ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Νοέμβρη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Διαλλακτικότερα» επιμένει η Ουάσιγκτον

Μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς το ποσοστό των Αμερικανών πολιτών, που υποστηρίζουν μια στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε και η τρίτη ολομέλεια του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Ιράκ, που, αν και μοιάζει να βρίσκεται πολύ κοντά σε έναν τελικό συμβιβασμό, δε φαίνεται να προχωρεί σε σχετική ψηφοφορία πριν τη διεξαγωγή των αμερικανικών εκλογών για το Κογκρέσο την ερχόμενη Τρίτη. Παρά το θετικό κλίμα και τις αισιόδοξες δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ, οι διαφωνίες σε ορισμένα κομβικά σημεία παρέμεναν αγεφύρωτες.

«ΗΠΑ και Βρετανία πρέπει να απορροφήσουν τα αποτελέσματα αυτών των τριών συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα λάβουμε υπόψη μας τον προβληματισμό που αναπτύχθηκε», δήλωνε, μετά το τέλος νωρίς χθες το πρωί τοπική ώρα, της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Βρετανός πρέσβης. Ο Τζέρεμι Γκρίνστοουκ, μάλιστα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι η Βρετανία δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη γαλλική πρόταση για διαδικασία δύο φάσεων.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, διαβεβαίωνε ότι «οι ΗΠΑ θα δώσουν χρόνο στους επιθεωρητές να κάνουν τη δουλιά τους πριν πιέσουν για περαιτέρω δράση κατά του Ιράκ». Ο Κόλιν Πάουελ εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας ότι είχε αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες με τους ομολόγους του των χωρών - μονίμων μελών του Συμβουλίου και ότι οι συνομιλίες βρίσκονται πολύ κοντά σε μια θετική κατάληξη. Επιπλέον, παραδέχτηκε ότι πιθανώς να περάσουν «κάποιοι μήνες», μέχρις ότου οι επιθεωρητές καταφέρουν να συμπληρώσουν εκτενή λίστα με τα οπλικά συστήματα και τον εξοπλισμό του Ιράκ. Επισήμανε, πάντως, ότι «το οποιοδήποτε εμπόδιο παρουσιαστεί από το Ιράκ θα αποτελέσει την κόκκινη γραμμή για εμάς».

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατούσε και στη ρωσική πλευρά, καθώς Ρώσοι διπλωμάτες, που τήρησαν την ανωνυμία τους, υποστήριζαν ότι όντως η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά συμπλήρωναν ότι υπάρχουν ακόμη διατυπώσεις που πρέπει να διευθετηθούν. Ανάλογο ήταν το κλίμα και στη γαλλική διπλωματική αποστολή, που φέρεται να επιμένει στη συμπλήρωση του κειμένου, με τη φράση ότι «σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Ιράκ με τις επιθεωρήσεις, τότε θα θεωρηθεί ότι εντείνεται η ρήξη του Ιράκ με το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο θα αποφασίσει για οποιαδήποτε περαιτέρω ενέργεια», σε μια προσπάθεια να καταστήσουν όσο το δυνατόν δυσκολότερη, από διπλωματική άποψη, την ανάληψη μονομερούς δράσης.

Επιμονή Μπους με διαλλακτικότερο τρόπο

«Οι ΗΠΑ επιθυμούν την καλύτερη δυνατή ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων στο Ιράκ», διαβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος τον επικεφαλής των επιθεωρητών, Χανς Μπλιξ, και τον επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, με τους οποίους συναντήθηκε, αργά την Τετάρτη. Σύμφωνα με εκπροσώπους του Λευκού Οίκου, ο Πρόεδρος Μπους τόνισε ότι στόχος της Ουάσιγκτον είναι «η λήψη σκληρότερης απόφασης που θα συμπεριλαμβάνει ένα αυστηρότερο καθεστώς επιθεωρήσεων και θα προβλέπει συνέπειες σε περίπτωση που ο Σαντάμ δε συμμορφωθεί».

Εντούτοις, η Ουάσιγκτον, παρά το θετικότερο κλίμα στις διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, δείχνει αποφασισμένη να αποφύγει κάθε δυνατή δέσμευσή της από μια επόμενη απόφαση του ΟΗΕ. Οπως χαρακτηριστικά υπογράμμιζε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ ΜακΛέλαν, οι ΗΠΑ «θέλουν να διασφαλίσουν ότι δε θα βρεθούν με τα χέρια δεμένα, από καμία απόφαση, σε περίπτωση που αποφασίσουν να δράσουν μόνες τους ή με τη διεθνή κοινότητα για να αφοπλίσουν τον Σαντάμ Χουσεΐν», αν και επαναλάμβανε ότι η Ουάσιγκτον δέχεται να επανέλθει για διαβουλεύσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, σε περίπτωση που το Ιράκ δε συμμορφωθεί, χωρίς, όμως, να δεσμεύεται από την απόφασή του.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι διαβεβαιώσεις του Λευκού Οίκου προς τους επικεφαλής των σωμάτων που καλούνται να ελέγξουν το ιρακινό οπλοστάσιο αποτελούν μια νέα προσπάθεια της Ουάσιγκτον να πείσει τη διεθνή κοινότητα και το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι ενδιαφέρεται, εξίσου, για την επιτυχή ολοκλήρωση των επιθεωρήσεων, κάτι που φαίνεται να αμφισβητείται έντονα διεθνώς. Την ίδια στιγμή, στη δημοσιότητα δινόταν μια νέα δημοσκόπηση, εντός των ΗΠΑ, που αποκάλυπτε ότι μειώνεται με σταθερούς ρυθμούς το ποσοστό των Αμερικανών που υποστηρίζουν μια στρατιωτική επέμβαση σε βάρος του Ιράκ. Συγκεκριμένα, το 55% υποστηρίζει την ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ, σε αντίθεση με το 65% που ήταν στα μέσα Σεπτεμβρίου. Μάλιστα, το ποσοστό αυτό μειώνεται σε 27%, σε περίπτωση που οι ΗΠΑ κληθούν να αναλάβουν μονομερώς στρατιωτική δράση.

