ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
Συντονισμός δράσης για αγώνες με προοπτική

Αγωνιστικό κάλεσμα στον αγροτικό κόσμο απευθύνουν οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας - Καρδίτσας και η ΟΑΣ Τρικάλων «Η Ανοιξη», μέχρι την ικανοποίηση αιτημάτων του συγκεκριμένου πλαισίου διεκδίκησης

Κάλεσμα συνεχούς αγώνα και δράσης κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης απευθύνουν στον αγροτικό κόσμο οι Ενωτικές Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και Καρδίτσας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη». Σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν εκπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών, χτες το απόγευμα στη Λάρισα, ύστερα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αποφασίστηκε να παρθούν πρωτοβουλίες για το συντονισμό και την κοινή δράση του αγροτικού κινήματος κατά νομό, «ξεσκεπάζοντας» τις προθέσεις της κυβέρνησης και όσων τη στηρίζουν άμεσα ή έμμεσα στην εφαρμογή της αντιαγροτικής της πολιτικής. Σ' αυτή την κατεύθυνση, άμεσα, οι τρεις Ομοσπονδίες θα διοργανώσουν, η κάθε μια στο νομό που δρα, συσκέψεις, περιοδείες, συγκεντρώσεις για να ενημερωθούν οι αγρότες και με προοπτική την ανάπτυξη ενωτικών και μαζικών αγώνων. Επίσης, αποφασίστηκε, σε χρόνο που θα εκτιμηθεί, να παρθούν κοινές πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση συσκέψεων σε πανθεσσαλικό και πανελλαδικό επίπεδο, προκειμένου να συντονιστεί ο αγώνας πιο αποτελεσματικά.

Τα προβλήματα που συζητήθηκαν στη σύσκεψη είναι το αρδευτικό, του βαμβακιού, οι καταστροφές από τον παγετό, οι ζημιές που προκλήθηκαν από την προχτεσινή χαλαζόπτωση και η επικείμενη, ενδιάμεση, αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) το 2003.

Οπως τονίστηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι εκπρόσωποι των τριών ομοσπονδιών, κοινή διαπίστωση στη σύσκεψη ήταν ότι η κατάσταση στη μικρομεσαία αγροτιά είναι τραγική, συνεχώς χειροτερεύει και χιλιάδες αγρότες αγγίζουν τα όρια της καταστροφής καθώς:

  • Η σκόπιμη καθυστέρηση, από την κυβέρνηση, των αρδευτικών φραγμάτων Σμοκόβου, Αχελώου, Μουζακίου, Πύλης, Ενιπέα, των έργων κατά μήκος των ποταμών, όπως και άλλων, κάνει, για ακόμα μία χρονιά, εφιαλτικό το καλοκαίρι για χιλιάδες αγρότες της Θεσσαλίας που βλέπουν τις καλλιέργειές τους να καταστρέφονται.
  • Η χρονιά που πέρασε ήταν η πιο άσχημη για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι μπήκε σε ισχύ από πέρσι, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργίας, προκειμένου να συγκαλύψουν τη βαριά ευθύνη που φέρουν για την ψήφισή του, πήραν μέτρα ακόμα πιο αντιαγροτικά, παραβιάζοντας, μάλιστα, τον ίδιο τον κανονισμό - πέρα από τις ψεύτικες υποσχέσεις - αφήνοντας μεγάλες ποσότητες βαμβακιού εκτός επιδότησης, οι οποίες πληρώνονται με 50 ή 60 δραχμές το κιλό. Επίσης, από τις δηλώσεις του υπουργού Γεωργίας φαίνεται ότι και η επιστροφή των 50 δραχμών, που υποσχόταν, «πάει περίπατο».
  • Οσον αφορά στη νέα χρονιά, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε, τα πρώτα αρνητικά σημάδια φάνηκαν από την αρχή της περιόδου με τη δήλωση του ΟΣΔΕ.
  • Οι μεγάλες καταστροφές που άφησε πίσω του ο παγετός σήμερα φαίνονται καθαρά στ' αμπέλια, στις ελιές και σε άλλες καλλιέργειες, τόσο όσο καθαρά φαίνεται και η κοροϊδία της κυβέρνησης με τις υποσχέσεις της για τις αποζημιώσεις.
  • Η επικείμενη, ενδιάμεση, αναθεώρηση της ΚΑΠ το 2003 και οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που βρίσκουν σύμφωνη την ελληνική κυβέρνηση, θα περιορίσουν ακόμα περισσότερο τις επιδοτήσεις και τα εισοδήματα των μικρομεσαίων αγροτών, αφού πρώτα περιορίσουν και την παραγωγή με αύξηση της μείωσης των ποσοστώσεων.
Το πλαίσιο διεκδίκησης

