ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονίες από άκρη σε άκρη

Οκτώ Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν μέσα σε ένα 24ωρο στις κατεχόμενες πόλεις της Δ. Οχθης και στη Γάζα, σε εκτεταμένες επιχειρήσεις «εναντίον υπόπτων», προκαλώντας οργή και αποτροπιασμό

Αγανακτισμένη Παλαιστίνια κραδαίνει πέτρα στους ισραηλινούς στρατιώτες που δεν της επιτρέπουν να πάει σπίτι της

Associated Press

Αγανακτισμένη Παλαιστίνια κραδαίνει πέτρα στους ισραηλινούς στρατιώτες που δεν της επιτρέπουν να πάει σπίτι της
ΡΑΜΑΛΑ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Αιματοκύλησε τις κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις ο ισραηλινός στρατός εξαπολύοντας αλλεπάλληλες επιχειρήσεις «δολοφονιών ακριβείας», λίγες μόλις ώρες μετά την ολοκλήρωση της χριστουγεννιάτικης τελετής στη Βηθλεέμ, που τέθηκε και πάλι υπό κατοχή. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι έκαναν λόγο για εσκεμμένη προσπάθεια της ισραηλινής ηγεσίας να προκαλέσει αντιδράσεις προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της ισραηλινής κοινής γνώμης από τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν το Λικούντ, αλλά και να οδηγήσει σε ναυάγιο τις προσπάθειες Φατάχ - Χαμάς να καταλήξουν σε συμφωνία τερματισμού των επιθέσεων αυτοκτονίας.

Οκτώ Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους σε λιγότερο από 24 ώρες σε εκτεταμένες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στις περισσότερες κατεχόμενες παλαιστινιακές πόλεις. Εξω από την Τζενίν, στην Καμπάτιγιε, ισραηλινοί στρατιώτες σκότωσαν έναν 40χρονο Παλαιστίνιο χρησιμοποιώντας ως ανθρώπινη ασπίδα την οικογένειά του. Αφού κακοποίησαν τους γείτονές του, ανατίναξαν το σπίτι του. Στην Τουλκαρέμ, Ισραηλινοί μυστικοί πράκτορες σκότωσαν μπροστά στα μάτια της οικογένειάς του έναν 32χρονο, αφού τον άφησαν να ψυχορραγεί αβοήθητος για ώρα.

Στη Ραμάλα, ένας νεαρός δολοφονήθηκε εν ψυχρώ στη μέση του δρόμου, ενώ άλλος ένας 17χρονος σκοτώθηκε ενώ προσπαθούσε να απομακρυνθεί από την περιοχή. Ακολούθησε εισβολή στο νοσοκομείο της πόλης, όπου σκοτώθηκε ένας φύλακας. Στη Νάμπλους, ένας μαθητής σκοτώθηκε εν ψυχρώ και άλλα 30 άνθρωποι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια «επιχειρήσεων» του ισραηλινού στρατού, ενώ στη Γάζα, ανήμερα τα Χριστούγεννα, ένας ένοπλος σκοτώθηκε κοντά σε εβραϊκό εποικισμό. Αργά χτες, ένοπλοι Παλαιστίνιοι εισέβαλαν στον εποικισμό Οντιέλ, στη βόρεια δυτική Οχθη, και τραυμάτισαν 7 εποίκους.

Ερείπια έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός

Associated Press

Ερείπια έχει αφήσει πίσω του ο ισραηλινός στρατός
Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε ότι οι 6 από τους νεκρούς Παλαιστινίους ήταν «ύποπτοι για αντι-ισραηλινές επιθέσεις». Το μπαράζ των δολοφονιών, όμως, προκάλεσε οργή στους Παλαιστινίους που μετέτρεψαν σε διαδήλωση τις κηδείες των θυμάτων. Ο πνευματικός ηγέτης της Χαμάς, Σέικ Αχμέντ Γιασίν, χτες, σε διαδήλωση που οργάνωσε η Οργάνωση σε στάδιο της πόλης της Γάζας, με τη συμμετοχή περισσοτέρων των 30.000 Παλαιστινίων, προειδοποίησε ότι «όσο υπάρχει κατοχή, οι Ισραηλινοί δε θα είναι πουθενά ασφαλείς».

Παρά την επίδειξη δύναμης, αίσθηση έκανε το γεγονός ότι η Χαμάς απέφυγε να συμμετάσχουν στη διαδήλωση μέλη της με την παραδοσιακή λευκή στολή των υποψηφίων καμικάζι αυτοκτονίας. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε ως χειρονομία καλής θέλησης προς τη Φατάχ, καθώς συνεχίζονται οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο οργανώσεις με στόχο την επίτευξη συμφωνίας τερματισμού των επιθέσεων.

Ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερακάτ υπενθύμισε ότι τον τελευταίο μήνα δεν έχει γίνει καμία επίθεση εντός Ισραήλ, συμπεραίνοντας ότι καταρρέει το πάγιο ισραηλινό επιχείρημα ότι οι επιχειρήσεις του στρατού είναι «αντίποινα». Ο ισραηλινός στρατός υποστηρίζει ότι αυτή η ανάπαυλα οφείλεται στα σκληρά μέτρα που έχει λάβει.

Το κλίμα έγινε ακόμη πιο βαρύ μετά από την απέλαση, τουλάχιστον, 10 αντιπροσώπων από το Βέλγιο, την Ισπανία, τη Γαλλία και τις Φιλιππίνες, οι οποίοι έφθασαν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν για να μεταβούν στη Ραμάλα και να συμμετάσχουν σε σύνοδο του Παλαιστινιακού Κοινωνικού Φόρουμ, που θα ασχοληθεί τόσο με τις εξελίξεις στο Παλαιστινιακό όσο και με το κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης. Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι απελάθηκαν όσοι «κρίθηκαν επικίνδυνοι για τη διατήρηση της ειρήνης», προκαλώντας, καταρχάς, την έντονη αντίδραση της βελγικής πρεσβείας.

ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
Κλιμακώνονται οι αμερικανικές πιέσεις σε συμμάχους
  • Για ανθρωπιστική τραγωδία προειδοποιεί η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες
  • Τρεις νεκροί και δεκαέξι τραυματίες από «συνήθη βομβαρδισμό» στο Νότιο Ιράκ

ΒΑΓΔΑΤΗ-ΑΓΚΥΡΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Για ανυπολόγιστη ανθρωπιστική καταστροφή σε περίπτωση που πληγεί το Ιράκ προειδοποίησε, χτες, ο επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Μία μέρα μετά από άλλον ένα «συνήθη» βομβαρδισμό «αυτοάμυνας» στη νότια «ζώνη απαγόρευσης πτήσεων» που, όπως καταγγέλλει η ιρακινή ηγεσία, στοίχισε τη ζωή σε 3 πολίτες και τραυμάτισε άλλους 16, οι επιθεωρητές συνέχισαν με εντατικότατους ρυθμούς τις επιθεωρήσεις και ανακοίνωσαν ότι προετοιμάζουν την πρώτη έξοδο Ιρακινού επιστήμονα από τη χώρα. Την ίδια στιγμή, το ιρακινό καθεστώς διπλασίασε τις ποσότητες τροφίμων που μοιράζονται, με δελτίο, στους πολίτες για να αποθηκεύσουν προμήθειες ενώ στο Λονδίνο η εντεινόμενη απειλή πολεμικής σύρραξης τίναξε στα ύψη την τιμή του πετρελαίου που ανά βαρέλι έχει αυξηθεί κατά 10 δολάρια από τις αρχές του χρόνου.

«Η διεθνής κοινότητα οφείλει να πράξει τα πάντα προκειμένου να αποφευχθεί ο πόλεμος», υπογράμμισε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου, ο Ρούουντ Λούμπερς, επικεφαλής της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Ο Λούμπερς προειδοποίησε ότι «ένας πόλεμος υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ θα οδηγήσει σε τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή» και εκτίμησε ότι στόχος θα πρέπει να είναι ο αφοπλισμός με ειρηνικά μέσα του ιρακινού καθεστώτος, αν όντως διαθέτει τα όπλα που του καταλογίζουν. Τις δυσοίωνες προβλέψεις του Λούμπερς συμμερίζονται και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις, με τελευταίο παράδειγμα την Καθολική Οργάνωση για την Υπερπόντια Ανάπτυξη, που υποστήριξε ότι, με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις, αν γίνει σύρραξη, οι νεκροί θα κυμανθούν ανάμεσα στις 10.000 - 100.000.

