ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
Υπουργείο... «χασαπομαγειρείο»

Ξανά με αλχημείες και κουτοπονηριές, περιορίζονται τα στρέμματα στο βαμβάκι

Δυστυχώς για τους βαμβακοπαραγωγούς, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας συνεχίζει και φέτος τις αυθαίρετες μεθοδεύσεις πετσοκόμματος των στρεμμάτων της βαμβακοκαλλιέργειας, με σκοπό να αποκρυφτούν οι ολέθριες συνέπειες του κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι και να εμφανιστεί μια απατηλή τιμή «φούσκα». Οπως πέρσι έτσι και φέτος ως «εργαλείο» σφαγής της βαμβακοκαλλιέργειας στα χαρτιά και στην πράξη, ξαναχρησιμοποιήθηκε το ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ), το οποίο εμφανίζεται πάλι «μαγειρεμένο».

Πέρσι στις 3/9/2001 είχε ανακοινωθεί πως δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.805.049 στρέμματα και φέτος πριν μια βδομάδα ανακοινώθηκε πως δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.575.686 στρέμματα. Πέρσι υποτίθεται ότι η αυθαίρετη απόφαση για τα διοικητικά μέτρα είχε όριο τα 3.937.700 στρέμματα, τα οποία χαρακτηρίστηκαν, επίσης αυθαίρετα, ως «δικαιώματα». Φέτος πάλι ανακοινώθηκε ως όριο των διοικητικών μέτρων περιορισμού τα 3.937.700 στρέμματα (ΚΥΑ 19/4/2002), αλλά τώρα στα χαρτιά του υπουργείου Γεωργίας τα δικαιώματα κατέβηκαν στα 3.668.554 στρέμματα. Στα ίδια χαρτιά, ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το 2001 δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ 3.805.049 στρέμματα, στα φετινά στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας αναγράφεται ως έκταση ΟΣΔΕ τα 3.787.498 στρέμματα. Το σημαντικότερο βέβαια είναι ότι πέρσι εμφανίστηκε ό,τι εμφανίστηκε στο ΟΣΔΕ και στην πραγματικότητα καλλιεργήθηκαν 4.230.380 στρέμματα, ενώ φέτος εκτιμάται ότι καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 3.900.000 στρέμματα!

Η φετινή σφαγή στρεμμάτων έγινε πάλι στο σβέρκο των μικρομεσαίων αγροτών και πρωτίστως αυτών που εξαναγκάζονται να έχουν και ένα συμπληρωματικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Το ότι πάλι στο υπουργείο Γεωργίας σφάζει στο γόνατο και πάει βλέποντας και κάνοντας για το πόσο τελικά θα κόψει, φαίνεται για παράδειγμα στο Νομό Λάρισας. Με βάση την αρχική κατάσταση, που στάλθηκε, η δικαιούμενη έκταση υπολογίστηκε σε 623.866 στρέμματα, ενώ μετέπειτα στα στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας και του ΟΠΕΚΕΠΕ αναγράφονται ως «δικαιώματα» 641.949 και δηλωθέντα στο ΟΣΔΕ 649.125 στρέμματα. Στο μεσοδιάστημα βέβαια, πολλές εκατοντάδες αγρότες του νομού που χαρακτηρίστηκαν ετεροεπαγγελματίες έτρεχαν να κάνουν ενστάσεις και να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες... Το ίδιο φυσικά έγινε και στους υπόλοιπους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς. Ομως, στο Νομό Λάρισας κόπηκαν φέτος, με βάση τη σύγκριση του ΟΣΔΕ του 2001 με το 2002, άλλα 21.948 στρέμματα. Το ίδιο επίσης έγινε και στο Νομό Καρδίτσας όπου κόπηκαν φέτος άλλα 25.783 στρέμματα, στο Νομό Εβρου 27.449, στο Νομό Σερρών 25.129, στο Νομό Βοιωτίας 8.681, στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας 6.279 και ανάλογες μειώσεις έγιναν σχεδόν σε όλους τους βαμβακοπαραγωγικούς νομούς.

