ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 11 Ιούνη 2002
Σελ. /56
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τους «σταυραεούς του Μοριά», τους ήρωες μαχητές αγωνιστές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην Πελοπόννησο, της θρυλικής 3ης μεραρχίας, τίμησε με ένα μοναδικό τρόπο, η γενιά που σήμερα κρατά γερά τη «σκυτάλη» αυτής της ηρωικής τρίχρονης εποποιίας. Το «νήμα» της συνέχειας δε σπάει όσο και αν η άρχουσα τάξη μοχθεί για τη διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας. Οι τρεις χιλιάδες ήρωες, από τους 3.120 μαχητές της 3ης Μεραρχίας, που έπεσαν στα βουνά του Ταϋγέτου, του Πάρνωνα, του Ερύμανθου και αλλού «ήταν εκεί παρόντες». «Εστησαν» χορό και «βροντοφώναξαν»: «Είμαστε ήσυχοι, έχουμε άξιους συνεχιστές». Οι νέοι και νέες, μαχητές της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας έδωσαν το δυναμικό «παρών» στην εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργανώθηκε την Κυριακή, από τις Κομματικές Οργανώσεις Ανατολικής και Δυτικής Πελοποννήσου και Νήσων του ΚΚΕ. Ηταν εκεί στη λεβεντογέννα Αράχοβα (Καρυές) της Λακωνίας, όχι σαν σε μνημόσυνο αλλά για να δηλώσουν ότι κρατάνε ζωντανή τη φλόγα του δίκαιου αγώνα των προγόνων τους για κοινωνική δικαιοσύνη και λαϊκή εξουσία. Μαζί με τη γενιά των πέτρινων χρόνων, μαζί με τις άλλες γενιές έδωσαν υπόσχεση να μελετήσουν την ιστορία και τα διδάγματα από το καμίνι του αγώνα. Να αντλήσουν πείρα από το δίκαιο, ταξικό αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας που συγκρούστηκε με τον ιμπεριαλισμό και αν και ηττήθηκε στρατιωτικά, φλογίζει και σήμερα τις λαϊκές συνειδήσεις. Η εκδήλωση αυτή που πρέπει να βρει συνέχεια ήταν μια σημαντική συμβολή, ώστε ευρύτερες λαϊκές δυνάμεις να ξεπεράσουν προκαταλήψεις και αντιλήψεις που έχει επιβάλει η άποψη των «νικητών». Μια συμβολή στην ανάδειξη της ένδοξης ιστορίας του λαϊκού κινήματος της χώρας και του αιμοδότη του, του ΚΚΕ.


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το παράδειγμά του φωτίζει το μέλλον

Με μαχητική εκδήλωση τιμήθηκε η ηρωική 3η Μεραρχία στην Αράχοβα Λακωνίας

Από τη μαχητική πορεία στους δρόμους της Αράχοβας
Από τη μαχητική πορεία στους δρόμους της Αράχοβας
Με τα λάβαρα των ΕΠ Ανατολικής Πελοποννήσου και Β/Δ Πελοποννήσου και Νησιών του ΚΚΕ, των Οργανώσεων της ΚΝΕ και τα πανό των δύο ΚΟ να δίνουν το στίγμα, «Τιμούμε το ΔΣΕ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για τη συγκρότηση του Λαϊκού Μετώπου - της Λαϊκής Εξουσίας - το Σοσιαλισμό και «Συνεχίζουμε αταλάντευτα. Δύναμη στο ΚΚΕ, προοπτική στη λαϊκή πάλη», ξεκίνησε η πορεία από το γήπεδο έως την πλατεία της Αράχοβας. Στην κεφαλή της πορείας τα νιάτα του αγώνα, οι νέοι της ΚΝΕ, με τα μάτια τους να δηλώνουν «παρών» στη συνέχιση του αγώνα. «Οχτώ δεκαετίες αγώνες και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», «Ούτε στις φυλακές ούτε στις εξορίες, ποτέ τους δε λυγίσανε οι κομμουνιστές» βροντοφώναξαν οι κομμουνιστές μπαίνοντας στο χώρο της συγκέντρωσης και με τους κατοίκους του χωριού να σηκώνονται όρθιοι και να χειροκροτάνε τη νεολαία, τους βετεράνους μαχητές της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ, την περήφανη κι αθάνατη εργατιά.

