ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
«Κρύα» η πρώτη υποδοχή των «επαφών» Μπους

«Η Βρετανία είναι έτοιμη να πληρώσει τίμημα αίματος για την ειδική σχέση με τις ΗΠΑ», δηλώνει ο Τόνι Μπλερ, προκαλώντας κύμα αντιδράσεων και εντός του κόμματός του

Πυκνώνει η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόλπου

Associated Press

Πυκνώνει η παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή του Κόλπου
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σειρά τηλεφωνικών επαφών με τους ηγέτες των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας είχε, χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, ενώ αναμένει, σήμερα, τον Βρετανό πρωθυπουργό για συνομιλίες στο Καμπ Ντέιβιντ, με αποκλειστικό θέμα, φυσικά, την προοπτική στρατιωτικής επίθεσης κατά του Ιράκ. Τα πρώτα αποτελέσματα της «επικοινωνιακής επίθεσης» του Αμερικανού Προέδρου ήταν μάλλον αρνητικά, ενώ κύμα αντιδράσεων προκάλεσαν, στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, οι δηλώσεις Μπλερ ότι «η Βρετανία είναι έτοιμη να πληρώσει τίμημα αίματος για την ειδική σχέση με τις ΗΠΑ».

Μακροσκελείς τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε, χτες, με τον Γάλλο, τον Ρώσο και τον Κινέζο Πρόεδρο ο Τζορτζ Μπους. Η εκπρόσωπος του Ζακ Σιράκ, Κατρίν Κολονά, δήλωνε ότι ο Γάλλος Πρόεδρος αναγνωρίζει την αναγκαιότητα άμεσης επιστροφής των επιθεωρητών, αλλά επέμεινε ότι τα μέτρα που θα ληφθούν σε περίπτωση ιρακινής άρνησης θα πρέπει να αποφασιστούν μόνο από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Ανάλογη απάντηση φέρεται να έδωσε και ο Ζιανγκ Ζεμίν, σύμφωνα με τη λακωνική ανακοίνωση της κινεζικής προεδρίας. Εκτενέστερες είναι οι πληροφορίες από τη Μόσχα. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε και με τον Αμερικανό Πρόεδρο και με τον Βρετανό πρωθυπουργό.

Associated Press

Ο Πούτιν επέμεινε στη διπλωματική οδό και τόνισε ότι προτεραιότητα είναι ο συντονισμός των διπλωματικών προσπαθειών για την επιστροφή των επιθεωρητών. Επιπλέον, ο Ρώσος Πρόεδρος φέρεται να δήλωσε ξεκάθαρα ότι δε βλέπει να υπάρχει «κανένα σημαντικό στοιχείο που να δικαιολογεί στρατιωτική δράση», ενώ εξέφρασε την άποψη ότι «μια τέτοια κίνηση πιθανότατα παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα». Συνέχεια στο θέμα έδωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ Ιγκόρ Ιβανώφ, επαναφέροντας την πεποίθηση της Μόσχας ότι «η διπλωματική επίλυση είναι δυνατή». Τη ρωσική θέση συμπλήρωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιούρι Φεντότοβ, δηλώνοντας ότι «η Μόσχα ελπίζει ούτε καν να τεθεί το θέμα της στρατιωτικής δράσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας».

Ο Λευκός Οίκος, πάντως, αρκέστηκε να επαναλάβει ότι «ο Πρόεδρος θα διαβουλευτεί με τους συμμάχους για την απειλή του Σαντάμ και την αντιμετώπισή της». Το απόγευμα, ο Μπους επρόκειτο να συναντηθεί με τον υπουργό Αμυνας, τον αντιπρόεδρο και τον διευθυντή της CIA. Οι Ράμσφελντ, Τσένι και Τένετ, αντιστοίχως, είχαν, προηγουμένως, συνάντηση με τους επικεφαλής των κομμάτων στα δύο Σώματα του Κογκρέσου, προκειμένου να τους κάνουν μια πρώτη ενημέρωση.