Το διεκδικητικό πλαίσιο των τριών ομοσπονδιών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, στόχους όπως:

  • Η άμεση χρηματοδότηση και η κατασκευή των αρδευτικών έργων στη Θεσσαλία και να δεσμευτεί η κυβέρνηση για την πλήρη κάλυψη της όποιας ζημιάς προκληθεί στις καλλιέργειες από την ξηρασία.
  • Η άμεση αποπληρωμή των βαμβακοπαραγωγών για όλες τις παραχθείσες ποσότητες βαμβακιού, της περιόδου 2001-2002, στην τιμή των 310 δραχμών, όπως αρχικά είχε δεσμευτεί η κυβέρνηση.
  • Να μην εφαρμοστεί ο νέος κανονισμός για το βαμβάκι, ν' αναθεωρηθεί και να εξασφαλιστεί, τη νέα χρονιά, η τιμή στόχου και η κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.
  • Η πλήρης κάλυψη των ζημιών που προκλήθηκαν από τον παγετό και την πρόσφατη χαλαζόπτωση, για την αντικατάσταση του φυτικού κεφαλαίου και η πλήρη καταβολή του χαμένου εισοδήματος, κατά χρονιά την εμπορική περίοδο, του κάθε προϊόντος.
  • Να αποζημιωθεί στο 100% της ζημιάς η παραγωγή που υπέστη ζημιές από το χαλάζι. Η αποζημίωση να είναι στο ακέραιο, χωρίς αφαιρέσεις από το εισόδημα που προβλέπει ο κανονισμός σε όλα τα προϊόντα.
  • Να επιστραφεί ο ΦΠΑ στους καπνοπαραγωγούς.
  • Η κυβέρνηση να μη δεχτεί την αναθεώρηση της ΚΑΠ, όπως την προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ και να απαιτήσει την κατάργηση των ποσοστώσεων, την αύξηση των δαπανών στη γεωργία και την αύξηση των τιμών στα προϊόντα.
Συνεχίζεται ο εμπαιγμός με τις αποζημιώσεις

Ο υπουργός Γεωργίας αρνήθηκε και χτες την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος για πραγματικές αποζημιώσεις στους αγρότες Τυρνάβου που πληγήκανε από τη χειμωνιάτικη κακοκαιρία

Την άρνηση του υπουργού Γεωργίας για δίκαιες αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ στους κατεστραμμένους από τη χειμωνιάτικη κακοκαιρία αγρότες της περιοχής του Τυρνάβου, εισέπραξε χτες η Συντονιστική Επιτροπή Αντιμετώπισης Ζημιών Παγετού Επαρχίας Τυρνάβου. Οσο για το θέμα έγκαιρες αποζημιώσεις, ο υπουργός επικαλέστηκε τις διαδικασίες της ΕΕ, λέγοντας πως γίνεται ό,τι δυνατόν για να αρχίσει η καταβολή τους σύντομα.

Ομως έφτασε Ιούλης και οι παγόπληκτοι αγρότες του Τυρνάβου, όπως και των υπολοίπων περιοχών της χώρας, έχουν «εισπράξει» μέχρι τώρα, μόνο κυβερνητικές υποσχέσεις κοροϊδίας. Γιατί, για να εισπράξουν αποζημιώσεις ΠΣΕΑ θα περάσουν από αρκετοί έως πολλοί μήνες ακόμα. Και τι αποζημιώσεις θα είναι αυτές... Θα καλύπτουν μετά βίας από το 20% μέχρι το 40% των ζημιών. Στο μεταξύ, οι πληγέντες αγρότες, όπως για παράδειγμα στην επαρχία του Τυρνάβου οι αμπελουργοί, βρίσκονται σε απόγνωση και χωρίς κανένα εισόδημα για φέτος και για τα επόμενα χρόνια.

