...ενώ ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, χαρακτήρισε «ανεύθυνο συνομιλητή» την Παλαιστινιακή Αρχή και περιμένει τα αποτελέσματα των ισραηλινών επιχειρήσεων στα «αποκαλούμενα», όπως είπε, «Κατεχόμενα» (!)
Associated Press |
Νάμπλους: Η καθημερινή άνιση μάχη παιδιών και αρμάτων μάχης. Το μακελειό από τον ισραηλινό στρατό, σε «αντίποινα» για τις επιθέσεις της «Χαμάς», κορυφώνεται |
Το μακελειό είχε αρχίσει πολύ νωρίτερα, από τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν μεγάλος αριθμός Ισραηλινών των ειδικών δυνάμεων με τεθωρακισμένα και μπουλντόζες εισέβαλαν στην πόλη Μπέιτ Λάχια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας έναν Παλαιστίνιο αστυνομικό και τραυματίζοντας σοβαρά έναν άλλο. Στη λωρίδα της Γάζας, επίσης, ένα σημαντικό στέλεχος της Χαμάς, ο Χουσάν Χαμντάν, δολοφονήθηκε από ελεύθερους σκοπευτές κοντά στο σπίτι του στην Καν Γιουνίς.
Στο μεταξύ, στη Βηθλεέμ, ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε 35 σπίτια χωρίς καμία ειδοποίηση προς τους Παλαιστίνιους (μετά από την προχθεσινή απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου που έδωσε το νομικό «δικαίωμα» στον ισραηλινό στρατό να το κάνει απροειδοποίητα).
Στο επίπεδο των «διαπραγματεύσεων», η Παλαιστινιακή Αρχή φέρεται να «συμφώνησε επί της αρχής» στο σχέδιο του Ισραηλινού υπουργού Αμυνας Μπινιαμίν Μπεν - Ελιέζερ για μια «αποχώρηση κατά φάσεις» από τις παλαιστινιακές περιοχές που ο ισραηλινός στρατός έχει επανακαταλάβει, παρά τις έντονες επιφυλάξεις που εξέφρασε ο υπουργός Πληροφόρησης της Παλαιστινιακής Αρχής Γιάσερ Αμπεντ Ράμπο, που σχολίασε πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για αποχώρηση, όταν το μακελειό θα συνεχίζεται στις διπλανές περιοχές». Βέβαια, οι Ισραηλινοί απλώς παίζουν το παιγνίδι της τήρησης προσχημάτων, προσποιούμενοι ότι προτίθενται να ικανοποιήσουν το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που κάλεσε για «άμεση αποχώρηση», την ώρα που συνεχίζουν τις στρατιωτικές τους επιχειρήσεις...
Το σχέδιο Ελιέζερ με κωδικό «πρώτα η Γάζα» προβλέπει αποχώρηση των Ισραηλινών και ανάθεση της αποστολής της «καταδίωξης» των μελών της Χαμάς στην Παλαιστινιακή Αρχή, πρώτα στη Βηθλεέμ, μετά σε άλλες πόλεις της περιοχής και στη συνέχεια από το σύνολο των επανακαταληφθέντων παλαιστινιακών πόλεων.
Η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει σε αυτό το σχέδιο, αν και ήθελε άμεση και ταυτόχρονη αποχώρηση. Αλλά υπό την ασφυκτική ισραηλινή και αμερικανική πίεση έχει ελάχιστα περιθώρια άμυνας. Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, εξάλλου, έκανε ακόμη πιο σαφείς τις αμερικανικές προθέσεις, αποκαλώντας «ανεύθυνο και δύσκολο συνομιλητή» την Παλαιστινιακή Αρχή και κατηγορώντας την ότι έχει «εμπλακεί σε τρομοκρατικές δραστηριότητες», φθάνοντας να πει, μια μέρα πριν φθάσει στην Ουάσιγκτον παλαιστινιακή αντιπροσωπεία για συνάντηση με τον Κόλιν Πάουελ, ότι εγκρίνει τις «αντιτρομοκρατικές» επιχειρήσεις του Ισραήλ στις «αποκαλούμενες ως κατεχόμενες» (!!!) παλαιστινιακές περιοχές...
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ θα συναντηθεί σήμερα και αύριο - για πρώτη φορά από τον Ιούνιο, όταν ο Τζορτζ Μπους ζήτησε να «παραμεριστεί» ο Γιάσερ Αραφάτ - με παλαιστινιακή αντιπροσωπεία, που θα συνιστούν ο Σαέμπ Ερεκάτ, ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντέλ Ραζάκ αλ - Γιαχία και ο υπουργός Εμπορίου Μάχερ αλ - Μάσρι. Δεν αναμένεται ουσιαστικό αποτέλεσμα, αλλά μάλλον μια απόπειρα διερεύνησης προθέσεων...