Μετά τη συνάντηση, ο επικεφαλής της δημοκρατικής πλειοψηφίας στη Γερουσία, Τόμας Ντασλ, δήλωνε ότι προτιμά να υπάρχουν σωστές και όχι βιαστικές αποφάσεις, και συμπλήρωσε ότι έχουν απαντηθεί ορισμένα ερωτήματα αλλά όχι όλα. Ο Ντασλ τάχτηκε υπέρ των «προσεκτικότατων κινήσεων, ιδιαίτερα εφόσον πρόκειται για αλλαγή της αμερικανικής τακτικής και εξαπόλυση προληπτικής επίθεσης».

Αναταραχή στο Λονδίνο

«Η Βρετανία πρέπει να προετοιμαστεί να πληρώσει το τίμημα του αίματος που της αναλογεί για την ειδική της σχέση με τις ΗΠΑ. Δεν είναι μαριονέτα των ΗΠΑ, είναι ανεξάρτητη χώρα... αν δε συμφωνούσα με την αμερικανική θέση, δε θα την ακολουθούσα. Οι ΗΠΑ, σήμερα, δεν ενδιαφέρονται μόνο να μάθουν αν τις υποστηρίζουμε διπλωματικά, αλλά και αν είμαστε διατεθειμένοι να συμμετέχουμε σε μάχες: και η απάντηση είναι ναι».

Σε αυτά τα λόγια συνοψίζονται οι δηλώσεις Μπλερ, που προκάλεσαν αναταραχή στους κόλπους του Εργατικού Κόμματος, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ο Βρετανός πρωθυπουργός, αν και επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ειλημμένη απόφαση για το Ιράκ, τόσο ξεκάθαρα εισάγει τη Βρετανία και στο στρατιωτικό πεδίο. Ολα αυτά συμπληρώθηκαν από τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ, Στρο, ο οποίος τόνισε ότι «δεν είναι ανεξάντλητη η υπομονή του κόσμου απέναντι στο Ιράκ».

«Είναι έντονη η αίσθηση ότι ο πρωθυπουργός δεν ακούει τη βάση», τόνιζε ο Μαρκ Σέντον, μέλος της εθνικής εκτελεστικής επιτροπής του Εργατικού Κόμματος. Η βουλευτής Γκλέντα Τζάκσον, αναφερόμενη και στη χτεσινοβραδινή μεγάλη επιδρομή στο νοτιοδυτικό Ιράκ, προειδοποιούσε ότι η «χώρα εμπλέκεται σε έναν πόλεμο, που προδιαγράφεται αναπόφευκτος με τέτοιες επιθέσεις, χωρίς να υπάρχουν στοιχεία». Ενδεικτικό είναι ότι σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το BBC ανάμεσα σε 100 Εργατικούς βουλευτές, οι 90 υποστήριξαν ότι «δεν υπάρχουν αποδείξεις της ιρακινής ενοχής».

Βομβαρδισμός

Η κεντρική διοίκηση της ιρακινής αεράμυνας στα νοτιοδυτικά της χώρας ήταν ο στόχος ευρείας επιδρομής που πραγματοποίησαν αμερικανικά και βρετανικά αεροσκάφη, το βράδυ της Πέμπτης. Ουάσινγκτον και Λονδίνο υποστήριξαν ότι επρόκειτο για άλλο ένα «πλήγμα αυτοάμυνας» και υποτίμησαν το γεγονός. Εντούτοις, η βρετανική «Ντέιλι Τέλεγκραφ» υποστήριζε ότι ήταν η μεγαλύτερη επιδρομή από το 1998, στα όρια της «ζώνης απαγόρευσης πτήσεων», συμμετείχαν περισσότερα από 100 αεροσκάφη, και ότι ουσιαστικά αποτέλεσε μια «πρόβα τζενεράλε» για ενδεχόμενη εισβολή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δεν ισχύει καμία από τις υπάρχουσες συμφωνίες»

Νέα κλιμάκωση της έντασης προκαλούν οι νέες δηλώσεις του Αριέλ Σαρόν, που δηλώνει ότι «δεν υφίσταται κανένα συμπεφωνημένο»

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ-ΡΑΜΑΛΑ.--

«Δεν υφίστανται πλέον οι συμφωνίες του Οσλο, του Καμπ Ντέιβιντ, της Τάμπα», διαμήνυε, χτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, προκαλώντας νέο κύμα αντιδράσεων εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής, δύο μόλις μέρες μετά τις «ενθαρρυντικές», όπως χαρακτηρίστηκαν, δηλώσεις του, όπου υποστήριζε ότι «υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης με τους Παλαιστινίους».

