ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ
Γιορτάζουν την... επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

«Το ποσοστό του εδάφους που θα πρέπει να επιστραφεί στους Ελληνοκύπριους βάσει το σχεδίου Ανάν είναι πολύ υψηλό και δεν είναι δυνατό να αποδεχτούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε από τα Κατεχόμενα, ο «πρόεδρος» της Βουλής του ψευδοκράτους Βεχπί Ζεκί Σέρτερ. Ο ίδιος, μάλιστα, υποστήριξε ότι «η μετακίνηση 70 με 80 χιλιάδων Ελληνοκυπρίων στο Βορρά θα εκφυλίσει τη διζωνικότητα».

Εξάλλου, χτες, ξεκίνησαν στα Κατεχόμενα τα... πανηγύρια για την επέτειο της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. Με μηνύματά του για την «επέτειο» ο Ραούφ Ντενκτάς ανέφερε: «H Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου ιδρύθηκε για να υπάρχει εσαεί»... Στις εκδηλώσεις για την «επέτειο», παρευρίσκεται ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στρατηγός Χιλμίκ Οσκιόκ, ενώ συμμετέχουν πολεμικά πλοία και αεροπλάνα της Τουρκίας, τα οποία και παραβίασαν χτες το πρωί τον εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε ότι η υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου της Τουρκίας, αρμόδια για κυπριακές υποθέσεις, Ταϊπέ Γκιουλέκ σε δηλώσεις της από το χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των κατοχικών δυνάμεων, ανέφερε ότι «η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση της Τουρκίας και όσα σχέδια δε λαμβάνουν υπόψη την κυριαρχία και τα συμφέροντα της Τουρκίας δεν είναι δυνατό να εφαρμοστούν». Παράλληλα η ίδια είπε ότι η Κύπρος δεν πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επειδή, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «κάτι τέτοιο θα προκαλέσει κρίση».

«Φοβάμαι ότι η Κύπρος οδεύει προς την προ του 1974 κατάσταση», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο πρωθυπουργός του «Αττίλα», στην εφημερίδα «Ραντικάλ». Ο Μπ. Ετσεβίτ, μάλιστα, έκανε ένα ακόμα... βήμα, προσθέτοντας ότι «το νέο σχέδιο απαιτεί μεγάλες εδαφικές παραχωρήσεις από τους Τούρκους και προσφέρει νέες ευκαιρίες στους Ελληνοκυπρίους». Μάλιστα ο ίδιος συνέστησε «οι διαπραγματεύσεις να γίνουν προσεχτικά»...


ΧΑΡΗΣ ΠΑΠΑΜΑΡΓΑΡΗΣ
Θεσμοθετείται η μόνιμη κηδεμονία της Κύπρου

Ο Χ. Παπαμάργαρης σχολιάζοντας το «σχέδιο Ανάν» τόνισε στο «Ρ»:

«Το "σχέδιο Ανάν" για την Κύπρο, για τη λύση του Κυπριακού έχει σαν βασικό στόχο την ενσωμάτωση της Κύπρου στις διαδικασίες της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα από ένα ιδιόμορφο καθεστώς κηδεμονίας. Ταυτόχρονα εξαφανίζει κάθε λόγο ύπαρξης του κυπριακού προβλήματος, δεδομένου ότι το Κυπριακό παύει να είναι πρόβλημα "εισβολής και κατοχής" και μετατρέπεται σε μια κατ' επίφαση ανεξάρτητη κρατική οντότητα, όπου μέσα από κρατικούς, πολιτειακούς και κυβερνητικούς θεσμούς ενσωματώνονται και νομιμοποιούνται οι παρεμβάσεις τεσσάρων κρατών: των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Τουρκίας και της Ελλάδας. Αντικείμενο της κηδεμονίας: η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή κοινότητα, που θα αποτελούν πλέον την ανθρώπινη σκακιέρα πάνω στην οποία θα παίζονται τα γεωπολιτικά παιχνίδια μεγάλων και μικρών κρατών.

Εφόσον το "σχέδιο Ανάν" εγκριθεί και αρχίσει να εφαρμόζεται η μοίρα της Κύπρου θα εξαρτηθεί, κατά κύριο λόγο, από την προοπτική των αγγλοαμερικανικών συμφερόντων, κατά δεύτερο λόγο, από τις παρεμβάσεις των ισχυρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Γαλλία, Γερμανία). Ειρήνη και ησυχία θα υπάρξει στην Κύπρο όσο οι κυρίαρχες δυνάμεις (Αγγλία, Αμερική) συμπλέουν και ομονοούν στη διανομή της ιμπεριαλιστικής λείας. Αν στην Κύπρο (ή και αλλού στον Κόσμο) δε συμφωνούν στη μοιρασιά των λαφύρων τότε θα δούμε ξαφνικά να μην μπορούν, τάχατες, να ζήσουν μαζί Ελληνες και Τούρκοι. Θα έχουμε επανάληψη ενός σεναρίου που είδαμε πολλές φορές να παίζεται στην Κύπρο μετά το 1950. Το "σχέδιο Ανάν" δεν αποτελεί λύση. Αλλά δίνει το θεσμικό πλαίσιο μόνιμης κηδεμονίας του νησιού από τον αγγλικό και αμερικανικό παράγοντα με κομπάρσους την Τουρκία και την Ελλάδα. Ο λαός της Κύπρου (Ελληνες και Τούρκοι) θα είναι απλός θεατής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