ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Νοέμβρη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πατριδογνωμόνιο
Οι γαλότσες που μιλάνε

Τύμπανα πολέμου ηχούν και χάνεται ο ήχος τους κι η φριχτή προειδοποίηση στις εξίσου φριχτές εντυπώσεις μιας φριχτής καθημερινότητας. Γιατί φρίκη είναι να βλέπεις την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ να έχει πάει με φούστα και τακούνια στον πλημμυρισμένο Κηφισό και να δοκιμάζει να φορέσει δανεικές γαλότσες μπροστά σ' όλες τις κάμερες της χώρας.

Στην εποχή που ο παγκόσμιος μιλιταρισμός ετοιμάζει τις μηχανές του για να στηρίξει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου ληστεύοντας, υποδουλώνοντας, λαούς όπου Γης, εμείς παίζουμε το Κυπριακό στα αγγλοαμερικανικά ζάρια και πορευόμαστε μεταξύ τρομοκρατίας εγχώριας εργολαβίας και Ολυμπιάδας της εγχώριας μεγαλοεργολαβίας.

Σύντροφοι, ο χάρτης του κόσμου και των γεωπολιτικών συμφερόντων, που άλλαξε βίαια από το 1990, συνεχίζει ν' αλλάζει με τρομακτικούς κι αιματηρούς ρυθμούς. Ο άνθρωπος ξανάγινε όπως πριν από τη μεγάλη σοσιαλιστική επανάσταση, είτε δούλος είτε αναλώσιμος. Κάρβουνο στη μεγάλη του κέρδους μηχανή. Το παγκόσμιο και το ελληνικό εργατικό κίνημα δεν περνά απλώς κρίση, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπο πλέον με τους βαρβάρους. Τίθεται ζήτημα επιβίωσης για εκατομμύρια εργαζόμενους. Μόνο στον τόπο μας, παρά τη θύελλα των επικοινωνιακών ενέσεων αισιοδοξίας (;) τουλάχιστον δυο εκατομμύρια παλεύουν με στοιχεία της φύσης, θεριά σαν τον Κηφισό χωρίς υποδομές δημοσίων έργων, που να έχουν εξ ορισμού σχεδιαστεί κι εκτελεστεί για το λαό.

Η παιδεία κουτσουρεύει μυαλά και θυσιάζει στο πρόσκαιρο κέρδος ό,τι αυτός ο τόπος θα μπορούσε να περιμένει από τα νιάτα του. Ομως η πολιτική παιδεία, ο πραγματικά δημοκρατικός διάλογος και λόγος, η γνώση της ιστορίας αλλά και των σημερινών αντικειμενικών συνθηκών, όχι απλώς συρρικνώνονται, αλλά λογίζονται ως όπλα του λαού. Κι έτσι οι καπιταλιστές, ειδικώς του δυτικού τύπου του 21ου αιώνα έχουν αποδυθεί σ' έναν αγώνα πολιτικού αφοπλισμού μας.

Με τη συκοφαντία περί απομονωτισμού, ξύλινου λόγου και διαφήμιση της ιστορικά ανυπόστατης «οριστικής ήττας». Αλλά και με εκλογικά νομοθετικά μαγειρέματα νομιμοφανή, με εξάντληση της κατάχρησης εξουσίας που παρέχουν τεχνητές πλειοψηφίες και δήθεν «συνεργασίες», προσπαθούν να συρρικνώσουν την πραγματική Αριστερά που δεν ενσωματώνεται στο σύστημα. Το κόκκινο της επανάστασης και της ελπίδας πρέπει να υπάρχει μόνο στη διαφήμιση και τις ποδοσφαιρικές ομάδες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, για να μη θυμίζει το αίμα που χύθηκε, χύνεται και θα χύνεται για έναν καλύτερο κόσμο, θα βγαίνουν σαν τα σαλιγκάρια οι εκάστοτε επίσημοι και θα περπατάνε με γυαλιστερές γαλότσες πάνω στους κόπους μιας ζωής, μοιράζοντας τεχνητή οργή, ευθύνες στους πρώτους τυχόντες που θα βρουν μπροστά τους και όλη την αλαζονεία που έχουν οι φοβισμένοι εξουσιαστές όταν ξέρουν ότι γλιστρούν στην κατηφόρα.