Ο Αριέλ Σαρόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Μααρίβ», υπογραμμίζει ότι δεν ισχύουν πλέον οι συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί στο παρελθόν. Τόνισε ότι το κομμάτι εκείνο της ισραηλινής πολιτικής σκηνής που επιμένει στην αναβίωση της «ειρηνευτικής διαδικασίας» μέσα από τα όσα έχουν συμφωνηθεί «βαυκαλίζεται», γιατί, όπως εκτίμησε, «εξ αρχής ο Αραφάτ επιδίωκε την καταστροφή του Ισραήλ και αυτό συμπεριλαμβάνεται μέσα σε αυτές τις συμφωνίες».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «το ουσιαστικό πρόβλημα δεν είναι η τρομοκρατία, αλλά η επίμονη άρνηση Παλαιστινίων και Αράβων να αναγνωρίσουν στον εβραϊκό λαό το δικαίωμα ύπαρξης στο κράτος τους και στην πατρίδα τους». Αναφερόμενος, τέλος, συγκεκριμένα στον Παλαιστίνιο ηγέτη, σε άλλη συνέντευξη που παραχώρησε στη «Γιεντότ Αχρονότ», προειδοποιούσε ότι «ο Αραφάτ δε θα ξεμπερδέψει μαζί μου... Απλώς πρέπει να αγνοήσουμε την ύπαρξή του», κατέληξε παραπέμποντας στις πρόσφατες δηλώσεις του, όπου εκτιμούσε ότι «υπάρχει θετική προοπτική γιατί υπάρχουν, πλέον, στο προσκήνιο Παλαιστίνιοι που συνειδητοποιούν ότι δεν τους βοηθά η βία».

Εντονα αντέδρασε ο σύμβουλος του Γιάσερ Αραφάτ, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, που προειδοποίησε ότι «αν δε γίνει προσπάθεια επιστροφής στην ειρηνευτική διαδικασία, τότε όλες οι υφιστάμενες διπλωματικές πρωτοβουλίες θα οδηγήσουν σε ολοκληρωτική πολιτική παράλυση και κατά συνέπεια απειλείται με χάος ολόκληρη η περιοχή».

Ενταση σε Γάζα, Τζενίν

Με τρεις πυραύλους έπληξαν ισραηλινά ελικόπτερα χυτήριο, δίπλα σε αστυνομικό τμήμα, στην Κχαν Γιούνις, στην κεντρική Λωρίδα της Γάζας, χτες τα ξημερώματα. Ο ισραηλινός στρατός υποστήριξε πως το μεταλλουργείο επλήγη «επειδή κατασκεύαζε όπλα» και συμπλήρωσε την εκδοχή του κόβοντας την κυκλοφορία στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της περιοχής «για να αποφευχθεί το λαθρεμπόριο όπλων». Ο ίδιος ο ιδιοκτήτης, πάντως, του χυτηρίου δήλωνε άγνοια. Από την επιδρομή δεν υπάρχουν θύματα.

Αντίθετα, στην Τζενίν, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, υπό συγκεχυμένες συνθήκες. Ο ένας, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, ήταν μέλος των Ταξιαρχιών του Αλ Ακσά.