Αλλά όταν χτες οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Αντιμετώπισης Ζημιών Παγετού Επαρχίας Τυρνάβου, έθεσαν θέμα για άμεσες και πλήρεις αποζημιώσεις, προκειμένου οι πληγέντες αγρότες να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τις καλλιέργειές τους, ο υπουργός άρχισε να απειλεί με αποχώρηση από την αίθουσα της σύσκεψης. Κι όπως ειπώθηκε στη συνέχεια δε δέχτηκε ούτε καν να ακούσει τις παρατηρήσεις, γιατί η επαρχία Τυρνάβου που αποδεδειγμένα έχει υποστεί από τον παγετό πολύ μεγάλες καταστροφές, δεν μπήκε σε ειδικό καθεστώς, αναφορικά με τις αποζημιώσεις.

Οπως δηλώθηκε χτες μετά τη σύσκεψη, από εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής, για τους αγρότες του Τυρνάβου δε μένει άλλος δρόμος, παρά μόνο η συνέχιση του αγώνα. Ετσι, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να ξαναβγούν τα τρακτέρ στους δρόμους και να παραταχτούν έξω από το Νατοϊκό στρατηγείο.

ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΓΡΙ - ΓΡΙ ΒΟΛΟΥ
Ξεκίνησαν κινητοποιήσεις

Σε αποκλεισμό της ιχθυαγοράς προχώρησαν χτες τα ξημερώματα οι ιδιοκτήτες αλιευτικών γρι - γρι στο Βόλο, καταγγέλλοντας την αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού Λιμένος για μεταφορά της ιχθυόσκαλας σε χώρο όπου δεν υπάρχει καμία υποδομή και η προσέγγισή των καϊκιών είναι σχεδόν αδύνατη. Επιπλέον, οι αλιείς μοίραζαν δωρεάν ψάρια στους κατοίκους του Βόλου, ζητώντας τη συμπαράστασή τους, καθώς οι ίδιοι, αλλά και οι εργαζόμενοι που απασχολούν, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα «κομμάτια» της οικονομίας του Βόλου και τώρα κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο της ανεργίας. Και, επιπλέον, προσφέρουν φτηνό, φρέσκο και υγιεινό ψάρι.

Η μεταφορά της ιχθυόσκαλας έγινε πριν από λίγες βδομάδες - την ανέλαβε «εργολαβικά» ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Βόλου Δ. Γεωργιάδης - χωρίς ούτε καν καμία προειδοποίηση, στην περιοχή «μπουμπουλήθρα», που είναι υδροβιότοπος και επιπλέον τα νερά είναι ιδιαίτερα ρηχά, ενώ δεν υπάρχει χώρος για την απολύμανση των τελάρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που έχει γίνει για το χώρο της ιχθυόσκαλας, προβλέπονται 800 εκατομμύρια δραχμές για την αναγκαία υποδομή. Ομως, τα αρμόδια υπουργεία Γεωργίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, στα πλαίσια της πολιτικής που εφαρμόζεται με στόχο τον αφανισμό των μικρομεσαίων ψαράδων, «αγρόν ηγόραζαν».

Πάντως, οι ιδιοκτήτες γρι - γρι είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες και δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι την τελική δικαίωση.

Χτες στο χώρο της κινητοποίησης των αλιέων βρέθηκε ο Ν. Γκατζής, υποψήφιος δήμαρχος Βόλου με τη «Δημοτική Αγωνιστική Συμπαράταξη» και βουλευτής Μαγνησίας του ΚΚΕ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα τους.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Χαλαζόπτωση «χτύπησε» καλλιέργειες

Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών «χτύπησε» το χαλάζι, που έπεσε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, σε χωριά των νομών Καρδίτσας και Λάρισας, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Συγκεκριμένα, στο νομό Καρδίτσας, από τη χαλαζόπτωση επλήγησαν, κυρίως, καλλιέργειες βαμβακιού, τομάτας, τεύτλων, καλαμποκιού στα χωριά Κοσκινά, Κυψέλη, Μεταμόρφωση, Πεδινό κ.ά. Και στα Φάρσαλα το χαλάζι έπληξε αγροτικές καλλιέργειες σε χωριά του Δήμου Πολυδάμαντα.

Οι πληγέντες αγρότες διεκδικούν την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή αποζημιώσεων στο 100% των ζημιών που προκλήθηκαν από το χαλάζι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