ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Γενάρη 2003
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗ
Σταθερή αξία ο Μάρας

Ο Μάρας ήταν ο κορυφαίος της χρονιάς

Sportidea

Ο Μάρας ήταν ο κορυφαίος της χρονιάς
Αναμφισβήτητα η χρονιά που φεύγει, μόνο καλές αναμνήσεις έχει να αφήσει στους ανθρώπους, τους φίλους και τους ίδιους τους πρωταγωνιστές της γυμναστικής. Τόσο σε εθνικό, όσο και σε ατομικό επίπεδο, οι επιτυχίες για το συγκεκριμένο άθλημα ήταν πολλές και με παγκόσμιο αντίκτυπο. Οι «πιτσιρίκες» της Εθνικής μας ομάδας του ανσάμπλ, για ακόμα μια φορά αποδείχτηκαν συνεπείς στο ραντεβού τους με το βάθρο, καθώς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Νέα Ορλεάνη, οι Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Χαριτίνη Ιωάννου, Ζένια Κοντέλια και Λιάνα Χρηστίδου κατέκτησαν τρία μετάλλια. Συγκεκριμένα, κέρδισαν το χρυσό μετάλλιο στα σχοινάκια και τις μπάλες, το χάλκινο στις κορδέλες και την τρίτη θέση στο σύνθετο ομαδικό.

Εκτός όμως από τα κορίτσια του ανσάμπλ, ακόμα ένας αθλητής μας, παγκόσμιας πλέον ακτινοβολίας, κατάφερε να γράψει ιστορία στο γίγνεσθαι του αθλήματος. Πρόκειται για τον Βλάση Μάρα, ο οποίος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυμναστικής που φιλοξενήθηκε στο Ντέμπρετσεν της Ουγγαρίας, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου, έπειτα από τους 9.725 βαθμούς που συγκέντρωσε στο μονόζυγο. Η συγκεκριμένη διάκριση δεν ήταν η μοναδική για το νεαρό αθλητή τη χρονιά που φεύγει, καθώς τον Απρίλη κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα. Στην ίδια διοργάνωση, σπουδαία παρουσία είχε και ο Βασίλης Τσολακίδης, ο οποίος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο δίζυγο, όπως επίσης και ο Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Δημοσθένης Ταμπάκος, ο οποίος πήρε το ασημένιο μετάλλιο στους κρίκους. Οσον αφορά στις γυναίκες τη μεγαλύτερη διάκριση είχε η Βασιλική Μιλλούση, η οποία κατάφερε να προκριθεί στον ημιτελικό της δοκού ισορροπίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης που πραγματοποιήθηκε στην Ουγγαρία. Παράλληλα, αρκετά καλή παρουσία είχαν οι Ελένη Ανδριόλα και Ολγα Νικολαΐδου που κατέκτησαν αντίστοιχα την 9η και 12η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Γυμναστικής που διεξήχθη στη Γρανάδα, ενώ οι νεάνιδες άφησαν πολλά ευοίωνα μηνύματα, με την προσπάθεια της αθλήτριας των ασύμμετρων ζυγών Μαρίας Μαστρογιαννοπούλου, που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ενόργανης που διεξήχθη στην Πάτρα.

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
Αέρα στα πανιά τους...

Αχτύπητο δίδυμο Μπεκατώρου - Τσουλφά

Sportidea

Αχτύπητο δίδυμο Μπεκατώρου - Τσουλφά
«Ούριος» άνεμος... φύσηξε το καλοκαίρι που μας πέρασε στους κόλπους της ελληνικής ιστιοπλοΐας, η οποία είχε την «τύχη» να απολαύσει σπουδαίες επιτυχίες και να γευτεί μεγάλες χαρές. Το γυναικείο πλήρωμα από τις Σοφία Μπεκατώρου και Αιμιλία Τσουλφά κατάφερε να σαρώσει τα μετάλλια και να βρεθεί στην κορυφή του κόσμου. Συγκεκριμένα, οι δύο αθλήτριες κατέκτησαν την πρωτιά (για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «470» που διεξήχθη στην Ιταλία, ενώ πήρε και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στην Εσθονία. Παράλληλα, το κορυφαίο ελληνικό «δίδυμο» ψηφίστηκε από τη Διεθνή Ομοσπονδία Ιστιοπλοΐας, ως το καλύτερο γυναικείο πλήρωμα του κόσμου, για το 2002. Σημαντική επιτυχία σε εθνικό επίπεδο πέτυχε και το πλήρωμα με τις Σπυριδούλα Μηλαίου και Σοφία Παπαδοπούλου, που στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «420» της Πορτογαλίας, πήρε τη 2η θέση.

