Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός αποδείχτηκε μια αχαλίνωτη δύναμη καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων (με πρώτο θύμα την εργατική δύναμη), των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της φύσης...
Ο παγκοσμιοποιημένος καπιταλισμός αποδείχτηκε μια αχαλίνωτη δύναμη καταστροφής των παραγωγικών δυνάμεων (με πρώτο θύμα την εργατική δύναμη), των πλουτοπαραγωγικών πηγών και της φύσης (το «ανόργανο σώμα» της ανθρωπότητας, κατά τον Μαρξ). Ποιος δε βλέπει ότι αντί της ευημερίας ήρθε περισσότερη φτώχεια, ένδεια, ανεργία - μεγαλύτερο άνοιγμα των κοινωνικών (ταξικών) ανισοτήτων και της «ψαλίδας» πλούτου - εργασίας; Γκρεμίστηκαν ταυτόχρονα και οι ψευδαισθήσεις περί του «κοινωνικού προσώπου» της παγκοσμιοποίησης. Η ελεύθερη αγορά στην παιδεία, για παράδειγμα, έφερε περισσότερη αγραμματοσύνη, στην υγεία πετάει «εκτός» ολοένα και περισσότερους, στην κοινωνική ασφάλιση διασφαλίζει όσους μπορούν να πληρώσουν, κ.ο.κ.
Ο «θρίαμβος της αγοράς» επέφερε πρωτοφανή δεινά στους λαούς, οι οποίοι βλέπουν το μέλλον να έρχεται μέσα από τον... Μεσαίωνα. Ακριβώς γι' αυτό οι ηγεμόνες της νέας τάξης φρόντισαν να ενισχύσουν τις αλυσίδες που κρατούν δεμένους χειροπόδαρα τους λαούς. Η επίδειξη πυγμής και η χρήση βίας είναι το σήμα κατατεθέν του. Η διαπίστωση του Β. Λένιν, ήδη από τις αρχές του 20 αιώνα, ότι ιμπεριαλισμός σημαίνει «αντίδραση σε όλη τη γραμμή» ακούγεται περισσότερο επίκαιρη και αληθινή από ποτέ.
ΠΡΟΣΓΕΙΩΣΗ ΚΑΙ... ΔΟΥΛΕΙΑ: «Χρόνος προσγείωσης των υπερβολικών προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί στην ελληνική κοινωνία, κυρίως λόγω της ένταξης της χώρας στην Ευρωζώνη και της καθιέρωσης του ευρώ, ήταν χωρίς αμφιβολία το 2002... Η κατάσταση μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αφού το 2003 δεν ξεκινά με τους καλύτερους οιωνούς μια και όλα δείχνουν ότι δεν θα αποφευχθεί ο πόλεμος στο Ιράκ, που αναμφίβολα θα επηρεάσει δυσμενώς την παγκόσμια οικονομία. Για τούτο θα χρειαστεί περισσότερη δουλειά ώστε τη νέα χρονιά να βρεθούν οι λύσεις που θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και θα βάλουν οριστικά τη χώρα σε τροχιά πραγματικής σύγκλισης» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).
ΕΤΟΣ ΔΟΚΙΜΑΣΙΑΣ: «Κλειδί στην έξοδο από την κρίση είναι η βελτίωση των κερδών και των επενδύσεων... Με τον κύκλο της υπερχρέωσης να εξαντλείται, την ανεργία να αυξάνεται, τους μισθούς και τα άλλα εισοδήματα να περιορίζονται (βλέπε κάμψη μετοχών και προσεχώς ακινήτων) φαίνεται πως το 2003 θα είναι νέος έτος δοκιμασίας και εξυγίανσης/ εκκαθάρισης για τις επιχειρήσεις. Μένει να δούμε εάν αυτό θα συντελεστεί σε συνθήκες μέτριας ανάκαμψης ή ύφεσης και κρίσης» (Από το κύριο άρθρο της «ΕΞΠΡΕΣ»).
ΣΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ: «Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν οι δυτικές οικονομίες κινούνται ανοδικά σε φάση ανάπτυξης, τότε οι κυβερνήσεις τους προχωρούν και σε αποκρατικοποιήσεις και γίνονται της μόδας οι ιδιωτικοποιήσεις και τα πλεονάσματα στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Αντίθετα όταν κινούμεθα σε περιόδους ύφεσης, τότε οι κυβερνήσεις στον ανεπτυγμένο κόσμο ανακαλύπτουν τις "επιδοτήσεις" στις επιχειρήσεις της χώρας τους, χωρίς να στενοχωριούνται και πολύ για τα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς... Θα γίνουμε λοιπόν σύντομα μάρτυρες της εφαρμογής της κλασικής συνταγής κατά της ύφεσης, που δεν είναι άλλη από τις περισσότερες κρατικές δαπάνες και την ενίσχυση του πληθωρισμού». (Από το κύριο άρθρο της «ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ»).
