ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Πλούσιες εκδηλώσεις κορύφωσης

Αύριο Παρασκευή και Σάββατο το κεντρικό Φεστιβάλ της Αρτας, όπου θα μιλήσει το Σάββατο ο Θέμης Γκιώνης. Το Σαββατοκύριακο οι εκδηλώσεις στην Πρέβεζα

Στην Αρτα, θα μιλήσει μεθαύριο Σάββατο, ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θέμης Γκιώνης, όπου από αύριο ξεκινούν οι διήμερες κεντρικές εκδηλώσεις του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο νομό. Το Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αρτα, είναι παραδοσιακά από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται σε πρωτεύουσες νομών και αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την πόλη.

Οι εκδηλώσεις του πραγματοποιούνται στην πλατεία Σκουφά και ξεκινούν στις 8 το βράδυ. Αύριο, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μουσική από νεανικά, ερασιτεχνικά συγκροτήματα και λαϊκή συναυλία με τους Γ. Αγάθονα και Μπ. Γκολέ. Μεθαύριο, Σάββατο, πέρα από την ομιλία του Γραμματέα του ΚΣ, θα δώσει μεγάλη συναυλία ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου.

Το Σαββατοκύριακο κορυφώνεται επίσης το Φεστιβάλ και στην Πρέβεζα. Οι εκδηλώσεις του που πραγματοποιούνται στο Κηποθέατρο, θα ξεκινούν επίσης στις 8 το βράδυ και θα περιλαμβάνουν: το Σάββατο, ομιλία από μέλος του Γραφείου Περιοχής Βορειοδυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και συναυλίες του Λάκη Παπαδόπουλου («Με τα ψηλά ρεβέρ») και ερασιτεχνικών συγκροτημάτων. Την Κυριακή, θα γίνει συζήτηση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το πρόγραμμα θα πλαισιώσουν λαϊκά ερασιτεχνικά συγκροτήματα.

Παράλληλα, πλήθος ακόμα εκδηλώσεων του 28ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ πραγματοποιούνται σήμερα και αύριο σε όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα:

Σήμερα, Πέμπτη

- Στην κεντρική πλατεία στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Εργασιακές σχέσεις και νέοι μετανάστες».

- Στην πλατεία Αθωνος στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 μ.μ., για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το 2003 και τις κινητοποιήσεις στην πόλη.

- Στη νέα παραλία Θεσσαλονίκης (στο ύψος της οδού Μαρτίου), στις 8.30 μ.μ., επίσης για τη Σύνοδο Κορυφής του 2003.

Αύριο, Παρασκευή

- Στον Πειραιά, κεντρική προφεστιβαλική εκδήλωση του Εργατικού Τομέα και του Τομέα Κατάρτισης - Υγείας, στην πλατεία Κοραή, στις 9 μ.μ. Θα περιλαμβάνει αφιέρωμα στους αγώνες της εργατικής τάξης, με έκθεση φωτογραφίας και μουσική. Θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα χαιρετίσει ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά, Κώστας Τζατζάνης.

- Στην παραλία του Ναυπλίου (πλατεία Φιλελλήνων), στις 9 μ.μ., με θέμα: «Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές, νεολαία και πολιτισμός». Θα μιλήσει ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και θα ακολουθήσει ροκ συναυλία από το συγκρότημα «Φωνή Βοώντος».

- Κορυφώνεται η φεστιβαλική δραστηριότητα στη Φθιώτιδα, με εκδήλωση στην πλατεία Ησαΐα της Αμφισσας, στις 9 μ.μ.

- Στην Καμάρα Θεσσαλονίκης, στις 8:30 μ.μ., για τις επιπτώσεις της αντιεκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

- Στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, στις 8:30 μ.μ., με θέμα: «Τα δημοκρατικά δικαιώματα στο στόχαστρο».

- Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά.