Την ίδια στιγμή, η Βαγδάτη προχωρούσε σε μια κίνηση καλής θέλησης προς τη Σαουδική Αραβία, ανοίγοντας για πρώτη φορά από το 1991 το μεθοριακό φυλάκιο Αράρ, από όπου πέρασαν δεκάδες φορτηγά με σαουδαραβική ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και δεκάδες Σαουδάραβες επιχειρηματίες για συνομιλίες.

Στο Συνέδριο του ΚΚ Χιλής

Η Δέσποινα Μάρκου, στέλεχος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, αναχώρησε για τη Χιλή για να πάρει μέρος στο Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Χιλής που θα γίνει 1-3 Νοέμβρη.

Το συνέδριο των κομμουνιστών της Χιλής αποκτά μια ιδιαίτερη σημασία, καθώς η διεξαγωγή του συμπίπτει με την άσχημη οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη Λατινική Αμερική, την αυξανόμενη αντίθεση στις ΗΠΑ και στην «Κοινή Αγορά» της Αμερικής - ΑΛΚΑ, αλλά και τις πρόσφατες εξελίξεις σε Βενεζουέλα, Κολομβία και Βραζιλία. Ιδιαίτερα μετά τη δολοφονική επίθεση της αστυνομίας στα γραφεία του ΚΚ Χιλής στις αρχές του χρόνου, αλλά και της συμπλήρωσης 30 χρόνων από την ανατροπή της κυβέρνησης Αλιέντε από τους Αμερικανούς και τη χιλιανή αστική τάξη, οι κομμουνιστές της Χιλής υπολογίζουν στη διεθνιστική, αντιιμπεριαλιστική αλληλεγγύη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συντονίζονται για τις διαδηλώσεις του Ιούνη 2003

Διεθνή Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη οργανώνει, στις 16 και 17 του Νοέμβρη, η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», με στόχο το συντονισμό της δράσης για τις μεγάλες διαδηλώσεις που θα οργανώσει την περίοδο πραγματοποίησης της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ τον Ιούνη του 2003.

Η Διεθνής Συνάντηση θα γίνει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία. Θα συμμετέχουν κόμματα, οργανώσεις, κινήματα και προσωπικότητες από την Ευρώπη και τα Βαλκάνια, με σκοπό το συντονισμό της δράσης τους, ενόψει των εκδηλώσεων που προετοιμάζει η Κίνηση «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» κατά τη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ, με κορύφωση τις μεγάλες διεθνείς διαδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνη του 2003.

Δοκιμές ή εξετάσεις;

Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ δοκιμάζουν τις ικανότητές τους πέρα από το λαϊκό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας και ενάντια σε κάθε ξένο πολίτη που επισκέπτεται τη χώρα μας.

Χτες τη νύφη πλήρωσε ο Γερμανός Αλμπερτ Βέρνερ από την περιοχή της Στουτγκάρδης, που ήρθε για να πάρει μέρος (μαζί με εκατοντάδες αθλητές από όλο τον κόσμο) στους αγώνες δρόμου «Μαραθώνα - Καλλιμάρμαρο» που είναι αφιερωμένος στο μαραθωνοδρόμο και μάρτυρα της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη. Το «έγκλημα» του Αλμπερτ Βέρνερ ήταν ότι στην επιστροφή του από την προπόνηση στο Πάρκο Βεΐκου, κρατούσε μια κάμερα και θέλησε να απαθανατίσει ένα ωραίο μικρό σπιτάκι στην οδό Μαδύτου, (στον Περισσό), χαμένο ανάμεσα στις απάνθρωπες πολυκατοικίες. Κατά κακή του τύχη έλαχε να τον συλλάβει το άγρυπνο μάτι της αστυνομικίνας έξω από το Αστυνομικό Τμήμα του ίδιου δρόμου.

Ο Αλμπερτ Βέρνερ που είναι παντρεμένος με Ελληνίδα, λάτρης της Ελλάδας και της Ιστορίας της παλιάς και νέας, φίλος του ελληνικού λαού και των αγώνων του, έμεινε άφωνος όταν η φρουρός της ελληνικής Αστυνομίας, του έκανε παρατήρηση, γιατί φωτογράφιζε το σπίτι. Ανατρίχιασε (γιατί ξέρει ελληνικά), όταν άκουσε τις φράσεις: «Για έλα εδώ εσύ που φωτογραφίζεις, ποιος ξέρει αν δεν είσαι και εμπρηστής κ.ά.». Τον πήγε μέσα στο Τμήμα και τον άφησαν να φύγει μόνο αφού του πήραν όλα τα στοιχεία του.

Αραγε είναι δοκιμές και εξετάσεις στους Αμερικανούς και ΝΑΤΟικούς ιμπεριαλιστές η συμπεριφορά αυτή, μετά την επίσκεψη του υπουργού Δημόσιας Τάξης κ. Μ. Χρυσοχοΐδη, στην έδρα της CIA ή είναι τα μαθήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ενόψει της Ολυμπιάδας του 2004;



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