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Βούλευμα αμετάκλητο του Συμβουλίου Εφετών για 17Ν - ΚΑΙ ΟΙ 18 ΣΕ ΔΙΚΗ - Ελεύθερος με όρους ο Γ. Σερίφης.
ΤΑ ΝΕΑ: ΑΡΧΗΓΟΣ 17Ν ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ.
ΧΩΡΑ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ Ο ΣΕΡΙΦΗΣ.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: «ΛΑΓΟΣ» Ο ΑΚΗΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΜΕΡΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΤΟ 2003 ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.
ΤΟ ΒΗΜΑ: ΑΥΤΟΜΑΤΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΟΛΑ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΠΡΩΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΕΙ ΚΑΙ ΤΕΙ.
ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ Ο ΜΠΟΥΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ.
ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 2002: ΧΡΟΝΙΑ ΛΥΣΕΩΝ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΔΙΕΞΟΔΩΝ...
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): Με αισιοδοξία στο κατώφλι του 2003 - Η ΕΛΛΑΔΑ ΓΥΡΙΖΕΙ ΣΕΛΙΔΑ.
ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ 2003 ΣΤΟ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙ ΜΑΣ.
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 2003 ΕΥΧΕΣ.
ΕΣΤΙΑ: ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ 100 ΧΡΟΝΙΑ - Το 1903 η «Εστία» έγραφε.
ΑΥΓΗ: ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ: ΣΤΑ ΚΥΜΑΤΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΣΕΩΝ.
ΕΘΝΟΣ: ΠΟΔΑΡΙΚΟ ΜΕ 2.269 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ 45.836 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟ 2003.
«Λουκέτα» με μέλλον...«Στη χειρότερη θέση των τελευταίων οκτώ χρόνων βρίσκονται πλέον οι βρετανικές επιχειρήσεις, καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι πτωχεύσεις, αλλά και οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό. Μάλιστα αναλυτές πιστεύουν πως η εικόνα αυτή θα χειροτερέψει ακόμη περισσότερο το νέο έτος, καθώς πολλές μικρότερες εταιρείες αναμένεται να επηρεαστούν από τη χρεοκοπία ή το κλείσιμο των μεγαλύτερων εταιρειών. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι μεγαλύτερες εταιρείες φθάνουν στο χείλος του γκρεμού αναστέλλουν τις πληρωμές προς μικρότερες εταιρείες... Μόνο στη Μεγάλη Βρετανία οι εταιρείες που έκλεισαν το 2002 φτάνουν τις 44.000» («ΤΑΪΜΣ» - «ΝΕΑ»).
Ο ένοχος της εξαθλίωσης: «Η πρόσφατη πρόταση του Λευκού Οίκου για τη χορήγηση βοήθειας, ύψους 5 δισ. δολαρίων σε όσες φτωχές χώρες καταργήσουν τα εμπόδια στο εμπόριο και ανοίξουν τις αγορές τους, πιθανότατα θα ανεβάσει αισθητά τους δείκτες της εξαθλίωσης στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Η κυβέρνηση Μπους ανακοίνωσε ότι οι πόροι του προγράμματος "Πρόκληση της χιλιετίας" θα ενισχύσουν χώρες, όπως η Σενεγάλη, η Γκάνα, η Βολιβία και Ονδούρα, αν εκείνες εδραιώσουν το "κράτος δικαίου" και αν εφαρμόσουν "υγιή δημοσιονομική πολιτική". Στο τελευταίο περιλαμβάνεται το ελεύθερο εμπόριο "αμερικανικών αγαθών και υπηρεσιών"»...(«ΝΙΟΥ ΓΙΟΡΚ ΤΑΪΜΣ» - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).
Ούτε για αστείο: «Δεν είμαστε μια χώρα που αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα με τον άνεμο. Δε θα πούμε "ναι" σε όλα τα αμερικανικά αιτήματα. Θα λάβουμε υπόψη τα συμφέροντά μας» (Αμπντουλάχ Γκιουλ -πρωθυπουργός της Τουρκίας - «ΒΗΜΑ») (σ.σ. ακούσατε έστω και για το θεαθήναι να το πει μια φορά ο Κ. Σημίτης;).