Στο μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός πάει ακόμα παραπέρα την τακτική της «συλλογικής τιμωρίας». Χθες συνέλαβε δύο Ισραηλινές γυναίκες αραβικής καταγωγής επειδή, όπως ανέφερε το ισραηλινό ραδιόφωνο, όταν έγινε η βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας σε λεωφορείο στην ισραηλινή πόλη Σαφέντ, με εννέα θύματα, πρόλαβαν να κατέβουν από το όχημα μετά από «προειδοποίηση» που τους απηύθυνε ο βομβιστής...
Για να ολοκληρωθεί το σκηνικό, δικηγόροι κυρίως από τις ΗΠΑ, που συμμετείχαν σε διεθνή συνάντηση στο Κάιρο, αποκάλυψαν ότι χιλιάδες Παλαιστίνιοι κρατούνται «παρανόμως» από το εβραϊκό κράτος και ανακοίνωσαν ότι ξεκινούν εκστρατεία για την απελευθέρωσή τους...
ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-
Το «τέλειο έγκλημα» που έχει συντελεστεί από τα «όργανα», δηλαδή την αμερικανική κυβέρνηση και τα διάφορα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στη Λατινική Αμερική, έχει αναγνωριστεί από τους λαούς και οι ιθύνοντες, ημεδαποί και αλλοδαποί, δεν έχουν πια πού να κρυφτούν. Καταδιώκονται από τους διαδηλωτές παντού...
Ηταν η σειρά της Αργεντινής να «υποδεχτεί» τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Πολ Ο' Νιλ όπως του αρμόζει. Χιλιάδες Αργεντίνοι κατέκλυσαν τους δρόμους της πρωτεύουσας Μπουένος Αϊρες, με τη γιγάντια πορεία διαμαρτυρίας από το Κογκρέσο προς την Πλάσα δε Μάγιο και το Προεδρικό Μέγαρο. Το σύνθημα «Εξω Ο' Νιλ και το ΔΝΤ» κυριάρχησε παντού. Οι αμερικανικές σημαίες αλλά και οι φωτογραφίες του Αμερικανού υπουργού παραδόθηκαν στην πυρά, όπως συμβολικά παραδόθηκε και το «ΔΝΤ». Οι Αργεντίνοι γνωρίζουν πολύ καλά τις πταίει και δε φαίνονται διατεθειμένοι να το αποκρύψουν. Δεν έχουν πια και τίποτα, μα τίποτα να χάσουν.
Αντιθέτως η κυβέρνηση της χώρας, στο ρόλο του οσφυοκάμπτη, προσμένει το πράσινο φως για ένα ακόμη δάνειο, αλλά λανθάνει όπως υποστήριζαν οι διαδηλωτές «αφού αυτή τη φορά ο Αγιος Βασίλης δε φέρνει δώρα»... «Ηλθαμε να πούμε ότι δεν καταστραφήκαμε, θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τη μοίρα μας», είπε ο Βίκτορ ντε Τζενάρο, της Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Αργεντινής, CTA.
Κατά τα λοιπά ο Ο' Νιλ με την επίσκεψη αυτή, ολοκληρώνει την περιοδεία του σε Βραζιλία, Ουρουγουάη και Αργεντινή, πραγματοποιώντας συναντήσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρηματίες για να συζητήσει τρόπους αντιμετώπισης των παρατεταμένων υφέσεων και της οικονομικής αναταραχής που πλήττει την περιφέρεια, και ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν σε νέα διεθνή οικονομική βοήθεια.
Ο πρόεδρος Εδουάρδο Ντουάλδε είχε μια «σύντομη και εγκάρδια» συνάντηση με τον Ο' Νιλ λίγο μετά την άφιξη του Αμερικανού αξιωματούχου από την Ουρουγουάη, η οποία έλαβε την υπόσχεση ενός ενδιάμεσου δανείου ύψους 3,8 δισ. δολαρίων από τις ΗΠΑ. Η οικονομία της Αργεντινής κατέρρευσε το Δεκέμβρη όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε το δανειοδοτικό του πρόγραμμα, ύψους 22 δισ. δολαρίων, προβάλλοντας ως αίτιο το ότι η κυβέρνηση απέτυχε να ελέγξει τη χρόνια κακοδιαχείριση των δανείων. Οι πολύμηνες διαπραγματεύσεις αυτό το χρόνο για την επανενεργοποίηση του πακέτου βοήθειας, απέβησαν άκαρπες.
