Eurokinissi |
Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων |
Eurokinissi |
Ο Θ. Σερίφης πριν την απολογία του |
Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του και ο Θωμάς (Μάκης) Σερίφης (συγγενής του πρώτου), ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στη «17 Ν» με το ψευδώνυμο «Στάθης» και να παίρνει μέρος στην κλοπή του Συκουρίου και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Πατησίων και στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δολοφονία του διοικητή της ΕΤΕ Μιχ. Βρανόπουλου. Ο ίδιος «αναγνώρισε» τον Αλ. Γιωτόπουλο ως «Λάμπρο» και τον καταζητούμενο Δημ. Κουφοντίνα ως «Λουκά».
Eurokinissi |
Απολογήθηκε χτες στον ανακριτή ο Κ. Τέλιος |
Ηδη, χτες η ποινική δίωξη εναντίον του 12ου συλληφθέντα Πάτροκλου Τσελέντη («Αλέκου» ή «Ταινία») ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούζο, ο οποίος θα εποπτεύει το ανακριτικό έργο. Η δίωξη περιλαμβάνει τα παρακάτω κακουργήματα: «Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προμήθεια - κατασκευή - κατοχή εκρηκτικών υλών για εφοδιασμό της οργάνωσης αυτής, ληστεία μετά φόνου (ΕΤΕ Κάτω Πετραλώνων και δολοφονία του αστυφύλακα Χρ. Μάτη), ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή (δολοφονία εκδότη Ν. Μομφεράτου, του οδηγού του Π. Ρουσέτη, του βιομήχανου Δημ. Αγγελόπουλου, του Αμερικανού Ουίλιαμ Νορτίν), απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή (κατά του γιατρού Ζαχ. Καψαλάκη και του Αμερικανού αξιωματούχου Τζορτζ Κάρος), έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σε λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς». Ο Π. Τσελέντης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Κυριακή το απόγευμα στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκο.
Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, αναμένεται να παραδοθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και η προανακριτική δικογραφία για τον νοσηλευόμενο Σάββα Ξηρό, ώστε να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, ύστερα από ένα μήνα ουσιαστικής σύλληψής του.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάνει λόγο για μη κομματική εκμετάλλευση της «υπόθεσης τρομοκρατία»
Ανοιχτό, άφησε χτες ο υπουργός Τύπου Χ. Πρωτόπαππας, το ενδεχόμενο να υπάρχουν διεθνείς διασυνδέσεις της ντόπιας τρομοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είπε πως «είναι σαφές ότι δε θα σταματήσουμε στην "17Ν". Για οποιαδήποτε από αυτές τις οργανώσεις αποδειχτεί από τις έρευνες, ότι υπάρχει διεθνής διασύνδεση, θα ενημερωθούν και οι αρχές των άλλων χωρών. Αλλά, όταν αποδειχτεί και αν βεβαίως αποδειχτεί. Δεν μπορώ να το αποκλείσω εξ ορισμού».
Αναφερόμενος σε δηλώσεις του αρχηγού της τούρκικης αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, ότι η «17Ν» έχει διασυνδέσεις με τούρκικες τρομοκρατικές οργανώσεις, ο Χ. Πρωτόπαππας είπε ότι «ενημερώνουμε επισήμως με βάση τα στοιχεία που έχουμε και δεν υπεισερχόμαστε σε συζήτηση μυθιστορημάτων ή δηλώσεων διαφόρων, από διάφορες υπηρεσίες». Επίσης, βρέθηκε στην ανάγκη να τονίσει για άλλη μια φορά, ότι... «δεν έχουμε πρόθεση, ούτε για κομματική εκμετάλλευση, ούτε για παραταξιακά κέρδη από αυτή την υπόθεση. Είναι μια εξόχως εθνική υπόθεση και με εθνικό τρόπο τη χειριζόμαστε». Οσον αφορά την ονοματολογία των τελευταίων ημερών, ανέφερε ότι «υπάρχει πολύ καλή πληροφόρηση της κοινής γνώμης από την Αστυνομία», αποφεύγοντας να σχολιάσει το γεγονός ότι τα σενάρια δημιουργούνται και τροφοδοτούνται από τα στοιχεία που διαρρέουν οι αρχές.
Εξαλλου χτες πιάστηκε στο Ιλιο ο Νικόλαος Παπαναστασίου, που οι αρχές θεωρούν ότι είναι ο «Νικήτας» της «17Ν». Είναι 50 χρόνων και κατάγεται από το Χούμνικο Νιγρίτας Σερρών.
Εξαλλου, ο «Σαρδανάπαλος» είναι το νέο πρόσωπο που έρχεται να προστεθεί στο παζλ των αποκαλύψεων για τη «17 Νοέμβρη». Πρόκειται για ένα πρόσωπο που φέρεται να ανήκει στον ηγετικό πυρήνα και να έχει λάβει μέρος στη δολοφονία του Ρ. Γουέλς. Πληροφορίες τον φέρουν να είναι και ένας από τους συνδετικούς κρίκους της «17Ν» με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.
