του ελέγχου της πολιτικής των Δήμων, με έμφαση στη συμμόρφωσή τους στις κυβερνητικές επιλογές που προωθούν τη μερική απασχόληση και στο Δημόσιο. Με λίγα λόγια, το Μητρώο Εργαζομένων αποτελεί ένα εργαλείο στα χέρια της κεντρικής εξουσίας, ώστε από καλύτερες θέσεις να εφαρμόζει την πολιτική της.

Στο Μητρώο Εργαζομένων καταγράφονται μόνο οι εργαζόμενοι στις δημοτικές υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), που διατηρούν οι Δήμοι. Δεν καταγράφονται όσοι απασχολούνται σε διάφορα επιδοτούμενα προγράμματα που εκτελούν οι Δήμοι, το «μέλλον» των οποίων είναι γνωστό. Μετά τη ρουσφετολογική αξιοποίησή τους, ακολουθεί η ανεργία. «Μέλλον» που προδιαγράφει η κυβέρνηση για το Δημόσιο γενικότερα. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά τα προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», «Φύλαξη στα Σχολεία» και τους σχολικούς τροχονόμους, όπου οι εργαζόμενοι δεν έχουν ασφάλιση και απασχολούνται για όσο διάστημα διαρκεί η επιδότηση (από εθνικούς, κοινοτικούς και δημοτικούς πόρους) του συγκεκριμένου προγράμματος. Πρόκειται, ουσιαστικά, για προγράμματα που δε δημιουργούν θέσεις εργασίας, ενώ επιπλέον μεταφέρουν την ευθύνη μιας κρατικής αρμοδιότητας, όπως είναι η πρόνοια για παράδειγμα, στους δήμους, οι οποίοι αναγκάζονται με τη λήξη της επιδότησης να λειτουργήσουν το πρόγραμμα με ίδιους πόρους, δηλαδή με φορολογία, ή να το διακόψουν.

Επίσης, τα στοιχεία του Μητρώου δεν καταγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στις δημοτικές επιχειρήσεις, οι οποίες αποτελούν Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και στις περισσότερες των περιπτώσεων οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονται μέσω αυτών, για να προσφέρουν δουλιά σε υπηρεσίες των δήμων. Χαρακτηριστικά είναι τα πρόσφατα στοιχεία της Εταιρείας Αυτοδιοίκησης (ΠΕΤΑ), σύμφωνα με τα οποία 22.500 εργαζόμενοι δημοτικών επιχειρήσεων απασχολούνται ως επί το πλείστον σε υπηρεσίες των δήμων.

Κάτω από αυτό το πρίσμα θα πρέπει να δούμε τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν. Με βάση, λοιπόν, τα τελευταία στοιχεία από το 80% των ΟΤΑ και από 48.189 εργαζόμενους υπάρχει καταρχήν μια τάση αύξησης του προσωπικού τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Πανεπιστημιακής και Τεχνικής Εκπαίδευσης). Το ποσοστό είναι περίπου 20%, ενώ το 1995 ήταν περίπου 10%. Επίσης, σημαντικό είναι το ποσοστό των εκτάκτων, οι οποίοι «πέφτουν» θύματα μικροκομματικής εκμετάλλευσης. Τα μέχρι τώρα στοιχεία, λοιπόν, δείχνουν ότι:

- Το 80% των εργαζομένων έχει σχέση εργασίας Δημοσίου Δικαίου. Το 13,5% είναι έκτακτο προσωπικό, που καλύπτει συνήθως εποχιακές ανάγκες και ανάγκες ανταποδοτικών υπηρεσιών, όπως είναι η καθαριότητα.

- Στα ΝΠΔΔ, (τα οποία προσφέρουν κυρίως κοινωνικές και πολιτιστικές υπηρεσίες), οι μόνιμοι υπάλληλοι αγγίζουν 72,7%, ενώ το προσωπικό τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πλησιάζει το 43%.