Την ίδια στιγμή, οι επιθεωρητές στο Ιράκ συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό τους καθημερινούς τους ελέγχους και όπως ανακοίνωσαν ετοιμάζουν την πρώτη έξοδο Ιρακινού επιστήμονα. Στις αρχές της βδομάδας, οι επιθεωρητές πραγματοποίησαν την πρώτη τους «συνέντευξη» με επιστήμονα του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Βαγδάτης, ο οποίος αρνήθηκε την «προσωπική» συνέντευξη και ζήτησε να παραστεί και εκπρόσωπος της ιρακινής ηγεσίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σύνδεσμος της ιρακινής ηγεσίας με τους επιθεωρητές, Χουσάμ Μοχάμεντ Αμίν, τόνισε ότι το θέμα των συνεντεύξεων αφορά τους επιθεωρητές και τους επιστήμονες και ότι οι ίδιοι θα κρίνουν αν θα πρέπει να γίνουν στο εξωτερικό ή εντός Ιράκ, συμπληρώνοντας ότι η ιρακινή ηγεσία δεν κατανοεί γιατί θα πρέπει να γίνουν στο εξωτερικό. Ο Αμίν ανακοίνωσε ότι με τη συμπλήρωση του πρώτου μήνα των επιθεωρήσεων έχουν ελεγχθεί 188 τοποθεσίες και δεν έχει ανακαλυφθεί τίποτε επιλήψιμο.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις βρίσκονται ο Αμερικανός υφυπουργός Οικονομικών, Τζον Τέιλορ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μαρκ Γκρόσμαν. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η Ουάσιγκτον πιέζει την τουρκική ηγεσία να επιτρέψει τη χρήση των λιμανιών, των βάσεων και των οδικών αρτηριών της σε περίπτωση πλήγματος κατά του Ιράκ, ενώ φέρεται να ζητά να αναπτυχθούν 80.000 Αμερικανοί στρατιώτες στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η τουρκική ηγεσία ζήτησε, ανάμεσα σε άλλα, ως αντάλλαγμα την παροχή οικονομικής στήριξης ύψους 28 δισ. δολαρίων. Παρ' όλα αυτά, χτες, ο ηγέτης του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθιστούσε σαφές ότι δεν πρόκειται να ληφθεί καμία τελική απόφαση και ότι η Τουρκία θα αναμένει να υπάρξει απόφαση στρατιωτικής δράσης από τον ΟΗΕ. Για την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης» της κρίσης μίλησε και ο πρωθυπουργός Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος ετοιμάζεται να μεταβεί για σχετικές συνομιλίες, στις αρχές του χρόνου, σε Σ. Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Συρία, Ιράν.

Την περιοδεία του σε αραβικές χώρες συνεχίζει και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Τζόζεφ Λίμπερμαν, ο οποίος δήλωνε, χτες, από το Μπαχρέιν ότι «η εντύπωση που σχημάτισε από τις συνομιλίες που είχε είναι ότι οι αραβικές ηγεσίες θα στηρίξουν μια αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, εφόσον κριθεί απαραίτητη». Στο θέμα αναφέρθηκε, εκ νέου, και ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, τονίζοντας ότι η συμμαχία είναι υποχρεωμένη να βοηθήσει τις ΗΠΑ σε επίθεση κατά του Ιράκ αν καταρρεύσουν οι επιθεωρήσεις και αν ληφθεί σχετική απόφαση από τον ΟΗΕ. Ο Ρόμπερτσον, όμως, έσπευσε να επαναλάβει ότι «δεν τίθεται καν θέμα μονομερούς προληπτικής αμερικανικής επίθεσης».

ΛΑΪΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΟΡΕΑΣ - ΗΠΑ
Οξύνεται η αντιπαράθεση

ΠΙΟΝΓΚ ΓΙΑΝΓΚ - ΒΙΕΝΝΗ - ΣΕΟΥΛ.--

Η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας ζήτησε χτες την απομάκρυνση των επιθεωρητών του ΟΗΕ που επιβλέπουν τη διακοπή των εργασιών του πυρηνικού προγράμματός της, αναφέρει το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας KCNA. Το γεγονός επιβεβαίωσε και ο διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, που πρόσθεσε πάντως ότι οι επιθεωρητές θα παραμείνουν στις θέσεις τους.

Από την προηγούμενη βδομάδα οι κορεατικές αρχές ξεκίνησαν να αφαιρούν κάμερες παρακολούθησης και σφραγίδες ασφαλείας από τον πυρηνικό αντιδραστήρα που διαθέτουν στη Γιονγκμπιόνγκ, τον οποίο σκοπεύουν να ξαναθέσουν σε λειτουργία έτσι ώστε να δώσουν λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την «αγανάκτηση» των Αμερικανών αξιωματούχων που έσπευσαν στις αρχές της βδομάδας να απειλήσουν ακόμη και με πόλεμο τη ΛΔ Κορέας σε περίπτωση που δε σταματήσει αυτή τη διαδικασία.