Ο Παύλος Σερίφης φέρεται να γνωρίζει το «Σαρδανάπαλο» ο οποίος κατά την Αστυνομία αποτελεί έναν από τους πλέον δύσκολους στόχους.
Χτες τα ξημερώματα ο Π. Σερίφης κατέθεσε στον εισαγγελέα Η. Κολιούση ότι συμμετείχε στη δολοφονία του Ρ. Γουέλς το 1975, αλλά και στις δολοφονίες των Πέτρου - Σταμούλη το 1980. Και στις δυο περιπτώσεις ο Α. Γιωτόπουλος πυροβόλησε τα θύματα μαζί με ένα άλλο άτομο, το οποίο δε γνωρίζει. Επίσης, αναγνωρίζει τον Α. Γιωτόπουλο ως ηγέτη της «17Ν». Οι αρχές καλούνται επίσης να ταυτίσουν κωδικές ονομασίες με πρόσωπα, ενώ αναζητούν τον «Αρη», καθώς και τον Δ. Κουφοντίνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς μέρες αναμένεται να συλληφθεί και μία γυναίκα που έχει παίξει ρόλο στην ίδρυση της «17Ν». Εξάλλου, δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» αναφέρει ότι γνωστό πρόσωπο της αθηναϊκής κοινωνίας αναμένεται να προσαχθεί στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.
Σε συνέντευξη της στη ΝΕΤ 105,8, η Μαίρη Μπόση, η οποία είχε διατελέσει σύμβουλος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης για θέματα τρομοκρατίας, υπογράμμισε ότι «το ιδεολογικό προφίλ που δημιούργησε η ίδια η οργάνωση μέσα από τις προκηρύξεις και τις επιλογές στόχων, που είχαν κοινά σημεία, δεν έχει συνοχή με τις συλλήψεις και τις ομολογίες που είδα». Επίσης, πρόσθεσε ότι «οργανώσεις που έχουν εξαρθρωθεί ή έχουν επιλέξει να σταματήσουν τη δράση τους, τέτοιας μορφής, με το ίδιο ιδεολογικό προφίλ σαν της "17Ν", βλέπουμε ότι η εκπαίδευσή τους, η δράση τους, η ιδεολογία τους, ακόμα και οι ληστείες είχαν συνοχή, ήταν ένα ενιαίο πρόπλασμα. Εδώ μπαίνει και ένα άλλη σημαντικό ερώτημα. Εάν βγει και ένα άλλο τμήμα ιδεολογικά εντασσόμενο σε χώρους, μπαίνει το ζήτημα της στρατολόγησης. Δηλαδή, πώς είναι δυνατό να στρατολογείς "απολίτικα" σχεδόν άτομα, άτομα αδιάφορα που προφανώς έναντι ενός κινήτρου - που συνήθως είναι το χρήμα - έκαναν αυτά τα εγκλήματα; Αρα τότε δε μιλάμε για στρατολόγηση, αλλά για πρόσληψη».
«Το Βήμα» γράφει ότι η Ασφάλεια εκτιμά πως «οι καταγραφές των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα δυο κρησφύγετα και η κατάθεση του Σάββα Ξηρού δείχνουν το ρόλο του Παύλου Σερίφη και ανοίγουν τον τελευταίο κύκλο συλλήψεων έξι ακόμη μελών της 17Ν και από τις τρεις γενιές της οργάνωσης». Οι αστυνομικοί ερευνούν για ένα άτομο που είχε σχέσεις με τον Π. Σερίφη και το οποίο είχε το ψευδώνυμο «Σαρδανάπαλος». Το τελευταίο εμφανίζεται να είναι ένας από τους εκτελεστές του Ρ. Γουέλς. Επίσης ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι «γνωστό όνομα της αθηναϊκής κοινωνίας - και όχι μόνο - αναμένεται να προσαχθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους».
«Η Καθημερινή» αναφέρει ότι στο πλαίσιο της «17Ν» είχαν σχηματιστεί τρεις πόλοι, οι οποίοι σε διάφορες χρονικές στιγμές είχαν συγκρουστεί, για να επικρατήσει τελικά το πνεύμα συνεργασίας. Ο Α. Γιωτόπουλος αποτελούσε τον έναν πόλο. Οι Π. Σερίφης, το εργατικό στέλεχος που συμμετέχει στον ιδρυτικό πυρήνα της οργάνωσης, Η. Κωστάρης, Θ. Σερίφης, Κ. Καρατσώλης και Π. Τσελέντης αποτελούσαν τον δεύτερο. Οι Δ. Κουφοντίνας, Χ. Ξηρός, Β. Τζωρτζάτος, Σ. Ξηρός, Κ. Τέλιος, Β. Ξηρός και Δ. Γεωργιάδης ήταν ο τρίτος. Γύρω στο 1988 και 1989 ξεσπά κρίση στην «17Ν». Είναι η περίοδος που εμφανίζεται στο προσκήνιο η ομάδα «1η Μάη». Μετά την κλοπή του Συκουρίου, η τρίτη ομάδα αρχίζει ένα μπαράζ χτυπημάτων με ρουκέτες και βόμβες με ποικίλους στόχους, η επιλογή των οποίων εκπλήσσει ακόμη και τις διωκτικές αρχές. Εξαλλου οι Κ. Καρατσώλης και Η. Κωστάρης αρνήθηκαν ν' απολογηθούν στην ανακρίτρια, επικαλούμενοι αναρμοδιότητά της, αφού η κύρια ανάκριση έχει ανατεθεί σε εφέτη.