Οσον αφορά στα αντιπροσωπευτικά μας συγκροτήματα των ανδρών, τη μεγαλύτερη διάκριση είχε αυτό των Ανδρέα Κοσματόπουλου και Κώστα Τριγκώνη, το οποίο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «470» που διεξήχθη στην Ιταλία, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Την ίδια θέση πήρε και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Εσθονίας. Πάντως, μεγάλη ήταν και η ικανοποίηση για την ανέλιξη του επιπέδου των εφήβων, κάτι που φάνηκε όταν οι Παναγιώτης Μάντης και Θεόδωρος Πολυχρονίδης κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα «470» στην κατηγορία των νέων. Σε ατομικό επίπεδο διακρίθηκαν οι εξής αθλητές: Αιμίλιος Παπαθανασίου (χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ΦΙΝΝ της Αθήνας), Βύρων Κοκκαλάνης (χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μιστράλ Νέων, στην Ισπανία), Αντώνης Μανωλάκης (χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων, στην Ιταλία, στην κατηγορία Λέιζερ Στάνταρντ), Νίκος Κακλαμανάκης (αναδείχτηκε νικητής στην κατηγορία Μιστράλ στην Προολυμπιακή Συνάντηση στην Αθήνα).

ΠΑΛΗ
Ξεχώρισε ο Κουτσιούμπας

Μεγάλες επιτυχίες επιφύλαξαν στο φίλαθλο κοινό οι αθλητές της πάλης για τη χρονιά που μας αφήνει. Οι επιτυχίες αυτές έρχονται να προστεθούν στις καλές εμφανίσεις της περασμένης χρονιάς, δίνοντας υποσχέσεις για το μέλλον και πιο συγκεκριμένα για την Ολυμπιάδα του 2004 που θα γίνει στην Αθήνα. Παράλληλα, η πρόσληψη του Νικολάι Γιέσιν στην Εθνική ομάδα ελληνορωμαϊκής ανδρών πρόσθεσε κύρος, όμως, τον Νοέμβρη, το συμβόλαιο λύθηκε με κοινή συμφωνία και από τις δύο πλευρές.

Στους άνδρες λοιπόν, ο Ξενοφών Κουτσιούμπας ήταν αυτός που ξεχώρισε με την 4η θέση στα 120 κιλά που κατέλαβε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ελληνορωμαϊκής που διεξήχθη στη Μόσχα. Παράλληλα, είχε καταλάβει και το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ενόπλων Δυνάμεων. Στο ίδιο στιλ, ο Θεόδωρος Τουνουσίδης κατάκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα εφήβων. Σε ό,τι αφορά στην Ελευθέρα, ο Αφτανδίλ Ξανθόπουλος ήταν ο καλύτερος της χρονιάς καθώς κατατάχτηκε 4ος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που έγινε στην Τεχεράνη. Στους εφήβους ξεχώρισε ο Σταμάτης Γιάγιας που ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό Εφήβων, ενώ στην ίδια διοργάνωση για τους παίδες, ο Απόστολος Τασκούδης ήταν 3ος στα 63 κιλά.

Στις γυναίκες, κορυφαία επίδοση ήταν η πρωτιά της Σοφίας Πουμπουρίδου για την κατηγορία των 51 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα γυναικών που έγινε στη Χαλκίδα επικρατώντας με 3-0 στην παράταση της Ιαπωνίδας Τσιχάρου Ιτσο. Αυτό το χρυσό μετάλλιο ήταν το πρώτο για τη χώρα μας στην ιστορία της Πάλης. Στους ίδιους αγώνες, η Κωνσταντίνα Τσιμπανάκου κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία των 55 κιλών καθώς γνώρισε την ήττα με 7-1 στο μικρό τελικό από Σουηδέζα Ιντα Κάρλσον.

ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ
Σχετικά καλά

Με ικανοποίηση ολοκληρώθηκε η χρονιά για την ποδηλασία, χάρη στις επιδόσεις και τις επιτυχίες των αθλητών. Εξέχουσα θέση από πλευράς Εθνικών ομάδων, έχει η 3η θέση του Ομαδικού Πουρσουίτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σίδνεϊ και από πλευράς αθλητών, η ίδια κατάταξη του Λάμπρου Βασιλόπουλου στο Κέριν.

Οι Εθνικές ομάδες έκαναν αισθητή την παρουσία τους στους αγώνες που έγιναν τη χρονιά που τελειώνει. Το ομαδικό σπριντ, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Δανίας κατέλαβε την 8η θέση με τους Βασιλόπουλο, Γεωργαλή και Μπάργκα, ενώ οι ίδιοι αθλητές στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σίδνεϊ κατέκτησαν την 3η θέση. Στους τελευταίους αγώνες το ομαδικό πουρσουίτ που αποτελούσαν οι Τσακουρίδης, Γιαννιώτης, Ποτουρίδης και Ροδόπουλος κατατάχτηκε 3ο. Η ομάδα του Ολυμπιακού Σπριντ κατέκτησε την 5η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πίστας της Γερμανίας με τους Βασιλόπουλο, Γεωργαλή και Χειμωνέτο.

Σε ατομικό επίπεδο και από πλευράς ανδρών, ξεχώρισε η επιτυχία του Λάμπρου Βασιλόπουλου στο Παγκόσμιο Κύπελλο πίστας της Κίνας στο Κέριν που κατέκτησε την 3η θέση, ενώ στο Κέριν στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικό ήταν 8ος. Ο Βασίλης Αναστόπουλος ήταν 1ος Ελληνας στο διεθνή Γύρο Ελλάδας και στο διεθνή γύρο Ρόδου, ο Δημήτρης Μεριανός ήταν 6ος στα 4.000 μέτρα ατομικό πουρσουίτ στο Παγκόσμιο Κύπελλο Σίδνεϊ. Τέλος ο Ιωάννης Ταμουρίδης ήταν 2ος στο Πανευρωπαϊκό πίστας νέων στους πόντους και 12ος στο ατομικό πουρσουίτ νέων του ίδιου πρωταθλήματος.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, η Ελευθερία Ελληνικάκα και η Κυριακή Κωνσταντινίδου... έκλεψαν την παράσταση καθώς η πρώτη ήταν 4η στο σκρατς γυναικών του Παγκόσμιου Κυπέλλου της Μόσχας και 5η στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Σίδνεϊ, ενώ η δεύτερη ήταν 3η στο αγώνισμα των πόντων και 8η στα 200 μέτρα στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πίστα νεανίδων στη Γερμανία.

ΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΚΑΙ ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ

Οι προσπάθειες της Εθνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ήταν αυτές που ξεχώρισαν για το 2002 από το άθλημα της συγχρονισμένης κολύμβησης. Αναλυτικότερα, κατέκτησε την 4η θέση στον τελικό του ομαδικού για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Βερολίνου. Την ομάδα αποτελούσαν οι: Χριστίνα Θαλασσινίδου, Μαρία Χριστοδούλου, Ελευθερία Φτούλη, Ευφροσύνη Γουδά, Αποστολία Ιωάννου, Ευγενία Κουτσούδη, Ολγα Πελεκάνου, Ζωή Βουτυράκη, Καλλιόπη Τομαή και Ελένη Γεωργίου.

Σε ό,τι αφορά στις καταδύσεις, πιο σημαντική παρουσία εκτός συνόρων ήταν αυτή του Σωτήρη Τράκα ο οποίος κατατάχτηκε 5ος στον τελικό από σταθερό βατήρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα νέων της Γερμανίας.

