Από παλαιότερη κινητοποίηση των αγροτών της Θεσσαλίας |
Η αρχή των νέων αγροτικών αγώνων θα σημάνει από τη Θεσσαλονίκη, με το μεγάλο συλλαλητήριο στη Διεθνή Εκθεση, στις 7 Σεπτέμβρη, μαζί με εργάτες και άλλα λαϊκά στρώματα. Οι κινητοποιήσεις κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα κλιμακωθούν με νομαρχιακά και επαρχιακά συλλαλητήρια, ενώ έπεται συνέχεια.
Σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση των αγώνων ενόψει του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη και των κινητοποιήσεων που θα ακολουθήσουν συγκάλεσε στην Καρδίτσα η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε το νομαρχιακό συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί στην Καρδίτσα, στις 18 Σεπτέμβρη, να γίνει με τρακτέρ.
Ανάλογες συσκέψεις θα γίνουν μεθαύριο Δευτέρα, στη Λάρισα, στις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο και την Τετάρτη στα Τρίκαλα, όπου ήδη έχει αποφασιστεί η διοργάνωση συλλαλητηρίου στις 16 Σεπτέμβρη.
Πάντως, οι Θεσσαλοί αγρότες, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των δυνάμεων της ΠΑΣΥ, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να εντείνουν τον αγώνα τους για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δημιουργεί, οξύνει και πολλαπλασιάζει τα προβλήματά τους.
Την πλήρη απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ - οι οποίοι θα πρέπει να δημιουργήσουν δικό τους φοροεισπρακτικό μηχανισμό - εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών
Ακόμα και τη δημιουργία νέου νομοθετικού πλαισίου που θα επιτρέπει τους Δήμους και τις Νομαρχίες της χώρας να επιβάλλουν αυτοτελείς φόρους, εξετάζουν στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτά προκύπτουν από ανεπίσημες δηλώσεις παραγόντων του υπουργείου, για να αποδειχθεί ότι η περιβόητη φορολογική μεταρρύθμιση και πολύ δρόμο έχει μπροστά της, αλλά το κυριότερο: η κυβέρνηση επιφυλάσσει πολλές δυσάρεστες εκπλήξεις για τα λαϊκά στρώματα, τις οποίες φυσικά σχεδιάζει να παρουσιάσει όταν κρίνει ότι η πολιτική συγκυρία θα της το επιτρέψει...
Αναφερόμενοι στο θέμα αυτό οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι σε βάθος χρόνου οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πρέπει να δημιουργήσουν τους δικούς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς και φυσικά να επιβάλουν φόρους, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις ΗΠΑ. Στις χώρες αυτές, εκτός από τη φορολογία που επιβάλλει η κεντρική κυβέρνηση, υπάρχουν και οι τοπικές φορολογίες που επιβάλλονται από τους ΟΤΑ, κάτι που εξετάζεται, όπως φαίνεται και από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. Γεγονός είναι ότι από τις αρχές της δεκαετίας του '90, στο υπουργείο επεξεργάζονται διάφορα σενάρια, με κοινό στόχο την απεμπλοκή του κρατικού προϋπολογισμού από τη θεσμοθετημένη χρηματοδότηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη λογική βέβαια της δημιουργίας πλεονασματικών προϋπολογισμών, όπως προβλέπει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Με τα όσα ισχύουν σήμερα, η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να παραχωρεί στους ΟΤΑ το 20% της φορολογίας εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων, καθώς και μία σειρά άλλους μικρότερης έκτασης φόρους. Η νομοθεσία αυτή βέβαια καταστρατηγήθηκε από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ την περασμένη δεκαετία, στην εναγώνια προσπάθειά τους να περιορίσουν τις κρατικές δαπάνες και να επιτύχουν τη μείωση του ελλείμματος στα επίπεδα που πρόβλεπε η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Αντί αυτού ωθούσαν τους δημάρχους και τους νομάρχες να επιβάλλουν τοπικές φορολογίες στους δημότες, να αυξήσουν τα δημοτικά τέλη κλπ, όπως και πραγματικά πολλοί έκαναν.
