ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΥΛΗ
Απορρίφθηκε η πρόταση νόμου της «ναρκω-κουλτούρας»

Π. Κοσιώνης: Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και πολιτικό και μόνον έτσι αντιμετωπίζεται

Απορρίφθηκε χθες και από την Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση νόμου βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ (Βούγιας, Μπένος, Τατούλης, Δαμανάκη και Κουβέλης), που ουσιαστικά προτείνει την απελευθέρωση της χρήσης των ναρκωτικών, προωθώντας έτσι στη νεολαία την ιδεολογία της «ναρκω-κουλτούρας». Κατά της πρότασης τάχθηκαν, τόσο η κυβέρνηση, όσο και οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΚΚΕ, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από τους πέντε προτείνοντες βουλευτές μόνον η Μ. Δαμανάκη ανέλαβε την υποστήριξή της. Η πρόταση - που συναντάει την αντίθεση και των ενδιαφερόμενων φορέων - όπως είναι γνωστό, προβλέπει το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «μαλακά και σκληρά», τη χορήγησή τους από το κράτος ή και τη διάθεση υποκατάστατων και από ιδιώτες.

Το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι κοινωνικοπολιτικό, είπε ο εισηγητής του ΚΚΕ Π. Κοσιώνης και όχι απλώς ιατρικό και ως εκ τούτου για την αντιμετώπισή του πρέπει να αναζητηθούν οι αιτίες που το δημιουργούν και να ληφθούν πολιτικά μέτρα.

Αναφερόμενος στο μέγεθος του προβλήματος, είπε ότι στη χώρα μας υπάρχει μεν μία αυξητική τάση της χρήσης ναρκωτικών, αλλά δεν είναι σε τόσο υψηλό επίπεδο, όσο στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ. Για την κατάσταση αυτή, τόνισε, υπεύθυνοι είναι κοινωνικοί και πολιτικοί παράγοντες, αφού τα κοινωνικά αδιέξοδα είναι αυτά που οδηγούν στα ναρκωτικά.

Ο Π. Κοσιώνης έφερε ως παράδειγμα τα «παιδιά των λουλουδιών» τη δεκαετία του '60, τα οποία όταν στράφηκαν κατά της εγκατάστασης πυρηνικών πυραύλων στην Ευρώπη εξαφανίστηκαν γιατί το κίνημα αυτό διαμαρτυρίας το «έπνιξαν στα ναρκωτικά». Τόνισε, επίσης, ότι η αύξηση της ανεργίας δεν είναι αμέτοχη της αύξησης των ναρκωτικών και έφερε το παράδειγμα της Γερμανίας, που, τη δεκαετία του '60, όταν ήταν μειωμένη η ανεργία, δεν αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα ναρκωτικών, ενώ δύο δεκαετίες αργότερα, μαζί με την αύξηση της ανεργίας, αυξήθηκε και η χρήση ναρκωτικών.

«Η μείωση της ζήτησης των ναρκωτικών μπορεί να γίνει μόνο με την άρση των κοινωνικών αιτιών που τη δημιουργούν», παρατήρησε και είπε ότι η νομιμοποίηση της χρήσης με έμμεσο τρόπο νομιμοποιεί και τις αιτίες του προβλήματος. Απορρίπτοντας την πρόταση, είπε ότι το κύριο βάρος πρέπει να δοθεί στην πρόληψη.

Η βουλευτής του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, παρουσιάζοντας την πρόταση, ισχυρίστηκε ότι η υιοθέτησή της θα περιορίσει «αποφασιστικά τους θανάτους από τη χρήση ναρκωτικών». Αποσυνδέοντας πλήρως το πρόβλημα από τις κοινωνικές του αιτίες, έφτασε στο σημείο να πει ότι είναι «ανιστορικές και αντιεπιστημονικές οι απόψεις ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι σύμφυτο με ένα συγκεκριμένο στάδιο ανάπτυξης της κοινωνίας»!

Κατά της πρότασης τάχθηκε και ο εισηγητής της ΝΔ Δ. Κιλτίδης, λέγοντας ότι θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» και τονίζοντας ότι η νομιμοποίηση της χρήσης θα μεγαλώσει τη ζήτηση ναρκωτικών.

Απορριπτική ήταν και η αρμόδια υφυπουργός Υγείας Ε. Τσουρή, η οποία έκανε λόγο για διακομματική απόρριψη της πρότασης νόμου. Συμφώνησε με την παρατήρηση του Π. Κοσιώνη ότι το πρόβλημα έχει πρωτίστως «κοινωνικά αίτια» και είπε ότι ο διαχωρισμός σε «σκληρά και μαλακά ναρκωτικά» θα δώσει το λάθος μήνυμα της ύπαρξης «καλών και κακών ναρκωτικών» και θα οδηγήσει στην επέκταση της χρήσης τους. Υπερασπίστηκε το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης» που εξήγγειλε η κυβέρνηση και είπε ότι θα λειτουργήσουν πιλοτικά πέντε μονάδες συντήρησης στα πλαίσια του ΕΣΥ. Είπε, επίσης, ότι πολύ προσεκτικά η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα ελάφρυνσης των ποινών στους χρήστες ναρκωτικών, χωρίς, όμως, κανένα διαχωρισμό των ναρκωτικών ουσιών.

