Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα», η «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και η «Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου» καλούν σε διεκδίκηση και της τελευταίας σπιθαμής του σημαντικού αυτού ελεύθερου χώρου που συρρικνώνεται από τα ισχυρά ιδιωτικά συμφέροντα. Ενώ και η αμερικανική μυστική βάση καταλαμβάνει μέρος του
Από παρατημένος χώρος, εν πολλοίς, το πάρκο στο Γουδί θα μπορούσε να γίνει πνεύμονας πρασίνου για όλη την Αττική |
Με πρωτοβουλία της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», χτες ο υποψήφιος δήμαρχος Σπύρος Χαλβατζής, ο υποψήφιος πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθήνας - Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» Θανάσης Παφίλης και ο υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου με τη «Δημοτική Πρωτοβουλία» Νίκος Παπακωνσταντίνου, συνοδευόμενοι από στελέχη των τριών συνδυασμών, επισκέφτηκαν χτες κομμάτι από το χώρο που υποτίθεται ότι θα καταλάμβανε το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδί. Περιόδευσαν στο πάρκο «Χωροφυλακής», το Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας και το κολυμβητήριο του Δήμου Αθηναίων που φιλοξενείται εκεί.
Πριν 25 χρόνια, με το ν.732/77, οι κυβερνώντες όριζαν τα 965 ελεύθερα στρέμματα της περιοχής να αποδοθούν στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, για να αναδειχτούν σε ενιαίο πάρκο πρασίνου. Δεν έγινε τίποτα, παρά κατάτμηση, απαξίωση και τσιμεντοποίηση τμημάτων του χώρου. Μεγάλο κομμάτι πήρε η Πολυτεχνειούπολη. Αλλα 335 στρέμματα πήρε ο Δήμος Αθηναίων για να εγκαταστήσει τη Διεύθυνση Κηποτεχνίας. Αλλο τμήμα χρησιμοποιήθηκε για το κολυμβητήριο του Οργανισμού Νεολαίας - Αθλησης. Περίπου 135 στρέμματα καταλαμβάνει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Μεγάλη έκταση έχει ο στρατός για το άλσος του, που όμως είναι απλά περιφραγμένο γκαζόν και όχι ψηλό πράσινο με ελεύθερη την πρόσβαση στους δημότες. Τέλος στην περιοχή του - στα χαρτιά - πάρκου λειτουργεί στρατόπεδο που στεγάζει ειδική στρατιωτική μονάδα των ΗΠΑ, έργο της οποίας είναι η συγκέντρωση «πληροφοριών». Και ό,τι έμεινε ελεύθερο, έχει παρατηθεί στη μοίρα του, δίχως κάποια ουσιαστική παρέμβαση για την ανάπτυξη και ανάδειξη πρασίνου, όπως παρατήρησε ο δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης» Μανώλης Δανδουλάκης.
Από τη χτεσινή συνέντευξη των υποψηφίων στο Γουδί |
Τόνισε την ανάγκη για αγώνα και σύγκρουση με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα που κερδοσκοπούν και με το τελευταίο ελεύθερο τετραγωνικό μέτρο. Εκφράζοντας τη θέση και των τριών τοπικοαυτοδιοικητικών κινήσεων, υπογράμμισε ότι και τα 965 στρέμματα πρέπει να αναδειχτούν σε ενιαίο υπερτοπικό πάρκο υψηλού πρασίνου, στο οποίο η πρόσβαση θα είναι ελεύθερη, χωρίς εισιτήριο. Σημείωσε ότι ο ΣΥΝ αποδέχεται τη λειτουργία του πάρκου με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και την ανάπτυξη εκεί επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που θα φέρνουν σε κάποιους οικονομικό κέρδους.
Ο Θανάσης Παφίλης τόνισε ότι στερούμαστε αυτόν τον «πνεύμονα» των σχεδόν χιλίων στρεμμάτων, καθώς η πρακτική των κυβερνήσεων, των συμβιβασμένων νομαρχιακών και δημοτικών πλειοψηφιών είναι να παίρνουν αποφάσεις στα χαρτιά και στην πράξη να παραδίδουν στους ιδιώτες και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους της Αθήνας για να κερδοσκοπήσουν. Προειδοποίησε ότι με πρόσχημα το 2004, επιταχύνονται οι διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και κερδοσκοπίας με τη γη, σε βάρος φυσικά του περιβάλλοντος.