ΤΕΝΙΣ

Η εντυπωσιακή πορεία της Λένας Δανιηλίδου στο «Γουίμπλεντον» δεν άφησε ασυγκίνητο κανέναν από τους φίλους του τένις, που παρακολούθησαν με αγωνία μέχρι το τέλος την προσπάθειά της, η οποία σταμάτησε στον 4ο γύρο της κορυφαίας διοργάνωσης του αθλήματος. Παράλληλα, η 20χρονη αθλήτρια, η οποία έφτασε μέχρι την 21η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, είχε αρκετές διακρίσεις σε όλα τα τουρνουά του «Γκραν Σλαμ». Από τους άνδρες ξεχώρισε ο Βασίλης Μαζαράκης, ο οποίος ήταν ο καλύτερος Ελληνας τενίστας της χρονιάς με επιτυχίες στα διεθνή τουρνουά Σαμαρκάνδης και Μπουχάρα (Ουζμπεκιστάν), όπου αναδείχτηκε 1ος και 2ος αντίστοιχα. Την ίδια ώρα αρκετά καλή πορεία είχε στους νέους ο 16χρονος τενίστας του Ιωλκού Βόλου Ζαχαρίας Κατσιγιαννάκης, ο οποίος ήρθε 2ος στην ευρωπαϊκή κατάταξη, πήρε τη 2η θέση στο «Τζούνιορς» μέχρι 16 ετών και βοήθησε πολύ την Εθνική μας ομάδα των Παίδων να κατακτήσει την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και τη 10η στο Παγκόσμιο.

ΚΑΝΟΕ - ΚΑΓΙΑΚ

Ουσιαστικά βήματα ανέλιξης παρουσίασε τη χρονιά που έφυγε το ελληνικό κανόε - καγιάκ, το οποίο είχε έναν αξιόλογο εκπρόσωπο στις μεγάλες διοργνώσεις. Πρόκειται για τον Ανδρέα Κιλιγκαρίδη, ο οποίος στο Ευρωπαίκό Πρωτάθλημα «Φλατγουότερ», που διεξήχθη στην Ουγγαρία, κατέκτησε την 6η θέση στον τελικό των 1.000 μέτρων και την 8η στα 500 μέτρα. Επίσης, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που φιλοξενήθηκε στην Ισπανία κατετάγη 11ος στα 1.000 μ. και 13ος στα 200 μέτρα. Σε ομαδικό επίπεδο, η ελληνική αποτολή της κατηγορίας «Κ4» (Τσαμοπούλου, Διαλετάρα, Κυρικλίδου, Πατρελάκη) κατέλαβε την 8η θέση στα 1.000 μέτρα, στο «Φλατγουότερ» της Ουγγαρίας.

ΙΠΠΑΣΙΑ

Ικανοποιητική ήταν η χρονιά που φτάνει στο τέλος της για το περήφανο άθλημα της Ιππασίας. Πολλοί αθλητές και αθλήτριες ξεχώρισαν στους αγώνες εντός συνόρων, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που μπόρεσαν να φτάσουν εκεί που αξίζουν, στους αγώνες τόσο της Ευρώπης όσο και στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Περιτζάλης ήταν αυτός που ξεχώρισε στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Βουδαπέστης στην υπερπήδηση εμποδίων, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Παράλληλα, στο Κύπελλο «Ηρακλής» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αθήνας ήταν τρίτος κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο. Στο Κύπελλο «Ολυμπος» του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Αθήνας ο Ντέμης Ντάλλης και ο Δημήτρης Νάτσης ήταν στο βάρθρο των νικητών στην υπερπήδηση εμποδίων κρεμώντας στο στήθος τους το χρυσό και το χάλκινο μετάλλιο αντίστοιχα.

Στις γυναίκες η Χάιντι Αντικατζίδου και η Δανάη Τσάτσου ήταν αυτές που ξεχώρισαν λόγω των επιτυχιών τους. Η πρώτη παρέμεινε ανάμεσα στις κορυφαίες αθλήτριες του κόσμου στο ιππικό τρίαθλο, ενώ στο διεθνές τουρνουά Μπάντμιντον πήρε την έκτη θέση. Από την άλλη, η Τσάτσου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Κύπελλο Αθηνών στην υπερπήδηση εμποδίων στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΣΚΙ

Συνέχεια στις επιτυχίες της έδωσε με την εμφάνισή της στο θαλάσσιο σκι και αυτή τη χρονιά η Αγγελική Ανδριοπούλου. Η Ελληνίδα αθλήτρια ξεχώρισε από τις αντιπάλους της και ήταν αυτή που πανηγύρισε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο αγώνισμα του τριάθλου, που έγινε στο Ρόκεμπρουν της Γαλλίας. Εκεί κατέρριψε και το δικό της πανελλήνιο ρεκόρ στο σλάλομ γυναικών.

ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΕΝΤΑΘΛΟ

Στην προσπάθεια της Κατερίνας Πάρτιτς στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ήταν συγκεντρωμένο φέτος το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των φίλων του μοντέρνου πένταθλου. Η κορυφαία αθλήτριά μας, τελικά πρόσφερε συγκινήσεις καθώς κατέκτησε την 4η θέση στη διοργάνωση, ήταν τρίτη στην κατάταξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου (1η στον αγώνα του Μεξικού), ενώ παράλληλα έχει τη 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη της Διεθνούς Ομοσπονδίας. Πάντως ικανοποιητική ήταν η χρονιά και για τους έφηβους οι οποίοι είχαν δύο διακρίσεις στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό Εφήβων. Συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Καλιακούδης πήρε την 5η θέση στην ομαδική σκυταλοδρομία και τη 15η στην ατομική κατάταξη στο Παγκόσμιο, ενώ ήρθε 6ος στο Ευρωπαϊκό, στην ομαδική σκυταλοδρομία. Την ίδια θέση στη διοργάνωση πήρε και ο Βασίλης Φλώρος, ο οποίος στο Παγκόσμιο κατέκτησε και αυτός την 5η θέση.

ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΕΣ

Χωρίς διακρίσεις κύλησε το 2002 το άθλημα των Χιονοδρομιών. Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας δεν μπόρεσαν να προσφέρουν επιδόσεις και μετάλλια στη χώρα μας και περιορίστηκαν έτσι στις συμμετοχές στη μεγαλύτερη διοργάνωση εκτός συνόρων, τη Χειμερινή Ολυμπιάδα, με αρκετά καλές όμως κατατάξεις. Πιο συγκεκριμένα, ο Βασίλης Δημητριάδης στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση κατέλαβε τη 43η θέση σε σύνολο 78 αθλητών, ενώ στο δρόμο αντοχής των 1.500 μέτρων ο Δημήτρης Φαφάλης, που ήταν και σημαιοφόρος στους αγώνες, πήρε τη 42η θέση στους 72 που ξεκίνησαν. Από γυναικείας πλευράς, η Κωνσταντίνα Κούτρα στους ίδιους αγώνες κατέλαβε την 37η θέση στην τεχνική κατάβαση επί συνόλου 70 αθλητριών.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ

Αρκετά καλά πήγε η χρονιά για την ελληνική κωπηλασία, καθώς οι διακρίσεις σε διεθνές επίπεδο ήταν σημαντικές. Στο «διπλό σκιφ» ανδρών, οι Βασίλης Πολύμερος και Νίκος Σκιαθίτης, πήραν την 5η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στη Σεβίλλη, ενώ κατέλαβαν και την 4η θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μονάχου. Την ίδια ώρα, στο «διπλό σκιφ» γυναικών, οι Χρυσή Μπισκιτζή και Αγγελική Γκρέμου αναδείχτηκαν δέκατες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και πέμπτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη Γερμανία. Οσον αφορά στο «διπλό σκιφ» εφήβων, οι Απόστολος και Νίκος Γκουντούλας έβαλαν τα... δυνατά τους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, που πραγματοποιήθηκε στο Τρακάι της Λιθουανίας. Σε ατομικό επίπεδο, την καλύτερη παρουσία είχε η Γεωργία Δημάκου, η οποία πήρε τη 10η θέση στο «σκιφ» γυναικών του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, την 4η στη διεθνή «ρεγκάτα» της Γένοβας και την 6η στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Βελγίου.