H εκδήλωση άρχισε στην κεντρική πλατεία του χωριού με το καλωσόρισμα από τον πρόεδρο της Κοινότητας Αράχοβας, Θεόδωρο Σταθάκη, και στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο γραμματέας Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, Δημήτρης Οικονομάκος, ο οποίος σημείωσε πως όσοι διαστρεβλώνουν την πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στην Κατοχή και συκοφαντούν τον αγώνα του ΔΣΕ έχουν στόχο «η νεολαία να μη γνωρίσει την πραγματική ιστορία, να μη γνωρίσει την ηρωική αντίσταση του ελληνικού λαού ενάντια στην τριπλή κατοχή, την πάλη αργότερα στα αγγλοαμερικανικά σχέδια, την προσφορά των επαναστατικών οργανώσεων στον τομέα ισότητας της γυναίκας, στον πολιτισμό και σε τόσα άλλα ζητήματα». Και κατέληξε τονίζοντας πως «εμείς οι νέοι μαθαίνουμε για τις ένδοξες σελίδες που έγραψε η ηρωική 3η Μεραρχία και αναλαμβάνουμε τη βαριά ευθύνη να τις διαδώσουμε στη νεολαία έτσι ώστε όλο και περισσότεροι νέοι να ενισχύσουν το τιμημένο ΚΚΕ για την επικράτηση μιας άλλης κοινωνίας, ανθρώπινης, δίκαιης, ελεύθερης, σοσιαλιστικής».

Ο Α. Παπαγεωργίου, επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ του ΔΣΕ
Ο Α. Παπαγεωργίου, επιτελάρχης του ΚΓΑΝΕ του ΔΣΕ
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με απαγγελία αποσπασμάτων από τη «Ρωμιοσύνη» του Γιάννη Ρίτσου από τους δασκάλους Τάκη Σταθέα, Κωνσταντίνα Καλογιάννη και Γιάννα Παπαμιχαλοπούλου.

Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Γόντικα, ο οποίος αναφέρθηκε στο δύσκολο αγώνα του ΔΣΕ, που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε μια αποστροφή του λόγου του, «είναι μια κληρονομιά που οφείλουμε να τη διατηρήσουμε, όχι ως μια απλή ιστορική παράδοση, αλλά ως πηγή πολιτικών διδαγμάτων για σταθερή πορεία στους σύγχρονους κοινωνικοαπελευθερωτικούς αγώνες, την ταξική πάλη».

(Εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Γόντικα θα δημοσιευτούν στον ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

Ανισος αγώνας

Στη συνέχεια ανέβηκε στο βήμα ο Αλέκος Παπαγεωργίου, επιτελάρχης του Κλιμακίου του Γενικού Αρχηγείου Νότιας Ελλάδας (ΚΓΑΝΕ) την περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Μίλησε για τον ηρωισμό και την αυτοθυσία των 3.200 περίπου μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού στην Πελοπόννησο -- στην οποία και ο ίδιος είχε ζητήσει να συμμετάσχει λόγω της καταγωγής του (Κορινθία) αλλά αξιοποιήθηκε ως επιτελάρχης στο ΚΓΑΝΕ -- που αντιμετώπισαν υπερδεκαπλάσιους κάθε φορά αντιπάλους, με αναλογία 1 προς 70 περίπου στα πυρομαχικά και στα εφόδια, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Αεροπορία, Ναυτικό, άρματα μάχης, Πυροβολικό ήταν είδος εν ανεπαρκεία για τους μαχητές του ΔΣΠ, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους. Η γεωγραφική θέση της Πελοποννήσου γινόταν αρνητική για τους μαχητές του ΔΣΕ εξαιτίας αυτών των ελλείψεων. Η δοκιμασία ήταν μεγάλη. Ο ηρωισμός, η αυτοθυσία και η πίστη σε αγώνα που ήταν δίκαιος, αντιιμπεριαλιστικός, έδωσε τη δυνατότητα στο ΔΣΠ να ελέγχει το φθινόπωρο του 1948 τα 2/3 της Πελοποννήσου αλλά να υποκύπτει στη συνέχεια λόγω της έλλειψης πυρομαχικών από υπέρτερες δυνάμεις».

Ο Δ. Γόντικας στο βήμα
Ο Δ. Γόντικας στο βήμα
Στην εκδήλωση έστειλε χαιρετισμό ο Αρίστος Καμαρινός, μοναδικός επιζών ανώτερος αξιωματικός του ΔΣΠ, που δεν κατάφερε να δώσει το «παρών».

Ακολούθησε ο ύμνος της 3ης Διεθνούς για να ολοκληρωθεί η εκδήλωση με καλλιτεχνικό πρόγραμμα που περιλάμβανε τραγούδια του αγώνα από την ορχήστρα του Τάκη Σταθέα. Στο χώρο λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας κι έκθεση βιβλίου.

