ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 10 Δεκέμβρη 2002
Σελ. /40
Το ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί»...

Οι ηγέτες της ΕΕ γνωρίζουν άριστα ότι το ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί που διαθέτει ο Κ. Σημίτης στην Κοπεγχάγη είναι η επίδειξη υποτέλειας...

Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
Του Δημ. Χαντζόπουλου από τα «Νέα»
«Η πράσινη γραμμή στη Λευκωσία χωρίζει την Αγκυρα από τις Βρυξέλλες» (Κ. Σημίτης -Ομιλία στην κοινή συνεδρίαση ΚΕ και ΚΟ του ΠΑΣΟΚ στις 28.11.2002). «Η ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων (σ.σ. για την ένταξη της Τουρκίας) δεν εξαρτάται από τη λύση του Κυπριακού» (Κ. Σημίτης - Δηλώσεις μετά τη συνάντηση με τον Μπερλουσκόνι στις 6 του Δεκέμβρη 2002). Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν τον Κ. Σημίτη να κάνει «στροφή» 180 μοιρών, και από τους λεονταρισμούς (όπως αποδεικνύεται) του τύπου «η ένταξη της Τουρκίας περνάει από τη Λευκωσία», έφτασε να είναι ο θερμότερος συνήγορος της Αγκυρας για την ένταξή της χωρίς όρους και προϋποθέσεις...

Σίγουρα, οι απειλές που ακούγονται, ολοένα και πιο αραιά είναι αλήθεια, από κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, ότι η κυβέρνηση θα μπλοκάρει τη διεύρυνση της ΕΕ αν δεν ενταχθεί η Κύπρος, προκαλούν ασυγκράτητα γέλια, μέχρι δακρύων, στις πρωτεύουσες των κρατών-μελών της ΕΕ. Ακριβώς γιατί γνωρίζουν άριστα ότι το ισχυρό «διαπραγματευτικό χαρτί» που διαθέτει η κυβέρνηση Σημίτη είναι η επίδειξη υποτέλειας στις επιθυμίες και των ΗΠΑ και της ΕΕ. Αυτό το «χαρτί» θα είναι και το μόνο που θα βάλει στο τραπέζι της Κοπεγχάγης ο Κ. Σημίτης. Θα ζητήσει, δηλαδή, να «ληφθεί υπόψη» στη λήψη των αποφάσεων ότι έχει ταυτίσει τα εθνικά συμφέροντα της χώρας με τα συμφέροντα των ηγεμόνων της «νέας τάξης» στην ευρύτερη περιοχή.

«Η ένταξη της Κύπρου θα γίνει αλλά πακέτο με την επίλυση που θα είναι επώδυνη, αλλά θα πρέπει να τη δεχθούμε». Στη γνωστή του αποστολή, της προετοιμασίας της «κοινής γνώμης», ο Κ. Μητσοτάκης, απλώς προαναγγέλλει τι θα φέρει η Κοπεγχάγη και, κυρίως, ότι «πρέπει» να γίνει αποδεκτό «απ' όλους»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ
ΤΑ ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Συνέντευξη - βόμβα του Μητροπολίτη Θεόκλητου - ΕΝΘΑΡΡΥΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΔΩΛΟΛΑΤΡΙΑ - Για να γεμίσουμε τα παγκάρια των εκκλησιών.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Η κυβέρνηση, μετά τα νέα αρνητικά μηνύματα - ΠΑΤΑΕΙ ΓΚΑΖΙ, ΓΚΑΛΟΠ-ΙΣΜΟΥ.

ΕΘΝΟΣ: Πρώτος στόχος τα 2,2 δισ. ευρώ από το λαθρεμπόριο καυσίμων - ΡΑΜΠΟ ΝΕΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Παρέμβαση - έκπληξη από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου - ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): «ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ», «ΓΡΗΓΟΡΟΣΗΜΑ» ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ.

ΧΩΡΑ: ΧΤΥΠΗΣΤΕ ΤΗ ΣΑΠΙΛΑ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΤΡΟΜΑΞΑΝ ΜΕ ΤΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: Το ΠΑΣΟΚ αλλάζει αρχηγό - ΦΕΥΓΕΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ.

ΕΣΤΙΑ: ΜΕΣΑΖΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - Εκεί κατάντησε η ελληνική διπλωματία.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: «ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΥΡΙΟ» - ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΜΕΘΑΥΡΙΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ - ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΓΙΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΙΩΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ 2% ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ - ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Κακοκαιρία: ΑΛΑΛΟΥΜ.


ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ «ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ»

ΥΠΟΓΡΑΨΤΕ ΤΩΡΑ! «Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα παραδέχονταν ότι τα πράγματα θα είναι "πολύ δύσκολα" για την ελληνική κυβέρνηση εάν βρεθεί να υπερασπίζεται στην Κοπεγχάγη την ένταξη της Κύπρου, όταν η τελευταία θα έχει αρνηθεί να υπογράψει την κατ' αρχήν συμφωνία που ζητεί εκβιαστικά ο κ. Ανάν... Διπλωματικές πηγές έλεγαν ότι η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει θετικά την πρόταση του Γ. Παπανδρέου να υπάρξει μια δέσμευση στην Κοπεγχάγη, βάσει της οποίας τα εμπλεκόμενα μέρη θα αναλαμβάνουν την ευθύνη επίλυσης του πολιτικού προβλήματος (σ.σ. της Κύπρου) εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος...». (Ειρήνη Καρανασοπούλου - ΝΕΑ)

ΤΟ ΑΙΓΑΙΟ ΑΝΗΚΕΙ...«Σύμφωνα με τα επίσημα ελληνικά στοιχεία το διάστημα Ιανουαρίου 2001 - Φεβρουαρίου 2002 οι παραβάσεις και παραβιάσεις των τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών έχουν αυξηθεί δραματικά. Συγκεκριμένα: -Οι αριθμοί των εισερχόμενων στο Αιγαίο τουρκικών αεροσκαφών κατά 485%. -Οι παραβιάσεις κανόνων εναέριας κυκλοφορίας κατά 467%. -Οι παραβιάσεις εθνικού εναέριου χώρου κατά 358%. -Τα οπλισμένα τουρκικά αεροσκάφη κατά 522%. -Οι εμπλοκές των τουρκικών αεροσκαφών σε αερομαχίες με ελληνικά κατά 586%. Τα στοιχεία αυτά είναι μόνο "δειγματοληπτικά", αφού στην πραγματικότητα η αύξηση της παράνομης τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο υπολογίζεται σε...8.500%!». (Κύρα Αδάμ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Ο ΦΟΒΟΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ: «Σήμερα η Ελλάς μεταμορφώθηκε σε "καλό παιδί" των Αμερικανών. Αλλά δε φαίνεται να διαπραγματεύεται τίποτε. Εισπράττει τα ελάχιστα και ενδίδει στα μέγιστα. Οι υποχωρήσεις δεν έχουν αρχή και τέλος: Γκρίζες ζώνες, ευρωστρατός, και τώρα σχέδιο Ανάν σε συνδυασμό με ένταξη της Κύπρου, αλλά και ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η μελλοντική ένταξις της Τουρκίας ασφαλώς διευκολύνει την εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Πρέπει όμως να γίνη υπό προϋποθέσεις. Είναι αδιανόητο η Αθήνα να εμφανίζεται υπέρμαχος της τουρκικής εντάξεως, όταν η Αγκυρα την εκβιάζη σε όλα τα μέτωπα». (Από το βασικό θέμα της ΕΣΤΙΑΣ).

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
ΥΠΟΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι δικηγόροι: «Μαζί με τον Κ. Σημίτη είμαστε οι καλύτεροι δικηγόροι της Τουρκίας για την είσοδό της στην ΕΕ» (Σ. Μπερλουσκόνι - μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Αυτοκριτική; «Η Τουρκία έχει ανάγκη τη διεθνή κοινότητα για πολλά και πολύ σημαντικά ζητήματα, πολιτικά και οικονομικά. Ελάχιστα απ' αυτά φαίνεται να αξιοποιούνται στην πράξη χάριν του Κυπριακού. Αναγκαστικά όμως έτσι η προσπάθεια πίεσης της Τουρκίας δεν μπορεί να αποδώσει» (Τάσος Γιαννίτσης - ΝΕΑ).

Κατασκευή θριάμβων: «Η σύνδεση του Κυπριακού με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας από στρατηγική επιδίωξη της Αγκυρας έγινε ελληνική θέση και μάλιστα σε πανηγυρικούς τόνους. Μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι, όπου εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι δε διασφάλιζε την καθαρή ένταξη της Κύπρου, η κυβέρνηση κατασκευάζει το διπλωματικό θρίαμβο της Κοπεγχάγης χωρίς να έχει διασφαλίσει τα εθνικά μας συμφέροντα» (Από το άρθρο του ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ).

Πίσω από την τρομοκρατία: «Τη διείσδυση της CIA σε τρομοκρατικές οργανώσεις, τη στρατολόγηση τρομοκρατών για λογαριασμό της και τη διενέργεια "μυστικών επιχειρήσεων" στο εξωτερικό παραδέχτηκε στο Κογκρέσο ο πρώην αρχηγός της CIA, Τζ. Γούλσεϊ..."Αν θέλεις να συγκεντρώσεις πληροφορίες για το τι κάνει η Χεζμπολάχ, πρέπει να στρατολογήσεις τρομοκράτη με τον ίδιο τρόπο που το FBI στρατολογεί κάποιον μέσα στη μαφία" (σ.σ. Από την κατάθεση Γούλσεϊ)». (Λάμπρος Παπαντωνίου - ανταπόκριση από την Ουάσιγκτον - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