Τέλος, στη Νάμπλους, όπου ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας για 77η μέρα, με εξαίρεση ολιγόωρες άδειες εξόδου από τα σπίτια, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει να εμποδίζει κάθε μετακίνηση των ασθενοφόρων, των εθελοντών ιατρικών ομάδων και την πρόσβαση από και προς το νοσοκομείο. Επίσης, όπως ανακοίνωσε η Παλαιστινιακή Επιτροπή Ιατρικής Ανακούφισης, 5 ξένοι φιλειρηνιστές που βρίσκονταν στην πόλη συνελήφθησαν και πρόκειται να απελαθούν από το Ισραήλ ενώ ανάλογη προειδοποίηση εκδόθηκε για όλους τους ξένους φιλειρηνιστές που βρίσκονται στην πόλη.

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
«Ξεσηκωμός» κατά της αμερικανικής βάσης

ΒΙΕΚΕΣ.-

Σε αναβρασμό κινητοποιήσεων βρίσκονται και πάλι οι κάτοικοι του Πουέρτο Ρίκο, εξαιτίας της επανάληψης της δοκιμής πυρών και βομβών που λαμβάνουν χώρα και πάλι στο πεδίο βολής της αμερικανικής βάσης, στη νησίδα Βιέκες, ανατολικά του Πουέρτο Ρίκο. Οι διαδηλωτές, παρά το γεγονός ότι μετά την 11η Σεπτεμβρίου η αντιμετώπιση εκ μέρους του αμερικανικού στρατού είναι πέραν του δέοντος σκληρή, προσπάθησαν για άλλη μία φορά να εισέλθουν στο στρατόπεδο και να γίνουν για άλλη μία φορά ανθρώπινες ασπίδες.

Τουλάχιστον 4 διαδηλωτές συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς τους να εισέλθουν διά της περιμετρικής εντός της αμερικανικής βάσης και να κάνουν κατάληψη στο πεδίο βολής. Για την απώθησή τους Αμερικανοί στρατιώτες χρησιμοποίησαν δακρυγόνα και γκλομπ, οι διαδηλωτές απάντησαν πετώντας πέτρες με σφεντόνες, ενώ δεν έλειψαν και οι συγκρούσεις. Χτες ήταν η τρίτη μέρα των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, όσο διαρκεί και η άσκηση του αμερικανικού στρατού.

Οι κάτοικοι του Βιέκες, αλλά και του Πουέρτο Ρίκο, ενός νησιού της Καραϊβικής με το ιδιότυπο καθεστώς της ημιαυτονομίας και ως πολιτείας των Ηνωμένων Πολιτειών, αγωνίζονται χρόνια για τον οριστικό τερματισμό των δοκιμών βολών και βομβών στην αμερικανική βάση, καθώς και τη μόνιμη απομάκρυνσή της.

Μετά από δύο χρόνια συνεχών και δυναμικών κινητοποιήσεων που ξεκίνησαν τον Απρίλη του 1999, όταν ο φρουρός Ντέιβιντ Σάνες έχασε τη ζωή του, εξαιτίας πυρών κατά τη διάρκεια άσκησης. Κατόπιν, οι κάτοικοι να κατέλαβαν το πεδίο βολής της βάσης για ένα περίπου χρόνο, εξαναγκάζοντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους να σταματήσουν τις δοκιμές.

Το Μάη όμως του 2000 μία συντονισμένη επιχείρηση του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού με την ταυτόχρονη άφιξη του αεροπλανοφόρου «Νόρφολκ», που μετέφερε 15.000 πεζοναύτες και ναύτες, είχε αποτέλεσμα να ανακαταληφθεί το πεδίο βολής, γεγονός που είχε προκαλέσει συγκρούσεις πολλών ημερών, αλλά και δεκάδες συλλήψεις ακόμη και βουλευτών και γερουσιαστών των ΗΠΑ. Τελικά, οι αγώνες στέφθηκαν με επιτυχία, καθώς υπό το βάρος των λαϊκών κινητοποιήσεων η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε το κλείσιμο της βάσης μέσα στο 2003. Ωστόσο, μετά την 11η Σεπτεμβρίου και ειδικά εν αναμονή της επίθεσης στο Ιράκ η βάση έχει τεθεί σε συναγερμό. Οπως και οι κάτοικοι που βλέπουν την προοπτική του κλεισίματος της βάσης να απομακρύνεται, αλλά και το νησί τους να γίνεται ορμητήριο για πόλεμο κατά άλλων λαών. Και άνοιξαν και πάλι το χορό των κινητοποιήσεων...

