ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΗΡΑΓΓΑ ΚΑΛΛΙΔΡΟΜΟΥ
Απολύσεις αντί για συνέχιση του έργου

Στις 25 του Μάη, πριν δύο μήνες ακριβώς, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης από το κλειστό Γυμναστήριο Λαμίας εξήγγειλε ανάμεσα σε άλλα τη γρήγορη κατασκευή των σηράγγων Καλλιδρόμου για τη νέα διπλή γραμμή υψηλών ταχυτήτων Τιθορέας - Δομοκού. Υποσχόταν δε, ότι όλα είναι έτοιμα για την υπογραφή των συμβάσεων, συνέχισης των έργων.

Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός για να ξεχαστούν από τους κατοίκους της Φθιώτιδας «... τα λόγια τα μεγάλα». Πριν μια βδομάδα, η κοινοπραξία Σήραγγα Καλλιδρόμου που έχει συστήσει η τεχνική εταιρία «Οδοστρωμάτων» που έχει αναλάβει τη διάνοιξη από την πλευρά της κάτω Τιθορέας, προχώρησε σε 15 απολύσεις εργαζομένων ξαφνικά και με δύο λέξεις: «αύριο απολύεστε» και τους απέλυσε. Αργότερα γνωστοποιήθηκε στους απολυμένους ότι οικονομικοί λόγοι μη χρηματοδότησης του έργου, αλλά και νέες μελέτες που πρέπει να γίνουν λόγω των καθιζήσεων του εδάφους, καθιστούν αδύνατη τη συνέχιση του έργου, ενώ μέχρι τέλος του 2002, θα απολυθούν, σταδιακά και οι υπόλοιποι 170 εργαζόμενοι.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Ντροπή και αγανάκτηση για τον εμπαιγμό των ανέργων

«Οι άνεργοι είναι θύματα της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση και δεν είναι πεδίο άσκησης, δήθεν, κοινωνικής πολιτικής και εντυπωσιασμού, δίνοντας ψίχουλα». Τα παραπάνω επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης των μακροχρόνια ανέργων για έναν επιπλέον χρόνο με 150 ευρώ (πέρα από το 12μηνο), το οποίο, όπως καταγγέλλει, είναι μακριά από την ικανοποίηση των βασικών αναγκών των ανέργων και μόνο σοβαρή προσπάθεια κάλυψής τους δεν μπορεί να θεωρηθεί.

«Μόνον αισθήματα ντροπής και αγανάκτησης μπορούν να νιώσουν οι άνεργοι για τον εμπαιγμό που τους γίνεται από το υπουργείο Εργασίας και τον υπουργό Δ. Ρέππα», σημειώνει το ΕΚΛ και υπενθυμίζει τις θέσεις του ταξικού εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος για: Επιδότηση ανέργων με το 80% του βασικού μισθού της ΕΓΣΣΕ για όλους τους ανέργους, για όλο το χρόνο ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις. Ασφαλιστική και συνταξιοδοτική κάλυψη των ανέργων και των οικογενειών τους. Δωρεάν μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς και δυνατότητα πρόσβασης στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εργατικής κατοικίας.

«Η εφαρμογή του νεοφιλελεύθερου μοντέλου διαχείρισης του καπιταλισμού από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και με τη συμπαράσταση της ΝΔ, είναι αυτή που γεννά τη φτώχεια και την ανεργία», τονίζει το ΕΚΛ, για να συμπληρώσει ότι οι ιδιωτικοποιήσεις του δημόσιου τομέα, η εξυπηρέτηση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος εργαζομένων και μικρομεσαίων, η αποδιάρθρωση της αγροτικής οικονομίας και το συρρίκνωμα του αγροτικού πληθυσμού, είναι αυτά που ευθύνονται για το διπλασιασμό της ανεργίας στην περιοχή της Θεσσαλίας από το 1990 έως το 2001.

Οπως τονίζει, ακόμα: «Η προσπάθεια κατάργησης του 8ωρου, η γενίκευση της μερικής απασχόλησης, η διάλυση του ασφαλιστικού μας συστήματος και η συστηματική προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης είναι πλευρές της ίδιας νεοσυντηρητικής - νεοφιλελεύθερης πολιτικής. Τα διάφορα ψίχουλα, που τάζει η κυβέρνηση, δεν είναι ικανά να ωραιοποιήσουν αυτήν την πολιτική. Αντίθετα, μαρτυρούν ότι η βαλίτσα θα πάει μακριά».

Οπως σημειώνει καταλήγοντας: «Η μείωση της ανεργίας προϋποθέτει την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται και την εφαρμογή μιας φιλολαϊκής πολιτικής, όπου στο κέντρο της προσοχής θα είναι ο εργαζόμενος και η εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων, κόντρα στην ασυδοσία της πλουτοκρατίας και του μεγάλου κεφαλαίου».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Αλληλεγγύη στους εργαζόμενους της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»

Κάλεσμα στα σωματεία της Αθήνας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και τη συμπαράταξή τους με τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων της «ΙΝΤΡΑΚΟΜ», απευθύνει η Γραμματεία του Συντονιστικού Σωματείων Αθήνας με αφορμή τις απολύσεις στις οποίες προχωρεί η επιχείρηση, και να συνεχίσουν ακόμα πιο αποφασιστικά τη μάχη ενάντια στο κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό ενισχύοντας αποφασιστικά τον ταξικό πόλο, στο συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ.

