ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Χαράτσι στο λαό και κέρδη στους επιχειρηματίες

Να οργανώσουν την πάλη τους, με τους άλλους λαϊκούς φορείς καλεί τους εργαζόμενους η Αγωνιστική Συνεργασία

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Την πλήρη αντίθεσή της στο νέο νόμο της κυβέρνησης για τη συνέχιση και επέκταση της ιδιωτικοποίησης στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας εκφράζει η Αγωνιστική Συνεργασία στη ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, ενώ σημειώνει ότι «Το κόστος των νέων μέτρων θα πληρώσει ο Ελληνικός λαός».

Σε ανακοίνωσή της, η Παράταξη υπογραμμίζει ότι με το νέο νόμο, που είναι συνέχεια του 2773/99 «δίνουν όλα εκείνα τα προνόμια, για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία των μονοπωλίων, που θα επενδύσουν στην ηλεκτρική ενέργεια». Συγκεκριμένα:

- Το Ελληνικό Δημόσιο μπαίνει εγγυητής για τις επενδύσεις των ιδιωτών.

-Απορροφά όλη την παραγόμενη ενέργεια από τους ιδιώτες για 7 χρόνια.

-Εγγυάται τη λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών για 6.000 ώρες το χρόνο.

-Εισάγει το χρηματιστήριο ενέργειας.

-Οι καινούριες μονάδες, που θα μπουν μέχρι το 2007 θα είναι ιδιωτικές και μόνο αν δεν ανταποκριθούν οι ιδιώτες θα ανατίθενται στη ΔΕΗ.

Ταυτόχρονα, συμπληρώνει, το σχέδιο της καινούριας οδηγίας, που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Υπουργών προβλέπει την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς το 2007.

Στο δε τομέα της διανομής προωθούν το διαχωρισμό του διαχειριστή διανομής, την απόσπαση των εμπορικών λειτουργιών, το νομικό και λογιστικό διαχωρισμό, το διαχωρισμό των εμπορικών λειτουργιών, ακόμα και πούλημα ολόκληρων διανομών σε ιδιώτες.

Ο νόμος αυτός, καταγγέλλει η Παράταξη είναι συνέχεια του 2779/99, που στήριξε με όλες της τις δυνάμεις η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΣΑΔ), που σήμερα βγαίνει και καταγγέλλει τα μέτρα. Είναι το ίδιο συνυπεύθυνοι, γιατί συνέβαλαν να περάσει ο 2773/99, που άνοιξε το δρόμο για την ιδιωτικοποίηση.

Αντίθετα, η Αγωνιστική Συνεργασία από την αρχή είχε εκφράσει την αντίθεσή της στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και είχε καταγγείλει τη στήριξη που προσφέρει η πλειοψηφία της ΓΕΝΟΠ στην προώθηση της ιδιωτικοποίησης, της «αναδιοργάνωσης», της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων. Μπροστά στο νέο κύμα ιδιωτικοποίησης η παράταξη πρότεινε απεργιακές κινητοποιήσεις για τις 3-4 Δεκέμβρη τις ημέρες εγγραφών στο δεύτερο πακέτο μετοχοποίησης. Η πλειοψηφία όμως, αποφάσισε απεργία στις 20 Δεκέμβρη, για να μη δημιουργηθούν προβλήματα στη διαδικασία μετοχοποίησης..!

«Η ημερομηνία της απεργίας, των αιτημάτων, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο έγινε η αναστολή των απεργιακών μέτρων από την πλειοψηφία της ΕΤΕ δείχνει τη διάθεσή τους για τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις», σημειώνει η ΑΣ και συμπληρώνει: Σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, παρά το γεγονός ότι έχει χαθεί σημαντικός χρόνος, γίνεται φανερό ότι οι εργαζόμενοι χρειάζεται να περάσουν στην αντεπίθεση, να οργανώσουν την πάλη τους σε συνεργασία και συντονισμό με όλους τους φορείς που εκφράζουν τα λαϊκά συμφέροντα».

Ταυτόχρονα ξεκαθαρίζει πως, «το συνδικαλιστικό κίνημα για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην αποστολή του, χρειάζεται να αλλάξει ρότα. Να αποκτήσει αγωνιστικό ταξικό προσανατολισμό». Γι' αυτό καλεί τους εργαζόμενους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από τις Τοπικές Επιτροπές και τις Επιτροπές Αγώνα.

Τέλος, η Αγωνιστική Συνεργασία επισημαίνει ότι «τα συμφέροντα των εργαζομένων της ΔΕΗ και συνολικά του ελληνικού λαού εξυπηρετούνται από μια ΔΕΗ 100% στο Δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή - μεταφορά - διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν έχουμε αυταπάτες, σημειώνει, ότι στις σημερινές συνθήκες μπορεί η ΔΕΗ να αποκτήσει φιλολαϊκό προσανατολισμό. Η πρότασή μας αυτή προϋποθέτει μια άλλη μορφή εξουσίας, που τα μέσα παραγωγής θα αποτελούν κοινωνική λαϊκή περιουσία».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Πήραν τα δεδουλευμένα

Την καταβολή των δεδουλευμένων τους διεκδίκησαν και πήραν 95 εργαζόμενοι στον υπεργολάβο Κουτσουμπό στο εργοτάξιο του Ολυμπιακού Χωριού, ο οποίος τους χρωστούσε περίπου 60 χιλιάδες ευρώ με ευθύνη δική του και των εταιριών από τις οποίες πήρε το έργο.

