ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Με ΣΙΑ και Σκότλαντ Γιαρντ το νυστέρι δεν πάει βαθιά

Πιθανόν να έχουν σχεδιάσει να βγουν κάποια παρακλάδια του μηχανισμού στη φόρα, αλλά όχι και ο πυρήνας του, γιατί τότε εκτίθενται και οι ίδιοι, είπε χτες από τη Λαμία η Αλ. Παπαρήγα

Eurokinissi

Την επιφυλακτικότητα του ΚΚΕ για τις εξελίξεις σχετικά με την υπόθεση «17 Νοέμβρη», γιατί «με τη συνεργασία και την καθοδήγηση της ΣΙΑ και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και με την ηγεμονία του Αμερικάνου πρεσβευτή δεν μπορεί το νυστέρι να πάει βαθιά», εξέφρασε χτες η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Λαμία και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε τα εξής:

«Μου έκαναν εντύπωση αυτά που λέγανε απλοί άνθρωποι στα συνεργεία όλων των τηλεοράσεων που τους ρωτούσαν στο δρόμο. Ομολογώ ότι δεν περίμενα τόσο καλές απαντήσεις. Βλέπετε, λοιπόν, ότι ο λαός έχει κριτήριο και δεν πρέπει να το υποτιμούμε. Αυτοί πού έδιναν απαντήσεις, δεν πίστευαν, ούτε ότι βρέθηκε η "17 Νοέμβρη" ούτε ότι θα υπάρχει λύση και πολλοί μίλησαν για παιχνίδια. Ποια είναι η δική μας θέση: Η εκτίμηση του ΚΚΕ, από την πρώτη δολοφονία του Γουέλς, ήταν, και ισχύει και μέχρι σήμερα, ότι έχουμε να κάνουμε μ' ένα μηχανισμό που στήθηκε, το πιο πιθανό είναι να στήθηκε. Οι εμπνευστές, οι διοργανωτές αυτής της επιχείρησης πιθανά να βρίσκονται και εκτός Ελλάδας και οπωσδήποτε έχουν να κάνουν με μυστικές υπηρεσίες χωρών οι οποίες αναμειγνύονται στα εσωτερικά της Ελλάδας και για πολλά χρόνια έχουν άμεση παρέμβαση στα πολιτικά πράγματα. Ποιος ο στόχος αυτής της οργάνωσης; Ισως τότε δε φαινόταν καθαρά αυτός ο στόχος. Νομίζουμε όμως, ότι τα τελευταία χρόνια μ' αυτήν την εκστρατεία που γίνεται κατά της τρομοκρατίας, το στόχο τον καταλαβαίνουμε: να χρησιμοποιηθεί ένας μηχανισμός, ο οποίος δολοφονεί ανθρώπους και ο οποίος χρησιμοποιεί μια αριστερίζουσα και υπεραριστερίζουσα φρασεολογία, για να χτυπηθεί το λαϊκό κίνημα, να συκοφαντηθούν αριστερές και ανατρεπτικές ιδέες, οι οποίες βεβαίως δεν έχουν καμιά σχέση με την τρομοκρατική αντίληψη των εξελίξεων».

Eurokinissi

«Εμείς δεν τρέφουμε ελπίδες ότι με τη συνεργασία και την καθοδήγηση της ΣΙΑ και των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών και με την ηγεμονία του Αμερικάνου πρεσβευτή, μπορεί το νυστέρι να πάει βαθιά», τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα. «Πιθανόν να έχουν σχεδιάσει ακόμα, ή και χωρίς να το έχουν σχεδιάσει, να βγουν κάποια παρακλάδια στα φόρα. Αλλά ο πυρήνας του μηχανισμού να μείνει αθέατος. Διότι, αν βγάλουν τον πυρήνα του μηχανισμού, τότε εκτίθενται οι ίδιοι».

«Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο πατέρας Μπους, έχει δηλώσει επίσημα ότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν τρομοκρατικές ομάδες, είτε τις φτιάχνουν είτε διεισδύουν σε τρομοκρατικές ομάδες, διότι τις χρειάζονται για το βάρβαρο παιχνίδι της νέας τάξης πραγμάτων, για τα συμφέροντα των ΗΠΑ», συνέχισε η ΓΓ του ΚΚΕ. «Υστερα από τις αποκαλύψεις που έχουν γίνει για το πώς στήθηκε η "Αλ Κάιντα", μπορούμε τώρα να μιλάμε, ότι είναι δυνατόν εδώ και 27 χρόνια η "17 Νοέμβρη" να διαφεύγει την αποκάλυψη και τη σύλληψη και απότομα τώρα, μέσα από ένα τυχαίο γεγονός, από ένα λάθος, όλα να βγαίνουν στη δημοσιότητα; Εμείς είμαστε πολύ επιφυλακτικοί για τις εξελίξεις. Σύμπτωση είναι ότι αυτές οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση έχει ανάγκη από μία καλή μαρτυρία, από ένα χαρτί; Σύμπτωση είναι; Μπορεί να 'ναι και σύμπτωση, δεν το αποκλείω. Ομως έτσι κι αλλιώς, η κυβέρνηση προσπαθεί να το αξιοποιήσει. Εμείς λέμε πως η κοινωνική ασφάλεια του πολίτη συνδέεται πάνω απ' όλα με τα δικαιώματά του. Οταν ο πολίτης δεν έχει δικαιώματα δεν έχει και ασφάλεια», κατέληξε η Αλέκα Παπαρήγα.

Eurokinissi

Θριαμβολογεί η κυβέρνηση...

...και προειδοποιεί: Το κράτος είναι εδώ

Η πρόθεση της κυβέρνησης να επιχειρήσει την πολιτική αξιοποίηση των εξελίξεων στην υπόθεση «17 Νοέμβρη», η προαναγγελία συλλήψεων και καταδικών, αλλά και η απόδειξη για το πώς χρησιμοποιεί ουσιαστικά η εξουσία αυτού του είδους τις οργανώσεις για να χτυπά το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες του («το κράτος είναι εδώ») ήταν τα κύρια στοιχεία που ξεχώρισαν από τη χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού Κ. Σημίτη στην Πανελλήνια Οργανωτική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

«Τις τελευταίες μέρες είχαμε μια σημαντική εξέλιξη στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αλλά «υπάρχει δουλιά ακόμη για να γίνει», είπε χτες μιλώντας στην Οργανωτική Συνδιάσκεψη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Αφού... υπενθύμισε ότι «αίτημα του ελληνικού λαού, αίτημα παγκόσμιο, είναι η ριζική καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που δε σέβεται το άτομο, τον πολίτη, τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και καθιερώνει ως κανόνα λειτουργίας της κοινωνίας την αυθαιρεσία και την αυτοδικία», είπε ότι αυτό το «αίτημα» ήταν «μια προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής». Γιατί «η πρόοδος της κοινωνίας και της δημοκρατίας συναρτάται ακριβώς με το να μην υπάρχει αυθαιρεσία και αυτοδικία», γιατί «ο Ελληνας πολίτης πρέπει να έχει το αίσθημα της ασφάλειας και ότι το κράτος λειτουργεί αποτελεσματικά, ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα, τη δυνατότητα, να θεωρήσει ότι μπορεί να υποκαταστήσει το κράτος». Γιατί, «αν αυτό αρχίζει σε μια γωνιά, επεκτείνεται, όλο και περισσότερο, παντού, εμείς θέλουμε το κράτος δικαίου να ισχύει απαρέγκλιτα».

Ο Κ. Σημίτης δεν παρέλειψε να θριαμβολογήσει λέγοντας ότι «πολλές κυβερνήσεις είχαν επιδιώξει να λύσουν αυτό το θέμα, χωρίς αποτέλεσμα» αλλά «εμείς προχωρούμε, έχοντας κάνει μερικά σημαντικά βήματα». Αφού επανέλαβε τα περί «συστηματικής δουλειάς» και «εντατικής προσήλωσης στο στόχο της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας», προανήγγειλε ουσιαστικά συλλήψεις λέγοντας: «Εμείς κάνουμε μια δουλειά, η οποία έχει και πρέπει να έχει πολύ πρακτικό αποτέλεσμα: Τα πειστήρια, τη σύλληψη, την καταδίκη και το τέλος αυτού του φαινομένου στον τόπο μας. Εμείς προχωρούμε με ευθύνη και αποτελεσματικότητα για την πάταξη της τρομοκρατίας».

