ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Μάη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ 29 ΜΑΗ
Από τα κάτω δίνεται η μάχη της απεργίας

Ούτε ώρα χαμένη ως το ξημέρωμα της Τετάρτης

Σωματείο το σωματείο, εργάτη τον εργάτη, υπάλληλο τον υπάλληλο, στους ίδιους τους τόπους δουλιάς συνεχίζει να απλώνεται, μέχρι την τελευταία στιγμή, το μήνυμα της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της 29ης Μάη. Με μπροστάρηδες τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ, η απεργία γίνεται υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων και των πρωτοβάθμιων σωματείων και φορτσάρουν τις μηχανές τρία 24ωρα πριν την τελική αναμέτρηση. Αλλωστε η Τετάρτη είναι η ευκαιρία που έχουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να δώσουν μαζική ταξική απάντηση στα σχέδια διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης που προωθούν κυβέρνηση και εργοδότες με το συμβιβασμό της ηγεσίας του συνδικαλιστικού κινήματος.

Με περιοδείες και εξορμήσεις ακόμα και το Σαββατοκύριακο που περνάει, αλλά μέχρι και την Τετάρτη τα ξημερώματα στις περιφρουρήσεις, η μάχη της απεργίας δίνεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους. Μέσα στα μηχανοστάσια, στις κλωστοϋφαντουργίες, στις φαρμακοβιομηχανίες, στα πολυκαταστήματα, στα εστιατόρια, στα γραφεία και τις υπηρεσίες, στα νοσοκομεία και τα εργοτάξια των δήμων. Εκεί, από τα κάτω, οργανώνεται η απεργία και η αντίσταση των εργαζομένων για να μπλοκάρουν το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση. Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία από πλήθος πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων. Ειδικότερα μέχρι σήμερα αποφάσεις συμμετοχής έχουν πάρει:

Ομοσπονδίες: Οικοδόμων, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων, Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, Τύπου και Χάρτου, Λογιστών, ΟΛΜΕ, ΔΟΕ, ΠΟΕ - ΟΤΑ, ΠΟΕΔΗΝ, Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας.

Εργατικά Κέντρα: Λάρισας, Καρδίτσας, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κεφαλονιάς, Πύργου, Φωκίδας, Αγρινίου, Μυτιλήνης, Νάουσας, Σάμου.

Πρωτοβάθμια Σωματεία και Συνδικάτα (ενδεικτικές συμμετοχές): Συνδικάτο Μετάλλου Αθήνας «Προμηθέας», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, Σωματείο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, Σωματείο Ζύθου - Ποτών - Τροφίμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, Ενωση Επαγγελματιών Λογιστών Αθήνας, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων και Φαρμακοϋπαλλήλων Αθήνας, Σωματείο Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθηνών - Πειραιώς, Σωματείο Εργαζομένων στον Ευαγγελισμό, Σύλλογος Παρασκευαστών Πανεπιστημίου Αθηνών, Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Θεσσαλονίκης, Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, Σωματείο Χειριστών Ανελκυστήρων Θεσσαλονίκης, Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Θεσσαλονίκης, Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων ΕΛΛΕΝΙΤ, Σωματείο Εργαζομένων ΒΙΑΜΙΛ, Παγκαπνεργατικό Σωματείο Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΘ, Σωματείο Εργαζομένων Ιδιωτικών Κλινικών Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων Κλινικής «Γαληνός», Σωματείο Εργαζομένων Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης, Σωματείο Υπαλλήλων Συμβολαιογραφείων Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Οικοδόμων Γιαννιτσών, Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, Συνδικάτο Οικοδόμων Καστοριάς, Σωματείο Μουσικών Σερρών, στη Θάσο τα Σωματεία Ναυτεργατών, Οικοδόμων Λιμεναρίων, Οικοδόμων και Λατόμων Β. Θάσου και Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Συνδικάτο Μετάλλου Σερρών, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Σερρών, Σωματείο Οικοδόμων Νάουσας, Σωματείο Κλωστοϋφαντουργών Νάουσας, Συνδικάτο Οικοδόμων Καβάλας, Ενωση Λογιστών Καβάλας, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καβάλας, Σωματείο Εργαζομένων ΚΟΜΟΤΕΞ, Σωματείο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού Ξάνθης, Σωματείο Οικοδόμων Καστοριάς, Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς, Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Καστοριάς, Συνδικάτο Οικοδόμων Λάρισας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων - Εμποροϋπαλλήλων Λάρισας, Σωματείο Εργαζομένων στη Γαλακτοβιομηχανία «Ολυμπος», Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Λάρισας, Σωματείο Οικοδόμων Ιωαννίνων, Σωματείο Συνταξιούχων Ιωαννίνων, Σωματείο Δημοσίων Υπαλλήλων Ιωαννίνων, Ενωση Οικοδόμων Αγρινίου, Συνδικάτο Οικοδόμων Αρτας, Σωματείο Ιματισμού Αγρινίου, Σωματείο Οικοδόμων Θεσπρωτίας, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας, Ενωση Λογιστών Κέρκυρας, Σωματείο Οικοδόμων Φωκίδας, Συνδικάτο Οικοδόμων Αλιβερίου, Σωματείο ΑΜΕ Δελφοί - Δίστομο, Σύλλογος Δασκάλων - Νηπιαγωγών Φωκίδας, Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας -Ιματισμού - Δέρματος Πάτρας.