Σήμερα, όμως, η κυβέρνηση, στα πλαίσια της φορολογικής μεταρρύθμισης, φαίνεται να επεξεργάζεται διάφορα σενάρια οριστικής πλέον απεμπλοκής του κρατικού προϋπολογισμού από τη χρηματοδότηση των ΟΤΑ. Στις προτάσσεις της περιβόητης επιτροπής Γεωργακόπουλου προβλεπόταν η συγκέντρωση όλων των φορολογιών της ακίνητης περιουσίας σε ένα και μοναδικό φόρο, το λεγόμενο και φόρο κατοχής, τα έσοδα του οποίου θα διατίθονταν στους ΟΤΑ. Το άλλο σενάριο είναι αυτό που μόλις αναφέραμε και τυχόν υλοποίησή του θα σημαίνει τη μετεξέλιξη των ΟΤΑ σε μικρές «τοπικές κυβερνήσεις», με απώλεια των δημοκρατικών τους χαρακτηριστικών, οι οποίοι, στο νέο τους ρόλο θα αναλάβουν σε μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι σήμερα να υποκαταστήσουν αυταρχικές λειτουργίες της σημερινής κεντρικής εξουσίας.
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 18 Αυγούστου οι πατατοπαραγωγοί του Βόρειου Εβρου, απαιτώντας από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα ώστε να μη μείνει απούλητη για άλλη μια χρονιά η παραγωγή τους. Η συγκέντρωση που οργανώνεται από τον Ανεξάρτητο Αγροτικό Σύλλογο θα γίνει στις 9 το βράδυ στην αίθουσα του πνευματικού κέντρου Ν. Βύσσας.
Στη διάρκεια της κινητοποίησης θα γίνει και συζήτηση για τις καταστροφικές συνέπειες που θα υπάρξουν σε βάρος των μικρομεσαίων αγροτών από τις προτάσεις της ΕΕ για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ. Εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Εβρου, που προσκλήθηκαν να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση θα ενημερώσουν για τις νέες επιπτώσεις και θα καταθέσουν τις προτάσεις για τα αιτήματα που πρέπει να διατυπώσει το αγροτικό κίνημα κόντρα στις επιλογές της ΕΕ και τις μορφές με τις οποίες θα διεκδικήσει την υλοποίησή τους.
Το διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου καλεί όλους τους αγρότες του Βόρειου Εβρου και ειδικότερα τους πατατοπαραγωγούς να συμμετέχουν μαζικά. Να μετατρέψουν την αγανάκτησή τους σε διάθεση για αγώνα και μαζικά και αποφασιστικά να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα που τους «καίνε».
Την πλήρη φοροαπαλλαγή των μισθωμάτων που θα εισπράξουν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων από τις κατοικίες που θα παραχωρήσουν για τις ανάγκες της φιλοξενίας των ξένων ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Με επιστολή της προς τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης και τον υφυπουργό Οικονομικών, η Ομοσπονδία ισχυρίζεται ότι εάν δε γίνει δεκτό το αίτημά της, πολλοί ιδιοκτήτες θα αποθαρρυνθούν και δε θα νοικιάσουν τελικά τις κατοικίες τους εκείνο το διάστημα. Προς ενίσχυση των επιχειρημάτων της η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει την ανάλογη ρύθμιση που έγινε μετά τους σεισμούς του '99 για δεκατέσσερις μήνες. «Σε περίπτωση τυχόν δογματικής εμμονής σε φορολόγηση των μισθωμάτων αυτών φοβόμαστε ότι θα οδηγηθούμε με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη αποτυχία της προσπάθειας οργανωμένης εκμίσθωσης των ιδιωτικών κατοικιών μέσω των δύο εταιριών που θα αναδειχτούν θέτοντας σε κίνδυνο το ίδιο το Ολυμπιακό εγχείρημα», καταλήγει η ΠΟΜΙΔΑ.