Αύριο ξεκινάει επίσης διήμερο εκδηλώσεων στη Θεσσαλονίκη, στο Γήπεδο Αναγέννησης της Τούμπας, με θέμα της πρώτης μέρας τη Σύνοδο Κορυφής του 2003 και τη δεύτερη μέρα την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις επικείμενες εκλογές. Οι εκδηλώσεις και τις δυο μέρες θα ξεκινούν στις 8:30 μ.μ.

«ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ»
Στο «σφυρί» και η κερδοφόρα Τεχνική Διεύθυνση

Στο «σφυρί» και την Τεχνική Διεύθυνση, την πιο κερδοφόρα δραστηριότητα της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), βγάζει τώρα η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας την πολιτική εκποίησης της εταιρίας τμήμα - τμήμα, για να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τους επίδοξους αγοραστές.

Απαντώντας χτες σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για την ΟΑ, ο υπουργός Μεταφορών - Επικοινωνιών Χρ. Βερελής, άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι στις προθέσεις της κυβέρνησης -μετά το ξεπούλημα των θυγατρικών «Ολύμπικ Κέτερινγκ» και «Γαλιλαίος Ελλάς»- σειρά έχει η Τεχνική Διεύθυνση της εταιρίας, δεδομένου, όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε ο υπουργός, οι μεγάλες αεροπορικές εταιρίες δε διαθέτουν βαριά συντήρηση αεροσκαφών. Ισχυρισμός πέρα για πέρα αναληθής, καθώς είναι γνωστό ότι όλες οι σοβαρές αεροπορικές εταιρίες διαθέτουν δική τους βαριά τεχνική συντήρηση. Σημειώνεται ότι παρά τη συνειδητή πολιτική απαξίωσης και συρρίκνωσης της Τεχνικής Διεύθυνσης που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, ο τομέας αυτός είναι ο πιο κερδοφόρος της εταιρίας. Αρκεί να αναφερθεί ότι τα έσοδα μόνο από την τεχνική εξυπηρέτηση τρίτων, ξεπερνούν τα 15 δισ. δρχ. το χρόνο!

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός, «μέχρι τις δημοτικές εκλογές θα έχουν γίνει σημαντικά βήματα», εννοώντας τόσο για την ενοποίηση του πτητικού έργου των τριών εταιριών του ομίλου, δηλαδή της ΟΑ, της Αεροπλοΐας και των «Μακεδονικών Αερογραμμών», όσο και για το ξεπούλημα της «Ολύμπικ Κέτερινγκ» (κερδοφόρα θυγατρική εταιρία του ομίλου). Σημειώνεται ότι οι «σύμβουλοι» της κυβέρνησης αναμένεται να υποβάλουν την ερχόμενη Δευτέρα την εισήγησή τους για τα αποτελέσματα των διαπραγματεύσεων, που είχαν με τον «προτιμητέο υποψήφιο αγοραστή» της εταιρίας, την κοινοπραξία «Everest AE». Στη συνέχεια, σειρά για ξεπούλημα έχει η κερδοφόρα (το 2001 παρουσίασε κέρδη ένα δισ. δρχ.) θυγατρική «Γαλιλαίος Ελλάς», που διαχειρίζεται το σύστημα κράτησης εισιτηρίων (ηλεκτρονική πώληση).

Υπουργική επιθεώρηση στο κουτσουρεμένο τραμ

Επιθεώρηση προεκλογικού χαρακτήρα στα έργα του... κουτσουρεμένου τραμ που εκτελούνται στο κέντρο της Αθήνας, πραγματοποίησε χτες ο υπουργός Μεταφορών Χρ. Βερελής. Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός, σε δύο βδομάδες θα τερματιστεί η ταλαιπωρία στις οδούς Βασ. Ολγας και Αρδηττού, καθώς ολοκληρώνονται τα σχετικά έργα. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να είναι έτοιμες οι μελέτες για την επέκταση του τραμ από Ζάππειο προς Σύνταγμα και από Γλυφάδα προς Βούλα.

