Μια «δίκαιη δίκη, χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς, όπου θα αποκαλυφτεί ολόκληρη η αλήθεια για τη δράση της "17 Νοέμβρη"» ζητούν οι συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης, οι οποίοι επισκέφτηκαν χτες τον Λ. Ζερβομπεάκο και δήλωσαν παράσταση πολιτικής αγωγής.
Το γραφείο του εφέτη ανακριτή επισκέφθηκαν φορώντας τα γνωστά σήματα του συλλόγου που έχουν συστήσει οι συγγενείς θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων και κατέθεσαν δηλώσεις παράστασης πολιτικής αγωγής, προκειμένου να λάβουν γνώση των στοιχείων της δικογραφίας και να έχουν δικαίωμα να προβούν σε αιτήματα για οποιαδήποτε ενέργεια θεωρούν απαραίτητη.
Μετά τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής, στο γραφείο του Λ. Ζερβομπεάκου παρέμεινε ο πατέρας του δολοφονημένου εφοπλιστή Κ. Περατικού, Μ. Περατικός που κατέθεσε για την υπόθεση του γιου του. Επίσης, μεθαύριο (Σάββατο) θα καταθέσει η βουλευτής της ΝΔ Ντ. Μπακογιάννη.
Συγκεκριμένα, τον εφέτη ανακριτή επισκέφτηκαν χτες η Ντ. Μπακογιάννη με την κόρη της Αλεξάνδρα και το γιο της Κώστα, η Ειρ. Μπακογιάννη, μητέρα του Π. Μπακογιάννη, η Αλ. Ρουσέτη, κόρη του Π. Ρουσέτη, οδηγού του εκδότη Ν. Μομφεράτου, η Ειρ. Μομφεράτου, σύζυγος του εκδότη με το γιο του Γιώργο και την αδελφή του δολοφονηθέντος Γιολάντα Τσάλα, η Μ. Βρανοπούλου, κόρη του διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Μιχ. Βρανόπουλου, η Ειρ. Βελούτσου, κόρη του Ν. Βελούτσου, οδηγού του Αμερικανού Τζορτζ Τσάντες και ο Μ. Περατικός με τη χήρα του δολοφονηθέντος Λ. Περατικού.
Κατά την έξοδό τους από το γραφείο του εφέτη ανακριτή, η Μ. Βρανοπούλου διάβασε εκ μέρους όλων των οικογενειών ανακοίνωση στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονταν τα εξής: Οι τρομοκράτες σκότωσαν ανυπεράσπιστα θύματα στερώντας τους το αυτονόητο δικαίωμα της ζωής. Σήμερα βρίσκονται αντιμέτωποι με το πραγματικό πρόσωπο της Δημοκρατίας που δεν εκδικείται. Εμπιστευόμαστε τους θεσμούς της πολιτείας και πιστεύουμε ότι η καλύτερη απάντηση και η μεγαλύτερη τιμή στη μνήμη των ανθρώπων που χάθηκαν είναι η λειτουργία των θεσμών και ο σεβασμός των αξιών της δημοκρατίας, ενώ πρόσθεσε ότι οι δολοφόνοι άλλων 12 θυμάτων τρομοκρατικών οργανώσεων κυκλοφορούν ελεύθερα ανάμεσά μας.
Επίσης, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε ότι έχουμε μακρύ δρόμο για να φτάσουμε στην άκρη του νήματος και πως η τρομοκρατία πρέπει να εξαρθρωθεί και θα εξαρθρωθεί.
Προς καλοπροαίρετους
Φυσικά δεν πρόκειται για αθέλητη και άστοχη σύνδεση λόγου, ήχου και εικόνας, αλλά συνειδητά αυθαίρετη και συγκαλυμμένη σύνδεση που υπηρετεί πολύ συγκεκριμένους επικοινωνιακούς - πολιτικούς στόχους:
1. Ο τηλεθεατής αφήνεται να βγάλει το λογικό (!) συμπέρασμα ότι τα μέλη της «17Ν» δεν είχαν ιδιαίτερη εκπαίδευση, άρα δε διασυνδέονταν, δε χειραγωγούνταν από μυστικές υπηρεσίες του ιμπεριαλισμού. Το ότι η «17Ν» ήταν εξαιρετικά εύστοχη στα 27 χρόνια δράσης της, αποσιωπάται.