Οι εργαζόμενοι είχαν ξεκινήσει από το πρωί της περασμένης Δευτέρας επίσχεση εργασίας γιατί η πληρωμή τους είχε καθυστερήσει κατά είκοσι ημέρες περίπου, αλλά και γιατί ο υπεργολάβος χρωστούσε μεροκάματα από προηγούμενους μήνες. Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται έντονα για το «πετσόκομμα» των ενσήμων τους. Πολλοί ήταν αυτοί που μας είπαν ότι δουλεύουν τριάντα μέρες κάθε μήνα και το περισσότερο που τους κολλάνε είναι 18 ένσημα.

Οι εργολάβοι ρίχνουν τις ευθύνες για τη μη πληρωμή ο ένας στον άλλον, λόγω του σύνθετου συστήματος υπεργολαβιών που πολλαπλασιάζει τις εμπλεκόμενες εταιρίες, μοιράζει τις αρμοδιότητες και προσφέρει κέρδος σε πολλούς μεσολαβητές, που στην ουσία δεν παράγουν τίποτα, ενώ εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων.

Ομως οι εργαζόμενοι βλέποντας να κλέβουν συνέχεια τον ιδρώτα τους προχώρησαν αποφασιστικά στην επίσχεση εργασίας. Μάλιστα, χτες το πρωί πραγματοποίησαν συμβολική κατάληψη του δρόμου που οδηγεί στη Γ΄ και Δ΄ Κοινοπραξία για ένα τέταρτο και στη συνέχεια έκαναν πορεία μέσα στο εργοτάξιο, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι».

Εργοδοτικός ρατσισμός και τρομοκρατία

Οι άθλιες συνθήκες εργασίες που βιώνουν οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό επιβεβαιώνονται και από την τραμπούκικη εργοδοτική ενέργεια σε βάρος του Ν. Σταυρόπουλου, γραμματέα του Παραρτήματος Εργαζομένων του Συνδικάτου Οικοδόμων στο έργο.

Συγκεκριμένα, ο υπεργολάβος Κ. Μπουρογιάννης απέλυσε πριν λίγο καιρό έναν εργαζόμενο, αλβανικής καταγωγής. Χωρίς όμως να του κολλήσει 40 ένσημα που του χρωστάει και χωρίς να του δώσει το χαρτί απόλυσης για να μπορεί ο εργαζόμενος να μπει στο ταμείο ανεργίας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Γ. Φιλιούσης, πρόεδρος του Παραρτήματος και ο Ν. Σταυρόπουλος επισκέφθηκαν μαζί με τον απολυμένο τον εργοταξιάρχη του υπεργολάβου Γ. Σήμψα και απαίτησαν να δοθεί στον εργαζόμενο ό,τι δικαιούται. Ομως ο εργοταξιάρχης με περισσά ρατσιστικά φρονήματα του απάντησε: «Εγώ είμαι Ελληνας φορολογούμενος και δεν πρόκειται να δώσω χαρτί απόλυσης σε έναν Αλβανό για να παίρνει τα λεφτά μου από το ταμείο ανεργίας!!!». Την περασμένη Δευτέρα ο Ν. Σταυρόπουλος επισκέφθηκε και πάλι τον εργοταξιάρχη χωρίς όμως να τον βρει. Αλλά ο υποστατικός του Δ. Μπουγιόπουλος ανέλαβε να «ξεκαθαρίσει την κατάσταση» και γρονθοκόπησε το συνδικαλιστή. Το Παράρτημα αντέδρασε άμεσα και απαίτησε την άμεση απομάκρυνσή του από το έργο.

ΟΣΠΑ
Η... αγρανάπαυση συνεχίζεται

Στη ρότα της «εργασιακής ειρήνης» κινείται η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ) και για το επόμενο κρίσιμο διάστημα, που η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση της ΟΑ, για να ξεκαθαρίσει το εργασιακό τοπίο και να διευκολύνει το ξεπούλημα της εταιρίας, εκβιάζει εποχικούς εργαζόμενους, να υπογράψουν δηλώσεις «οικειοθελούς αποχώρησης» από την εταιρία και απασχόλησής τους στις θυγατρικές («Αεροπλοΐα» και «Μακεδονικές Αερογραμμές»).

Σε χτεσινή του συνεδρίαση το ΔΣ της ΟΣΠΑ, αφού έκρινε «επιτυχημένες και αποτελεσματικές», τις μέχρι τώρα κινήσεις του και «θετική» τη στάση της ηγεσίας του υπουργείου Μεταφορών - Επικοινωνιών, σχετικά με την εμπλοκή της Κομισιόν (που ζητά από την ΟΑ να επιστρέψει στο ελληνικό δημόσιο περίπου 200 εκατ. ευρώ), η μόνη απόφαση που πήρε, είναι να υπάρξει ενημέρωση των εργαζομένων και των επιβατών, με την έκδοση ενημερωτικών επιστολών και ευχετήριων καρτών!

Υπενθυμίζεται ότι την κατηγορηματική τους αντίθεση στο ξεπούλημα της ΟΑ έχουν εκφράσει ήδη οι τεχνικοί αεροπλάνων της εταιρίας, οι οποίοι σε πρόσφατη μαζική γενική τους συνέλευση, έχουν εξουσιοδοτήσει το ΔΣ της Ενωσής τους (ΕΠΤΑΟΑ) να κηρύξει 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, με κεντρικό αίτημα: «Ολυμπιακή Αεροπορία» ενιαία και δημόσια.

Στάση εργασίας στους ΟΤΑ

Τετράωρη προειδοποιητική στάση εργασίας, 11 το πρωί με 3 το μεσημέρι και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30μμ, έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, κάνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Διεκδικούν, ικανοποιητικές λύσεις σε οικονομικά, ασφαλιστικά και θεσμικά αιτήματα. Ηδη, έχουν αναγγείλει και για την Παρασκευή 17 Γενάρη 24ωρη απεργία και αποχή από τα καθήκοντά τους τις επόμενες δύο μέρες, σε περίπτωση που δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