Η «Απογευματινή» υποστηρίζει ότι η «17Ν» εξαρθρώνεται χωρίς να θίγεται ο πυρήνας των εντολέων για τη δράση της. Διατυπώνει ερωτηματικά όπως: «βρέθηκε ο οπλουργός; Βρέθηκε ο τεχνολόγος οπλοτεχνικός; Βρέθηκε ο εκπαιδευτής; Βρέθηκε ο μεταφραστής και οι τρεις συντάκτες των ανομοιόμορφων προκηρύξεων;».
Ο «Ελεύθερος Τύπος» ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη σύλληψη του πληροφοριοδότη της «17Ν», γεγονός «που σημαίνει ότι η "πηγή" ενημέρωσης της 17Ν γνώριζε το πού θα κατέληγαν (σ.σ. οι πληροφορίες) και τη λειτουργική τους αξιοποίηση, τόσο στην επιλογή μεγάλου εντυπωσιασμού στόχων, όσο και ότι θα περιλαμβάνονταν υπό τη μορφή αιτιολογικών επιχειρημάτων σε κατά καιρούς, πολυσέλιδες "μπροσούρες" της 17Ν». Επίσης ότι πάγωσαν οι έρευνες για σχέσεις «17Ν» - ΕΥΠ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι διαθέτει πληροφορίες που «στοιχειοθετούν» στην ελάχιστη περίπτωση δυνατότητα επαφής των αδελφών Χριστόδουλου, Σάββα και Βασίλη Ξηρού με την ΕΥΠ, μέσω στελέχους ή στελεχών του κλιμακίου Φλώρινας.
Το «Εθνος» γράφει ότι λογιστικό βιβλίο για τα έσοδα από τις ληστείες και τις επιδοτήσεις των μελών της τηρούσε η «17Ν». Στα κατώτερα μέλη δεν παρείχε οικονομική άνεση, αλλά τα ηγετικά στελέχη φαίνεται ότι καρπώνονταν μεγάλα ποσά. Ο Α. Γιωτόπουλος κατείχε έντεκα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων που κατασχέθηκαν στο ένα από τα δυο του σπίτια, στο διαμέρισμα του Βύρωνα. Αναφέρεται και στην απολογία του Θ. Σερίφη, ο οποίος κατέθεσε ότι είχε συμμετάσχει στην παρακολούθηση του δολοφονημένου προέδρου της ΕΤΕ, Μ. Βρανόπουλου.
«Τα Νέα» αναφέρουν ότι ο συνιδρυτής της «17Ν» βρίσκεται σε κλοιό της ΕΛ.ΑΣ. Εχει το ψευδώνυμο «Σαρδανάπαλος». Είναι παλιός γνώριμος των αρχών που τις έχει απασχολήσει έντονα για τη δράση του στο χώρο των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων. Εκτιμούν ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στον «κουκουλοφόρο» καθοδηγητή. Πρόκειται για πανεπιστημιακό, που είναι μόνιμος κάτοικος της Γαλλίας. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι το φτηνό ξυπνητήρι «βραχυκύκλωσε» τον εκρηκτικό μηχανισμό που έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Το πλαστικό περίβλημα του ρολογιού κατά τη μεταφορά του συμπιέστηκε από την εκρηκτική ύλη. Ετσι δημιουργήθηκε βραχυκύκλωμα, πρόωρη έκρηξη του πυροκροτητή και τραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός.
Η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι η Ασφάλεια υπολόγιζε ότι θα φτάσουν στα 17 τα πρόσωπα που μετέχουν στη «17Ν». Αναζητούνται τρία σημαντικά άτομα, εκτός του Δ. Κουφοντίνα. Ο 55χρονος «Νικήτας» της πρώτης γενιάς, ένας 45χρονος με ρόλο στρατολόγου, του οποίου τα στοιχεία έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν έχει εντοπιστεί και ο 40χρονος με τον κωδικό «Αρης». Κατά τις αρχές αργότερα θα ανοίξει ο κύκλος για δυο ή τρεις γυναίκες. Εξαλλου οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του μυστηριώδη θανάτου της Εριέττας Κωνσταντινίδη, φίλης του Χρήστου Τσουτσουβή. Είχε δολοφονηθεί από έναν άνδρα στα Γιάννενα το 1986. Κατά πληροφορίες μετά το θάνατο του Χ. Τσουτσουβή, είχε συναντηθεί με τον εισαγγελέα Κ. Ανδρουλιδάκη.