2. Η ατομική τρομοκρατία - ο αγώνας των Παλαιστινίων (απελευθερωτικά κινήματα), συνδέονται ως ταυτόσημα, το ίδιο επίφοβα για τον τηλεθεατή.
Αν μάλιστα η σύνδεση γίνεται υπό συναισθηματική φόρτιση - επιβολή (τόνος φωνής, είδος μουσικής στο παράδειγμά μας) και συμμετέχουν πολλές αισθήσεις (π.χ. οπτικοακουστικές), τότε αυτό «σφηνώνεται» πιο βαθιά και πιο στέρεα στη συνείδησή μας.
Τέτοια παραδείγματα συνειδητής και συγκαλυμμένης σύνδεσης των παραστάσεων και των συμβόλων υπήρξαν άπειρα σε όλα τα κανάλια ιδιαίτερα κατά τον πρώτο μήνα που ξεκίνησε η διαδικασία της δημόσιας απόσυρσης της «17Ν». Με ανάλογο τρόπο συνδέονταν ο αντιχουντικός αγώνας, η Εθνική Αντίσταση, η Κουβανική επανάσταση, ο Λένιν, ο Γκεβάρα, ο Βελουχιώτης, τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα, η αντίσταση στη ΝΑΤΟική επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία κ.ά.
Αυτή η μεθοδολογία χαρακτήριζε όλα τα κανάλια και εύκολα ο ανυποψίαστος τηλεθεατής αντιλαμβανόταν ότι υπήρχε κέντρο που διοχέτευε οπτικό υλικό και ιδέες...
Κανείς καλοπροαίρετος δεν μπορεί να αποδώσει αυτή την τακτική σε μια «αθώα» «κατανοητή» συνδρομή των ΜΜΕ στην «εξάρθρωση» της «17Ν».
Πρώτος κοινός τόπος - επιδίωξη, όλων των καναλιών ήταν επομένως να πληγεί στην καρδιά του το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στη χώρα μας και κυρίως τα ιστορικά βιώματα και τα σύμβολα - σταθμοί που το τροφοδοτούν, το αναζωογονούν και το στηρίζουν. Να ταυτιστεί η ατομική τρομοκρατία με τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα σύμφωνα με τον «αντιτρομοκρατικό» σχεδιασμό του ιμπεριαλισμού, να συκοφαντηθεί, να υπονομευτεί το δικαίωμα του λαού να επαναστατήσει και να οικοδομήσει τη σοσιαλιστική κοινωνία.
Δεύτερος κοινός τόπος και επιδίωξη: Να μην επιτραπούν σκέψεις, ερωτηματικά για ενδεχόμενη ανάμειξη του ιμπεριαλισμού στην υπόθεση της «17Ν».
Πάνω σ' αυτούς τους δύο τόπους επιτρεπόταν να αναπτυχθούν πλέον οι επιμέρους διαφοροποιήσεις, οι εμπορικοί ανταγωνισμοί των ΜΜΕ, οι ξεχωριστές επιδιώξεις της διαπλοκής.
Και στην περίπτωση της «17Ν» αναδείχτηκε ο πρωτεύων ρόλος των αστικών ΜΜΕ που είναι να στηρίζουν το αστικό κράτος - όταν θεωρείται αναγκαίο - και δευτερευόντως η εμπορική τους λειτουργία, οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί του κεφαλαίου.
Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά για την προκλητική απουσία πρωτογενούς ρεπορτάζ, έρευνας και κριτικού λόγου εκτός του προκαθορισμένου και αυστηρού πλαισίου. Το «κάψιμο» κάποιων δημοσιογράφων και δημοσιολόγων, για τους οποίους αποκαλύφθηκε ότι η δεύτερή τους δουλιά, δηλαδή η στενή τους σχέση με υπηρεσίες και ξένα κέντρα, είναι η κύρια.
