ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Κέντρα, εντός και εκτός Ελλάδας, προστατεύουν τον «εγκέφαλο»

Δηλώσεις της Αλέκας Παπαρήγα, σχετικά με τις συνεχιζόμενες έρευνες, στη διάρκεια της περιοδείας της στην Ευρυτανία

Η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Η Αλέκα Παπαρήγα στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου
Δεν μπορούν να επιτρέψουν να φτάσει το μαχαίρι βαθιά, δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε κατά την περιοδεία της στην Ευρυτανία και υπογράμμισε: Κέντρα, όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας, παρέχουν προστασία στους πολιτικούς εμπνευστές του στησίματος της «17Ν». Ολόκληρη η στιχομυθία της Αλέκας Παπαρήγα, με τους δημοσιογράφους, έχει ως εξής:

«"Η υπόθεση 17 Ν" μπορεί να κλείσει με τη σύλληψη κάποιων παρακλαδιών που έχουν μαζί της την άλφα ή τη βήτα σχέση, σημείωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, αλλά ο εγκέφαλος και ο πυρήνας αυτού του μηχανισμού δεν πρόκειται να συλληφθεί. Και αυτό γιατί παρέχεται προστασία στους πολιτικούς εμπνευστές του στησίματος της "17Ν" από κέντρα όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Ελλάδας. Οι έρευνες που γίνονται υπό την εποπτεία των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας δεν μπορούν να επιτρέψουν να φτάσει το μαχαίρι βαθιά.

Αλλά υπάρχει και ένα άλλο ερώτημα: Μήπως κάποιοι θέλουν να γίνουν κάποιες αποκαλύψεις για τη "17 Ν" και να κλείσει η υπόθεση, ακριβώς γιατί αυτός ο μηχανισμός δεν τους είναι τόσο χρήσιμος και θέλουν να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλες κατευθύνσεις, δηλαδή μέσα στο λαό; Γιατί η "17Ν" δεν είχε καμία κοινωνική βάση και νομιμοποίηση. Μήπως τώρα ο σχεδιασμός είναι, στα πλαίσια της παγκόσμιας εκστρατείας δήθεν κατά της τρομοκρατίας, να στραφεί η προσοχή τους στο σχηματισμό κάποιων μηχανισμών που θα στηθούν σε κάποια διαφορετική βάση και θα εμφανιστούν ως λαϊκές οργανώσεις;

Στο επόμενο βήμα είναι πιθανόν να ενοχοποιηθούν μαζικές λαϊκές οργανώσεις, πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες χρησιμοποιούν το όπλο της μαζικής πάλης κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Δε θέλουμε να γίνουμε Κασσάνδρες, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι και ιδιαίτερα το λαϊκό κίνημα να σκέφτεται και τα επόμενα και τα μεθεπόμενα γεγονότα. Αγαθές προθέσεις των υπερατλαντικών κέντρων και της εξουσίας στον τόπο μας δεν υπάρχουν».

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν εννοεί ότι στο στόχαστρο πιθανόν να βρεθούν αριστερά κόμματα, η Αλ. Παπαρήγα είπε:

«Δεν είναι η πρώτη φορά. Αλλωστε η "17Ν" είχε χαρακτηριστεί ως μηχανισμός που είχε σχέση με οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και διάφορες "υπεραριστερές οργανώσεις". Δεν είναι τυχαίο ότι στη σημαία της είχε τον Τσε, τον Μαρξ, τον Βελουχιώτη, καθώς και μια κατασκευασμένη ορολογία και μια αριστερή φρασεολογία. Καμία σχέση δεν έχει η "17Ν" με τα λαϊκά κινήματα, με τα αριστερά κινήματα. Ο αγώνας των λαών είναι πολιτικός, στηρίζεται σε μαζικές διαδικασίες και στις μορφές πάλης που ο λαός επιλέγει απέναντι στην επίθεση που δέχεται. Ο αγώνας του δεν έχει σχέση με την τρομοκρατική αντίληψη. Ο λαός κάνει πολιτική πάλη».