Υπενθυμίζεται ότι ύστερα από ανάλογες απειλές το 1994 η ΛΔ Κορέας συμφώνησε να «παγώσει» το πυρηνικό της πρόγραμμα και να το θέσει υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ με αντάλλαγμα την αποστολή αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ.

Πάντως από τον περασμένο Οκτώβρη η κυβέρνηση Μπους κατηγορεί τη ΛΔ Κορέας ότι έχει ξαναθέσει σε λειτουργία το πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικών όπλων. Το Νοέμβρη ο Πρόεδρος Μπους απείλησε ότι αν η ΛΔ Κορέας δε σταματούσε αυτή τη δήθεν διαδικασία, τότε το Δεκέμβρη θα σταματούσαν οι αποστολές πετρελαίου. Τελικά η απειλή πραγματοποιήθηκε και οι ΗΠΑ αυτό το μήνα δεν έστειλαν πετρέλαιο.

Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι η ανατροπή της κυβέρνησης της ΛΔ Κορέας και η εξασφάλιση της παραμονής των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή (στην Ιαπωνία και στη Νότια Κορέα) αποτελεί δεδομένη επιθυμία των Αμερικανών (όπως αποδεικνύει και η ένταξη αυτής της Δημοκρατίας στις χώρες του «άξονα του κακού»). Μετά και το έντονο αντι-αμερικανικό κλίμα που επικρατεί στη Νότια Κορέα αλλά και την εκλογή του Ρο Μου-Χγιούν στην προεδρεία της Νότιας Κορέας (ο Μου-Χγιούν είχε προτεραιότητά του την επαναπροσέγγιση με τη ΛΔ Κορέας), η προσπάθεια απομόνωσης της ΛΔ Κορέας έχει γίνει πλέον επιτακτική για την κυβέρνηση Μπους.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Γόρδιος δεσμός

ΑΓΚΥΡΑ.-

Τι θα πράξει ο πρόεδρος, Αχμέτ Νετζντέτ Σεζέρ, μπροστά στη δεύτερη κατά σειρά, υπερψήφιση εκ μέρους της Εθνοσυνέλευσης, της αναθεώρησης των άρθρων 67, 76 και 78 του τουρκικού Συντάγματος αψηφώντας το αρχικό βέτο Σεζέρ και ανοίγοντας το δρόμο στον Ταγίπ Ερντογάν για την ανάληψη της πρωθυπουργίας;

Οπως επισημαίνει το Reuters, ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος είχε αρνηθεί να επικυρώσει την επίμαχη συνταγματική αναθεώρηση, δηλώνοντας ότι αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση συγκεκριμένων στόχων όπως η εκλογή Ερντογάν, δε διαθέτει δικαίωμα άσκησης βέτο για δεύτερη φορά. Ο Σεζέρ μπορεί, πάντως, εάν είναι αποφασισμένος, να φράξει το δρόμο του Ερντογάν προς την εξουσία, να προσφύγει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας ή να εξαγγείλει δημοψήφισμα. Θα ρισκάρει όμως να ανοίξει το δρόμο για ένα ακόμη πιθανό ράπισμα προς το στρατιωτικό κατεστημένο και την πρόκληση οξύτατης πολιτικής κρίσης, σε μία δύσκολη για την Τουρκία περίοδο, με μια αμερικανική επιχείρηση κατά του Ιράκ να «κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την Τουρκία»;

Η επικύρωση από την τουρκική Εθνοσυνέλευση της αναθεώρησης των άρθρων 67, 76 και 78 είναι το πρώτο βήμα για την ανάληψη της εξουσίας από το δημοφιλή πρώην δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης, καθώς του δίνεται το δικαίωμα να συμμετάσχει σε επαναληπτικές - τμηματικές εκλογές, αναλαμβάνοντας βουλευτική ιδιότητα. Υπέρ των τροπολογιών ψήφισαν 437 βουλευτές του AKP και του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Ντρενίζ Μπαϊκάλ.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Αγορά «μαμούθ» αμερικανικών αεροσκαφών

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Η Αμερικανική εταιρία «Λόκχιντ Μάρτιν» θα πουλήσει στην Πολωνική κυβέρνηση 48 πολεμικά αεροσκάφη τύπου «F-16», όπως ανακοινώθηκε χτες από τον Πολωνό υπουργό Αμυνας Γιέρζι Σμαντζίντσκι. Το συμβόλαιο είναι ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τα 48 «F-16» θα αντικαταστήσουν τα σοβιετικής κατασκευής αεροσκάφη τύπου «Mig» που διαθέτει η Πολωνία -γεγονός που απαιτεί η συμμετοχή της Πολωνίας στο ΝΑΤΟ. Ηταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο χώρας της πρώην ανατολικής Ευρώπης.