Κι αν η χτεσινή υπουργική βόλτα στα εργοτάξια εξυπηρετούσε τις ανάγκες της δημοσιότητας, «ανοιχτά» παραμένουν πολύ σημαντικά ζητήματα, όπως οι αντιδράσεις για την καταστροφή αρχαιολογικών χώρων και ευρημάτων κατά την εκτέλεση των έργων και οι ενστάσεις που εκφράζουν κάτοικοι των δήμων από τους οποίους διέρχεται το τραμ, για σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση. Το συγκεκριμένο έργο είναι μόνο ένα τμήμα του τραμ που έχει εξαγγελθεί εδώ και μια δεκαετία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

Το συγκεκριμένο τμήμα, σύμφωνα με τις υπουργικές εξαγγελίες, θα τεθεί σε λειτουργία το 2004 και θα διακινεί σχεδόν 80.000 επιβάτες ημερησίως σε ένα δίκτυο 25 χιλιομέτρων. Το κόστος της πρώτης φάσης του έργου - συμπεριλαμβανομένου και του τροχαίου υλικού - ανέρχεται σε 346 εκατ. ευρώ (117 δισ. δρχ.). Απ' αυτά το 50% θα προέλθει από εθνικούς πόρους και το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί από το Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Την εκμετάλλευση του έργου, η κυβέρνηση κατά την προσφιλή της τακτική, θα την εκχωρήσει σε ιδιώτες.

Επίσκεψη τιμής στη Μακρόνησο

Διοργανώνεται στις 5.9.02 από την ΠΕΚΑΜ

Την Πέμπτη 5 του Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί οριστικά, η επίσκεψη τιμής και μνήμης, κατ' εξαίρεση για φέτος, ημέρα καθημερινή, με δωρεάν παραχώρηση και μόνο για την ημέρα αυτή του πλοίου «ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ», από την ιδιοκτήτρια εταιρία «ΕΛΛΑΣ ΦΛΑΪΝΓΚ ΝΤΟΛΦΙΝΣ», την οποία και θερμά ευχαριστούμε για την πάντοτε ευγενή προσφορά της.

Αυτό ανακοίνωσε, χτες, το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, το οποίο υπενθυμίζει ότι η επίσκεψη τιμής που γίνεται το Μάη στη Μακρόνησο είχε ματαιωθεί ένεκα της κατασκευής της επί χρόνια διεκδικούμενης από την ΠΕΚΑΜ προβλήτα στο νησί.

Η αναχώρηση του πλοίου θα γίνει στις 5/9/2002 και ώρα 7.30 πμ, ακριβώς, από τον Πειραιά (τμήμα Αργοσαρωνικού). Θα περάσει από το Λαύριο κατά τις 10.30 πμ. Ωρα επιστροφής από το Μακρονήσι ορίζεται η 4.30 μμ, με ενδιάμεσο σταθμό το Λαύριο και άφιξη στον Πειραιά κατά τις 9 το βράδυ.

Το ΔΣ της ΠΕΚΑΜ καλεί τα μέλη, τους συγγενείς και φίλους Μακρονησιώτες να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα γραφεία του Συνδέσμου (Ακαδημίας 91-93 και στο τηλέφωνο 010.3824.461), από τις 10 πμ μέχρι τις 1.30 το μεσημέρι, πλην Κυριακής. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας για συμμετοχή.

Νεκρός σε ναρκοπέδιο

Αλλος ένας άνθρωπος που επιχείρησε να περάσει τα σύνορα της χώρας χτες τα ξημερώματα, βρήκε τραγικό θάνατο, όταν μπήκε μέσα σε ναρκοπέδιο που βρίσκεται στην περιοχή του χωριού Βύσσας του ακριτικού νομού Εβρου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Στρατού, από το ναρκοπέδιο επιχείρησαν να περάσουν «τρεις λαθρομετανάστες Κουρδικής καταγωγής, με αποτέλεσμα το θάνατο του ενός και τον ελαφρύ τραυματισμό των άλλων δυο». Σύμφωνα πάντα με την επίσημη ανακοίνωση «το ναρκοπέδιο ήταν σημασμένο με φωσφορούχες πινακίδες και διπλής περιφράξεως».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