Μια γαλότσα δεν τάζει λύσεις. Ούτε κι αυτή του Αϊ - Βασίλη. Ομως αυτός που τη φορά και σκάβει στους αγρούς ή σκαρφαλώνει σε σκαλωσιές ξέρει καλά πως η Αριστερά δεν ήταν ποτέ περίπατος αρμοδίων, αλλά διαδρομή πολιτικά σκεπτόμενων, αν χρειαστεί, θηρίων.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τη δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση

ΔΕΚΕΜΒΡΗΣ 2002 - ΓΕΝΑΡΗΣ 2003

Με τη συμμετοχή των μελών, οπαδών και φίλων του ΚΚΕ στη μεγάλη μάχη των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών δόθηκε η δυνατότητα στο Κόμμα μας για πλατιά επαφή με τους εργαζόμενους, με ευρύτερες λαϊκές μάζες, φίλους και συναγωνιστές μας στον κοινό εκλογικό αγώνα.

Την ίδια περίοδο είχαμε σημαντική συμβολή στην ανάπτυξη εργατικών και λαϊκών αγώνων, στην πάλη για την ειρήνη και ενάντια στον προετοιμαζόμενο πόλεμο στο Ιράκ.

Σημαντική συμβολή στην ίδια κατεύθυνση ήταν η πλατιά συγκέντρωση κομμουνιστών και συνεργαζόμενων δυνάμεων στις 4/11 στην Αθήνα. Η συγκέντρωση αυτή, που έγινε με πρωτοβουλία της ΚΕ του ΚΚΕ, συνέβαλε στον εμπλουτισμό των εκτιμήσεων πάνω στα αποτελέσματα των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

Εκείνο που υπογραμμίζουμε είναι ότι οι αγώνες των κομμουνιστών και των συνεργατών τους θα αναπτυχθούν και θα ενταθούν, καθώς συνεχίζεται η αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, των ιμπεριαλιστών της νέας τάξης, ενάντια στους λαούς όλου του κόσμου, τις κατακτήσεις και τα δικαιώματά τους. Η νέα τάξη πραγμάτων που χρεώνεται την ένταση της εκμετάλλευσης δισεκατομμυρίων ανθρώπων, την πείνα, τη δυστυχία, την ανεργία, την αμορφωσιά και την εξόντωση χιλιάδων ανθρώπων με τους εγκληματικούς πολέμους που οργανώνει, δε θα μπορέσει τελικά να ανακόψει την οργανωμένη πάλη των λαών που θα οδηγήσει στην κατάργηση της εκμετάλλευσης και την ευτυχία όλων των ανθρώπων στη Γη. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, πρωτοπόρα αταλάντευτη δύναμη ήταν και παραμένει το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τα μέλη, οι οπαδοί, φίλοι και συνεργάτες του. Ολοι μαζί καλούμαστε σε νέους, πιο αποφασιστικούς και αποτελεσματικούς αγώνες.

Ακριβώς για την καλύτερη οργάνωση αυτών των αγώνων εκτός από άλλα μέτρα, η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση πλατιάς Οικονομικής Εξόρμησης στο δίμηνο Δεκέμβρη 2002 - Γενάρη 2003. Η επιτυχία της Οικονομικής Εξόρμησης θα εξασφαλίσει στο Κόμμα μας τα αναγκαία μέσα για την προώθηση των λαϊκών αγώνων.