Νέα παρέμβαση Σολάνα για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Να εξομαλύνει τις αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Βελιγράδι και Ποντγκόριτσα όσον αφορά στη σύνταξη του νέου Συντάγματος, με σκοπό την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και τη μετατροπή της σε ένα ιδιότυπο κρατικό υβρίδιο με την ονομασία «Σερβία-Μαυροβούνιο», επιχείρησε, και χτες, ο επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα.

Ο Σολάνα συναντήθηκε χτες με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βόγισλαβ Κοστούνιτσα, τον πρωθυπουργό της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς, και τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουκάνοβιτς. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης δεν έγινε άμεσα γνωστό. Εντούτοις, λίγο πριν τη συνάντηση των τεσσάρων, ο Τζίντζιτς εξέφρασε την πεποίθηση πως κάθε λογής εμπόδια θα πρέπει να ξεπεραστούν προκειμένου όλα να είναι έτοιμα για τον «επανακαθορισμό» των σχέσεων ανάμεσα στους δύο εταίρους της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας μέχρι το τέλος του χρόνου... Νωρίτερα, πάντως, ο ευρωενωσιακός αξιωματούχος με την άφιξή του στο Βελιγράδι (αργά προχτές βράδυ) εξέφρασε - στερεότυπα... - την αισιοδοξία του (για την κατάργηση της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας...) προβλέποντας συνάμα πως «υπάρχει ακόμη πολλή δουλιά ενόψει».

Η επίσκεψη Σολάνα γίνεται μετά την αποτυχία των ειδικών συνταγματικών επιτροπών Σερβίας- Μαυροβουνίου να καταλήξουν σε κοινές θέσεις σχετικά με το πνεύμα του νέου Συντάγματος της ένωσης των δύο Δημοκρατιών. Μετά απ' αυτό το αδιέξοδο, την αποστολή αυτή ανέλαβαν οι κυβερνήσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου που την περασμένη βδομάδα ανακοίνωσαν πως κατέληξαν σε κοινή συμφωνία. Σύμφωνα δε με τον Πρόεδρο του Μαυροβουνίου, «το μόνο που μένει είναι η επικύρωσή της απ' τα Κοινοβούλια». Ωστόσο, Σέρβοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισήμαναν πως τα εμπόδια δεν εξαλείφτηκαν και πως το βασικότερο όλων είναι εάν οι βουλευτές του μελλοντικού κοινού σερβο-μαυροβουνιακού Κοινοβουλίου θα εκλέγονται απευθείας απ' το σώμα των ψηφοφόρων ή έμμεσα απ' τους βουλευτές των Κοινοβουλίων σε Σερβία και Μαυροβούνιο.

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Κοινή επιχείρηση στο Πανκίσι

ΜΠΑΚΟΥ-ΜΟΣΧΑ-ΤΙΦΛΙΔΑ.--

Η Ρωσία και η Γεωργία συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν κοινές στρατιωτικές επιχειρήσεις με στόχο την εκδίωξη των Τσετσένων ανταρτών από το φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας, ανακοίνωσε, χτες, Παρασκευή 6 του Σεπτέμβρη, ο υπουργός Εσωτερικών της Ρωσίας, Μπορίς Γκριζλόφ, από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου συμμετείχε σε συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της ΚΑΚ. Η απόφαση αυτή δείχνει την αλλαγή στάσης της Γεωργίας, η οποία μέχρι σήμερα αρνιόταν να επιτρέψει στα ρωσικά στρατεύματα να καταδιώξουν Τσετσένους αντάρτες που βρίσκονται στο φαράγγι Πανκίσι το οποίο συνορεύει με την Τσετσενία.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (ΟΥΑ) της Ρωσίας εξακρίβωσε με βάση τις μαρτυρίες ότι οι τρομοκράτες, που οργάνωσαν την έκρηξη στις 9 του Μάη στην πόλη Κασπίισκ, είχαν περάσει από ειδική εκπαίδευση στη χρήση εκρηκτικών στο φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας, δήλωσε ο υποδιευθυντής της Διεύθυνσης Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας της ΟΥΑ, στρατηγός Ιβάν Μιρόνοφ. Σημείωσε ότι οι ίδιοι οι συλληφθέντες τρομοκράτες ομολόγησαν στις ανακρίσεις πως «Αραβες μισθοφόροι» τους εκπαίδευσαν στη χρήση εκρηκτικών μηχανισμών. Ειδικότερα, οι τρομοκράτες παραδέχτηκαν ότι Αραβες τους έμαθαν τη χρήση της νάρκης ΜΟΝ-50. Μια τέτοια ακριβώς νάρκη χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση στο Κασπίισκ.