«Αυτό που προέχει είναι με ιδιαίτερη υπευθυνότητα να ολοκληρωθεί το έργο της δημόσιας τάξης και της εσωτερικής ασφάλειας της χώρας. Από εκεί και πέρα για όλες τις δυνατότητες αξιοποίησης του τι πετύχαμε, έχουμε πολύ καιρό μπροστά να το αξιολογήσουμε» είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Α. Τσοχατζόπουλος. Ενώ, ο υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, απέκλεισε το ενδεχόμενο η εξάρθρωση της «17Ν» να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές. Συμπλήρωσε όμως ότι «η καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι εθνική, αλλά και πολιτική υποχρέωση όλων μας» και «η επιτυχία της ελληνικής αστυνομίας είναι και μια επιτυχία της ελληνικής κυβέρνησης που έχει και την πολιτική ευθύνη»...

Στοιχειοθετούν κατηγορίες κατά τουλάχιστον τριών ατόμων

«Σας ενημερώνουμε ότι εξετάζονται άτομα ως μάρτυρες. Δεν έχουμε συλλήψεις». Αυτά ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., Ε. Οικονόμου, συμπληρώνοντας, όμως, ότι «όταν προβούμε σε συλλήψεις θα υπάρξει ανακοίνωση». Με αυτόν τον τρόπο άφησε ανοιχτό το θέμα, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα σχηματιστεί δικογραφία κατά τριών ατόμων που ανακρίνονται από την Ασφάλεια. Ο αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. ούτε διέψευσε, αλλά και ούτε επιβεβαίωσε ρεπορτάζ και σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ο Ε. Οικονόμου δεν παρέλειψε, για άλλη μια φορά, να υπογραμμίσει ότι «δεν εξυπηρετεί η διάχυση φημών ούτε την ενημέρωση, ούτε την προσπάθειά μας». Παρ' όλα αυτά η... διάχυση φημών από κυβερνητικούς, αστυνομικούς - και οπωσδήποτε «άλλους» κύκλους - συνεχίστηκε και χτες, με την υποστήριξη της άποψης ότι ο Σ. Ξηρός ήταν ένα από τα άτομα που συμμετείχε στην ομάδα που δολοφόνησε τον βουλευτή της ΝΔ, Π. Μπακογιάννη το 1989. Επίσης, άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο ότι το αυτόματο «Ούζι» που βρέθηκε στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου ανήκει σε παρτίδα όπλων που είχε κλαπεί το 1987 από το λιμεναρχείο της Ραφήνας. Τον Οκτώβρη της ίδιας χρονιάς όταν ο Μιχάλης Πρέκας σκοτώθηκε στη συμπλοκή της Καλογρέζας, βρέθηκαν δυο από τα όπλα στον τόπο και άλλα δυο σε διαμέρισμα της Κυψέλης.

Πέντε από τα όπλα της παρτίδας είχαν βρεθεί το 1991 σε κρησφύγετο της τουρκικής αριστερίστικης οργάνωσης Ντεβ Σολ στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχαν υποστηρίξει οι τουρκικές αρχές, χωρίς να το επιβεβαιώσουν οι ελληνικές αρχές.

Σύμφωνα με άλλες... διαχύσεις πληροφοριών, στο κρησφύγετο της οδού Πάτμου έχουν βρεθεί τόσο τα δυο 45άρια πιστόλια, όσο και η γραφομηχανή με την οποία γράφτηκαν οι πρώτες προκηρύξεις της «17Ν».

Εξάλλου η πρώην σύζυγος του Σ. Ξηρού, Αγγελική Σωτηροπούλου, που μένει στον Βαρνάβα με το γιο της, εξετάστηκε από αξιωματικούς της Ασφάλειας «αλλά δεν ήταν ιδιαίτερα συνεργάσιμη». Χτες ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης Στ. Παπαθεμελής διέψευσε δημοσιεύματα ότι η Α. Σωτηροπούλου ήταν η πληροφοριοδότης της Αστυνομίας κατά τη διάρκεια αποτυχημένης αστυνομικής επιχείρησης κατά της «17Ν» στην οδό Ριανκούρ πριν λίγα χρόνια.

