ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠεΣΥ ΚΡΗΤΗΣ
Κινητοποιήσεις για προσλήψεις νοσηλευτών

Απογοητευτική η υγειονομική γύμνια στα οχτώ νοσοκομεία

Την απόφαση για διεκδίκηση προσλήψεων προσωπικού του Περιφερειακού Συστήματος Υγείας Κρήτης ώστε να μην εμφανίζονται ξανά προβλήματα όπως αυτό του κλεισίματος της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο (ΠΕΠΑΓΝΗ) πήρε η Γενική Συνέλευση του σωματείου των νοσηλευτών. Η ΜΕΘ Παίδων είναι η μοναδική στην Κρήτη και αποφασίστηκε το τρίμηνο κλείσιμο λόγω έλλειψης προσωπικού.

Η Γενική Συνέλευση των νοσηλευτών αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου - που θα συνεδριάσει την ερχόμενη βδομάδα - να προγραμματίσει σε πρώτη φάση τετράωρες στάσεις εργασίας και στη συνέχεια να προχωρήσει και σε 24ωρες απεργίες. «Η μεγάλη αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών τόσο σε αριθμό όσο και σε βαρύτητα εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν στελεχωθεί με το αντίστοιχο νοσηλευτικό προσωπικό» είπε στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου νοσηλευτών ΠεΣΥ Κρήτης, Γιώργος Μεραβελιωτάκης. «Πρέπει, υπογράμμισε, επιτέλους το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση που έχει δημιουργήσει το πρόβλημα, να το λύσει και να δώσει το απαραίτητο προσωπικό που χρειάζεται, τόσο σε αριθμό όσο και στο πλαίσιο εκπαίδευσης που χρειάζεται έτσι ώστε να μην εξευτελίζεται η αξιοπρέπεια του ασθενούς, να μην κινδυνεύει η ασφάλειά του, να μην κινδυνεύει η σωματική και ψυχική ακεραιότητα των νοσηλευτών και να μην καταστρατηγούνται οι εργασιακές σχέσεις».

Τα στοιχεία που συγκέντρωσε το σωματείο αποκαλύπτουν την υγειονομική γύμνια στα οχτώ νοσοκομεία της Κρήτης. Ο μέσος όρος των κενών οργανικών θέσεων ξεπερνά το 30% - όπως φαίνεται και στον Πίνακα - ενώ υπάρχουν νοσοκομεία, όπως της Νεάπολης, που οι κενές θέσεις προσεγγίζουν το 50%!

Αποκαλυπτική είναι, όπως την κατέγραψε το σωματείο, και η ανάπτυξη των νοσοκομείων στην Κρήτη:

  • Το ΠΕΠΑΓΝΗ το 1991 είχε 250 λειτουργούντα κρεβάτια και 16 κλινικές, ενώ το απασχολούμενο νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 266 άτομα. Το 2001 τα κρεβάτια έφτασαν τα 706, οι κλινικές ανήλθαν σε 36, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό διπλασιάστηκε και έφτασε τα 528 άτομα.
  • Στο Βενιζέλειο (συμπεριλαμβανομένου και του Απολλωνείου) το 1991 λειτουργούσαν 336 κρεβάτια με 271 νοσηλευτές. Το 2001 τα κρεβάτια έφτασαν στα 520, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 383 άτομα.
  • Στο νοσοκομείο Χανίων το 1991 λειτουργούσαν 327 κρεβάτια, ενώ το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 208 άτομα. Το 2001 τα κρεβάτια αυξήθηκαν σε 368 και το νοσηλευτικό προσωπικό στα 250 άτομα.
  • Το νοσοκομείο Ρεθύμνου το 1991 είχε 160 κλίνες με 77 νοσηλευτές, ενώ το 2001 τα κρεβάτια ήταν 178 και το νοσηλευτικό προσωπικό ήταν 113 άτομα.
  • Στο νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου το 1991 λειτουργούσαν 165 κλίνες με 86 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού. Το 2001 τα κρεβάτια μειώθηκαν σε 127 και οι νοσηλευτές αυξήθηκαν σε 100.
  • Στο νοσοκομείο Ιεράπετρας το 1991 λειτουργούσαν 80 κρεβάτια με 39 νοσηλευτές. Το 2001 τα κρεβάτια μειώθηκαν σε 74, ενώ το προσωπικό αυξήθηκε σε 55 άτομα.
  • Στο νοσοκομείο της Σητείας το 1991 λειτουργούσαν 50 κρεβάτια με 47 νοσηλευτές. Το 2001 τα κρεβάτια είχαν αυξηθεί σε 60, ενώ οι νοσηλευτές μειώθηκαν σε 45.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Αναγκαίο το μέτωπο πάλης