ΤΡΙΑΘΛΟ

Από τις νεανίδες ήρθε η μεγαλύτερη ελληνική επιτυχία στο τρίαθλο για το 2002. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες και τη δουλιά που έκαναν οι αθλητές μας όλο αυτό το διάστημα, δεν ήρθαν οι διακρίσεις που αναμένονταν.

Η Ειρήνη Μούχου ήταν αυτή που ξεχώρισε από τις υπόλοιπες γυναίκες του αθλήματος χάρη στην κατάκτηση του Βαλκανικού Πρωταθλήματος Νεανίδων που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Από πλευράς ανδρών, ο Βασίλης Κρομμύδας κατόρθωσε να πάρει την 59η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Μεξικού, ενώ στο Παγκόσμιο Κύπελλο κατέλαβε τη 19η θέση στους αγώνες του Ισιγκάκι. Στους υπόλοιπους αγώνες της ίδιας διοργάνωσης κατετάγη 23ος (Γκαμαγκόρι), 27ος (Νις), 28ος (Κόρνερμπρουκ), 30ός (Σεντ Αντονι), 31ος (Εντμοντον) και 36ος (Λοζάνη). Τέλος, πήρε την πρώτη θέση στο διεθνές τουρνουά που έγινε στη Σόφια.

ΣΚΟΠΟΒΟΛΗ

Δύο πρωταθλήματα περιλάμβανε το 2002 στο άθλημα της Σκοποβολής, όπου οι αθλητές και οι αθλήτριές μας προσπάθησαν και έκαναν σημαντικές επιτυχίες. Αν και οι αγώνες ήταν για τους εφήβους και τις νεανίδες, οι εμφανίσεις τους ήταν αρκετά ελπιδοφόρες για τη συνέχεια.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ευθύμιος Μίτας κατέλαβε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λάχτι της Φιλανδίας στο σκητ εφήβων, ενώ στις γυναίκες η Αλεξία Σμυρλή ξεχώρισε με την 8η θέση που πήρε στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αεροβόλων Οπλων, στο αεροβόλο τυφεκίο νεανίδων, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα, η Εθνική ομάδα πήλινου στόχου κατέκτησε την 4η θέση στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λάχτι στο σκητ εφήβων.

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Το πρώτο μετάλλιο στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και οι θέσεις που κατέλαβαν οι Ελληνες αθλητές και αθλήτριες ήταν τα πιο σημαντικά γεγονότα για τη χρονιά που μόλις αφήσαμε. Επίσης, πολύ καλή ήταν η παρουσία των κολυμβητών μας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας που διεξήχθη στη Γερμανία.

Πιο συγκεκριμένα, η Εθνική ομάδα Ανδρών στα 4Χ200 μέτρα ελεύθερο κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, καθώς κατέλαβε την τρίτη θέση. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αποτελούσαν οι Νίκος Ξυλούρης, Θανάσης Οικονόμου, Σπύρος Γιαννιώτης και Γιάννης Κοκκώδης. Από την άλλη, η Εθνική ομάδα Γυναικών, που την αποτελούσαν οι Νιγκουάρα, Κωστή, Μελαχροινού και Δημοσχάκη, κατέλαβε την 5η θέση στον τελικό των 4Χ100 ελεύθερο στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στο Βερολίνο.

Στους άνδρες, με τις επιδόσεις τους ξεχώρισαν ο Γιώργος Κοκκώδης, που κατέκτησε την 4η θέση κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ, στον τελικό της μεικτής ατομικής του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στο Βερολίνο και ο Ακης Οικονόμου που κατέκτησε την 5η θέση στον τελικό των 400 μέτρων ελεύθερο στους ίδιους αγώνες, επίσης κάνοντας πανελλήνιο ρεκόρ, ενώ στα 200 μέτρα ελεύθερο κατέλαβε την 7η θέση.

Στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας, που διεξήχθη στη Ριέσα της Γερμανίας, ο Απόστολος Τσαγκαράκης πήρε τελικά την 4η θέση στα 50 μέτρα πεταλούδα με 23.78. Τέλος, στα 200μ. ελεύθερο ο Νίκος Ξυλούρης πήρε την 7η θέση.

Επιμέλεια: Ανδρέας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Κείμενα: Πέτρος ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Μυρτώ ΒΩΣΣΟΥ



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