Δικομματική «κοκορομαχία»

Πεδίο δικομματικής αντιπαράθεσης λαμπρό έχουν ανοίξει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στη «17Ν». Οι εταίροι του δικομματισμού διαγκωνίζονται για το ποιος έχει συμβάλει στην επιβολή της τρομο-νομοθεσίας, ποιος συνεργάζεται καλύτερα με τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες και ποιος, τελικά, είναι και θα είναι ο καλύτερος διαχειριστής του αγώνα για την πάταξη της ...τρομοκρατίας.

Στη Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, εξαπέλυσε μύδρους εναντίον στελεχών της ΝΔ, που επιχειρούν να αμφισβητήσουν τη βούληση της κυβέρνησης να εξαρθρώσει τη «17Ν» και «να παρεμποδίσουν το έργο με ανυπόστατες φήμες και με ευτελισμό της προσπάθειας». Παράλληλα, η κυβέρνηση, παρά τους πανηγυρισμούς και την πολιτική εκμετάλλευση του θέματος, κρατά αποστάσεις από σενάρια που θέλουν την πλήρη εξάρθρωση της «17Ν».

Χτες ο υπουργός Τύπου, Χρ. Πρωτόπαππας, έκανε λόγο «για ανεπίτρεπτες εικασίες που ορισμένες φορές φτάνουν στα όρια της αθλιότητας», αναφερόμενος σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ονόματα ή έκαναν περιγραφές μελών της «17Ν». Ανέφερε, μάλιστα, ότι ο συγγραφέας Β. Βασιλικός τον επισκέφτηκε χτες και διαμαρτυρήθηκε έντονα για δημοσίευμα και «πληροφορίες» που τον φέρουν ως μέλος της «17Ν». Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, είπε πως δεν «επιτρέπει την εικασία» ότι όλο αυτό το κλίμα της «ονοματολογίας» και «σεναριολογίας» είναι επιθυμητό από τις αρχές ασφαλείας, παραβλέποντας, όμως, το γεγονός πως τα περισσότερα τουλάχιστον από τα δημοσιεύματα αυτά έχουν την «πηγή» τους στα όσα διαρρέουν από τις διωκτικές αρχές.

Παράλληλα, δεν προσδιόρισε κάποιο χρονικό όριο στο θέμα των συλλήψεων, αναφέροντας ότι τόσο το θέμα αυτό, όσο και οι ενέργειες του εισαγγελέα Ι. Διώτη «αφορούν την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη» και η κυβέρνηση οφείλει να μην παρεμβαίνει. Σε άλλο σημείο καταδίκασε τις «μικρόψυχες» δηλώσεις στελεχών της ΝΔ και πρόσθεσε ότι «εμείς δεν περιμένουμε ούτε έχουμε πρόθεση να έχουμε το οποιοδήποτε κέρδος ή την εκμετάλλευση από τέτοιες ιστορίες»...

Η ΝΔ

Στον Κ. Σημίτη απάντησε ο γγ της ΚΟ της ΝΔ, Δ. Σιούφας, ο οποίος, κινούμενος στη γενικότερη γραμμή πλεύσης, υπενθύμισε τη συμβολή του κόμματός του στην ψήφιση του «τρομονόμου» και τα θύματα που έχει θρηνήσει το κόμμα του. «Απαιτείται απερίγραπτος πολιτικός καιροσκοπισμός, για να διατυπώνονται οι υπαινιγμοί που ακούστηκαν, τόσο από τον πρωθυπουργό, όσο και από κορυφαία στελέχη της κυβέρνησής του εναντίον της ΝΔ, του μόνου κόμματος που χτυπήθηκε από την τρομοκρατία και θρήνησε νεκρούς», σημείωσε, και πρόσθεσε: «Τουλάχιστον ο πρωθυπουργός δε θα έπρεπε να λησμονεί ότι ο νόμος κατά του οργανωμένου εγκλήματος δε θα μπορούσε να ψηφιστεί χωρίς τη σύμπραξη της ΝΔ, αφού το κόμμα του είχε διχαστεί και η κυβέρνησή του ήταν αδύνατον να προχωρήσει».


