ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Συλλαλητήρια ενόψει Κοπεγχάγης

Σήμερα στις 6 μ.μ. στον Πειραιά, αύριο σε Πάτρα, Λάρισα και Πύργο, μεθαύριο Πέμπτη στην Αθήνα και άλλες πόλεις

Μόλις δύο μέρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Κοπεγχάγη (12 και 13 Δεκέμβρη) και συνεχίζουν να προστίθενται νέα συνδικάτα, μαζικοί φορείς των ΕΒΕ, των αγροτών και της νεολαίας, ταξικές συσπειρώσεις στο εργατικό κίνημα που διοργανώνουν συλλαλητήρια σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας για εκείνες τις μέρες, ύστερα από πρωτοβουλία της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003».

Συντονίζουν τη δράση και τις δυνάμεις τους και διαδηλώνουν:

-- Ενάντια στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ απαιτώντας καμιά συμμετοχή της χώρας, να φύγουν οι βάσεις και το ΝΑΤΟ από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη. Λένε όχι στις νέες ΝΑΤΟικές απειλές της Συνόδου της Πράγας, στον Ευρωστρατό και τους ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς.

-- Για Κύπρο ενιαία, ανεξάρτητη, αδέσμευτη χωρίς ξένα στρατεύματα και βάσεις. Ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ - ΕΕ - Αγγλίας και στο «σχέδιο Ανάν», που νομιμοποιούν τη διχοτόμηση.

-- Ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα της ΕΕ που δρομολογούνται στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

-- Ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό, που αποτελεί εργαλείο κλιμάκωσης της αντιλαϊκής πολιτικής.

Ταυτόχρονα διεκδικούν: Πλήρη, σταθερή απασχόληση, αυξήσεις μισθών, συντάξεων. Κατάργηση όλων των νόμων που έχουν ψηφίσει ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση, τη συνταξιοδότηση. Μείωση του εργάσιμου χρόνου με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ. Δημόσια, δωρεάν υγεία, πρόνοια, παιδεία. Ισα δικαιώματα των μεταναστών. Κατάργηση όλων των αντιδημοκρατικών νόμων. Υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η αυλαία των κινητοποιήσεων ανοίγει σήμερα με συλλαλητήριο στον Πειραιά, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Κοραή.

Τη σκυτάλη παίρνουν αύριο Τετάρτη 11 Δεκέμβρη η Πάτρα στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, η Λάρισα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία και ο Πύργος στις 6.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το συλλαλητήριο στην Αθήνα θα γίνει την Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια.

Την ίδια μέρα (Πέμπτη) συλλαλητήρια θα γίνουν: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., στο άγαλμα Βενιζέλου, Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., πλατεία δημαρχείου, Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία, Κοζάνη, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία, Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία, Κόρινθο, 6.30 μ.μ., Περιβολάκια, Χανιά, 7.30 μ.μ., πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στα Γιάννενα θα γίνει εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης στις 8.30 στο Εμπορικό Επιμελητήριο με θέμα το Κυπριακό.

Στην Καρδίτσα την Παρασκευή, 13 του μήνα, στις 6 μ.μ. θα γίνει σύσκεψη φορέων για το συντονισμό της δράσης σχετικά και με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής αλλά και διάφορα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα λαϊκά στρώματα του νόμου.

Με όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία των συλλαλητηρίων στελέχη από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας, την ΕΕΔΥΕ, τη Νεανική Δράση για την Ειρήνη και την Επιτροπή Αθήνας της κίνησης «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» συνεχίζουν να αλωνίζουν με περιοδείες και συσκέψεις εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γειτονιές, σχολές κ.ά. καλώντας σε μαζική συμμετοχή.

Στα πλαίσια αυτών των περιοδειών χτες το πρωί ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, μέλος της γραμματείας του ΠΑΜΕ βρέθηκε με τους εργαζόμενους της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και τους κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας: «Για να διαδηλώσουμε ενάντια στα νέα μέτρα που ετοιμάζονται σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων». Κάλεσε ακόμα τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε ετοιμότητα και επιφυλακή, καθώς, όπως τόνισε, η αντεργατική και αντιασφαλιστική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους δεν τελείωσε, αλλά θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Κάλεσμα προς όλα τα σωματεία της Αθήνας απευθύνει η Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία ΕΚΑ να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Τις επιτροπές Ειρήνης όλης της χώρας καλεί η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) να πάρουν μαζικά μέρος στα κινητοποιήσεις που διοργανώνονται. Να ενημερώσουν τους εργαζόμενους και να προετοιμάσουν τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο καλεί η Ομοσπονδία Φαρμάκου όλα τα σωματεία του κλάδου. Σε μαζική συμμετοχή καλεί όλες τις γυναίκες και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας.

Αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο της Αθήνας έχουν πάρει ήδη μία σειρά σύλλογοι φοιτητών, σπουδαστών, καθηγητών και δασκάλων, ενώ ολοκληρώνονται και οι σχετικές συζητήσεις στο χώρο των μαθητών.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους

Αποφασίστηκε χτες σειρά κινητοποιήσεων και άλλες πρωτοβουλίες που χρονικά θα εξελίσσονται παράλληλα με την ελληνική προεδρία στην ΕΕ

Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, ως οφείλει και πρέπει, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων που επιβάλλεται να αναπτυχθούν στο διάστημα της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ.

Οι ίδιες οι προτεραιότητες που προβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για το επόμενο εξάμηνο επιβάλλουν την ανάπτυξη αγώνων που θα θέτουν στο στόχαστρό τους το σύνολο της πολιτικής που προωθούν οι δυνάμεις του ιμπεριαλισμού σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από βάθεμα της καπιταλιστικής κρίσης και η οποία επιχειρείται να ξεπεραστεί με παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης (χαρακτηριστικές οι δηλώσεις Ρέππα για την προώθηση της ευελιξίας, καθώς και η ατζέντα για την εναρμόνιση των ασφαλιστικών συστημάτων).

Σε συμφωνία μ' αυτή τη βασική εκτίμηση η Γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου συζήτησε χτες και αποφάσισε ένα πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων οι οποίες θα εξελίσσονται παράλληλα με την ελληνική προεδρία και θα κορυφωθούν στο τριήμερο (21-24 Ιούνη του 2003) της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Ως πρώτη κινητοποίηση ορίστηκε αυτή που θα γίνει με αφορμή τη Σύνοδο των υπουργών Εργασίας στις 24 Γενάρη στο Ναύπλιο. Μία μέρα πριν, στις 23 Γενάρη, το ΠΑΜΕ οργανώνει στην Αθήνα ημερίδα με θέμα τα εργατικά - συνδικαλιστικά δικαιώματα, στην οποία θα κληθούν να συμμετάσχουν και συνδικαλιστές από τα ευρωπαϊκά συνδικάτα που συνεργάζονται με το ΠΑΜΕ. Για τις 24 του Γενάρη αποφασίστηκε να γίνει μεγάλο συλλαλητήριο στο Ναύπλιο και στην κατεύθυνση αυτή παίρνονται ήδη τα απαραίτητα οργανωτικά μέτρα.

Η Γραμματεία αποφάσισε ότι το ΠΑΜΕ θα παρέμβει αγωνιστικά σε όλες μία προς μία τις συνόδους υπουργών που θα γίνουν στη διάρκεια του εξαμήνου. Σαν τέτοιες προγραμματίζονται ήδη η παρέμβαση στη Σύνοδο των Υπουργών Παιδείας στην Αθήνα, την 1η Μάρτη και αυτήν για τη μεταναστευτική πολιτική που θα γίνει στη Βέροια στις 28 Μάρτη.

Επίσης δυνάμεις του ΠΑΜΕ προετοιμάζονται για να πάρουν μέρος στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στις Βρυξέλλες στις 21 Μάρτη στη διάρκεια Συνόδου Κορυφής που έχει αντικείμενο τα εργασιακά.

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε καθαρό ότι το ΠΑΜΕ μπορεί και επιβάλλεται να δώσει τον τόνο στις κινητοποιήσεις, σε αντίθεση με διάφορα άλλα σχήματα, που είναι ήδη πολλαπλώς εκτεθειμένα ως σχήματα που έχουν και συνεχίζουν να συναινούν στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ήδη δυνάμεις του ΠΑΜΕ μέσα από το Συντονιστικό των Σωματείων και Συνδικαλιστών της Αθήνας συνδιοργανώνουν το συλλαλητήριο που έχει προκηρυχτεί για μεθαύριο Πέμπτη 12 Δεκέμβρη στα Προπύλαια, σε μια παράλληλη δράση με τις εκδηλώσεις που θα γίνονται την ίδια ώρα στην Κοπεγχάγη, όπου και η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ.

ΓΙΑΝΝΙΝΑ
Εκδήλωση με την Αλ. Παπαρήγα

Η Οργάνωση Σπουδάζουσας Ιωαννίνων της ΚΝΕ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα: «Η επικαιρότητα του σοσιαλισμού και η προσφορά του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε», αύριο, Τετάρτη, 11/12, στις 12 το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο της Φιλοσοφικής Σχολής. Θα μιλήσει η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