Σε εργαζόμενους της μεταλλουργίας «ΣΠΑΪΝΤΕΡ» στα Γιάννενα μίλησε χτες ο Γ. Μαρίνος, επικεφαλής κλιμακίου της ΝΕ του ΚΚΕ στην περιοχή

Σκληρές συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας βιώνουν οι εργάτες της μεταλλουργικής βιομηχανίας «ΣΠΑΪΝΤΕΡ» (Πέτσιος) στα Γιάννενα. Τη μια από τις τρεις μονάδες της βιομηχανίας, που βρίσκεται έξω από την πόλη, επισκέφτηκε χτες κλιμάκιο της Νομαρχιακής Επιτροπής Γιαννίνων του ΚΚΕ, με επικεφαλής το Γ. Μαρίνο, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, στη συγκεκριμένη μονάδα επεξεργασίας λαμαρινών, είναι πολύ συχνά και τα εργατικά ατυχήματα.

Το στέλεχος του Κόμματος μίλησε με τους εργάτες για τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και για τα συμπεράσματα που βγαίνουν από την πολύτιμη εμπειρία των αγώνων που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, με αιχμή το Ασφαλιστικό. Τόνισε ότι η εμπειρία αυτή δεν αφορά μόνο στην οργάνωση της πάλης για τα προβλήματά τους αλλά, σήμερα με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική προοπτική. Μετά την περιοδεία ο Γ. Μαρίνος έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι εργάτες της βιομηχανίας «ΣΠΑΪΝΤΕΡ», οι οποίοι είχαν πάρει μέρος στις κινητοποιήσεις για το Ασφαλιστικό, άκουσαν με ιδιαίτερη προσοχή τον Γ. Μαρίνο, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως «η εργατική τάξη, αυτή η πρωτοπόρα δύναμη της ελληνικής κοινωνίας, αυτή που παράγει τον πλούτο που καρπώνονται οι καπιταλιστές, σήμερα έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα στις πολιτικές εξελίξεις». Επισήμανε ακόμη ότι οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ σε συνδικαλιστικό επίπεδο και το ΚΚΕ σε πολιτικό επίπεδο συγκρούστηκαν με την αντεργατική, αντιλαϊκή πολιτική, πρωτοστάτησαν στον αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων, κόντρα σε όλες τις συμβιβασμένες πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Ο Γ. Μαρίνος υπογράμμισε πως οι εργάτες και οι εργάτριες θα πρέπει να ενισχύσουν τις ταξικές δυνάμεις, το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ και στις ερχόμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές με την ψήφο τους, αποδυναμώνοντας τις συμβιβασμένες δυνάμεις που αυτή τη στιγμή έχουν την πλειοψηφία στο συσχετισμό των δυνάμεων σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο. Τόνισε ότι πρέπει να γίνει ακόμα ένα βήμα στην αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων, στο δυνάμωμα του αγώνα υπέρ των συμφερόντων της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι ανάγκη, όμως, να γίνει προσπάθεια - όπως είπε - να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για τη συγκρότηση εκείνης της πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας, του μετώπου που θα συγκρούεται με την πολιτική του κεφαλαίου και του ιμπεριαλισμού και ταυτόχρονα θα ανοίγει το δρόμο για τη λαϊκή εξουσία.