Κάθε κομμουνιστής, κάθε εργαζόμενος έχει ολοφάνερη μπροστά του να αντιμετωπίσει, στην περίοδο της εκλογικής αναμέτρησης και όχι μόνο, τη χρησιμοποίηση τεράστιων οικονομικών μέσων από τα κόμματα της αστικής τάξης προκειμένου να μονοπωλήσουν τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Τύπο, ραδιόφωνο, τηλεόραση κ.ά., ως σε δύναμη αποπροσανατολισμού και χειραγώγησης του λαού. Αυτά τα οικονομικά μέσα προσφέρει στα δικά της πολιτικά κόμματα η οικονομική ολιγαρχία, για να τα εισπράξει πολλαπλάσια.

Απέναντι στο παραπάνω οικονομικό όργιο, το Κόμμα μας, αντιπαρατάσσει την καθημερινή πάλη των μελών και στελεχών του και, μαζί μ' αυτών, την καθολική οικονομική στήριξη της δράσης του, από τη συνδρομή του εργάτη, υπαλλήλου, επαγγελματία, αγρότη, του πνευματικού ανθρώπου, κάθε συνειδητού εργαζόμενου, που είναι ικανός να εκτιμήσει τη μεγάλη αξία της οικονομικής του στήριξης στο ΚΚΕ. Τα μέλη, οι οπαδοί και φίλοι του ΚΚΕ με πραγματική αφοσίωση εξασφαλίζουν στο Κόμμα τους την οικονομική στήριξη της δράσης του. Στην πάλη αυτή συμβάλλουν αποφασιστικά και απόμαχοι της δουλιάς, που νιώθουν περήφανοι σε κάθε περίπτωση που το Κόμμα ζητά τη συνδρομή τους.

Για τους στόχους αυτούς η επιτυχία θα εξασφαλιστεί με την πλατύτερη δυνατή προσέγγιση και συζήτηση με κάθε εργαζόμενο, κάθε άνθρωπο του λαού, να ακούσουμε τις γνώμες και τις προτάσεις τους. Να δείξουμε πόσο η ανάπτυξη της πολύπλευρης δραστηριότητας του ΚΚΕ σε όλα τα επίπεδα, στα μαζικά κινήματα, στις διεθνείς σχέσεις των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, στη διάδοση των θέσεών μας μέσα από το «Ριζοσπάστη», την ΚΟΜΕΠ, τον «902» (τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό), είναι συνάρτηση και των οικονομικών μέσων που μπορεί να εξασφαλίσει το Κόμμα μας. Γι' αυτό, η χρονιάτικη Οικονομική Εξόρμηση, πρέπει να καλυφθεί και υπερκαλυφθεί με τη δράση όλων μας. Να σχεδιάσουμε τη δράση μας αυτή. Να εξασφαλίσουμε πριν απ' όλα, την ευρύτερη δυνατή επικοινωνία με τους φίλους του ΚΚΕ. Και με όλους εκείνους που εκτιμούν το Κόμμα και την προσφορά του.

Εγγύηση της επιτυχίας και αυτής της Οικονομικής Εξόρμησης αποτελεί η υπερκάλυψη των πλάνων μας σε όλες τις ως τώρα Οικονομικές Εξορμήσεις. Η επιτυχία αυτή θα οδηγήσει σε ουσιαστική βελτίωση της δουλιάς μας σε όλα τα επίπεδα. Κανένας κομμουνιστής καμιά ΚΟΒ, κανένα μέλος της ΚΝΕ να μην υστερήσει στο οικονομικό του πλάνο.

Η ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζει τη βεβαιότητα ότι ο μεγάλος στόχος της χρονιάτικης Οικονομικής Εξόρμησης του Κόμματος θα οδηγήσει στην κάλυψη και υπερκάλυψη των πλάνων μας. Θα αποτελέσει ουσιαστική συμβολή στη λυτρωτική πάλη του ΚΚΕ.

Η ΚΕ του ΚΚΕ

Νοέμβρης 2002



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