«Βρισκόμαστε στην καρδιά»

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της "17 Νοέμβρη"» και προϊδέαζαν ότι σύντομα θα ακολουθήσουν και άλλες συλλήψεις δήλωναν χτες εισαγγελικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι από δικαστική άποψη βρίσκονται στη φάση στοιχειοθέτησης των κατηγοριών, ώστε όταν σχηματιστούν οι δικογραφίες να είναι πλήρεις και να μπορούν να «σταθούν» στο δικαστήριο. Επίσης, σημείωσαν ότι θα επακολουθήσουν συλλήψεις και άλλων ατόμων, ενώ πρόσθεταν πως όταν η δικογραφία φτάσει στην Εισαγγελία είναι απολύτως σίγουρο ότι δε θα έχει μόνο την υπόθεση του αγιογράφου Σ. Ξηρού.

Σχετικά με το ενδεχόμενο παραγραφής λόγω παρέλευσης εικοσαετίας, εισαγγελικός λειτουργός που ασχολείται με την υπόθεση δήλωσε ότι ο νόμος είναι σαφής (σ.σ. ο τρομονόμος 2829/2001) και πως η σύσταση και συμμορία είναι διαρκές έγκλημα και επομένως δεν παραγράφεται. Για όσους συμμετέχουν σήμερα στην οργάνωση, διευκρίνισε ότι θα δικαστούν με το νέο νόμο 2829/2001.

Για τον Σ. Ξηρό οι εισαγγελικές πηγές δήλωσαν ότι δεν τον έχουν επισκεφτεί ούτε οι στενοί συγγενείς του και άφησαν να εννοηθεί ότι ο πρώτος άνθρωπος που θα επισκεφτεί τον τραυματία αγιογράφο και θα μιλήσει μαζί του, όταν το επιτρέψουν οι γιατροί, θα είναι ο εισαγγελέας που προΐσταται της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας Ι. Διώτης.

Οι ίδιες εισαγγελικές πηγές δήλωσαν ότι έχουν ληφθεί καταθέσεις από το στενό συγγενικό περιβάλλον του Σ. Ξηρού. Διαψεύδουν ότι έχει βρεθεί η γραφομηχανή της «17 Νοέμβρη». Οι εργαστηριακές έρευνες των ευρημάτων της γιάφκας της «17 Νοέμβρη» γίνονται σε ελληνικά εργαστήρια και δεν έχει σταλεί τίποτα στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. Γίνονται και σε άλλα σημεία έρευνες, ενώ σε σχετική ερώτηση αν βρέθηκαν όπλα και αλλού, απάντησε ότι «δεν αποκλείεται». Τέλος, ανέφεραν ότι γίνεται λεπτομερειακή καταγραφή των ευρημάτων της γιάφκας παρουσία εισαγγελέα και γι' αυτό η όλη διαδικασία προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Πληροφορίες και σενάρια

Το χτεσινό «Βήμα» σε ρεπορτάζ του Α. Παπαχελά αναφέρει ότι «υπάρχει μια γιάφκα ακόμα», στην οποία κατασκευάστηκαν οι βόμβες που μετέφερε ο Σ. Ξηρός, ενώ πρέπει να βρεθεί «η παλιότερη γιάφκα της "17Ν"» για να δοθούν οι απαντήσεις που αφορούν στη «17Ν» στο σύνολό της. Αναφέρει, δε, ότι «ξένος χειριστής της υπόθεσης εξήγησε ότι "έχουμε μια αρκετά καλή εικόνα για το ποιος είναι ο αρχηγός. Δεν έχουμε όμως ομολογίες ανθρώπων που έχουν συνεργαστεί μαζί του ούτε άλλο απτό στοιχείο". Εχει σπουδαία σημασία να βρεθεί η παλιότερη γιάφκα που θα μας δώσει τις τελικές απαντήσεις. Η σύλληψή τους μπορεί να πάρει μέρες, ακόμη και μήνες αλλά όχι πολλούς».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι οι αρχές γνωρίζουν την ταυτότητα 8-10 ατόμων που αποτελούν «ομάδα κρούσης» της «17Ν» και ότι «όλοι όσοι γνωρίζουν την υπόθεση σε βάθος, διαψεύδουν κατηγορηματικά τη φημολογία για "συμφωνία μεταξύ παππούδων και αρχηγών" που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πάγωμα των δραστηριοτήτων της οργάνωσης. "Εχουμε περάσει αυτό το σημείο εδώ και πολύ καιρό", πρόσθεταν».

