ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Στρατηγική υφαρπαγής της λαϊκής δυσαρέσκειας

«Οπλα» της, η δημαγωγία στα καυτά κοινωνικά προβλήματα, οι αντικυβερνητικές κορόνες και η επίδειξη «προστασίας» στην Αριστερά

Μερίδιο στη λεηλασία των αριστερών ψηφοφόρων διεκδικεί (και) η ηγεσία της ΝΔ, η οποία σπεύδει «να πάρει θέση», παρουσιάζοντας ταυτόχρονα και τα «όπλα» της: Ενταση δημαγωγίας πάνω στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα (ανεργία, φτώχεια, παιδεία, υγεία), αντικυβερνητικές κορόνες για να δείξει ότι ασκεί αντιπολίτευση και φραστικά ανοίγματα προς την αριστερά.

Θεωρώντας πετυχημένη την τακτική της για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ρίχνει όλο το βάρος της να διατηρήσει το «συγκριτικό πλεονέκτημα» της υφαρπαγής της λαϊκής δυσαρέσκειας, όπως εκτιμά ότι εκφράστηκε με τις ψήφους των αγροτών και φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Ο Κ. Καραμανλής, μιλώντας χτες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ήταν αποκαλυπτικός για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει το κόμμα του μέχρι τις βουλευτικές εκλογές. Αφού ανέδειξε ως σπουδαίο ποιοτικό στοιχείο από τις δημοτικές εκλογές το ότι «οι άνθρωποι του μόχθου, οι αγρότες, οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι εμπιστεύονται τη ΝΔ και στρέφονται ολοένα και περισσότερο προς αυτήν», υπογράμμισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση «επιβάλλεται να κινηθούμε με ακόμα μεγαλύτερη εμμονή, με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα». Για την επίτευξη αυτού του στόχου κινήθηκε σε τρεις άξονες:

Πρώτον, χύνοντας κροκοδείλια δάκρυα για τους «εφιαλτικούς δείκτες της ανεργίας, των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων, της κατάρρευσης του αγροτικού τομέα, της χαώδους κατάστασης στους τομείς της υγείας και παιδείας».

Δεύτερον, χρησιμοποιώντας τα «ανοίγματα» προς την Αριστερά, προς την οποία δεν παρέλειψε να εμφανιστεί και ως... προστάτης έναντι της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, «έταξε στόχο της να αφανίσει την αριστερά». Παρεμβαίνοντας στα σενάρια περί συνεργασίας ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ, ο Κ. Καραμανλής είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να εξαπατήσει τον κόσμο και να δελεάσει ή να εκθέσει τις ηγεσίες της Αριστεράς». Ταυτόχρονα, πρόβαλε ότι το κόμμα του «σέβεται την ιστορία και τις θέσεις της αριστεράς» και επιχειρώντας να προσεταιριστεί ψήφους δυσαρεστημένων, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «μοναδικό της στήριγμα είναι τα οργανωμένα συμφέροντα».

Τρίτον, ανέβασε τους στείρους αντιπολιτευτικούς τόνους («η κυβέρνηση δεν κυβερνά, δεν ενδιαφέρεται για παραγωγή έργου»), ενώ η σκλήρυνση της στάσης στα λεγόμενα εθνικά θέματα, μια μέρα μετά τη συνάντηση με τον Κ. Σημίτη, μάλλον έχει ως στόχο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης, σε μοιρασμένους από τα πριν ρόλους. Ετσι, ο πρόεδρος της ΝΔ, αναφερόμενος στο Κυπριακό, εξέφρασε την κάθετη διαφωνία για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης, η οποία υποτάσσει, όπως είπε, κάθε άλλη εθνική προτεραιότητα στην ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. «Η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ δεν μπορεί παρά να συνδέεται παρά μόνο με τη διεύρυνση της Ενωσης. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει και το βέτο», τόνισε. Ανέφερε ότι συμφωνεί με τον Πρόεδρο Κληρίδη ότι «δεν μπορεί να θυσιάζεται η ανάγκη δίκαιης λύσης για την ένταξη», ενώ διαφώνησε με την «πακετοποίηση» του Κυπριακού με ευρωστρατό και ΚΑΠ. Μετά από αυτό εξάντλησε τα άσφαιρα πυρά του στο θέμα του ευρωστρατού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «οπισθοδρόμησε σε σχέση με τις ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στη Σεβίλλη», ενώ γενικότερα επέμεινε στην εθνική ομοψυχία, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί δεν προχωρά το συμβούλιο εξωτερικής πολιτικής.

