ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
Χάος από την κακοκαιρία

Εικόνες καταστροφής

Associated Press

Εικόνες καταστροφής
Εντείνεται το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη εδώ και περίπου δέκα ημέρες, ενώ και σ' όλο τον υπόλοιπο κόσμο τα έντονα καιρικά φαινόμενα αφήνουν πίσω τους θύματα και τεράστιες καταστροφές.

Στην Ευρώπη ο αριθμός των θυμάτων μεγαλώνει σταθερά, ενώ οι υπερχειλίσεις ποταμών και φραγμάτων απειλούν ολοένα και περισσότερες περιοχές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει μέχρι στιγμής η Τσεχία, όπου οι αρχές έχουν κηρύξει τη μισή χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Τα θύματα από την κακοκαιρία που αναφέρονται μέχρι στιγμής στη χώρα είναι 7, ενώ το πολύ σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει η πρωτεύουσα της Τσεχίας. Η στάθμη του ποταμού Βλτάβα που διασχίζει την τσεχική πρωτεύουσα έχει ήδη ανέβει σε σημείο που να πλημμυρίσει τη νησίδα Κάμπα, η οποία αποτελεί μέρος του ιστορικού κέντρου, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι θα πλημμυρίσει και την περιοχή Μάλα Στράνα, όπου βρίσκονται τα περισσότερα φημισμένα μεσαιωνικά μνημεία. Οι αρχές έχουν ήδη αρχίσει να εκκενώνουν τις άμεσα απειλούμενες συνοικίες. (Μέχρι την Τρίτη το απόγευμα υπολογιζόταν πως ο υπό εκκένωση πληθυσμός θα έφτανε τις 50.000, ενώ το συνολικό κόστος των ζημιών θα ξεπεράσει τα 1,88 δισεκατομμύρια δολάρια που κόστισαν ανάλογες ζημιές το 1997, όταν 50 άτομα είχαν χάσει τη ζωή τους).


Associated Press

Στην Αυστρία μετά από ημέρες ακατάπαυστης βροχόπτωσης οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για 7 νεκρούς, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών περίπου 60.000 άτομα έχουν πληγεί από τις πλημμύρες. Πολλά φράγματα κινδυνεύουν να σπάσουν, ενώ στο Σάλτσμπουργκ περίπου χίλια σπίτια έχουν ήδη πλημμυρίσει. Αρκετές άλλες μικρές πόλεις κινδυνεύουν από τις υπερχειλίσεις, ενώ εκφράζονται φόβοι και για τη Βιέννη. Περίπου 3.000 πυροσβέστες με τη βοήθεια χιλιάδων στρατιωτών συμμετέχουν σε επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κατοίκων.

Στη Γερμανία η πρωτεύουσα του κρατιδίου της Σαξονίας Δρέσδη αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό πρόβλημα από τις πλημμύρες, ενώ στο ίδιο κρατίδιο περίπου 30.000 άτομα έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους καθώς η στάθμη του ποταμού Ελβα έχει ανέβει 7 μέτρα πάνω από τα φυσιολογικά όρια. Χαοτική δείχνει να είναι και η κατάσταση σε περιοχές του κρατιδίου της Βαυαρίας, όπου η πόλη του Πάσαου στα γερμανο-αυστριακά σύνορα θάφτηκε σχεδόν ολόκληρη κάτω από τα νερά, όταν η στάθμη του Δούναβη ανέβηκε περίπου 10 μέτρα. Τέσσερα θύματα αναφέρονται στη Γερμανία μέχρι στιγμής.

Θύματα από την κακοκαιρία αναφέρονται και στη Ρουμανία, από τις πλημμύρες και τους σφοδρούς ανέμους, οι οποίοι στο ανατολικό τμήμα της χώρας έφθασαν και τα 100 χιλιόμετρα την ώρα. Η κατάρρευση ενός σπιτιού καταπλάκωσε μια εικοσιτετράχρονη γυναίκα και το μωρό της, ενώ τουλάχιστον άλλα έξι άτομα αναφέρονται στον αριθμό των θυμάτων.

Στη Ρωσία, μόνο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, όπου βρίσκονται κυρίως θέρετρα, 58 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις πλημμύρες, ενώ ακόμη 4.000 άτομα παραμένουν παγιδευμένα στο παραθαλάσσιο χωριό του Σιρόκαγια Μπάλκα.

Εξάλλου από κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περίπου 70 άτομα στη Νότια Κίνα. Αναφέρονται ακόμη θύματα από πλημμύρες στη Νότια Κορέα, όπου 14 άτομα σκοτώθηκαν, ενώ περίπου 700 είναι οι νεκροί και εκατομμύρια οι άστεγοι σε Ινδία, Μπαγκλαντές και Νεπάλ.


ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ
Απειλούν για να πετύχουν την ασυλία...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΕΡΝΗ - ΜΑΔΡΙΤΗ -ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

«Οποιος -ενδεχομένως πλην συμμάχων και καλών φίλων...- δε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ για την εξαίρεση των Αμερικανών απ' το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εγκλημάτων πολέμου, τότε θα αποκοπεί απ' τη λίστα χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, διαμήνυσε χτες ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ. Ο δε υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, συμπλήρωνε με αυστηρό ύφος: «Το ζήτημα είναι σοβαρό. Εχουμε σοβαρές ανησυχίες για το ΔΠΔ»...

Γιατί; Το πλέον τετριμμένο επιχείρημα της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους «απαντά» πως η παραπομπή Αμερικανών (πρώην και νυν αξιωματούχων και στρατιωτών) στο ΔΠΔ, θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του Αιόλου από όσους θα ήθελαν τάχα άδικα και για μια σειρά «πολιτικούς λόγους» να δημιουργήσουν μια «βιομηχανία» παραπομπών με βάση κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονίες απανταχού στον πλανήτη.

Οι ΗΠΑ, είναι αλήθεια, πως έχουν λερωμένη τη φωλιά τους (επί σειρά δεκαετιών ευθύνονται για εκατοντάδες στρατιωτικές επεμβάσεις, πραξικοπήματα, δολοφονίες πολιτικών ηγετών ή αρχηγών κρατών κ.α.) και θα μπορούσαν, ως εκ τούτου να φοβούνται την ενεργοποίηση του διεθνούς δικαστηρίου εγκλημάτων πολέμου για πάρα πολλούς λόγους. Οπως θα μπορούσαν (τόσο οι ΗΠΑ όσο και άλλες χώρες), να φοβούνται στο άκουσμα του ΟΗΕ εάν, βεβαίως, δεν είχαν υπονομεύσει τον «κοιμισμένο γίγαντα» εδώ και χρόνια...

Ωστόσο, παρά τις καθησυχάσεις συμμάχων και μη, η Ουάσιγκτον δεν υποστέλλει την παντιέρα των «ανησυχιών της», ούτε βραδυπορεί στον εντατικό διπλωματικό μαραθώνιο που έχει ξεκινήσει εδώ και μερικές βδομάδες, επιχειρώντας να πείσει τους πάντες πως οι Αμερικανοί είναι υπεράνω διεθνούς δικαίου και άρα πρέπει να εξαιρούνται απ' τους θεσμούς αυτού...

Ετσι, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, συνεχίζει ασφυκτικά τις πιέσεις, για να πετύχει τη συμφωνία είτε με βάση το Δούρειο Ιππο του άρθρου 89 της συνθήκης της Ρώμης, που αναφέρεται στην ίδρυση του ΔΠΔ και που αφήνει περιθώριο σύναψης διμερών συμφωνιών για ορισμένες εξαιρέσεις, είτε με την απειλή αναστολής της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σ' όσους δεν εννοούν να «συνεργαστούν»... Η Ρουμανία ήταν η πρώτη χώρα που ενέδωσε. Το Ισραήλ ήταν η δεύτερη που πέτυχε ωστόσο μία πιο βολική συμφωνία, εξασφαλίζοντας (σε συμφωνία με τις ΗΠΑ) την ασυλία και των δικών της στρατιωτών από ενδεχόμενη παραπομπή στο ΔΠΔ. Στο Βελιγράδι, ο μεν Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Κοστούνιτσα αντιδρά κατηγορηματικά, ο δε Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς προτιμά να διαπραγματευτεί το θέμα σε συνεννόηση με τις Βρυξέλλες...

Μέχρις εδώ καλά! Ωστόσο, για τις ΗΠΑ, άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου και δη αυτές της ΕΕ διαφαίνονται μάλλον πιο περίπλοκες υποθέσεις..

Προχτές, η Ολλανδία απέρριψε την πρόταση του εκεί Αμερικανού πρεσβευτή, λέγοντας πως η υπογραφή διμερούς συμφωνίας εξαίρεσης των αμερικανών απ' το ΔΠΔ θα υπέσκαπτε τη λειτουργία του δικαστηρίου. Χτες, το μεγάλο «όχι» είπε και η Ελβετία. Οσο για την Ισπανία που δέχτηκε χτες την «κρούση» του εκεί Αμερικανού πρέσβη; Η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανα Παλάθιο, προτίμησε να απαντήσει σιβυλλικά λέγοντας πως «η Ισπανία δεν είναι μόνον Ισπανία αλλά και ΕΕ...». Ετσι, παρέπεμψε το ζήτημα στις ...καλένδες ενόψει πραγματοποίησης επικείμενης ευρω-ενωσιακής διάσκεψης...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