Το Κομμουνιστικό Κόμμα των ΗΠΑ πρωτοστάτησε στις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις. Στη φωτογραφία, σύγκρουση απεργών και Αστυνομίας στο Σικάγο |
Από τους ηγέτες της αριστερής πτέρυγας, πιο αγαπητοί στο λαό ήταν ο Γουίλιαμ Χάιγουντ, ο Τσαρλς Ρούτενμπεργκ και κυρίως ο Τζον Ριντ.
Στις εκλογές, για την ανάδειξη της Εκτελεστικής Επιτροπής του σοσιαλιστικού κόμματος, το Μάη του 1919, οι ηγέτες της Αριστεράς πήραν τη συντριπτική πλειοψηφία: Ο Ριντ 17.235 ψήφους, ο Ρούτενμπεργκ περισσότερες από 10.000, ενώ ο επικεφαλής της δεξιάς πτέρυγας Χίλκουιθ συγκέντρωσε μόλις 4.871 ψήφους.
Μπροστά στον κίνδυνο να απολέσουν την ηγεσία, οι ρεφορμιστές απέκλεισαν πραξικοπηματικά τους εκπροσώπους της αριστερής πτέρυγας από τα κομματικά όργανα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο το σοσιαλιστικό κόμμα είχε 104.000 μέλη.
Στις 30 Αυγούστου 1919, άρχισαν στο Σικάγο οι εργασίες της εθνικής συνδιάσκεψης του σοσιαλιστικού κόμματος. Οι αντιπρόσωποι της αριστερής πτέρυγας, με επικεφαλής το Τζον Ριντ, ζήτησαν να πάρουν μέρος στη Συνδιάσκεψη ως εκλεγμένα μέλη της. Ομως η ομάδα Χίλκουιθ ζήτησε τη βοήθεια της Αστυνομίας και τους απαγόρευσε την είσοδο.
Την άλλη μέρα, 31η Αυγούστου, οι οπαδοί του Τζον Ριντ ίδρυσαν το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα της Αμερικής, όπου εγγράφηκαν περίπου 10.000 μέλη.
Την επομένη, 1η Σεπτεμβρίου, άλλη μια ομάδα μελών του σοσιαλιστικού κόμματος, με επικεφαλής τον Τσαρλς Ρούτενμπεργκ ίδρυσε το Κομμουνιστικό Κόμμα Αμερικής, στο οποίο εντάχτηκαν εργάτες, κυρίως, μη αμερικανικής καταγωγής. Τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος Αμερικής έφτασαν τις 58.000 περίπου.
Και τα δύο κόμματα ζήτησαν να προσχωρήσουν στην Κομμουνιστική Διεθνή. Το Μάη του 1921 τα δύο κόμματα ενώθηκαν και δημιούργησαν το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα της Αμερικής, Γραμματέας του οποίου εκλέχτηκε ο Ρούτενμπεργκ, αν και ήταν στη φυλακή. Το κόμμα παρέμεινε στην παρανομία έως τις αρχές του 1923 οπότε και νομιμοποιήθηκε.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΣΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ
ΑΥΡΙΑΝΗ: Ο «ΑΝΤΡΙΟΥΣ» ΤΟΥ ΕΛΑ ο σύνδεσμος με τη 17Ν
ΤΟ ΒΗΜΑ: Νέες αποκαλύψεις για τη 17Ν
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΕΜΠΛΟΚΗ με τον Σερίφη
Η ΝΙΚΗ: «Δίκοπο μαχαίρι» τα μέτρα επιείκειας
Η ΧΩΡΑ: ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΙΤΗ στην ατζέντα Γιωτόπουλου
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Υπουργικό Συμβούλιο για την Παιδεία - ΙΔΙΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ μεγαλύτερα προβλήματα...
Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΕΣ Τα μυστικά για να πάτε σε σχολή άλλης πόλης
ΕΘΝΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΣΕΚ-ΑΠ στους θεατές του 2004
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Κτηματολόγιο: Οι προθεσμίες για 49 περιοχές
ΤΑ ΝΕΑ: Κάνουν πίσω για το μισθολόγιο
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Χωρίς όραμα στην οικονομία
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): «10 ΚΛΕΙΔΙΑ» για υψηλά ενοίκια το 2004
ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΞΕΣΗΚΩΘΗΚΑΝ και οι αστυνομικοί
Η ΑΥΓΗ: Κρυφτούλι Σημίτη με τον διάλογο στα ΑΕΙ
1923 Οι Ιταλοί αποβιβάζονται στην Κέρκυρα, ύστερα από βομβαρδισμό. Οι Αγγλογάλλοι ιμπεριαλιστές εγκρίνουν αυτές τις ενέργειες και υποχρεώνουν την Ελλάδα να αποδεχτεί τους εξευτελιστικούς όρους. Οι Ιταλοί αποσύρθηκαν από την Κέρκυρα στις 27 Σεπτέμβρη 1923.
1929 Στη Χάγη υπογράφεται συμφωνία για την εκκένωση της Ρηνανίας από τα στρατεύματα της Αντάντ, καθώς και για το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων.
1929 Δημοσιεύεται η διαμαρτυρία του 2ου Αντιιμπεριαλιστικού Συνεδρίου, που συνήλθε στο Βερολίνο, κατά της τρομοκρατίας στην Ελλάδα.
1929 Στον πρώτο μήνα από την ψήφιση του «Ιδιώνυμου» εκδόθηκαν 51 καταδίκες για παράβασή του.
1931 Παραπέμπεται ο «Ριζοσπάστης» σε νέα δίκη για τις αποκαλύψεις του σχετικά με το σκάνδαλο του υπουργού Δικαιοσύνης Αβραάμ. Ο «Ρ» καταδικάζεται και κλείνει. Επανεκδίδεται από την 1η Σεπτέμβρη με τον τίτλο: «Ο Νέος Ριζοσπάστης».
1931 Ο Λουνατσάρσκι, επίτροπος Παιδείας της Σοβιετικής Ενωσης, επισκέπτεται την Ελλάδα.
1935 Αρχισε το κίνημα, που πήρε το όνομά του από τον πρωτοπόρο ανθρακωρύχο Αλεξέι Σταχάνοφ.
1957 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Μαλαισίας.