Επιδιώκοντας να θέσει το κόμμα σε «διάταξη μάχης» για τις βουλευτικές εκλογές, αφ' ενός επικαλέστηκε ότι «το καθεστώς θα δώσει τα ρέστα του», ενώ από την άλλη δήλωσε ότι δεν παραγνωρίζει «ορισμένες αδυναμίες ή αρρυθμίες που παρουσιάστηκαν από τη δική μας πλευρά».

Από τις ομιλίες των βουλευτών ξεχώρισε αυτή του Ν. Κακλαμάνη, ο οποίος αφού εκτίμησε ότι «κερδίσαμε κατά κράτος το ΠΑΣΟΚ, δεν το ρίξαμε στο πολιτικό κανναβάτσο», ζήτησε βελτίωση της επικοινωνιακής εικόνας του κόμματος, η οποία πρέπει να κάνει σημαία της τα θέματα της αγροτιάς, της φτώχειας και τα εθνικά ζητήματα, προκειμένου να δείξει ότι «διαφέρουμε από το ΠΑΣΟΚ». Αναφερόμενος στο Κυπριακό τόνισε ότι «καμία λύση δεν είναι βιώσιμη, αν δε φύγει σταδιακά ο στρατός κατοχής». Στο ίδιο μήκος κύματος ο Π. Παναγιωτόπουλος ζήτησε «να γίνει σημαία μας το κοινωνικό πρόγραμμα», καθώς και να μην αφεθεί το ΠΑΣΟΚ να φτιάξει ακροδεξιό κόμμα.

Στη διαδήλωση της Φλωρεντίας

Η Επιτροπή Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» ανακοινώνει ότι θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις της Φλωρεντίας στις 9 του Νοέμβρη. Το κόστος συμμετοχής είναι 180 ευρώ. Δηλώσεις συμμετοχής στα γραφεία της Επιτροπής (Χαλκοκονδύλη 37, 3ος όροφος, τηλ. 010.5238.744 και στον Γ. Ποντικό, 0977-201579).

Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Αναχώρηση 7 του Νοέμβρη, στις 9.00 το πρωί, από την Αθήνα (πλατεία Καραϊσκάκη). Αναχώρηση από την Πάτρα στις 14.15 με το πλοίο «Μπλου Σταρ». Από Ηγουμενίτσα στις 19.45. Αφιξη στις 8 του Νοέμβρη. Συμμετοχή στη διαδήλωση στις 9 του Νοέμβρη. Αναχώρηση από Φλωρεντία στις 10 του Νοέμβρη, στις 10.00 το πρωί. Από Αγκώνα στις 17.00. Αφιξη στην Ηγουμενίτσα στις 11 του Νοέμβρη, στις 8.00 το πρωί και στην Πάτρα στις 13.00.

Στην τιμή περιλαμβάνονται η μεταφορά και οι δύο διανυκτερεύσεις.

Ο καημένος ο Θέμος...

