ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Η χώρα δεν αντέχει το χειμώνα!

Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Πιερία. Διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό και τη σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας - Θεσσαλονίκης

Motion Team

Ο... κακός μας ο καιρός, που πλήττει από το περασμένο Σάββατο τη χώρα, εκτός από τις ζημιές που προκαλεί, βγάζει στην επιφάνεια μια σειρά από προβλήματα που οφείλονται στις ανεπαρκείς υποδομές της χώρας, στον κακό σχεδιασμό και την πλημμελή εκτέλεση δημόσιων έργων.

Μέχρι χτες συνεχίζονταν τα κυκλοφοριακά προβλήματα στο 398ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, όπου η κίνηση των οχημάτων προς Αθήνα έχει διακοπεί και διεξάγεται εκ περιτροπής μόνο στο ρεύμα προς Θεσσαλονίκη. Αυτό συνέβη διότι υποχώρησε φράγμα από την πλευρά του βουνού και τα χώματα κατέκλυσαν το δρόμο. Στο Λιτόχωρο 3,5 χιλιόμετρα νεότευκτου δρόμου πλημμύρισαν λόγω της μη επάρκειας των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Σοβαρό ήταν το πρόβλημα το περασμένο Σάββατο στην Εθνική Οδό Αθήνας - Κορίνθου, στο ύψος της «Χαλυβουργικής». Εκεί δημιουργήθηκε ουρά αυτοκινήτων μήκους 10 χιλιομέτρων, καθώς το ρέμα του Αγ. Γεωργίου πλημμύρισε την περιοχή. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται με επαναλαμβανόμενους ρυθμούς από το 1996.

Από πτώση κεραυνού σκοτώθηκε χτες ο 27χρονος Γεράσιμος Μπόντας στην παραθαλάσσια περιοχή Λαγγουβάρδος Γαργαλιάνων.

Απαγορεύτηκε ο απόπλους όλων των επιβατηγών πλοίων από τον Πειραιά και τη Ραφήνα για τα νησιά του Βόρειου και Κεντρικού Αιγαίου, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Προβλήματα σημειώθηκαν και στα πορθμεία, άνοιξε, πάντως, το Ρίο - Αντίρριο. Με κλειστού τύπου πλοία εκτελέστηκαν τα δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό και προς την Κέρκυρα.

Ολοι οι χείμαρροι του νομού Πιερίας, που κηρύχτηκε σε έκτακτη ανάγκη, υπερχείλισαν, με αποτέλεσμα τεράστιες εκτάσεις με ακτινίδια, σιτηρά και αμπέλια να καταστραφούν. Ακόμη και οι αρχαιολογικοί χώροι στο Δίον έχουν σκεπαστεί από λάσπες. Στον κάμπο της Πιερίας έχει πλημμυρίσει σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το σύνολο της αγροτικής παραγωγής. Από τα ορμητικά νερά πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα στην περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού Κατερίνης και στο Δήμο Παραλίας. Υπολογίζεται ότι το 80% του οδικού επαρχιακού δικτύου του νομού Πιερίας έχει υποστεί ζημιές. Μία γέφυρα που ένωνε τα χωριά Βροντού και Αγ. Σπυρίδωνας κατέρρευσε. Το νερό στην παραλία της Πιερίας ξεπέρασε το 1,5 μέτρο και μεγάλες ζημιές υπέστησαν ο Πλαταμώνας, οι Νέοι Πόροι και ο Αγιος Παντελεήμονας.

Εξαιτίας κατολισθήσεων έκλεισε η σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης - Αθηνών στο ύψος του Πλαταμώνα από το βράδυ του Σαββάτου μέχρι την Κυριακή το απόγευμα. Μεγάλες ζημιές υπέστη το εθνικό δίκτυο ιδιαίτερα στον κόμβο Λιτόχωρου, όπου για περισσότερες από δύο ώρες διακόπηκε τα ξημερώματα της Κυριακής η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

Στην Κατερίνη 80 άτομα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, που πιθανολογείται ότι προκλήθηκε από το δίκτυο ύδρευσης, το οποίο έπαθε ζημιές κατά τη διάρκεια των έντονων βροχοπτώσεων.

Χιόνια έπεσαν και χτες στα ορεινά των νομών Καστοριάς, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Γρεβενών και Ξάνθης.

Στις Σέρρες πλημμύρισε η κοιλάδα του Στρυμόνα και δημιουργήθηκαν σοβαρά προβλήματα από βροχοπτώσεις στο Βαλτοτόπι, το Σκουτάρι και το Κωνσταντινάτο. Επίσης στο Νομό Καβάλας πλημμύρισαν μεγάλες εκτάσεις με βαμβάκι, καλαμπόκι και οπωροκηπευτικά στους κάμπους του Νέστου και των Φιλίππων.

«Πνίγηκε» και η Θεσσαλία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο νομός Λάρισας. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης έκτασης πλημμύρισαν στη Φαρκαδόνα Τρικάλων. Ζημιές και στο νομό Μαγνησίας

Τις «πληγές» τους από τις καταστροφές που προκλήθηκαν με αφορμή την ισχυρή βροχόπτωση του Σαββάτου και εξαιτίας της ανυπαρξίας έργων υποδομής, «μετρούν» ο νομός Λάρισας, ο οποίος κηρύχτηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και οι νομοί Τρικάλων και Μαγνησίας. Το μέγεθος των ζημιών αναδεικνύει, για μια ακόμα φορά, με τραγικό τρόπο, τις ευθύνες της κυβέρνησης, αλλά και των τοπικών αρχών, όπως της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την ανυπαρξία των έργων υποδομής π.χ. αποστραγγιστικά, εμβάθυνσης των ποταμών κ.ά.