Με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10.30 το πρωί συμμετέχει στην απεργία το Σωματείο Εργαζομένων στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Στην απεργία καλεί, επίσης, το Συντονιστικό Πρωτοβάθμιων Σωματείων και Συνδικαλιστών Εκπαιδευτικών.

Απεργιακές συγκεντρώσεις

Σε 44 πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής απεργιακές συγκεντρώσεις για τις 29 Μάη από Εργατικά Κέντρα και Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων.

Στην Αθήνα οι ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ θα κάνουν προσυγκέντρωση στις 9.30 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος και στη συνέχεια με πορεία θα φτάσουν στην πλατεία Κλαυθμώνος, όπου θα γίνει η κοινή με τους δημόσιους υπάλληλους συγκέντρωση στις 10 π.μ.

Πειραιάς: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Θεσσαλονίκη: Αγαλμα Βενιζέλου 10.30 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Αλεξανδρούπολη: Δημαρχείο 11 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Καστοριά: ΕΚ 10.30 π.μ., καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Κοζάνη: Κεντρική Πλατεία 10.30 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Νάουσα: ΕΚ 9.30 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Σέρρες: Πλατεία Ελευθερίας 11 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Καβάλα: Πλατεία Καπνεργάτη 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Πτολεμαΐδα: Κεντρική Πλατεία 8 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Κατερίνη: Κεντρική Πλατεία 10.30 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Γιαννιτσά: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Δράμα: Κεντρική Πλατεία 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Θάσος: Πλατεία Λιμένα 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Ξάνθη: ΕΚ 11 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Κομοτηνή: Στην αρχή της Βενιζέλου 11 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Ιωάννινα: Παλιό ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Αρτα: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Πρέβεζα: Στο Φόρο 10.30 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Αγρίνιο: ΕΚ 9.30 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Θεσπρωτία: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Κέρκυρα: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Θεσπρωτία: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Φωκίδα: Πλατεία Λαού Αμφισσας 10.30 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Εύβοια: ΕΚ 11 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων.

Φθιώτιδα: Κεντρική πλατεία Πάρκου 10.30 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Θήβα: Κεντρική Πλατεία 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Λιβαδεία: Κεντρική Πλατεία 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Αλιβέρι: ΕΚ 9 π.μ. καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Πάτρα: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Κόρινθο: Στα Περιβολάκια 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων.

Αργος: Στο Στραβοπάζαρο 10 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Τρίπολη: Κεντρική Πλατεία 10.30 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Πύργος: ΕΚ 10 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Καλαμάτα: Πλατεία 23ης Μαρτίου 9.30 π.μ. καλεί η Συντονιστική Επιτροπή.

Ζάκυνθος: ΕΚ 10 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Κεφαλονιά: ΕΚ 10 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Ηράκλειο: ΕΚ 10 π.μ. καλεί η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Μυτιλήνη: Πλατεία Σαπφούς 10 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Σάμος: ΕΚ 10 π.μ. καλεί το ΕΚ.

Λάρισα: 10 π.μ. στην Κεντρική Πλατεία.