Στα ίδια στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας αναφέρεται ακόμα πως το 2001 ο αριθμός των βαμβακοπαραγωγών ήταν 93.405 και το 2002 87.489, δηλαδή φέτος είναι 5.916 λιγότεροι.


Κ.Δ.

ΠΑΓΕΤΟΠΛΗΚΤΟΙ ΤΥΡΝΑΒΟΥ
Τετραήμερος αγώνας

Για τέταρτη μέρα στο δρόμο του αγώνα

ICON

Για τέταρτη μέρα στο δρόμο του αγώνα
Για τέταρτη μέρα παρέμειναν χτες οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου με τα τρακτέρ τους συγκεντρωμένα στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης, στη Νέα Γέφυρα, προχωρώντας σε πολύωρους αποκλεισμούς του δρόμου. Σε πολύωρους αποκλεισμούς δρόμων προχώρησαν επίσης με τα τρακτέρ τους και οι πληγέντες αγρότες του Δαμασίου, στην παλιά Εθνική Οδό Λάρισας- Κοζάνης.

Οι αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου, εντείνοντας τον αγώνα διεκδίκησης άμεσων και δίκαιων αποζημιώσεων για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από το χιόνι και τον παγετό του περασμένου χειμώνα, στέλνουν σαφέστατο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται να κάνουν πίσω εάν δε δικαιωθούν. Δήλωναν, επίσης, πως σήμερα θα δώσουν αγωνιστικό «παρών» στη Θεσσαλονίκη. Στον τόπο του αγώνα των αγροτών του Τυρνάβου, βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Τ. Τσιόγκας, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράσταση του ΚΚΕ στο δίκαιο αγώνα τους και την πλήρη υποστήριξη στα αιτήματά τους.

Να δικαιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Να βρουν το δίκιο τους οι ελαιοπαραγωγοί που η κυβέρνηση αυθαίρετα μείωσε την πραγματική επιδοτούμενη παραγωγή λαδιού για την περίοδο 2000/2001, ζητά το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής του Κόμματος Αντώνης Σκυλλάκος.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζονται τα παρακάτω: «Με αυθαίρετες και αυταρχικές μεθοδεύσεις η κυβέρνηση "εκδικείται" τους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας και άλλων περιοχών της χώρας που δεν υπέκυψαν στους εκβιασμούς και επέμειναν να επιδοτηθεί ολόκληρη η πραγματική παραγωγή ελαιολάδου εσοδείας 2000 - 2001 και όχι αυτή που με προκρούστεια λογική καθόρισε η κυβέρνηση για να εμφανίσει το ύψος της παραγωγής στα επίπεδα της χαμηλής ποσόστωσης του κανονισμού και να συγκαλύψει με τον τρόπο αυτό τις ευθύνες τους για την υπερψήφιση αυτού του κανονισμού.

Η "εκδίκηση" γίνεται με την αναδρομική εφαρμογή της απόφασης 417745/5-12-2001 που άλλαξε τα κριτήρια αναγνώρισης των επιδοτούμενων ποσοτήτων, ενώ οι ελαιοπαραγωγοί, με εγκυκλίους των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ), που είναι διαχειρίστριες των επιδοτήσεων, είχαν ενημερωθεί ότι θα ισχύουν οι παλαιότερες αποφάσεις του υπουργείου Γεωργίας μέχρι να εκδοθούν οι νεότερες».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά τον υπουργό Γεωργίας: Θα επιμείνει στην αναδρομική εφαρμογή της απόφασης; Θα εφαρμόσει τις παλαιότερες αποφάσεις για την ποσόστωση ελαιολάδου εσοδείας 2000-2001 που διατέθηκαν πριν την έκδοση της απόφασης (5-12-2001);



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