ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Αυγούστου 2002
Σελ. /32
Φεγγάρι μάγια μου 'κανες

Στην Αιανή τραγουδά ο Μανώλης Μητσιάς
Στην Αιανή τραγουδά ο Μανώλης Μητσιάς
Μελωδική πανσέληνος απόψε, με συναυλίες σε 51 αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία, που θα παραμείνουν ανοιχτοί από τις 9μ.μ. έως τη 1 τα ξημερώματα. Διοργανώνονται από το ΥΠΠΟ σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM). Με ελεύθερη είσοδο, οι αρχαιολογικοί χώροι Ακρόπολης, ναού Αφαίας, Σουνίου, Ολυμπίας, Πολιόχνης θα είναι ανοιχτοί για το κοινό, χωρίς να φιλοξενήσουν εκδήλωση.

Στη Ρωμαϊκή Αγορά θα εμφανιστεί η Νένα Βενετσάνου, στο Κάστρο Λαμίας ο Μάριος Τόκας, στους Κορυσχάδες ο Χρήστος Τσιαμούλης, στο Κάστρο Χαλκίδας ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, στους Δελφούς ο Γιώργος Κατσαρός, στον Αγιο Αχίλλειο Πρεσπών ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο Μουσείο Ολυμπίας οι «Τραγουδιστάδες τση Ζάκυθος», στο Κάστρο Πύλου οι Ηλίας Ανδριόπουλος, Δώρος Δημοσθένους, Ιωάννα Φόρτη, στη Δωδώνη οι Ελλη Πασπαλά, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, στο Κάστρο Ιωαννίνων οι Γιώργος Χατζηνάσιος, Φάνης Μεζίνης, Θεοδοσία Στίγκα, στο Επταπύργιο η Μαρία Φαραντούρη, στην Αιανή ο Μανώλης Μητσιάς, στο Δίον Πιερίας οι «Χειμερινοί Κολυμβητές», στο Περιστύλιο Ανακτόρων Κέρκυρας η Κλαούντια Ντελμέρ, στη Δήλο ο Νίκος Τουλιάτος με την «Ηχόδραση», στην Τήνο οι Μαρία Δημητριάδη, Τάσος Καρακατσάνης, στην Καζάρμα Σητείας ο Ψαρογιάννης, στην Αρχαία Κόρινθο ο πιανίστας Ερμής Θεοδωράκης, στο Βόλο ο Βασίλης Λέκκας, στην Καστοριά ο Μίμης Πλέσσας, στην Πέλλα ο Νότης Μαυρουδής, στη Ρόδο ο Μιλτιάδης Πασχαλίδης, στα Παλαιοχριστιανικά Τείχη Νικόπολης οι Δημήτρης Κατοίκος, Δέσποινα Ολυμπίου σε αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο κ.ά.

Στο Ηρώδειο και το Λυκαβηττό

«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με το Εθνικό Θέατρο
«Ιφιγένεια εν Αυλίδι» με το Εθνικό Θέατρο
Την ευριπίδεια «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» παρουσιάζει, σήμερα και αύριο, στο Ηρώδειο, το Εθνικό Θέατρο. Την αντιπολεμική τραγωδία, σκηνοθετεί ο Κώστας Τσιάνος που υπογράφει και τη μετάφραση. Ο Γιάννης Μετζικώφ υπογράφει τα σκηνικά και τα κοστούμια, τη μουσική ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Παίζουν: Ακύλας Καραζήσης, Μαρία Κεχαγιόγλου, Μαρία Σκουλά, Νίκος Χατζόπουλος, Αιμίλιος Χειλάκης, Φάνης Μουρατίδης. Ο σκηνοθέτης σημειώνει για την παράσταση: «Δύσκολα μπορούμε να δεχτούμε σήμερα την τραγωδία του Ευριπίδη "Ιφιγένεια εν Αυλίδι" σαν ένα πατριωτικό δράμα και τη θυσία της κόρης του Αγαμέμνονα ως υπέρτατο χρέος προς την πατρίδα. Στο μεγαλύτερο μέρος του δράματος, πριν από την περίφημη "μεταστροφή" της Ιφιγένειας, ο μεγάλος τραγικός με συναρπαστικό τρόπο απομυθοποιεί τον πατριωτικό χαρακτήρα της εκστρατείας των Ελλήνων ενάντια στην Τροία» και τους αρχηγούς της που αποκαλύπτονται «αδίστακτοι πολεμοκάπηλοι συνωμότες, χωρίς ηθικούς φραγμούς, άπληστοι, που για να μη χάσουν "το σκήπτρο" τους είναι έτοιμοι να διαπράξουν τα πάντα, ακόμα και να σφάξουν συγγενείς τους...».