Ποταμός «πληροφοριών» και σεναρίων

Ενα διογκούμενο συνεχώς σύννεφο παραπληροφόρησης και αποπροσανατολισμού δημιουργούν ο σωρός των διοχετευόμενων ανεπισήμως από τις αρχές «στοιχείων», με τα διάφορα σενάρια ...δημοσιογραφικής φαντασίας

Ονόματα δε λέμε, υπολήψεις δε θίγουμε... Σ' αυτήν την κατεύθυνση ήταν δημοσιεύματα ορισμένων κυριακάτικων και δευτεριάτικων εφημερίδων, αλλά και κάποιων καναλιών που υποστήριζαν ότι «ακουμπούν» τον αρχηγό της «17 Ν». Στα πλαίσια αυτά, έδωσαν ονόματα ή - στις περισσότερες περιπτώσεις - «φωτογράφισαν» πρόσωπα, που, σύμφωνα με τις διοχετευόμενες από τις διωκτικές αρχές «πληροφορίες», αποτελούν την ηγετική ομάδα της «17 Ν».

Ορισμένα δημοσιεύματα, όπως της «Τράφικ», έχουν προσωποποιήσει τον αρχηγό της οργάνωσης με αναφορές σε γνωστό συγγραφέα, ενώ άλλα κάνουν λόγο για διανοούμενο που ζούσε στο Παρίσι, έχει εκπαιδευτεί στην Κούβα, είχε επισκεφτεί την Αλγερία, είναι άνω των 60 ετών και ψηλός στο παράστημα. Δημοσιεύματα υποστήριζαν ότι ο αρχηγός έχει συλληφθεί στο εξωτερικό. Τα ρεπορτάζ αναφέρονται και σε κωδικές ονομασίες του φερόμενου ως ηγέτη, όπως «Νικήτας», «Ψηλός». Οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν επισήμως τίποτα από τα σενάρια, αλλά ανεπίσημα διοχετεύουν ότι προσεγγίζουν τον ηγετικό πυρήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Στο Καρφί», ο αρχηγός της «17 Ν» είναι 65άρης, χωρίς οικογένεια, που έχει σπουδάσει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο, έχει περάσει από την Κούβα, έζησε επί χούντας στο Παρίσι και ταξίδευε συχνά στην Αλγερία και στην Ιταλία. Φέρεται ότι διαδέχτηκε τον πρώτο αρχηγό και ιδρυτή της «17 Ν» γύρω στο 1980-1983. Ιδεολογικά κατατάσσεται στους τροτσκιστές.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, ο εκτελεστής, που φέρεται ότι έχει ομολογήσει, κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη, είναι 40 ετών και μιλάει αγγλικά και αραβικά. Εχει γνώσεις Γεωπονίας και δε διαθέτει οικογένεια. Στην υπόθεση, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, εμπλέκεται και μία 48χρονη παντρεμένη γυναίκα, που διατηρεί πλατωνική σχέση με τον αρχηγό, αλλά και ένας άντρας, ναυτικός, από την περιοχή της Πάτρας, ο οποίος έκανε συχνά ταξίδια στην Ιταλία. Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, σε ψηλό σκαλί της ιεραρχίας βρίσκεται και ένας 45άρης, ηλεκτρονικός, ο οποίος έπαιρνε μέρος σε αυτοσχέδιους αγώνες μοτοσικλετών.