Βόλος: 9.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Καρδίτσα: 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Τρίκαλα: 10 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Μπορούμε και πάλι να τους σταματήσουμε

Μετά και την «ασφαλιστική συμφωνία» της περασμένης Πέμπτης, στην οποία κατέληξαν κυβέρνηση, πλειοψηφία ΓΣΕΕ και μεγαλοεργοδότες, το τοπίο ξεκαθάρισε. Ακόμα και αυτοί που έτρεφαν αυταπάτες, που είχαν μπει στην αναμονή, που ταλαντεύονταν για το πού το πάει η κυβέρνηση, δεν μπορεί πλέον να αμφιβάλλουν. Η επιχείρηση κατεδάφισης της Κοινωνικής Ασφάλισης προβάλλει πλέον ολοκληρωμένα. Μαζί και ο ρόλος κάθε πολιτικής, συνδικαλιστικής και κοινωνικής δύναμης.

Τα κυβερνητικά αντιασφαλιστικά μέτρα είναι συνέχιση και επέκταση των αντεργατικών νόμων της ΝΔ την περίοδο 1990-1992, διαιωνίζουν τις συντάξεις πείνας, επιφέρουν και νέα επιβάρυνση στις παροχές Υγείας και Πρόνοιας. Επιβάλλουν και νέα αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 και 67 χρόνια για άντρες και γυναίκες. Ισχυρό είναι το χτύπημα στις συντάξεις και στα δικαιώματα των εργαζόμενων στις πρώην ΔΕΚΟ και στο Δημόσιο. Στο στόχαστρο μπαίνουν τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, τα δικαιώματα των γυναικών, οι εργαζόμενες μητέρες.

Τους στόχους αυτούς έρχεται να εξυπηρετήσει με συνέπεια και η «ασφαλιστική συμφωνία» για το χρηματοδοτικό. Με την επαίσχυντη αυτή συμφωνία, παραγράφονται δεκάδες τρισεκατομμύρια που άρπαξαν κράτος και εργοδότες από τα ασφαλιστικά ταμεία. Διαιωνίζεται η εισφοροδιαφυγή, η εισφοροκλοπή, νομιμοποιείται η μείωση των εργοδοτικών εισφορών και παραδίδονται τα αποθεματικά στο χρηματιστηριακό τζόγο. Ταυτόχρονα, προωθείται η ιδιωτικοποίηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η λεγόμενη χρηματοδότηση του κράτους, όχι μόνον είναι πίσω από τις ανάγκες του συστήματος, αλλά και προκλητικά καλύπτει μόνο το 50% των ήδη θεσμοθετημένων υποχρεώσεων του κράτους.

Γίνεται ξεκάθαρο. Το νέο ασφαλιστικό καθεστώς που χτίζει η κυβέρνηση προεξοφλεί λιγότερα δικαιώματα για τους εργαζόμενους και οδηγεί τα Ταμεία τους σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Στον αντίποδα, απαλλαγή του κράτους από τις υποχρεώσεις του και στους εργοδότες μεγαλύτερα κέρδη.

Το ίδιο ξεκάθαρη είναι και η στάση των παρατάξεων στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή της στον «κοινωνικό διάλογο», εξόπλισε την κυβέρνηση και το ΣΕΒ, με εκείνα τα ιδεολογικά και πολιτικά όπλα, ώστε σήμερα να εξαπολύουν μια κατά μέτωπο επίθεση σε όσες κατακτήσεις απέμειναν στην εργατική τάξη.

Σ' αυτήν την επίθεση ιδιαίτερη ήταν η συμβολή της ηγεσίας της ΠΑΣΚΕ, που, τους τελευταίους μήνες, έδρασε ως το υπουργείο προπαγάνδας της κυβέρνησης. Δεν είναι άμοιρες, όμως, ευθυνών και οι ηγετικές ομάδες της ΔΑΚΕ και της «Αυτόνομης Παρέμβασης», που μέχρι την τελευταία στιγμή και παρά τις φραστικές τους αντικυβερνητικές φιοριτούρες, εμπόδισαν, στην πράξη, την προοπτική των αγώνων.

Ακριβώς αυτήν την προοπτική κράτησε ζωντανή όλο αυτό το διάστημα ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η απεργία στις 3 Απρίλη, που κάλεσε το ΠΑΜΕ, στις 18 Απρίλη, στις οποίες και πάλι πρωτοστάτησε, οι κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς έδειξαν τα τεράστια αποθέματα δύναμης που διαθέτουν οι εργαζόμενοι. Επιβεβαίωσαν ότι ο δρόμος της ταξικής πάλης -παρά τις σειρήνες- του «κοινωνικού εταιρισμού, είναι το πραγματικό μετερίζι υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων τους.