Η Γραμματεία καλεί τα σωματεία να απαιτήσουν: καμία απόλυση εργαζόμενου ορισμένου και αορίστου χρόνου, μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου, ουσιαστικές αυξήσεις σε όλους τους εργαζόμενους και εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας. Οπως καταγγέλλει στη συνέχεια, η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου έχοντας συναντίληψη με την εργοδοσία αποδέχτηκε τις αντεργατικές επιλογές της εργοδοσίας, η οποία με τους μηχανισμούς της, τρομοκρατεί τους εργαζόμενους για να μη σηκώσουν κεφάλι και οργανώσουν την αντίστασή τους. Γι' αυτό, καταλήγει, μπροστά στις αντιδράσεις των εργαζομένων και τις προτάσεις των ταξικών δυνάμεων για απεργία, πλειοψηφία της διοίκησης και εργοδοσία σε κλίμα έντονου αντικομμουνισμού καθαίρεσαν από το προεδρείο τις ταξικές δυνάμεις, ως επικίνδυνες για την εταιρία.

Στην Πάτρα

Την ανάγκη δημιουργίας ενός κλαδικού σωματείου και οργάνωσης όλων των εργαζομένων σε αυτό έτσι ώστε να μπορούν με καλύτερους όρους να υπερασπίζονται τα συμφέροντά τους αλλά και να συντονίζουν την πάλη τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την εργοδοτική αυθαιρεσία, τόνισε στους εργαζόμενους στην «ΙΝΤΡΑΚΟΜ» στην Πάτρα, ο Α. Αντωνόπουλος, συνδικαλιστής και επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ. Τα στελέχη του ΠΑΜΕ, μετά και την έντονη ανησυχία των εργαζομένων από την ανακοίνωση της διοίκησης της επιχείρησης για επικείμενες απολύσεις το επόμενο διάστημα, βρέθηκαν στο πλευρό τους και τους κάλεσαν σε επαγρύπνηση αλλά και κλιμάκωση της πάλης για μόνιμη και σταθερή εργασία, διεκδικώντας 8ωρο και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Επιπροσθέτως, υπογράμμισαν, πως για το ΠΑΜΕ οι συμβασιούχοι αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα της εργατικής τάξης, με τα ίδια δικαιώματα με τους υπόλοιπους και ότι όλοι οι εργαζόμενοι ενωμένοι πρέπει να παλέψουν για την ανατροπή των αντεργατικών νόμων της κυβέρνησης. Νωρίτερα, η αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, σε διάβημα που έκανε προς τη διεύθυνση αναφορικά με την επέκταση του καθεστώτος ομηρίας με τρίμηνες και τετράμηνες συμβάσεις - λήγουν το Σεπτέμβρη - σε ορισμένους εργαζόμενους και συνδυάζονται με τις απολύσεις που έχουν ανακοινωθεί από την εταιρία μέχρι τέλους Αυγούστου, απέσπασε τη ρητή δέσμευση του διευθυντή της επιχείρησης κ. Μπίρμπα, πως κανένας εργαζόμενος δε θα απολυθεί και ότι οι συμβάσεις των εργαζομένων που λήγουν το επόμενο διάστημα θα ανανεωθούν όλες.

Σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα το επίδομα τέκνων

Το ζήτημα το απαράδεκτων χαμηλών επιπέδων του επιδόματος τέκνων του ΟΑΕΔ και τη διακοπή της καταβολής του επιδόματος από τον ΟΑΕΔ Λάρισας, θέτουν με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ, Τ. Τσιόγκας, Αντ. Σκυλλάκος, Ν. Γκατζής.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Το επίδομα τέκνων που παίρνουν από τον ΟΑΕΔ πολλοί εργαζόμενοι επειδή δεν προβλέπεται από τις Συλλογικές Συμβάσεις, βρίσκεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Ολοι οι δικαιούχοι δικαιολογημένα διαμαρτύρονται γιατί το ποσό των 72.000 δραχμών το χρόνο για δύο παιδιά είναι εξευτελιστικό.

Επίσης, η απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει τον ΟΑΕΔ και η έλλειψη προσωπικού, δημιουργούν απαράδεκτες καταστάσεις σε βάρος των δικαιούχων. Ετσι στον ΟΑΕΔ Λάρισας ανακοινώθηκε στους δικαιούχους η διακοπή της καταβολής του επιδόματος από τις 26-7-2002 για να συνεχιστεί το Σεπτέμβρη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός εάν προτίθεται η κυβέρνηση να ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα των εργαζομένων για καταβολή επιδόματος τέκνων από τον ΟΑΕΔ ίσο με το επίδομα που παίρνουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο;

Τι μέτρα προτίθεται να πάρει για τη σωστή λειτουργία του ΟΑΕΔ Λάρισας ώστε να μη σταματήσει η καταβολή του επιδόματος προς τους δικαιούχους;

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Από σήμερα οι 24ωρες απεργίες

Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν σήμερα οι μονάδες Υγείας του ΙΚΑ, αφού οι γιατροί του Ιδρύματος, σύμφωνα με την απόφαση της Ομοσπονδίας τους (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, με 24ωρες απεργίες και για δυο ακόμα μήνες, αντιδρώντας στην κοροϊδία της κυβέρνησης που εδώ και ενάμισι χρόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους.

Οι απεργίες θα γίνουν στις 29 Ιούλη 2002, στις 2,5,12 και 13 Αυγούστου 2002, στις 16,17,18,19 και 20 Σεπτέμβρη 2002.

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν απάντησε στο βασικό αίτημα για τη μονιμοποίηση των 5.300 συμβασιούχων γιατρών, αλλά δεν προχώρησε πρακτικά και στην ικανοποίηση κανενός απ' τα οικονομικά αιτήματα των 8.500 γιατρών του Ιδρύματος.

Κατά τη διάρκεια των απεργιών τα έκτακτα περιστατικά θα αντιμετωπίζονται από προσωπικό ασφαλείας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 20243
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