Για τη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στην περιοχή, μίλησε για «βάση - χαφιέ, για την οποία πιθανά ούτε και η κυβέρνηση γνωρίζει τι πληροφορίες συγκεντρώνουν». Χαρακτήρισε το γεγονός, άλλο ένα δείγμα υποτέλειας, δηλαδή «ο μεγαλύτερος διεθνώς τρομοκράτης να εδρεύει στην καρδιά ενός χώρου που θα μπορούσε να είναι παράδεισος, και να συγκεντρώνει στοιχεία, για να τα χρησιμοποιήσει κατά πώς τον βολεύει». Επισήμανε και ότι για να γίνει το Πάρκο χρειάζεται καταψήφιση των συμβιβασμένων τοπικών αιρετών και σύγκρουση με τα μεγάλα συμφέροντα και τους πολιτικούς εκφραστές τους.
Ο Νίκος Παπακωνσταντίνου σημείωσε ότι ενώ το υπουργείο Εθνικής Αμυνας πριν τρία χρόνια ανακοίνωσε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από τα αστικά κέντρα, εξαίρεσε τα στρατόπεδα στο Γουδί, γεγονός σχετιζόμενο με την παρουσία στην περιοχή Αμερικανών πρακτόρων και στρατιωτικών. Δίνοντας ένα παράδειγμα για το πώς οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις εννοούν την «ανάδειξη» τέτοιων χώρων, αναφέρθηκε στα 49 στρέμματα που το υπουργείο Εθνικής Αμυνας για «τα μάτια του κόσμου» παραχώρησε στο Δήμο Ζωγράφου. Η δημοτική αρχή με τη στήριξη ή έστω ανοχή άλλων επίσης συμβιβασμένων δημοτικών κινήσεων, ασχολείται μόνο με την ανάδειξη αυτού του κομματιού και «ξεχνά» τα υπόλοιπα εκατοντάδες στρέμματα, αρνούμενη να τα διεκδικήσει και να τα αποδώσει στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, που τόσο ανάγκη έχουν από πράσινο, αναψυχή και οξυγόνο. Επίσης και από αυτά τα 49 στρέμματα, σχεδιάζει να παραχωρήσει κομμάτι σε ιδιώτη για να αναπτύξει εκεί αθλητικές εγκαταστάσεις με εισιτήριο.
Ο Αλέξης Παπαϊωάννου είναι ο υποψήφιος δήμαρχος για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στο Δήμο Παλαιού Φαλήρου με τη «Δημοτική Προοδευτική Κίνηση». Η ανακήρυξή του πραγματοποιήθηκε σε προχτεσινή συγκέντρωση, όπου και παρουσιάστηκε πλατιά στον εργαζόμενο λαό της πόλης το πρόγραμμα της Κίνησης.
Ο Γιώργος Νικολόπουλος, συνδικαλιστής και στέλεχος της Κίνησης, παρουσιάζοντας τον Αλ. Παπαϊωάννου, τον χαρακτήρισε καταξιωμένο τόσο ως πανεπιστημιακό δάσκαλο, καθηγητή του ΕΜΠ, όσο και για τους αγώνες στο κίνημα της Παιδείας και σε τοπικό επίπεδο, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στην ομιλία του ο Αλ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στις αρνητικές αλλαγές που έχουν επιβληθεί στο θεσμό της ΤΑ και στη συνεχόμενη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη στήριξη της ΝΔ.
Παρουσιάζοντας το αγωνιστικό διεκδικητικό πρόγραμμα της «Δημοτικής Προοδευτικής Κίνησης» έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις αρνητικές συνέπειες των Ολυμπιακών έργων στο περιβάλλον και στη ζωή των κατοίκων της περιοχής.
Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό της περιοχής σε αγωνιστική συμπαράταξη μέχρι τις δημοτικές εκλογές και μετά από αυτές για την αναχαίτιση και ανατροπή της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας.
Από τη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα καταδίκης της πολιτικής επιστράτευσης των ναυτεργατών.
Στη συγκέντρωση, μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Δημήτρης Αγκαβανάκης, από τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», η Μαριλένα Ιατρίδου, δημοτική σύμβουλος, ο Σκλαβούνος Βαλσαμάκης, τέως αντιδήμαρχος, και πολλοί εκπρόσωποι μαζικών φορέων του δήμου. Επίσης, παραβρέθηκαν αντιπροσωπείες της Αχτιδικής Επιτροπής Ν. Αχτίδας του ΚΚΕ και του ΤΣ Νοτίων Συνοικιών της ΚΝΕ.