Ο καημένος (δηλώνει δημοσιογράφος) έχει εκπομπή ραδιοφωνική στο «Φλας», την οποία ακούνε καθημερινά μερικές χιλιάδες άνθρωποι. Παλιότερα, ήταν γνωστός και ως «Μαυρότρυπας», λόγω της ροπής του προς το μαύρο... Επειδή στην εποχή της «τηλε-δημοκρατίας» καμία ...«αξία», όπως ο συγκεκριμένος κύριος, δεν πάει χαμένη, γι' αυτό αποτελεί βασικό πρόσωπο του σταρ σύστεμ. Αλλωστε, ο κ. Θέμος Αναστασιάδης - περί ου ο λόγος - έχει και τα φόντα. Βλέπετε, εκτός από ραδιοφωνικές σάχλες, πουλάει και τηλε-σάχλες και μάλιστα παρέα με την κυρία Γωγώ Μαστροκώστα. Σημειώστε ότι είναι και φίλος τoυ Νιτρο-Κωστόπουλου.

Μαστροκώστα και Νιτρο-Κωστόπουλος, λοιπόν. Που σημαίνει ότι το άτομο, ο Θέμος, έχει βάθος. Πολύ βάθος.

***

Απόδειξη η εκπομπή του στο «Φλας», ανήμερα της 28ης Οκτώβρη. Ενεκα της ημέρας, τον είχε πιάσει ο πατριωτικός οίστρος το Θέμο και κάπου ανάμεσα στα ...ηρωικά άσματα με τη ...Βανδή και τη Βίσση, έβαλε και ένα με τον Σφακιανάκη. Στο μόνο που είχε δίκιο ο καημένος ο Θέμος, ήταν ότι με το συγκεκριμένο τραγούδι συγκλονίστηκε. Συγκλονίστηκε με τον τρόπο που συγκλονίζονται οι οπαδοί της αστακομακαρονάδας, βέβαια, αλλά, έστω κι έτσι, συγκλονίστηκε. Λογικό. Βλέπετε, το τραγούδι ήταν η «Μπαλάντα του κυρ-Μέντιου», αυτό το μουσικό στολίδι που γράφτηκε από τον Κ. Βάρναλη και τραγουδήθηκε από τον Νίκο Ξυλούρη (το συγκεκριμένο τραγούδι είχε το θράσος να το «εκτελέσει» - στην κυριολεξία - δυο δεκαετίες αργότερα και το ίνδαλμα του Θέμου, ο Νότης, αλλά αυτή είναι μια συζήτηση για άλλη ώρα).

Ο καημενούλης ο Θέμος, όμως, αυτά περί Βάρναλη και Ξυλούρη δεν τα ξέρει. Δεν τα γνωρίζει. Φυσικά, ούτε το τραγούδι μπόρεσε να καταλάβει που είναι ένας ύμνος στο σοσιαλισμό. Ετσι, λοιπόν, μόλις τελείωσε το CD, άρχισε να λέει πόσο πολύ συγκινημένος είναι που ο Νότης τραγούδησε αυτό το ...πατριωτικό τραγούδι και μάλιστα, απευθυνόμενος στους ακροατές του, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τους στίχους του τραγουδιού να τους έχει γράψει ο ίδιος ο Νότης!!!... Προφανώς, σε εκείνο το σημείο θα πρέπει να έσπασαν τα τηλέφωνα του «Φλας» για τον αδαή κύριο Θέμο, ο οποίος πάτησε «φρένο», αλλιώς, αν συνέχιζε λίγο ακόμα, μπορεί να έφτανε στο συμπέρασμα ότι το τραγούδι ίσως να το έγραψε και ο Φοίβος...

***

Αυτά είπε ο καημένος ο Θέμος προχτές στο ραδιοσταθμό που πουλάει σάχλες. Βγάλτε συμπέρασμα, τώρα, για το ποιοι μας «κυβερνούν». Αλλά το παλικάρι δικαιολογείται. Μέχρι Βίσση φτάνει. Αντε και λίγο Μαστροκώστα. Αλλά μέχρι εκεί. Μέχρι εκεί...


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε, σήμερα, από την τηλεόραση του «902»:

  • Στις 20.00 ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ: Η Αννα Μπαλλή συνομιλεί με τους καλεσμένους της, με θέμα: Σύνοδος Κορυφής Βρυξελλών - Ευρωστρατός, Κυπριακό.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