Σύμφωνα με «Το Βήμα» της Κυριακής, ο αρχηγός είναι 60 ετών και η τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην Αθήνα ήταν πριν από πέντε - έξι χρόνια. Ο Σάββας Ξηρός θεωρείται τώρα το Νο 2 της οργάνωσης. Γνώριζε τον ιδρυτή της «17 Ν» όσο και δύο - τρία άλλα αρχικά μέλη της. Οι ελληνικές αρχές πιστεύουν ότι τη δεκαετία του '90 άρχισε μια διάσταση ανάμεσα στον ιστορικό ηγέτη και στη δεύτερη γενιά της οργάνωσης.

«Τα Νέα» αναφέρουν ότι ο αρχηγός της «17 Ν» βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιτρομοκρατικής. Κατά την εφημερίδα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι αν δεν πετύχει τη σύλληψή του, η όλη υπόθεση θα μπορούσε να μεταβληθεί σε πολιτικό μπούμερανγκ. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, το DNA του Σάββα Ξηρού ταιριάζει με του ατόμου που χειρίστηκε το αυτοσχέδιο μπαζούκας, κατά την επίθεση με ρουκέτα στο σπίτι του Γερμανού πρέσβη το 1999.

Η «Απογευματινή» αναφέρει ότι οι αρχές εγκλώβισαν με σχέδιο τον Σ. Ξηρό και ότι το βράδυ του προπερασμένου Σαββάτου, που προσπάθησε να ενεργοποιήσει τη βόμβα που κρατούσε στο λιμάνι του Πειραιά, δεν είχε πάνω του αρμαθιά με κλειδιά. Το «Εθνος» υποστηρίζει ότι σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πυρήνα της «17 Ν» και σημειώνει πως - σύμφωνα με τις δικές του πληροφορίες - τόσο ο Σ. Ξηρός, όσο και τα κρησφύγετα με τα οπλοστάσια της «17 Ν» βρίσκονταν υπό παρακολούθηση αρκετά πριν από την έκρηξη στο λιμάνι του Πειραιά. Η «Ελευθεροτυπία» υποστηρίζει ότι αναμένονται στοιχεία από τα ευρήματα στα δυο κρησφύγετα, όπως η ταυτοποίηση των αποτυπωμάτων με συγκεκριμένα πρόσωπα, η αξιοποίηση του έγγραφου υλικού και συμπεράσματα που αφορούν τη χρήση όπλων σε δολοφονίες.

Η «Ημερησία» υποστηρίζει ότι στις προθέσεις του αγιογράφου Σ. Ξηρού και των συνεργών του ήταν να εκραγεί η πρώτη βόμβα (σ.σ. αυτή που εξερράγη στα χέρια του Σ. Ξηρού), η οποία θα χρησίμευσε ως «ανθρωποπαγίδα» και όταν θα συγκεντρώνονταν στο σημείο της έκρηξης άνδρες του Λιμενικού Σώματος, αστυνομικοί κλπ., οι άνθρωποι της «17 Νοέμβρη» θα πυροδοτούσαν τη δεύτερη μεγάλη βόμβα και θα προκαλούσαν μακελειό «τύπου Αλ Κάιντα». Επίσης, αναφέρει ότι μια γυναίκα, «η Αννα των Πατησίων», τηλεφώνησε ότι είδε τον Σ. Ξηρό να μπαίνει στο συγκεκριμένο διαμέρισμα.

Συγχαρητήρια από τον «αρχιτρομοκράτη»

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδωσε συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για το έργο που επιτελείται την τελευταία βδομάδα. Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ρίτσαρντ Μπάουτσερ, επανέλαβε ότι η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι άριστη και τόνισε ότι οι ΗΠΑ συγχαίρουν την ελληνική κυβέρνηση για τις επιτυχίες που, όπως είπε χαρακτηριστικά, σημείωσαν τις τελευταίες μέρες και τις ενθάρρυνε να συνεχίσουν προς την ίδια κατεύθυνση τις προσπάθειες για την εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