Οπως είναι φανερό πρόκειται για μια καθαρά πολιτική κίνηση που σκοπό είχε να ικανοποιήσει τους Αμερικανούς «σύμμαχους» (για το κόστος για τον πολωνικό λαό που μαστίζεται από την ανεργία και τη φτώχεια ούτε λόγος). Αλλωστε το αμερικανικό Κογκρέσο είχε εγκρίνει τον Οκτώβρη δάνειο ύψους 3,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την πολωνική κυβέρνηση έτσι ώστε «βοηθήσει» την υποψηφιότητα της «Λόκχιντ Μάρτιν»...

ΓΕΝΕΤΙΚΗ
Εφιάλτης ή πραγματικότητα

ΝΤΕΝΒΕΡ - ΡΩΜΗ.--

Τη γένεση του πρώτου κλωνοποιημένου βρέφους ανακοίνωσε η δρ. Μπουασελιέ, εκ μέρους της εταιρείας «Clonaid», που ανήκει στην αίρεση των Ραελιανών. Η είδηση αντιμετωπίστηκε με ιδιαίτερο σκεπτικισμό από τον επιστημονικό κόσμο και προκάλεσε ισχυρές αντιδράσεις από γενετιστές, που αμφισβήτησαν το επιστημονικό κύρος της εν λόγω εταιρίας. Η κα Μπουασελίε δεν έδωσε κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει τα όσα ισχυρίζεται. Περιορίστηκε στο ότι το μωρό είναι ένα υγιέστατο κοριτσάκι, για τη γέννηση του οποίου χρησιμοποιήθηκε DNA από τα κύτταρα της 30χρονης μητέρας του. Οταν της ζητήθηκε δείγμα γενετικού υλικού της μητέρας και του νεογέννητου, που να στοιχειοθετεί τους ισχυρισμούς της, δήλωσε ότι θα δοθεί για μελέτη σε ανεξάρτητους επιστήμονες, μετά από μία βδομάδα.

Ο Ιταλός γυναικολόγος Σ. Αντινόρι, που έχει ανακοινώσει την επικείμενη γέννηση ενός κλωνοποιημένου αγοριού το Γενάρη, αμφισβήτησε το γεγονός, λέγοντας ότι «η συγκεκριμένη εταιρία δεν έχει κανένα επιστημονικό κύρος και το μόνο που επιδιώκει είναι να προκαλέσει σύγχυση», ενώ ο Γάλλος γενετιστής Α. Καν, χαρακτήρισε το γεγονός προπαγανδιστικό κόλπο.

Πολλοί επιστήμονες εξέφρασαν φόβους για το εγχείρημα της κλωνοποίησης ανθρώπου, όχι μόνο για λόγους ηθικής, αλλά και λόγω των προβλημάτων υγείας που παρουσίασαν τα ζώα που κλωνοποιήθηκαν μέχρι σήμερα.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Εξοπλίζεται ΝΑΤΟικά

Δεν πρόλαβε ακόμη να συνειδητοποιήσει ο λαός της Λιθουανίας σε τι δρόμο, και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, τον σπρώχνουν οι κυβερνώντες της χώρας και ήρθε το πρώτο χριστουγεννιάτικο ΝΑΤΟικό «δώρο». Οπως ανακοινώθηκε, η Λιθουανία θα αγοράσει μια σημαντική παρτίδα του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος Stinger, αξίας 21.000.000 δολαρίων! Με τα όπλα αυτά θα εξοπλιστεί η στρατιωτική μονάδα «Σιδερένιος Λύκος», την οποία το ντόπιο υπουργείο Αμυνας προετοιμάζει με βάση τα ΝΑΤΟικά «στάνταρ» και με σκοπό να τη θέσει στη διάθεση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Στο μεταξύ, στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, που έγιναν στις 22/12/2002, για πρώτη φορά καταγράφτηκε υποψήφιος Πρόεδρος που τάσσεται ενάντια στην ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιούλιους Βεσιάλκα ήρθε 9ος (μεταξύ των 17 συνυποψηφίων του), συγκεντρώνοντας 30.350 ψήφους και ποσοστό 2,23%, παρά τον αποκλεισμό του από όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στη χώρα, όπου εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση δράσης για το ΚΚ Λιθουανίας, τον Γ. Βεσιάλκα υποστήριξε το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