ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
Νέο «όχι» στην TVX για τα μεταλλεία Στρατονίκης

Το «κόκκινο φως» άναψε για άλλη μια φορά το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην εκμετάλλευση από την πολυεθνική εταιρία TVX των μεταλλείων χρυσού στην περιοχή Μαύρων Πετρών, κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης Χαλκιδικής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε παράνομες σχεδόν όλες τις αποφάσεις της κυβέρνησης που αφορούν τα μεταλλεία και επέστρεψε την υπόθεση στη διοίκηση για να «ενεργήσει τα νόμιμα». Συγκεκριμένα, έκανε δεκτή την εισήγηση του συμβούλου επικρατείας Π. Ν. Φλώρου και έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων ΠΕΧΩΔΕ, Πολιτισμού, Γεωργίας, Ανάπτυξης και Οικονομίας που επέτρεπαν στην πολυεθνική εταιρία να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων χρυσού. Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι δεν είναι επιτρεπτή η επέκταση των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στα όρια του οικισμού, χωρίς να υπάρχει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Εγκριση Περιβαλλοντικών Ορων, που θα μελετούσαν τα δεδομένα της περιοχής.

Το ΣτΕ έκρινε παράνομη και την απόφαση του γενικού διευθυντή περιβάλλοντος του ΥΠΕΧΩΔΕ, με την οποία βεβαιώνεται ότι από την περαιτέρω εκμετάλλευση των μεταλλείων δεν επέρχονται ουσιαστικές διαφοροποιήσεις κάτω από τον οικισμό της Στρατονίκης, από τις επιπτώσεις που έχει ήδη υποστεί. Σύμφωνα με το ΣτΕ, αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε εκδοθεί από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ και τους καθ' ύλην συναρμόδιους υπουργούς και όχι από γενικό διευθυντή.

Τέλος, το ΣτΕ έκρινε παράνομη και την απόφαση για παράταση ισχύος μέχρι 31/12/2005 των περιβαλλοντικών όρων, καθώς δεν περιλαμβάνει και τους χώρους επέκτασης του μεταλλείου μέσα στα όρια του οικισμού Στρατονίκης.

Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει κάτοικοι του οικισμού Στρατονίκης και ο Δήμος Σταγείρων. Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ με άλλες δύο αποφάσεις στο τρέχον έτος (813/2002 και 815/2002) έκρινε παράνομη τη λειτουργία των χρυσωρυχείων, αλλά η TVX συνεχίζει με την ανοχή της κυβέρνησης.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ
Κάθε λεπτό, ένα παιδί παθαίνει από Εϊτζ!

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα του Παιδιού, η «Γιούνισεφ» με στοιχεία αποκαλύπτει μια ζοφερή πραγματικότητα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Οργάνωσης κάθε χρόνο 11 εκατ. παιδιά πεθαίνουν από προλαμβανόμενες ασθένειες, 170 εκατ. παιδιά υποσιτίζονται, πάνω από 100 εκατ. παιδιά δε θα πάνε ποτέ σχολείο, 500 εκατ. παιδιά ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο τη μέρα και ένα στα 10 παιδιά έχει κάποιου τύπου αναπηρία.

Κάθε λεπτό που περνά ένα παιδί στον κόσμο πεθαίνει εξαιτίας του Εϊτζ! Συνολικά στον πλανήτη μας πάνω από 3.000.000 παιδιά ζουν με αυτήν την ασθένεια, ενώ σχεδόν 13.000.000 είναι τα ορφανά εξαιτίας του ίδιου λόγου. Στη χώρα μας κάθε εργάσιμη μέρα, ένα άτομο μαθαίνει ότι έχει προσβληθεί απ' τον ιό! Ιδιαίτερα στις γυναίκες η ασθένεια παρουσιάζει μια ανησυχητικά αυξητική τάση: Από 15,4% που ήταν τα κρούσματα το 1991, έφτασαν σήμερα στο ποσοστό του 24,5%. Ωστόσο, ο αριθμός των παιδιών με Εϊτζ εξακολουθεί να είναι πολύ χαμηλός (μόλις 33 άτομα).

Τα παραπάνω είναι στοιχεία που παρουσίασε η «Γιούνισεφ», η οποία αφιέρωσε την Παγκόσμια Μέρα στα παιδιά - θύματα του Εϊτζ. Παράλληλα, παρουσίασε έρευνα για το Εϊτζ, που έγινε σε νέους της χώρας μας ηλικίας 15 - 25 χρόνων. Η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, κι αυτό είναι το ενθαρρυντικό μήνυμα, εμφανίζεται ως μια μερίδα του πληθυσμού άρτια κατατοπισμένη και ενημερωμένη γύρω απ' την ασθένεια, τον κίνδυνο αλλά και τους τρόπους μετάδοσής της. Είναι ενδεικτικό πως μόλις το 1,8% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το Εϊτζ μεταδίδεται απ' την κοινωνική επαφή (χειραψία κλπ.), ενώ οι υπόλοιποι απαντούν «με τη σεξουαλική επαφή και το μολυσμένο αίμα».


Θάνατος αγωνίστριας

Απεβίωσε στις 8 του Δεκέμβρη η αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης ΑΛΕΥΡΙΔΟΥ ΕΙΡΗΝΗ, σύζυγος του αγωνιστή Αλευρίδη Θεοδώρου, σε ηλικία 91 ετών. Είχε πλούσια αγωνιστική δράση στη διάρκεια της κατοχής και του εμφυλίου. Τιμήθηκε με το μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας κ. Φλωρίδη.

Η κηδεία της έγινε στις 9 του Δεκέμβρη στο Νεκροταφείο Κιλκίς.

«Εφυγε» ο Βάιος Τσατσαλίδης

Στις 8-12-02 έφυγε ξαφνικά από κοντά μας, ο Επονίτης αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, ΒΑΪΟΣ ΤΣΑΤΣΑΛΙΔΗΣ του Νικολάου, που γεννήθηκε το 1930, στις Καρυές Δομοκού. Η κηδεία του συντρόφου θα γίνει σήμερα Τρίτη 10-12-02 στις 12 το μεσημέρι, στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

Πήρε μέρος σε πολλές μάχες, όταν το '47 εντάχθηκε στο ΔΣΕ, στο 7ο τάγμα του Αλευρά. Μετά τη λήξη του εμφυλίου έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη. Μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του στάθηκε σταθερός στις αξίες και τα ιδανικά του ΚΚΕ.

* Η σύζυγός του Τασούλα, τα παιδιά του Νίκος, Αθανασία, Ηλίας, Βάσω και τα εγγόνια του, προσφέρουν στη μνήμη του, 50 ευρώ μέσω ΚΟΒ Μενιδίου, στην οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

* Ο σύντροφός του Ανδρέας Ζαμπάτης στη μνήμη του προσφέρει 20 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Μενιδίου, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ.

* Το ΚΣ της ΠΕΕΠΠ, εκφράζει τα βαθιά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