Στο νομό Λάρισας ανθρώπινες ζωές κινδύνευσαν, περιουσίες χάθηκαν, χιλιάδες στρέμματα αγροτικών καλλιεργειών πλημμύρισαν, συγκοινωνιακά και επικοινωνιακά δίκτυα τέθηκαν εκτός λειτουργίας για πολλές ώρες, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα σε χιλιάδες κατοίκους του νομού.

Το βράδυ του Σαββάτου, στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Αιγάνης, σ' έναν υποτίθεται καινούριο δρόμο, εκατοντάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν για πολλές ώρες, όταν ένα κομμάτι του υπέστη καθίζηση από υπερχείλιση χειμάρρου.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν, για πολλαπλή φορά, στην περιοχή του Αγιοκάμπου, όπου η θάλασσα έφτασε σε σπίτια και σε καταστήματα. Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν, επίσης, στην περιοχή του Δέλτα Πηνειού και τα χωριά Παλαιόπυργος, Στόμιο, Ομόλιο, Ραψάνη και Πυργετός. Χιλιάδες στρέμματα με βαμβάκι, που δε μαζεύτηκε ακόμα από τα χωράφια, πλημμύρισαν και στα παρακάρλια χωριά. Τα νερά της βροχής μπήκαν και σε αποθήκες με φρούτα, βαμβάκι και άλλα γεωργικά προϊόντα, καταστρέφοντάς τα ολοσχερώς.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα με αμάζευτο βαμβάκι, σιτηρά και τριφύλλι πλημμύρισαν στην περιοχή του Δήμου Φαρκαδόνας (Κεραμίδι, Ζάρκο, Πηνειάδα, Παναγίτσα, Κλοκωτό, Γεωργανάδες) - από την υπερχείλιση του Πηνειού. Πρόκειται για το δεύτερο πλήγμα που δέχτηκαν μέσα στο 2002 οι αγρότες της πολύπαθης περιοχής. Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια καταστράφηκαν καλλιέργειες από πλημμύρες - καθώς τον περασμένο Απρίλη, εξαιτίας της υπερχείλισης του Πηνειού, είχαν πλημμυρίσει 20.000 αγροτικών καλλιεργειών, χωρίς να έχουν αποζημιωθεί ακόμα. Οπως δεν έχουν αποζημιωθεί και για τις ζημιές από τον παγετό του περασμένου χειμώνα.

Μιλώντας στο «Ρ» ο Σπ. Τσιοτινός, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», που επισκέφτηκε χτες τις πληγείσες περιοχές, επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση, επιτέλους πρέπει να πάψει να κοροϊδεύει τους αγρότες της περιοχής και να ικανοποιήσει άμεσα τα δίκαια αιτήματά τους για αποζημιώσεις στο 100% των καταστροφών, υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων και να χαρακτηρίσει πλημμυρόπληκτη την περιοχή».

Κατολισθήσεις, καταστροφές στις καλλιέργειες, στην αγροτική οδοποιία και στα δίκτυα ύδρευσης, αλλά και συχνές διακοπές ρεύματος προκλήθηκαν από την κακοκαιρία και στη Μαγνησία.

Επίσης, στο Πήλιο, λόγω της χιονόπτωσης με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία από την Πορταριά στα Χάνια, ενώ εξαιτίας των ισχυρών ανέμων δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από και προς τα νησιά των Βορείων Σποράδων.

Κλιμάκιο του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Περιοδεία σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως ο Αγιος Παντελεήμονας, ο Πλαταμώνας, το Δίον και η Παραλία Κατερίνης έκανε χτες το απόγευμα κλιμάκιο της ΝΕ Πιερίας του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Αγγελο Τζέκη. Εγιναν συναντήσεις με δημάρχους της περιοχής, το Νομάρχη Πιερίας και πολλούς κατοίκους.

Οπως δήλωσε ο Αγγ. Τζέκης, η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων οδήγησε στη σημερινή τραγική κατάσταση τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Ας σημειώσουμε ότι και το '99 έγιναν από τις έντονες βροχοπτώσεις μεγάλες ζημιές, αλλά κανένα αντιπλημμυρικό έργο στη συνέχεια δεν κατασκευάστηκε με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε τα ίδια καταστροφικά για την περιοχή αποτελέσματα. Ο Αγγ. Τζέκης πρόσθεσε ότι οι πλημμύρες στην Παραλία δεν είναι ασύνδετες με τη μελέτη και την κατασκευή του λιμανιού και γενικότερα τον τρόπο που έγινε αυτό το έργο. Οσον αφορά τα έργα της ΠΑΘΕ και του ΟΣΕ, σημείωσε ότι οι αρμόδιοι πήραν τα απαραίτητα μέτρα διευθέτησης των χειμάρρων της περιοχής και «έτσι τρεις χείμαρροι έγιναν ένας και τα αποτελέσματα ήταν αυτά που είδαμε αυτές τις μέρες».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