Αγανάκτηση για την επιστράτευση

Τον Οίκο του Ναύτου στη Χίο επισκέφθηκε χθες το πρωί κλιμάκιο του Κόμματος, με επικεφαλής τον Γ. Τούσσα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και πρόεδρο της ΠΕΜΕΝ, κατά τη διάρκεια διήμερης περιοδείας στο νησί.

Το πλήθος των ασφαλισμένων, που βρίσκονταν εκείνη την ώρα στον Οίκο του Ναύτου, εξέφρασαν την έντονη αγανάκτησή τους λόγω της τεράστιας έλλειψης γιατρών. Ενώ όλοι καταδίκασαν την απόφαση της κυβέρνησης για επιστράτευση των ναυτεργατών.

Στη συνέχεια, ο Γ. Τούσσας επισκέφθηκε το εργοστάσιο «Σαράντη» και λίγο μετά συναντήθηκε με το σωματείο και τους εργαζόμενους της Πυροσβεστικής. Κύρια θέματα, η έλλειψη μόνιμου, αλλά και εποχικού προσωπικού. Ενώ καταγγέλθηκε η εκμετάλλευση των εποχικών εργαζομένων, που δουλεύουν, ουσιαστικά, χωρίς πλήρη δικαιώματα.

Το μεσημέρι, ο Γ. Τούσσας έδωσε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, όπου τόνισε την αναγκαιότητα καταδίκης της πολιτικής επιστράτευσης. Η πρώτη μέρα της περιοδείας έληξε με την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στα ναυτοχώρια Συκιάδα και Λαγκάδα.

ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΙΚΑ
Προχωρούν στις κινητοποιήσεις

Υποσχέσεις για τη ρύθμιση του επιδόματος των 60.000 δραχμών στους γιατρούς του ΙΚΑ έδωσε και χτες στη διαδικασία του Οργανισμού Μεσολάβησης (ΟΜΕΔ) η διοίκηση του ΙΚΑ, υποστηρίζοντας ότι η ρύθμιση αυτή περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο για την Αγροτική Εστία που κατατέθηκε στη Βουλή.

Ωστόσο, όμως σε σχέδιο νόμου που κυκλοφορούσε χτες στα δημοσιογραφικά γραφεία δεν υπήρχε παρόμοια διάταξη ενώ υπήρχε διάταξη για τη συγκρότηση Β' Υπηρεσιακού Συμβουλίου των Γιατρών στο ΙΚΑ. Και πάνω απ' όλα, δεν υπήρξε μέχρι τώρα καμιά απάντηση στο βασικό αίτημα για τη μονιμοποίηση των 5.500 συμβασιούχων γιατρών του ΙΚΑ.

Πάντως οι εκπρόσωποι των γιατρών στον ΟΜΕΔ υποστήριξαν ότι δεν έχει ικανοποιηθεί κανένα απ' τα βασικά αιτήματα των γιατρών, γι' αυτό και προχωρούν στο νέο κύκλο κινητοποιήσεων με 24ωρη απεργία απ' την ερχόμενη Δευτέρα.

Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται με 24ωρες απεργίες στις 11, 15 και 19 Ιούλη, ενώ στις 18 θα συνέλθει η Ολομέλεια της Διοίκησης της ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ για να εξετάσει την πορεία των διεκδικήσεων.

Πέθανε συνδικαλιστής

Αφησε προχτές την τελευταία του πνοή ο συνδικαλιστής, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, Τάσος Δεληγιάννης, που διατέλεσε και γενικός γραμματέας της Οργάνωσης. Ο Τ. Δεληγιάννης έφυγε πρόωρα σε ηλικία 49 ετών, μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατο νόσο.

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ αναφέρει: «Ας είναι ελαφρύ το χώμα της γενέτειράς του, μεσσηνιακής γης, που θα τον σκεπάσει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