ΚΑΜΠΟΥΛ.-
Τηλεοπτικός σταθμός του Αμπού Ντάμπι ανέφερε χτες ότι από δύο πτώσεις ελικοπτέρων στο ανατολικό Αφγανιστάν σκοτώθηκαν επτά στρατιώτες των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και τραυματίστηκαν άλλοι 24, κατέγραψε το Γαλλικό Πρακτορείο. Το δορυφορικό αυτό τηλεοπτικό δίκτυο δεν έδωσε καμία επιπλέον πληροφορία για τις συνθήκες υπό τις οποίες φέρεται να έπεσαν τα ελικόπτερα. Η πληροφορία του δικτύου αργότερα μεταδόθηκε και από το αμερικανικό CNN, το οποίο έκανε λόγο, πέρα από τις 7 απώλειες, και για «τέσσερις απαγωγές» Αμερικανών στρατιωτών στο ίδιο περιστατικό, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η πτώση των ελικοπτέρων.
Την ίδια ώρα στην Καμπούλ φαινόταν να προχωρεί η υπόθεση αντικατάστασης της προσωπικής φρουράς του «Προέδρου»Χαμίντ Καρζάι, καθώς οι πληροφορίες ότι «απομεινάρια της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν» ενδέχεται να αποπειραθούν να τον δολοφονήσουν. Ωστόσο οι πληροφορίες από την αφγανική πρωτεύουσα αναφέρουν πως ο πραγματικός λόγος της αντικατάστασης των 70 ανδρών της προσωπικής φρουράς του Καρζάι με κάπου 15 Αμερικανούς επιλέκτους δεν είναι οι Ταλιμπάν και η Αλ Κάιντα, αλλά οι φόβοι να αποπειραθούν μέλη της κυβέρνησής του να τον δολοφονήσουν --ειδικά του παλιού του αντιπάλου και σημερινού υπουργού Αμυνας Μοχάμεντ Φαχίμ.
Associated Press |
Θύματα συγκρούσεων στο Κασμίρ |
Μια «δύσκολη αποστολή» χαρακτήριζαν χθες αμερικανικά πρακτορεία και ΜΜΕ την προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στο ταξίδι του στο Πακιστάν και την Ινδία - σχεδόν ταυτόχρονα με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής και Πολιτικής Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα - καθώς, αν και ο κίνδυνος πολέμου ανάμεσα στις δύο χώρες μπορεί να μη βρίσκεται πλέον στα πρωτοσέλιδα, παραμένει, πάντως, υπαρκτός. Ο Αμιτάμπ Ματού, ακαδημαϊκός και μέλος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Ινδίας, εκτιμά, πάντως, πως αυτό που καλείται να κάνει ο Πάουελ είναι λιγότερο «διαχείριση κρίσης» και περισσότερο «προσπάθεια συμβολής στη λύση των αιτιών της διένεξης».
Ο Πάουελ είπε στους δημοσιογράφους σχετικά με το ταξίδι του ότι θα ενθαρρύνει τα μέτρα που ήδη έχουν αναληφθεί για να «μειωθεί το επίπεδο της βίας ή η πιθανότητα βίας». Πρόσθεσε ότι θα διερευνήσει την πιθανότητα έναρξης διαλόγου ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών. Ο Αζίζ Αχμέντ Καν, υπουργός Εξωτερικών της χούντας του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ, εξέφρασε «την ελπίδα ότι η επίσκεψη Πάουελ θα είναι παραγωγική και θα μπορέσει να πείσει το Νέο Δελχί για τη σημασία της πραγματοποίησης ενός διαλόγου». Πάντως, η κυβέρνηση Βάτζπαϊ σκοπεύει να κρατήσει κάπου 700.000 στρατιώτες στα σύνορα του Κασμίρ, τουλάχιστον έως τις εκλογές στο κρατίδιο, που αναμένονται το Σεπτέμβριο ή το αργότερο τον Οκτώβριο. Ενώ ως προϋπόθεση για την έναρξη οποιουδήποτε διαλόγου η ινδική κυβέρνηση θέτει την πλήρη παύση των «διεισδύσεων τρομοκρατών και των επιθέσεων» στο έδαφός της.
«Ασφαλώς, θα μεταφέρουμε την ανησυχία μας (στον Πάουελ) σχετικά με την παρούσα κατάσταση στη Γραμμή Ελέγχου», είπε η εκπρόσωπος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών Νιρουπάμα Ράο χθες, τονίζοντας πως «οι διεισδύσεις συνεχίζονται και αυτό που αποτελεί αιτία μεγάλης ανησυχίας είναι η υποστήριξη του Πακιστάν στη διασυνοριακή τρομοκρατία».
Σύμφωνα με τις στατιστικές που έδωσε στη δημοσιότητα Ινδός αξιωματούχος, υπό τον όρο της ανωνυμίας, 224 κάτοικοι του Κασμίρ έχασαν τη ζωή τους τον Ιούνιο σε 230 επιθέσεις από αντάρτες μουσουλμανικών αυτονομιστικών οργανώσεων, που το Πακιστάν «στηρίζει».