Αυτή η προοπτική προβάλλει και πάλι σαν το μοναδικό και αναντικατάστατο όπλο των εργαζομένων. Η πανελλαδική απεργία την Τετάρτη 29 Μάη, δευτεροβάθμιων οργανώσεων στον ιδιωτικό τομέα και των δημοσίων υπαλλήλων, είναι η εργατική απάντηση στην αντιασφαλιστική λαίλαπα. Μια απάντηση, που επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση. Ολη έχουν θέση σ' αυτήν τη μάχη. Καμία κομματική ένταξη δεν μπορεί να είναι δέσμευση στην αποχή και στην παραίτηση. Την ώρα που κρίνονται τόσα πολλά, κανένας δεν μπορεί να επικαλείται την κομματική του ταυτότητα. Ξεπερνώντας δισταγμούς και ταλαντεύσεις, κλείνοντας τ' αυτιά στις σειρήνες του συμβιβασμού και της υποταγής, οι εργαζόμενοι μια επιλογή έχουν, να πορευτούν μαζικά και αποφασισμένοι στην απεργία.

Σε δύο βδομάδες, η κυβέρνηση απασφαλίζει την ωρολογιακή βόμβα, που θα τινάξει στον αέρα όλες τις εργατικές κατακτήσεις. Και επειδή τα σκάγια θα χτυπήσουν όλους, κανένας δε θα σωθεί πίσω από τις «κομματικές ασπίδες». Οι κυβερνήσεις μπορεί ν' αλλάξουν, αλλά οι αντιασφαλιστικοί νόμοι παραμένουν. Αυτό διδάσκει και η πρόσφατη ιστορία του Ασφαλιστικού. Μεγάλη είναι η ευθύνη των συνδικαλιστικών στελεχών, στην ΠΑΣΚΕ, στη ΔΑΚΕ, στην «Αυτόνομη Παρέμβαση», που γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τις καταστροφικές συνέπειες των μέτρων. Οι αρνητικές αναφορές στις ηγεσίες τους, αυτά που πολλές φορές ψιθυρίζουν στα «πηγαδάκια» και στις κουβέντες τους, πρέπει να σηματοδοτήσουν και μια άλλη στάση, στην πράξη. Ως πότε θα παρακολουθούν άπραγοι, τους τακτικισμούς, τις ανακολουθίες και τους συμβιβασμούς των ηγεσιών τους; Ως πότε πάνω στις πλάτες τους θα επιτρέπουν να πατάνε οι αριβίστες, οι καρεκλοκένταυροι και οι εν αναμονή βουλευτές και υπουργοί;

Τα ψέματα τέλειωσαν για όλους. Την επόμενη Τετάρτη, μπροστά στις πύλες των εργοστασίων, στα γιαπιά, στα γραφεία και στις δημόσιες υπηρεσίες, η αναμέτρηση θα είναι σκληρή. Τέτοιες ημέρες, πριν ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι απέδειξαν ότι έχουν τη δύναμη να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους. Απέδειξαν ότι όταν ο λαός κατεβαίνει στους δρόμους καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να τον αψηφήσει. Στις 29 Μάη, μπορεί και πάλι να τους σταματήσει.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες και στις 29 Μάη

Στην απεργιακή μάχη της 29ης Μάη μπαίνουν και τα βαπόρια. Χτες, τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, επιλέγοντας ξανά το δρόμο της ευθύνης και ανταποκρινόμενα πλήρως στις αγωνιστικές διαθέσεις των ναυτεργατών, κήρυξαν για τις 29 του μήνα 24ωρη απεργία στα καράβια που δένουν στο λιμάνι του Πειραιά. Η σχετική απόφαση, που πάρθηκε χτες από τις διοικήσεις των ναυτεργατικών σωματείων, αποτελεί «φωνή» των ίδιων των ναυτεργατών, όπως αυτή καταγράφτηκε κατά τη διάρκεια των περιοδειών των συνδικαλιστών στα καράβια, αλλά και με τη μαζική τους παρουσία στους καταπέλτες, κατά τους απεργιακούς αγώνες στις 3 και 18 Απρίλη.

Με χτεσινή τους ανακοίνωση, τα δύο ναυτεργατικά σωματεία επισημαίνουν ότι «ο αγώνας μας είναι αγώνας όλων των μηχανικών, των θερμαστολαδάδων, των μηχανοδηγών, αγώνας όλων των ναυτεργατών για τα ασφαλιστικά, εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα. Γι' αυτό χρειάζεται να αναπτυχθεί η εργατική αλληλεγγύη και συμπαράσταση, να αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά κάθε απεργοσπαστική ενέργεια των εφοπλιστών και του κατασταλτικού μηχανισμού».