Το «Βήμα» παρουσιάζει εκτίμηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ότι η «17Ν» εξακολουθεί να έχει τις δυνατότητες να πραγματοποιήσει επίθεση απελπισίας, ενώ σε άλλο ρεπορτάζ αναφέρει ότι στα Εξάρχεια ψιθυρίζεται πως ...μίλησαν οι «παππούδες». Παράλληλα, σε ανταπόκριση του Ν. Χειλά από το Βερολίνο αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τον Γερμανό εισαγγελέα Ν. Μέλις, ο Γ. Βάινριχ, υπαρχηγός του γνωστού τρομοκράτη Κάρλος, είχε σχέσεις με τη «17Ν».

Η «Καθημερινή» αναφέρεται στην πρώην σύζυγο του Σ. Ξηρού, Αγγελική Σωτηροπούλου, η οποία ανακρίθηκε και «επέδειξε ιδιαίτερα αρνητική, σχεδόν επιθετική στάση, απέναντι στην αστυνομία». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι αξιωματικοί που την ανέκριναν είπαν πως γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να είχε συμμετάσχει σε επιχειρήσεις. Οσον αφορά τα τρία άτομα που έρχονταν σε επαφή με τον Σ. Ξηρό, πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου η σύλληψή τους. Επίσης, αξιωματούχοι των αρχών ασφαλείας αποκρούουν τα σενάρια που φέρουν τις αστυνομικές αρχές να έχουν έρθει σε συμφωνία με τη «17Ν», κάτι, που, «αν είχε συμβεί, θα είχε φέρει και συγκεκριμένα αποτελέσματα».

Η «Απογευματινή» κάνει λόγο για άτομο που υπηρετεί τη θητεία του στο στρατό, ο οποίος έχει δώσει πληροφορίες στις αρχές.

Ο «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι «εδώ και μήνες κάτοικοι και επαγγελματίες της οδού Πάτμου είχαν παρατηρήσει περίεργες κινήσεις που τις ερμηνεύουν ως παρακολούθηση από την αστυνομία». Το «Εθνος» αναφέρει πως ο Σ. Ξηρός ετοίμαζε μεγάλο χτύπημα στον ΟΛΠ και πως είχε ζητήσει διορισμό από το γραφείο του Γ. Ανωμερίτη. Η ανακοίνωση λίστας με ονόματα, κατά το «Εθνος», είναι θέμα λίγου χρόνου, ενώ θεωρεί ότι «η πρώην σύζυγος του Σ. Ξηρού συνδέεται, κατά πληροφορίες, με την άγνωστη γυναίκα που "κάρφωσε" στην αστυνομία μέλη της "17Ν" στην αποτυχημένη επιχείρηση της Λ. Ριανκούρ». Κατά την εφημερίδα, άγνωστοι επισκέφτηκαν το διαμέρισμα της οδού Πάτμου πριν πάει η αστυνομία και πήραν κρίσιμα στοιχεία.

Η «Ελευθεροτυπία» σε ρεπορτάζ κάνει λόγο για ανάσυρση παλιών υποθέσεων και ότι οι διωκτικές αρχές όχι μόνον ανακρίνουν άτομα, αλλά έχουν αποσπάσει και μαρτυρίες που αφορούν σε συγκεκριμένα στοιχεία. Τα «Νέα» αναφέρουν ότι μίλησαν δυο «πρώην» από το χώρο της τρομοκρατίας. Πρόκειται για πρόσωπα με λευκό ποινικό μητρώο που θεωρούνταν υπεράνω πάσης υποψίας.

ΔΗΚΚΙ
Ο χρόνος θα δείξει

«Ευχή μας είναι η πάταξη της πραγματικής τρομοκρατίας, απ' οποιονδήποτε και να προέρχεται. Παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Ο χρόνος θα δείξει πολλά». Την παραπάνω ανακοίνωση, εξέδωσε η Πολιτική Γραμματεία του ΔΗΚΚΙ, μετά από εισήγηση του προέδρου του κόμματος, Δ. Τσοβόλα, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της συνεδρίασης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