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Το πακέτο νομοσχεδίων που αναφέρεται στη συγκρότηση του υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας δε θα οδηγήσει μόνο σε μία γενική ανασυγκρότηση της διοίκησης και λειτουργίας κεντρικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών που θα εντείνει τα μέτρα παρακολούθησης και καταστολής των συνήθων ή μη υπόπτων πολιτών με το πρόσχημα ή μη της τρομοκρατίας στις ΗΠΑ. Ενσωματώνει στις σελίδες του έναν «Δούρειο Ιππο» ανατροπής των ισχυουσών εργατικών διατάξεων και δικαιωμάτων που αφορούν τους υπαλλήλους ομοσπονδιακών κρατικών υπηρεσιών, όπερ αποτελεί σημείο τριβής ανάμεσα στην -υπό «Δημοκρατικής» ηγεσίας- Γερουσία και το Λευκό Οίκο... Αυτό κατέστη χτες σαφέστερο μετά και την αυστηρή προειδοποίηση του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους, πως θα ασκήσει βέτο εάν η Γερουσία ψηφίσει τροπολογίες στο πακέτο νομοσχεδίων που θα εξασφαλίζουν τη συνέχιση των, έως τώρα, δικαιωμάτων των περίπου 170.000 υπαλλήλων που θα εργάζονται υπό τη σκέπη του υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας.
«Εν καιρώ πολέμου είναι λάθος να μειώνεις την ικανότητα του προέδρου να προστατεύσει τον αμερικανικό λαό... Δεν πρόκειται να αποδεχτώ νομοθεσία που θα περιορίζει ή θα αδυνατίζει θεσπισμένες εξουσίες, εξουσίες για εξαίρεση τμημάτων της κυβέρνησης από τμήματα των ομοσπονδιακών εργατο-διοικητικών σχέσεων, όταν αυτό εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα» είπε χαρακτηριστικά σε αίθουσα του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Μπους, ενώπιον κυβερνητών, δημάρχων, πυροσβεστών, αστυνομικών και γερουσιαστών. Οι παραπάνω φράσεις αντανακλούν μία ακόμη προσπάθεια του Μπους να κάνει τη Γερουσία να υπαναχωρήσει στις τροποποιητικές προτάσεις της, προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πακέτο νόμων για τη συγκρότηση του υπερυπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας η δυνατότητα τόσο αυτός, όσο και ο υπουργός του νέου υπερυπουργείου (κατά πάσα πιθανότητα ο επικεφαλής εσωτερικής ασφάλειας Τομ Ριτζ) να προσλαμβάνουν, να απολύουν και να ασκούν πειθαρχικές κυρώσεις σε βάρος των περίπου 170.000 υπαλλήλων υπηρεσιών «Εσωτερικής Ασφάλειας», επικαλούμενοι λόγους «εθνικής ασφάλειας»!
Οι αντεργατικές προτάσεις του Λευκού Οίκου έχουν προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις εργατικών συνδικάτων στις ΗΠΑ, τα οποία μάλιστα (σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της «Ουάσιγκτον Ποστ») ασκούν ισχυρότατες πιέσεις στα μέλη του Κογκρέσου.
Πάντως, τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων (που επρόκειτο αργά χτες βράδυ να ψηφίσει με ελάχιστες τροποποιήσεις το πακέτο προτάσεων Μπους για την Εσωτερική Ασφάλεια), όσο και η Γερουσία, δεν ανθίστανται διόλου σε βασικά σημεία - κλειδιά των νομοσχεδίων της κυβέρνησης Μπους για το υπερυπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, στο οποίο θα υπάγονται μεταξύ άλλων η Ακτοφυλακή, οι μυστικές υπηρεσίες, η Μεθοριακή Φρουρά, τα τελωνεία, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Διοίκησης Εκτάκτων Καταστάσεων (η οποία ήδη σε επείγουσες περιπτώσεις έχει υπερεξουσίες που ακυρώνουν επί της ουσίας το λόγο του προέδρου) και η νεοσυγκροτηθείσα υπηρεσία «Διοίκηση Ασφαλείας των Μεταφορών»....
|
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-
Πυρετώδεις προσπάθειες για τον απεγκλωβισμό εννιά ανθρακωρύχων που έχουν παγιδευτεί εδώ και ένα 48ωρο στα πλημμυρισμένα υπόγεια ορυχείου, καταβάλλουν τα σωστικά συνεργεία στο Σόμερσετ της Πενσυλβάνια.
Οι εννιά εργάτες παγιδεύτηκαν απ' το βράδυ της Τετάρτης σε βάθος 72 μέτρων σε ορυχείο που είχε κλείσει απ' τη δεκαετία του '50 και ξανάνοιξε πριν δύο χρόνια απ' την εταιρία Μπλακ Γουλφ Κόουλ, που απασχολεί εξήντα εργαζόμενους. Τον περασμένο Σεπτέμβρη, 13 ανθρακωρύχοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εκρήξεων που εκδηλώθηκαν σε ανθρακωρυχείο στο Μπρούκγουντ της Αλαμπάμα, ενώ χρόνια πριν (1984), 27 ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε ανθρακωρυχεία της Γιούτα.