ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οδηγίες από Μπους

Τηλεφωνική επαφή του πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για το Κυπριακό

Παπαγεωργίου Βασίλης

Αμεσες οδηγίες έλαβε χτες, τηλεφωνικά, από τον Πρόεδρο Μπους ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Στο τηλεφώνημα, ο Αμερικανός Πρόεδρος ζήτησε να μην κλείσει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία στην Κοπεγχάγη. Ο πρωθυπουργός, που σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα και αναμένει την προσεχή Δευτέρα και την επίσκεψη του νικητή των τουρκικών εκλογών Ν. Ερντογάν, μετά το τηλεφώνημα από τον Τζ. Μπους, συναντήθηκε με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης της νέας τουρκικής Βουλής, τον Ντ. Μπαϊκάλ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βαρσοβία, στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Η πληροφόρηση, η οποία υπάρχει αναφορικά με την τηλεφωνική επικοινωνία Σημίτη - Μπους, προέρχεται από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή την ενημέρωση, όταν ο Πρόεδρος Μπους απαίτησε να μην κλείσει η πόρτα της Ευρώπης για την Τουρκία, ο... σκληρός διαπραγματευτής Ελληνας πρωθυπουργός αμέσως ζήτησε το «αντάλλαγμα». Απάντησε ότι όλα εξαρτώνται από τη στάση της Αγκυρας απέναντι στα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Οπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στους δημοσιογράφους, το μεσημέρι της Παρασκευής, στις 2.35 ώρα Ελλάδος, τον αναζήτησε τηλεφωνικά ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζ. Μπους, ο οποίος - στη δεκάλεπτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν - εξέφρασε το ενδιαφέρον του για το χρονοδιάγραμμα ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας, επικρότησε τις θέσεις της Ελλάδας στο ζήτημα αυτό και ζήτησε να μην κλείσει η ευρωπαϊκή πόρτα για την Τουρκία στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, όπως μετέφερε στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι η υπόθεση της ενταξιακής διαδικασίας εξαρτάται από τη στάση της Τουρκίας και το κατά πόσο μπορεί να συνεργαστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Ως παραδείγματα ο Κ. Σημίτης ανέφερε το Κυπριακό και το «σχέδιο Ανάν», καθώς και την απόφαση της πρόσφατης Συνόδου των Βρυξελλών για τον Ευρωστρατό. Αν σε όλα αυτά δε συμβάλλει και δεν αποδεχτεί τα συμφωνηθέντα η Αγκυρα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε, επισήμανε στον Τζ. Μπους ο Κ. Σημίτης.

Με πιο απλά λόγια, ο Κ. Σημίτης διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Μπους ότι η Ελλάδα έχει αποδεχτεί το σχέδιο και πως όλα εξαρτώνται από την αντίδραση της τουρκικής πλευράς.

Συνάντηση Σημίτη - Μπαϊκάλ

Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Βαρσοβία για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος συναντήθηκε και με τον Ντενίζ Μπαϊκάλ, πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος και συζήτησαν το θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ και της χορήγησης ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία.

Ο Κ. Σημίτης κατέστησε σαφές στον Τούρκο πολιτικό ότι το ζήτημα της ημερομηνίας δεν είναι θέμα καλής θέλησης της ΕΕ προς την Αγκυρα, αλλά πολιτικό θέμα, το κατά πόσο δηλαδή η Τουρκία προσεγγίζει τα κριτήρια Κοπεγχάγης. Για το «σχέδιο Ανάν» ο Ντ. Μπαϊκάλ δήλωσε άγνοια του σχεδίου, αλλά οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι χρειάζεται η βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε πάντως ότι η Ελλάδα έκανε πολλά και η συνέχεια εξαρτάται από την Αγκυρα.