Πηγή αισιοδοξίας και στοιχείο που ενισχύει την αυτοπεποίθηση του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος μπορεί να αποτελέσει το ότι αυτή η βίαιη στράτευση των αστικών ΜΜΕ στις επιδιώξεις του ιμπεριαλισμού, φανερώνει τους πραγματικούς φόβους για τις μελλοντικές του επιλογές. Δείχνει τις δικές μας μεγάλες δυνατότητες και τις σπουδαίες πολιτικές και ιστορικές εφεδρείες που αντικειμενικά είναι με το μέρος μας.
Τα «Νέα» έχουν στην πρώτη του σελίδα το «χειρόγραφο Γιωτόπουλου», που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου, στο οποίο καταγράφονται ως στόχοι ονόματα γνωστών πολιτικών. Οπως σημειώνει η εφημερίδα «ο γραφικός χαρακτήρας έχει ήδη συγκριθεί με άλλα χειρόγραφα του Γιωτόπουλου που βρέθηκαν επάνω του, στο σπίτι του στους Λειψούς, αλλά και στον Βύρωνα, καθώς και με χειρόγραφες διορθώσεις σε προκήρυξη της 17Ν». Η ίδια εφημερίδα δημοσιεύει μαρτυρία ψαρά από τους Λειψούς, φίλου του Γιωτόπουλου επί μια 15ετία, που αναγνώρισε τον Δ. Κουφοντίνα ως ένα από τα πρόσωπα που επισκέπτονταν τον Αλ. Γιωτόπουλο.
Επίσης δημοσιεύει συνέντευξη του Δ. Καββαδία, ο οποίος αναφέρει πως δεν έχει καμία σχέση με την τρομοκρατία και εκφράζει την αγανάκτησή του για την προσωπική ταλαιπωρία που έχει υποστεί από το 1995. Παράλληλα, δηλώνει ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει πώς και γιατί το όνομά του βρέθηκε σε έγγραφα της Στάζι.
Η «Ελευθεροτυπία» κάνει επίσης εκτενή αναφορά στο χειρόγραφο Γιωτόπουλου, αλλά και στη μαρτυρία του ψαρά από τους Λειψούς. Επίσης, δημοσιεύει ρεπορτάζ με τίτλο «αμερικανική υστερία με το βλήμα Κόμπρα» και στο οποίο αναφέρεται στην απαίτηση των Αμερικανών να βρεθεί το αντιαρματικό βλήμα τύπου «Κόμπρα» που κλάπηκε από το Συκούριο και μέχρι σήμερα παραμένει άφαντο.
Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι στα χέρια του ειδικού ανακριτή βρίσκεται απόσπασμα κειμένου, τυπωμένο σε κομπιούτερ που συνέταξε ο ίδιος ο Γιωτόπουλος, το οποίο αργότερα χρησιμοποιήθηκε στην προκήρυξη της «17Ν» για τη δολοφονία Περατικού.
Το «Βήμα» προσπαθεί να αναλύσει «τις πιθανές εξηγήσεις και τα κρυφά νοήματα» της επιστολής Γιωτόπουλου προς την εφημερίδα (η οποία δημοσιεύτηκε την Τρίτη) δημοσιεύοντας γνώμη «αναλυτή» σύμφωνα με την οποία: «Ο Γιωτόπουλος νιώθει τώρα ότι το κελί του είναι το στρατηγείο από το οποίο θα διεξάγει έναν πολιτικό αγώνα κατά της κυβέρνησης. Η επιστολή ήταν η πρώτη βολή σε ένα μπαράζ που θα ακολουθήσει». Η ίδια εφημερίδα συνεχίζει τα δημοσιεύματα σχετικά με τους «τρεις Ελληνες της Στάζι», σημειώνοντας ότι βρίσκονται σε κλοιό από την Αντιτρομοκρατική.
Η «Χώρα» αναφέρει ότι μετά την επίθεση στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη το 1999, ο Σ. Ξηρός τραυματισμένος πήγε σε ιδιωτική κλινική, όπου τον περιέθαλψαν δυο γιατροί, τα ονόματα των οποίων είναι γνωστά στις αρχές.