Μαχητές του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση: Χρήστος Καστάνης, Αλέξης Παρθίμος, Παναγιώτης Κονταλώνης, Ιωάννης Γεωργόπουλος, Αθηνά Κοττή-Λάτση, Παναγιώτης Κωνσταντινάκος, Γιώργος και Παναγιώτης Βλαχάκης, Παναγιώτης Νικόλαρος, Αντρέας Ραμπαβίλας, Ελένη Παπαφάγου, Φώτης, Σταύρος και Ιωάννης Μιχαλακάκος, Ποτίτσα Καρυπίδου, Λευτέρης Αναστασάκος, Παναγιώτης Ρόντος, Ηλίας Γκουβούσης, Ελένη Βαφίδου, Αντωνία Μιχαλακάκου, Ελένη Πρεκεζέ, Ηλίας Καναράς, Νίκος Τσίπας.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ - Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ


Πηγή έμπνευσης για τους νέους

Μιλάνε στο «Ρ» μαχητές της 3ης Μεραρχίας, αλλά και νεολαίοι της ΚΝΕ

Ο Σταύρος Μιχαλακάκος μιλά στο συντάκτη του «Ρ»
Ο Σταύρος Μιχαλακάκος μιλά στο συντάκτη του «Ρ»
Η συγκίνηση από την παρουσία της νέας γενιάς στην εκδήλωση δεν μπορούσε να κρυφτεί από τον Σταύρο Μιχαλακάκο, μαχητή του ΔΣΕ, διμοιρίτη στο Αρχηγείο Ταϋγέτου που μας μίλησε. «Δεν ηττηθήκαμε από ανικανότητα ή έλλειψη πίστης. Δεν είχαμε τα μέσα», ήταν τα πρώτα του λόγια, και συνέχισε «πολεμάγαμε 3 χρόνια με αραβίδες (ιταλικά λιανοντούφεκα) πολλές φορές χωρίς σφαίρες και ο αντίπαλος είχε βαρύ οπλισμό, αεροπορία, στόλο. Ολη η Πελοπόννησος ήταν αποκομμένη, στρατός, χωροφυλακή, ΜΑΥδες και Αμερικάνοι ξεκλήριζαν ολόκληρα χωριά για να μην έχουμε εφεδρείες, εφόδια. Με τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις του '49 κάναμε έξι μήνες να δούμε ψωμί. Η πείνα και το κρύο πάνω στα βουνά θέριζε παλικάρια. Μόνο στο τάγμα του Βρεττάκου, θυμάμαι χάθηκαν 40 σε μια νύχτα. Πεινασμένοι και ξυπόλυτοι δίναμε τη μάχη για μια καλύτερη κοινωνία. Οι νέοι είχαμε επαναστατική φλόγα που μας έκανε να μην λυγάμε στις δυσκολίες». Με ιδιαίτερη υπερηφάνεια θυμάται ο μπάρμπα Σταύρος, το χτύπημα των πρώτων ομάδων του ΔΣΕ στη Σπάρτη, όπου μέσα από το αστυνομικό τμήμα κατάφεραν να απελευθερώσουν 230 πολιτικούς κρατούμενους. «Ηταν μια κίνηση που έκανε εντύπωση και στη διεθνή κοινότητα, αφού αποδείκνυε ότι ο αγώνας των ανταρτών είναι σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στα βόρεια σύνορα όπως ισχυριζόταν η αντίδραση». «Ηταν ένας αγώνας δίκαιος, ταξικός και οι νέοι πρέπει να παραδειγματιστούν από τις επιτυχίες και τις αποτυχίες. Πάντως, τα νέα παιδιά που βλέπουμε στο αγώνα μάς κάνουν αισιόδοξους».

Οι μαρτυρίες πολλές. Εδώ ομάδα αγωνιστών μιλάνε με το συντάκτη του «Ρ»
Οι μαρτυρίες πολλές. Εδώ ομάδα αγωνιστών μιλάνε με το συντάκτη του «Ρ»
Ο Μίμης Τσουκλερής μάς μίλησε για τις αφόρητες διώξεις μετά τη Βάρκιζα. «Χύτες, ταγματασφαλίτες και όλα τα αποβράσματα συγκρότησαν αποσπάσματα και δολοφονούσαν τους αγωνιστές της Αντίστασης. Δεν έμενε άλλος δρόμος από το βουνό. Εγώ βρέθηκα στο Αρχηγείο Ταϋγέτου με τον Κανελλόπουλο και τον Βελή και πολέμησα σαν μαχητής για δύο χρόνια. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η πίστη σε υψηλά ιδανικά για τα δίκια του λαού μας έκανε τους μαχητές να σπάνε τις ανθρώπινες αντοχές. Το χιόνι, η ψείρα, η πείνα και οι κακουχίες που έμπαιναν και αυτά εμπόδιο στον αγώνα μας, ξεπερνιόνταν με τον ηρωισμό που ξεκινούσε από τη συλλογικότητα. Αν είχαμε πυρομαχικά και εφεδρείες η έκβαση του αγώνα και στην Πελοπόννησο θα ήταν διαφορετική».