Μετά τη συνάντηση, σε δηλώσεις του ο Ντ. Μπαϊκάλ τόνισε ότι ελπίζει να προχωρήσει η διαδικασία για το Κυπριακό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα βρεθεί κανάλι επικοινωνίας των δύο πλευρών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Εν τω μεταξύ στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου αντιμετώπισε «χαλαρά» τις «διαφωνίες» που διατύπωσαν με επιστολή τους τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ για το «σχέδιο Ανάν». Οταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε σχετικά, είπε πως «δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος απάντησης. Η κοινή δήλωση έγινε σε μια Επιτροπή της Βουλής, στην οποία μετέχουν οι τρεις συνάδελφοι βουλευτές. Ο διάλογος έγινε εκεί, προχώρησε μέσα στα κοινοβουλευτικά όργανα». Προκειμένου, μάλιστα, να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις σχετικά με το κλίμα που δημιουργεί η επιστολή των τριών, ο Χρ. Πρωτόπαππας είπε ακόμη: «Καμία περιρρέουσα ατμόσφαιρα απορριπτική δε δημιουργείται. Υπάρχουν απόψεις. Σεβαστές είναι οι απόψεις. Μέσα σε μια κοινοβουλευτική διαδικασία, όπως είναι μια ενημερωτική συνεδρίαση της ενεργούς Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, με τον υπουργό Εξωτερικών, θα ακουστούν απόψεις, έστω και αν είναι κοινές ή μεμονωμένες. Βεβαίως, σε ό,τι μας αφορά, γνωρίζετε ότι υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου με βάση την οποία κινούμαστε».


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντονισμένη με την κυβέρνηση

Το ρόλο που της αναλογεί, προκειμένου να πειθαναγκαστεί ο ελληνικός λαός να αποδεχτεί το «σχέδιο Ανάν», αναλαμβάνει η ηγεσία της ΝΔ, κινούμενη στο ίδιο μήκος κύματος με την κυβέρνηση και συμπληρώνοντας τα «κενά».

Το μήνυμα που εκπέμπει η Ρηγίλλης είναι ότι πρέπει να γίνει αποδεκτό ως βάση συζήτησης το «σχέδιο Ανάν», ενώ καλλιεργεί αυταπάτες ότι μέσα από τις διαπραγματεύσεις θα αντιμετωπιστούν οι «προβληματικές» πλευρές του σχεδίου. Στο πλαίσιο αυτό διαφημίζεται ο «διπλωματικός μαραθώνιος» που αναλαμβάνει ο πρόεδρος της ΝΔ, με στόχο «να υποστηριχτεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση και μία βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος». Ο Κ. Καραμανλής πρόκειται να επισκεφθεί το Παρίσι, τις Βρυξέλλες και την Κοπεγχάγη, όπου θα έχει επαφές κυρίως με ομοϊδεάτες του στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ σήμερα συναντάται με τον Πρόεδρο Κληρίδη, τη Δευτέρα με τον Ερντογάν και την Τετάρτη με τον αντιπρόσωπο της Μ. Βρετανίας για το Κυπριακό λόρδο Χάνεϊ. Ο πρόεδρος της ΝΔ έγινε χτες αποδέκτης του μηνύματος που κομίζει ο ειδικός συντονιστής των ΗΠΑ για το Κυπριακό Τόμας Γουέστον, ο οποίος με τον γνωστό κυνικό τρόπο αξίωσε να γίνει αποδεκτό το «σχέδιο Ανάν» πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης, απορρίπτοντας μάλιστα το αίτημα για παράτασης του εκβιαστικού χρονοδιαγράμματος που θέτει ο Κ. Ανάν.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ με δηλώσεις τους προσδιορίζουν τη στάση που θα κρατήσει το κόμμα του στις επόμενες φάσεις. Ο Μ. Εβερτ είπε (στη ΝΕΤ) ότι «η Ελλάδα πρέπει να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να μην αποδοθεί σε εκείνη η ευθύνη της εμπλοκής και της άρνησης», ενώ ζήτησε με τη σειρά του «να αφήσουμε τους Ελληνοκύπριους να εκφράσουν πρώτοι την άποψή τους»... Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο Μιχ. Λιάπης, ο οποίος όμως δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα «δεν έχει τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης». «Είναι μύθος αυτό που λέγεται ότι έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε βασικά στοιχεία», είπε χαρακτηριστικά στον «Σκάι». Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης χαρακτήρισε (στον «Φλας») απαράδεκτες τις ασφυκτικές προθεσμίες που βάζει ο Κ. Ανάν και εξέφρασε την άποψη ότι «πρέπει να γίνει ένταξη και μετά να οριστεί ένα χρονοδιάγραμμα ώστε να ολοκληρωθεί, αν μπορεί να ολοκληρωθεί, και η πολιτική λύση». Συμφώνησε με τον Μιχ. Λιάπη ότι η διαπραγμάτευση αφορά «ήσσονος σημασίας» θέματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