Οσον αφορά τη στάση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας, τα δύο σωματεία αποκαλύπτουν: «Η ξεπουλημένη ηγεσία της ΠΝΟ δουλεύει πονηρά για να παραπλανήσει τους ναυτεργάτες και να εμποδίσει την ανάπτυξη του αγώνα. Διαδίδουν υποκριτικά: Τι τη θέλετε την απεργία στις 29 Μάη, αφού η ΠΝΟ αποφάσισε απεργία στις 11 Ιούνη; Δεν πρέπει να παγιδευτεί κανένας ναυτεργάτης σ' αυτό το παιχνίδι. Γιατί η νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ επιδιώκει να μείνουμε αυτήν την κρίσιμη ώρα αδρανείς περιμένοντας την απεργία στις 11 Ιούνη, την οποία οι εργατοπατέρες της μπορεί να αναστείλουν, όπως έχουν κάνει δεκάδες φορές. Ο μοναδικός τρόπος που έχουμε για να ματαιώσουμε αυτά τα κόλπα είναι η καθολική συμμετοχή στην απεργία στις 29 Μάη 2002».

Διάβημα αύριο στο υπουργείο Εργασίας

Κοινή παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, αύριο Δευτέρα 27 Μάη, στη 1 το μεσημέρι, θα κάνουν οι Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων και Συνδικαλιστών Αθήνας, Σωματείων Εργαζομένων στους ΟΤΑ και Εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιων σωματείων, για να δηλώσουν την αντίδρασή τους στις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στην Κοινωνική Ασφάλιση και να προβάλουν, ταυτόχρονα, τις διεκδικήσεις των εργαζομένων.

Οικονομική εξόρμηση ΠΑΜΕ

Την ανησυχία της για τη μεγάλη καθυστέρηση που παρουσιάζεται στην οικονομική εξόρμηση του ΠΑΜΕ (λαχειοφόρος αγορά), διατυπώνει η Εκτελεστική του Γραμματεία και απευθύνει έκκληση στους εργαζόμενους, στις αγωνιστικές συνδικαλιστικές οργανώσεις να εντείνουν τις προσπάθειές τους, για τη βελτίωση των οικονομικών του.

Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία παρατηρεί πως «αν και οι λαχνοί της λαχειοφόρου έχουν έγκαιρα διανεμηθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα και σ' όλους τους χώρους, παρουσιάζεται μεγάλη καθυστέρηση. Η ανησυχία μάλιστα της Γραμματείας γίνεται ακόμα πιο έντονη, αφού έχουμε μόνο λίγες ημέρες μέχρι τη λήξη της προσπάθειας».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή 31 Μάη όλοι οφείλουν να εξοφλήσουν τους λαχνούς και να επιστρέψουν τους αδιάθετους λαχνούς. Τέλος, η Εκτελεστική Γραμματεία, με δεδομένο ότι η μέχρι τώρα πορεία της λαχειοφόρου δεν είναι καλή, απευθύνει έκκληση σε όλους να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες και την αποτελεσματικότητά τους.

3η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη

Με τη συμμετοχή 215 αντιπροσώπων από 14 χώρες, πραγματοποιείται στις 1 και 2 του Ιούνη, Σάββατο και Κυριακή αντίστοιχα, η 3η Ευρωπαϊκή Συνδικαλιστική Συνδιάσκεψη των αγωνιστικών δυνάμεων που δρουν μέσα στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Η Συνδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα του Παντείου Πανεπιστημίου και οι εργασίες της αρχίζουν το Σάββατο στις 9.30 το πρωί.

Οι χώρες που συμμετέχουν διά αντιπροσώπων τους, είναι: Αυστρία, Δανία, Ρωσία, Σουηδία, Ελβετία, Κύπρος, Γερμανία, Τουρκία, Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Βέλγιο, Ολλανδία, Ισπανία και ένας αντιπρόσωπος από την Παγκόσμια Συνδικαλιστική Οργάνωση (ΠΣΟ).

Τα θέματα της ημερήσιας διάταξης που θα απασχολήσουν τη Συνδιάσκεψη είναι: Η ιμπεριαλιστική βία και ο αυταρχισμός στην εποχή μας. Η κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος στην Ευρώπη και οι βασικές διεκδικήσεις της εργατικής τάξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