ΒΟΣΝΙΑ - ΕΡΖΕΓΟΒΙΝΗ
Καινούριες παρεμβάσεις από την πρεσβεία των ΗΠΑ

ΣΕΡΑΓΕΒΟ.--

Από την πρεσβεία των... ΗΠΑ στη Βοσνία «ενημερώθηκε» χτες ο Σερβοβόσνιος υπουργός Εξωτερικών πως ενδεχομένως να «γίνονται στο έδαφος της χώρας πιθανές παραβιάσεις των αποφάσεων του ΟΗΕ για το εμπάργκο όπλων έναντι του Ιράκ». Αφορμή γι' αυτή την «ενημέρωση» στάθηκαν «πληροφορίες» (τηλεφωνικών και άλλων υποκλοπών...) αξιωματούχων της αμερικανικής πρεσβείας σχετικά με τις «ύποπτες» δοσοληψίες ανάμεσα στη σερβοβοσνιακή αμυντική βιομηχανία ΟΡΑΟ (παράγει ανταλλακτικά για διάφορους τύπους μαχητικών αεροσκαφών) και τη Βαγδάτη.

Οι «πληροφορίες» των Αμερικανών προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση της τριμελούς προεδρίας της Βοσνίας, που κατέληξε ζητώντας απ' τον πρωθυπουργό της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας να «διενεργήσει άμεση και λεπτομερή έρευνα για το ζήτημα».

ΔΙΚΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΤΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Κατέθεσε για «εκτελέσεις αμάχων» αλλά «δεν είδε» τον ΟΥΤΣΕΚΑ!

ΧΑΓΗ.--

Ενας ανώνυμος Σέρβος στρατιωτικός, ενταγμένος στο πρόγραμμα προστασίας του δικαστηρίου της Χάγης, κατέθεσε χτες στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς πως τόσο αυτός όσο και άλλοι Σέρβοι στρατιώτες «πήραν εντολή να πυροβολήσουν κατά αμάχων σε χωριά του Κοσσυφοπεδίου». Ο μάρτυρας κατηγορίας με το διακριτικό Κ-41 ήταν ο μόνος, έως τώρα, που δεν προσήλθε να καταθέσει στο δικαστήριο αλλά εκτόξευσε τις κατηγορίες του με τηλεδιάσκεψη απ' την Μπάνια Λούκα της Σερβοβοσνιακής Δημοκρατικής Οντότητας.

Ο Κ-41 αναφέρθηκε σε «πολυάριθμες εκτελέσεις αμάχων», λέγοντας, π.χ., πως μία απ' αυτές έγιναν στο χωριό Τρένιε κοντά στο Πρίζρεν το Μάρτη του 1999, με εντολή «να μην αφήσουμε κανέναν ζωντανό». Σε άλλο σημείο ο Κ-41 ισχυρίστηκε πως «κατά τη διάρκεια αυτών των εκτελέσεων δε συνάντησε καμία αντίσταση»! Δεν είδε, δηλαδή, «ούτε μία στολή του ΟΥΤΣΕΚΑ σε κανένα απ' τα χωριά του Κοσσυφοπεδίου»! Η «αξιόπιστη» αυτή «μαρτυρία» γίνεται ενώ πλείστοι ξένοι ανταποκριτές στο Κοσσυφοπέδιο κατέγραφαν τις - παράλληλες με τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς - επιχειρήσεις των πολυάριθμων αυτονομιστών του ΟΥΤΣΕΚΑ στη συγκεκριμένη περιοχή...

ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΛΕΜΟΥ
Οι Βρετανοί κινούν τα νήματα για εξαίρεση των Αμερικανών;

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.--

Σε έντονες παρασκηνιακές ενέργειες με στόχο την αποχώρηση όλων των αμερικανικών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια εάν η ΕΕ δεν ικανοποιήσει την αξίωση της Ουάσιγκτον για εξαίρεση των Αμερικανών από το νεοσύστατο Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων Πολέμου πρωτοστατεί η Βρετανία. Αυτή την καταγγελία με τη μορφή «έντονης ανησυχίας» έκανε χτες ο στη Ν. Υόρκη ο Ρίτσαρντ Ντίκερ, διευθυντής του Προγράμματος Διεθνούς Δικαιοσύνης του «Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Ο ίδιος δεν παρέλειψε να επικρίνει τις ΗΠΑ για τις εντεινόμενες πιέσεις τους με σκοπό τη «σύναψη παράνομων διμερών συμφωνιών» έναντι των 78 χωρών που έχουν επικυρώσει την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης για το Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου της Χάγης.

Οι δηλώσεις του Ντίκερ έγιναν ενώ το ίδιο 24ωρο πραγματοποιούνταν κεκλεισμένη των θυρών συνεδρίαση μεταξύ 90 αξιωματούχων από τις δεκάδες χώρες που έχουν επικυρώσει τη συνθήκη για το διεθνές δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου. Διπλωματικές πηγές ανέφεραν πως στη συγκεκριμένη συνεδρίαση καταγράφηκαν οι αμερικανικές πιέσεις έναντι διαφόρων χωρών για εξαίρεση όλων των Αμερικανών από το νεοσύστατο διεθνές δικαστήριο και πως σε γενικές γραμμές οι εκπρόσωποι των περισσότερων χωρών συμφώνησαν «να επαναληφθούν οι συνεδριάσεις και να αποφευχθεί η περαιτέρω πολιτικοποίηση του ζητήματος», τουλάχιστον μέχρι την προγραμματισμένη για τις 10 του μήνα συνεδρίαση της διοικητικής αρχής του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου...

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΚΑΣΜΙΡ
Μάτωσε η προεκλογική εκστρατεία

ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ.- Η δολοφονία του σεΐχη Αμπντούλ Ραχμάν, μουσουλμάνου πολιτικού του Κασμίρ, καθώς αυτός ταξίδευε στο πλαίσιο της προεκλογικής του εκστρατείας στο κρατίδιο, ήταν η πρώτη υποψήφιου και αποδόθηκε από τις ινδικές αρχές σε «μουσουλμάνους αυτονομιστές». Δεν υπήρξε ανάληψη ευθύνης, ωστόσο το πρακτορείο Ρόιτερς σε ανταπόκρισή του από την περιοχή τόνιζε, πως η Τζαμιάτ ουλ Μουτζαχεντίν όσο και πολλές άλλες ένοπλες ισλαμικές ομάδες έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταστρέψουν την εκλογική διαδικασία και να σκοτώσουν όποιον λαμβάνει μέρος σε αυτό που θεωρούν προδοσία «του σκοπού της ανεξαρτησίας», τον οποίο δηλώνουν πως υπηρετούν. Το Νέο Δελχί κατηγορεί το Πακιστάν ότι «ενορχηστρώνει» τη δράση των αυτονομιστικών οργανώσεων, κάτι που το Ισλαμαμπάντ αρνείται.

Σε μια σχετιζόμενη εξέλιξη, τέσσερα μέλη του κόμματος Τζανάτα Νταλ τραυματίστηκαν στο Κάντι από πυρά ενόπλων. Η ψηφοφορία αρχίζει την 16η του Σεπτέμβρη, κατά το χρονοδιάγραμμα της κρατιδιακής κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