Εμπνεόμαστε από τον αγώνα
του επαναστατικού κινήματος

Ο Δημήτρης Κιάμος, φοιτητής μας είπε: «Η νέα γενιά οφείλουμε να μελετήσουμε την ιστορία του επαναστατικού κινήματος και του ηρωικού ΚΚΕ, να εμπνευστούμε από αυτήν και όταν χρειαστεί να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, για να οικοδομήσουμε μια άλλη κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Η Ελένη Αλεξοπούλου, μαθήτρια: «Είναι χρέος κάθε νεολαίου να τιμά τους ανθρώπους που σήκωσαν ψηλά το λάβαρο του αγώνα, μαχόμενοι για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ισότητας, έχοντας για όνειρό τους την αταξική κοινωνία. Οπως επίσης χρέος έχουμε εμείς η νέα γενιά, να συνεχίσουμε τον αγώνα τους και να τον δικαιώσουμε, παλεύοντας ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Ο Γιώργος Κυριακάκης, νεολαίος από τη Λακωνία: « Εμείς οι νέοι, εμπνεόμενοι από τα οράματα των αγωνιστών του ΔΣΕ, φιλοδοξούμε να γίνουμε οι συνεχιστές των αγώνων τους, και να κάνουμε πράξη τα δίκαια αιτήματα του λαού με τη δημιουργία του σοσιαλιστικού κράτους».


Η σύνθεση της ηρωικής 3ης Μεραρχίας

Η σύνθεση της ηρωικής 3ης Μεραρχίας του ΔΣΕ στην Πελοπόννησο, διαβάστηκε από το Βαγγέλη Λαμπρόπουλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Πελοποννήσου της ΚΝΕ. Κορυφαία στελέχη του αγώνα την απάρτιζαν: Διοικητής, Στέφανος Γκιουζέλης, συνταγματάρχης, μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου του ΔΣΕ, Πολιτικός Επίτροπος, Βαγγέλης Ρογκάκος, αντισυνταγματάρχης, Βοηθός Πολιτικού Επιτρόπου, Κώστας Μουλόπουλος και Επιτελάρχης ο Γιώργος Κονταλώνης, αντισυνταγματάρχης.

Επόπτης όλων των Γραφείων του Επιτελείου 3ης Μεραρχίας, Γιώργος Αρετάκης (Σφακιανός), αντισυνταγματάρχης

  • Διευθυντής του Γραφείου Επιχειρήσεων, Κώστας Μπασακίδης, αντισυνταγματάρχης
  • Διευθυντής 2ου Γραφείου, Λυκούργος Γιαννούκος (Μετερίζης), ταγματάρχης
  • Διευθυντής Δικαστικού, Νίκος Γκότσης, αντισυνταγματάρχης
  • Διοικητής Λαϊκής Πολιτοφυλακής, Ηλίας Κιαπές, αντισυνταγματάρχης
  • Διευθυντής Επιμελητείας, Γιάννης Παπαδόπουλος, ταγματάρχης
  • Υπεύθυνος Δημοκρατικής Νεολαίας, Γιάννης Κώνστας (Αγγελος)
  • Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών, Κώστας Κανελλόπουλος, αντισυνταγματάρχης
  • Διοικητής Λόχου Ασφαλείας, Νίκος Πανούσης, λοχαγός

Διοικητής της 22 Ταξιαρχίας, Γιάννης Σαρρής (Σαρήγιαννης), αντισυνταγματάρχης, Πολιτικός Επίτροπος (ΠΕ), Χριστόφορος Κώνστας, αντισυνταγματάρχης.

Διοικητής της 55ης Ταξιαρχίας, Θεόδωρος Πρεκεζές, αντισυνταγματάρχης, ΠΕ, Κώστας Λαδάς, ταγματάρχης.

Περιφερειακά Αρχηγεία:

  • Διοικητής Αρχηγείου Πάρνωνα, Γιώργος Ατζακλής, ταγματάρχης, ΠΕ Νίκος Λάτσης, ταγματάρχης.
  • Διοικητής Αρχηγείου Ταϋγέτου, Κώστας Ξυδέας, ταγματάρχης, ΠΕ Γιώργος Παπαδόπουλος, λοχαγός.
  • Διοικητής Αρχηγείου Μαινάλου Δημήτρης Γιαννακούρας (Πέρδικας), ταγματάρχης, ΠΕ Γιώργος Σπυρόπουλος.
  • Διοικητής Αρχηγείου Αχαΐας - Ηλείας Δημήτρης Πετρόπουλος (Ζαχαριάς), ταγματάρχης, ΠΕ Θωμάς Αγγελάκος, ταγματάρχης.
  • Διοικητής Αρχηγείου Αργολιδοκορινθίας, Μανώλης Σταθάκης, αντισυνταγματάρχης, ΠΕ Γιώργης Δαράκης, λοχαγός.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