Με τον τίτλο «Το δικαστήριο της Χάγης για τη Γιουγκοσλαβία χωρίς προσωπικό;» και τον υπότιτλο «Η πορεία της Δίκης Μιλόσεβιτς τροφοδοτεί φήμες: ηγετικοί δικαστές ζητούν νέα δουλιά», η «Νόιελ Ντόιτσλαντ» (5 Αυγούστου) πληροφορεί για εκνευρισμό της Κας Κάρλας Ντελ Πόντε λόγω της αποτυχίας της να συγκεντρώσει αποδείξεις για την ενοχή του Σλόμποταν Μιλόσεβιτς.
Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επικαλείται τη δήλωση μιας δικαστίνας, που συνεργάζεται σε ορισμένες επιτροπές με τον Τζέφεϊ Νάις (Geoffey Nice), αναπληρωτή της Ντελ Πόντε, ο οποίος της ανέφερε ότι η κατήγορος του πρώην Γιουγκοσλάβου προέδρου, είναι εκνευρισμένη και «κατηγορεί φωναχτά τους συνεργάτες της μπροστά στο συγκεντρωμένο προσωπικό (του διεθνούς δικαστηρίου για τη Γιουγκοσλαβία - ICTY). Ιδιαίτερα ο Τζ. Νάις γίνεται θύμα της οργής της κυρίας Ντελ Πόντε, επειδή δεν τα καταφέρνει να διευθύνει τη δίκη κατά του Μιλόσεβιτς».
Το όνομα της δικαστίνας δεν αναφέρεται, αλλά ο ανταποκριτής μεταφέρει στην εφημερίδα τη δήλωση που του έκανε ο Κρίστοφερ Μπλακ (Christopher Black), Καναδός νομικός σύμβουλος του Μιλόσεβιτς: «Μεταφέρει (η Ντελ Πόντε) την προσοχή σε νέους κατηγορούμενους, τον Ράντοβαν Κάρατζιτς ή τον Ράτκο Μλάντιτς. Πιστεύω ότι προσπαθεί να μετατοπίσει κάπως την ευθύνη για την αποτυχούσα κατηγορία κατά του Μιλόσεβιτς».
Ο ανταποκριτής συνεχίζει: «Αλλά και στην αναζήτηση των δύο αυτών υποτιθέμενων Βόσνιων εγκληματιών πολέμου η Κάρλα Ντελ Πόντε δεν έχει τύχη: Ο Κάρατζιτς ειδοποιεί ότι γράφει παιδικά βιβλία και ο Μλάντιτς έχει τελείως εξαφανιστεί».
Αυτή η κατάσταση έχει προκαλέσει φήμες ότι τόσο η Ντελ Πόντε όσο και άλλα μέλη αυτού του δικαστηρίου σκέφτονται να αναζητήσουν «νέα εργασία» στο υπό συγκρότηση νέο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. «Αλλά εκτός από την Κα Ντελ Πόντε ενδιαφέρεται για το νέο δικαστήριο και η Ν. Πιλό (Nauanethem Pillay), η πρόεδρος του δικαστηρίου για τη Ρουάντα», τόνισε στον ανταποκριτή ο Κρ. Μπλακ. Εκπρόσωπος του ICTY δήλωσε ότι «η κυρία Ντελ Πόντε θα τερματίσει οπωσδήποτε τη δίκη κατά του Μιλόσεβιτς».
Με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζεται η εξής δήλωση του Σέρβου πρωθυπουργού Ζόραν Ντζίντζιτς για την Κα Ντελ Πόντε και τους δικαστές: «Το δικαστήριο δίνει τη δυνατότητα στο Μιλόσεβιτς να ποντάρει με τη δημαγωγία του και να κατευθύνει τη δίκη. Είμαι άναυδος για το γεγονός ότι πετάχτηκαν στον αέρα τόσα χρήματα, ώστε μετά από πέντε χρόνια (προετοιμασίας) το δικαστήριο να παρουσιάζει τέτοιους ασήμαντους μάρτυρες. Αυτό το τσίρκο φέρνει εμένα προσωπικά και τη μεταρρυθμιστική κυβέρνησή μου μπροστά σε τεράστιο δίλημμα... Πώς να συνεχίσω να κηρύσσω τη χωρίς όρους ενσωμάτωσή μας στην Ευρώπη σαν βάση της πολιτικής μας;» (το τσιτάτο από το περιοδικό «Κονκρέτ» - τεύχος 4/2002 - του Αμβούργου).
Η έλλειψη αποδείξεων για τα «εγκλήματα πολέμου» του Μιλόσεβιτς δε σημαίνει βέβαια ότι το δικαστήριο οπωσδήποτε θα αθωώσει τον Μιλόσεβιτς, γιατί τότε θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι τα εγκλήματα τα διέπραξε το ΝΑΤΟ, πράγμα που θα ήταν αντίθετο στο σκοπό της δημιουργίας αυτού του δικαστηρίου.