  • Το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας παρουσιάζει, τη Δευτέρα, στο θέατρο Λυκαβηττού, το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το παραμύθι χωρίς όνομα» σε σκηνοθεσία Γιάννη Ιορδανίδη, σκηνικά Νίκου Κασαπάκη, κοστούμια Αφροδίτης Κουτσουδάκη, μουσική - τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι, ενορχήστρωση Νίκου Κυπουργού, χορογραφίες Φωκά Ευαγγελινού. Παίζουν: Θανάσης Δοβρής, Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος, Γιώργος Ζωγράφος, Αντώνης Καρυστινός, Ζαφείρης Κατραμάδας, Χριστίνα Κουτσουδάκη, Σταύρος Μερμήγκης, Κώστας Μπάσης, κ.ά. Τραγούδι Γιώργος Χριστοδούλου. Το έργο γράφτηκε το 1958 και είναι διασκευή του ομώνυμου έργου της Πηνελόπης Δέλτα. Πρόκειται για συμβολικό έργο, που περιγράφει μια χώρα κακότυχη, με έναν αστόχαστο βασιλιά, που δέχεται τις προσβολές των γειτόνων της. Καταλύτης ο πόλεμος και ο πόθος για ειρήνη.
Η «ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΟΧΗ» ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ:

Βιβλία:

  • Δημήτρης Καλτσώνης: «Το δικαστήριο από την πρωτόγονη κοινωνία στην αταξική»
  • «Ριζοσπάστης 1941-1945»
  • Δημήτρης Μόλλας: «Ο Καραγκιόζης μας - Ελληνικό Θέατρο Σκιών»
  • «Το ΚΚΕ - Επίσημα κείμενα», τόμος 9ος, 1961-1967.
μια ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Στη Δανάη Στρατηγοπούλου αφιερώνεται η σημερινή (9μμ) μουσικοποιητική βραδιά, στο προαύλιο του Αγ. Νικολάου Ραφήνας (πάνω από το λιμάνι). Την εκδήλωση τιμής στο μουσικό και λογοτεχνικό έργο της Δανάης, η οποία τα τελευταία 18 χρόνια κατοικεί στη Ραφήνα, διοργανώνει το Πνευματικό Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Ραφήνας. Την εκδήλωση επιμελείται και παρουσιάζει η κόρη της Δανάης, τραγουδοποιός Λήδα Χαλκιαδάκη. Τη συνοδεύουν οι Γιώργος Καλκάνης (πιάνο) και Μπάμπης Λασκαράκης (κιθάρα).

μια ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Τις «Φοίνισσες» του Ευριπίδη παρουσιάζει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου, σήμερα και αύριο στην Επίδαυρο. Η «ακραία και οριακή, προκλητική και αποκαλυπτική σύνοψη του μύθου των Λαβδακιδών» ανεβαίνει σε μετάφραση Μιχάλη Πιερή, σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους, μουσική Χρήστου Πήττα, σκηνικά Αντη Παρτζίλη, κοστούμια Στέφανου Αθηναιίτη, χορογραφίες Ισίδωρου Σιδέρη και μουσική διδασκαλία Νικόλα Παπαγεωργίου. Παίζουν: Τζένη Γαϊτανοπούλου, Στέλιος Καυκαρίδης, Στέλα Φυρογένη, Ανδρέας Βασιλείου, Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Νεοκλής Νεοκλέους, Γιώργος Μουαΐμης, Αντώνης Κατσαρής, Θεόδωρος Μιχαηλίδης, Χρύσανθος Χρυσάνθου, Κυριάκος Ευθυμίου κ.α. Οι «Φοίνισσες», το εκτενέστερο και συνθετότερο θεματικά έργο του Ευριπίδη, παρουσιάστηκαν μεταξύ του 410 και 409 π.Χ. Ο Ευριπίδης προσπαθεί να αναπαραστήσει το κλίμα, τον πυρετό, την παραζάλη μιας διάσημης οικογενειακής και πολιτειακής τραγωδίας.

μια ΣΥΝΑΥΛΙΑ

Στο Λυκαβηττό η περίφημη Ορχήστρα Δωματίου της Βουδαπέστης παρουσιάζει σήμερα (9.30μμ.), το ειδικά επιλεγμένο πρόγραμμα «Μουσικές με το φεγγάρι του Αυγούστου». Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μάρτζιο Κόντι, ενώ σολίστ θα είναι ο γνωστός Ελληνας πιανίστας Βασίλης Τσαμπρόπουλος. Θα παρουσιάσουν το «Κοντσερτίνο για τη νύχτα του Σαν Τζιοβάνι» του Σέρτζιο Ρεντίν, το «Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ. 4» του Μπετόβεν, με σολίστ τον Βασίλη Τσαμπρόπουλο, το «Ντιβερτιμέντο αρ. 1» του Λέος Βάινερ και τους «Ουγγρικούς χορούς αρ. 1, 3, 6, 7, 10» του Γιόχαν Μπραμς.

ένα ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Φεστιβάλ Σύμης διοργανώνει (23-25/8) συμπόσιο με θέμα «Ο Ερωτας στη Σύμη, στα Δωδεκάνησα και στην αρχαία Ελλάδα», σε συνεργασία με το Ιδρυμα Εκπαίδευσης και Πολιτισμού «Ανδρέας Λεντάκης». Στο νησί θα πραγματοποιηθούν: Σήμερα, συναυλία έντεχνου τραγουδιού «Του έρωτα τα πάθη», με τραγούδια του Δημήτρη Μαραμή και άλλων συνθετών και ερμηνευτές τους Μαριαστέλλα Τζανουδάκη και Θανάση Χουλιαρά. Αύριο, το σύνολο «Οι Σκακιστές» παρουσιάζει τα «Τραγούδια της μέρας και της νύχτας». Τραγουδούν η σοπράνο Βασιλεία Παπαρήγα και ο τενόρος Ιάκωβος Μελισσουργός. Στο πιάνο ο Μιλτιάδης Χαλικιάς. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ελένη Λαζαράκη και Μερόπη Μανοπούλου. Επιλογή κειμένων - ποιημάτων: Παύλος Ρούφας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