- Το ποσοστό των εργαζομένων, με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, είναι ελάχιστο και αγγίζει μόλις το 0,7 %.

- Το 60% του προσωπικού είναι πάνω από 40 χρονών, ενώ η πλειοψηφία, περίπου τα 2/3, είναι άνδρες. Το 70% του προσωπικού έχει προϋπηρεσία έως 15 χρόνια.

- Το ποσοστό των γυναικών προϊσταμένων αγγίζει το 55,7%.

- Από πλευράς ειδικοτήτων στο μόνιμο προσωπικό τριτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι Διοικητικοί, Οικονομικοί κλάδοι αποτελούν το 29 % και οι Τεχνικοί κλάδοι το 20%. Οι κλάδοι Υποχρεωτικής εκπαίδευσης αποτελούν το 27,5%.

Το Μητρώο προβλέπεται να τηρείται από την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού κάθε ΟΤΑ, η οποία θα πρέπει να συντηρεί και να επικαιροποιεί τα στοιχεία. Προβλέπεται, επίσης, η ηλεκτρονική σύνδεση κάθε υπηρεσίας προσωπικού με τη βάση δεδομένων του υπουργείου Εσωτερικών.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΑΞΙ
Νέες κινητοποιήσεις την ερχόμενη βδομάδα

Σε νέες κινητοποιήσεις κατέρχονται οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας την ερχόμενη βδομάδα, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ταξί.

Η διοίκηση του Συνδικάτου Αυτοκινητιστών Ταξί Αττικής (ΣΑΤΑ) αποφάσισε την ακινητοποίηση των ταξί της πρωτεύουσας την ερχόμενη Τετάρτη και Πέμπτη (8 και 9 Γενάρη 2003), τις μέρες δηλαδή που η αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχει προγραμματίσει την επεξεργασία του νομοσχεδίου. Τις μέρες της κινητοποίησης, οι ιδιοκτήτες ταξί της Αθήνας προγραμματίζουν συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ προαναγγέλλουν και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων για τη μεθεπόμενη βδομάδα, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην ολομέλεια της Βουλής.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΣΑΤΑ, κεντρικό θέμα των κινητοποιήσεων είναι η μη χορήγηση πρόσθετων αδειών εφταθέσιων οχημάτων σε νομικά πρόσωπα, γεγονός που θα διαμορφώσει συνθήκες ολιγοπωλίου, οδηγώντας τον κλάδο σε απαξίωση και στην ανεργία χιλιάδες αυτοκινητιστές ταξί. Επίσης, ο κλάδος αντιδρά στην προωθούμενη, μέσω του νομοσχεδίου, σύσταση ανωνύμων εταιριών ταξί, στη μείωση του ορίου κυκλοφορίας των ταξί, από 15 χρόνια που είναι σήμερα, σε οκτώ, στην επιβολή εξοντωτικών ποινών, στον αποκλεισμό από τις λεωφορειολωρίδες όταν εξυπηρετούν επιβάτες, καθώς και στο νόμο που προβλέπει ποινές φυλάκισης, σε περιπτώσεις μεταφορά μεταναστών χωρίς άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι, από προχτές Τετάρτη, ισχύουν τα νέα κόμιστρα ταξί, που με απόφαση του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών έχουν καθοριστεί ως εξής: 2 ευρώ (από 1,17) για διαδρομές από και προς αεροδρόμια. 0,70 ευρώ (από 0,59) για διαδρομές από λιμάνια, σιδηροδρομικούς σταθμούς και σταθμούς υπεραστικών λεωφορείων. 1.50 ευρώ (από 1,20) η ελάχιστη αποζημίωση. 0,50 ευρώ (από 0,44) η «διπλή ταρίφα» και 0,26 ευρώ (από 0,23) η μονή. Στα 0,73 ευρώ παραμένει η «πτώση σημαίας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