Ελλείψεις στο ΚΕΘΕΑ

Πριν την έναρξη της συζήτησης, με Επίκαιρη Ερώτησή του, ο Π. Κοσιώνης ζήτησε την ενίσχυση του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το οποίο αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό.

Η αρμόδια υφυπουργός Ε. Τσουρή, στην απάντησή της, είπε ότι εξασφαλίστηκε οικονομική επιχορήγηση 10 δισ. δρχ. για τον Οργανισμό Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) και το ΚΕΘΕΑ, ενώ απέδωσε την έλλειψη προσωπικού σε παραλείψεις του σχετικού με τις προσλήψεις στο Δημόσιο νόμου, οι οποίες, όμως, ήδη διορθώθηκαν, με αποτέλεσμα να προχωρούν οι διαδικασίες στελέχωσης του ΚΕΘΕΑ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρατήρησε ότι το ΚΕΘΕΑ αντιμετωπίζει προβλήματα με πρώτο το οικονομικό, αφού κάθε χρόνο επιχορηγείται με όλο και λιγότερα ποσά, ενώ οι καθυστερήσεις στη στελέχωση έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύουν σήμερα τρία προγράμματα του κέντρου. Δεν είναι χωρίς σημασία, παρατήρησε ο Π. Κοσιώνης, ότι υπάρχει μια ετεροβαρής αντιμετώπιση του ΚΕΘΕΑ σε σχέση με άλλους φορείς, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει καλύψει το Κέντρο από τις επιθέσεις που δέχεται με αφορμή την κατάθεση της γνωστής «ναρκω-πρότασης των πέντε».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Η εξάρτηση στο χακί

Το 23% των στρατιωτών ανέφεραν επαφή με τα ναρκωτικά, ενώ 12,5% έκανε για πρώτη φορά χρήση στη διάρκεια της θητείας του

Η εκτεταμένη χρήση ναρκωτικών ουσιών στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι το αποτέλεσμα της έρευνας που έγινε από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας.

Η διερεύνηση της έκτασης της χρήσης των ναρκωτικών σε νέους που υπηρέτησαν στις Ενοπλες Δυνάμεις έγινε κατά τη δεκαετία 1990 - 2000. Υλικό αποτέλεσαν έρευνες με ερωτηματολόγια που είχαν διεξάγει οι κλάδοι των Ενοπλων Δυνάμεων και οι απαλλαγές στράτευσης που δόθηκαν από τις Επιτροπές Αλλοδαπών.

Το 23% των στρατιωτών ανέφεραν επαφή με τα ναρκωτικά. Το ποσοστό της πρώτης επαφής με ναρκωτικές ουσίες κατά τη θητεία ήταν 12,5%, ενώ οι επικρατούντες χώροι πρώτης επαφής ήταν το σπίτι φίλων κατά 20% και το μπαρ κατά 18,5%. Από το 1997 και μετά ο αριθμός των χρηστών που πήραν απαλλαγή παρουσιάζει αυξητική τάση. Από τους χρήστες, το 94% ήταν στρατιώτες, ενώ η κύρια ουσία χρήσης ήταν η ινδική κάνναβη (64%). Αντίστοιχα αποτελέσματα παρατηρούνται στο Πολεμικό Ναυτικό και στην Πολεμική Αεροπορία.

Τα συμπεράσματα, όπως αναφέρεται στην έρευνα, είναι ότι κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής θητείας έρχεται στην επιφάνεια το πρόβλημα χρήσης ναρκωτικών που έχει αφετηρία κυρίως την ηλικία πριν τη στράτευση. Σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, επισημαίνεται ότι πρέπει να ενταθούν σε όλους τους χώρους που δραστηριοποιούνται νέα άτομα συμπεριλαμβανομένων και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Περί... μίσους

Ο «Ριζοσπάστης» δεν προσκλήθηκε απ' τη «Ριζοσπαστική Αντιαπαγορευτική Κίνηση» (ΡΑΚ) για τη χτεσινή συνέντευξή της στην αίθουσα των Ανταποκριτών Ξένου Τύπου. (Αντίθετα η ΡΑΚ ήταν απλόχερη στις προσκλήσεις προς τα άλλα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης).

Χτες όμως στη συνέντευξη Τύπου ήταν παρών μόνο ο «Ρ» και κανένα άλλο ΜΜΕ. Μάλιστα σε κάποια στιγμή κάποιος ψιθύρισε: «Δεν ήρθε κανένας άλλος κι ήρθε ο "Ρ" που μας μισεί».

Ο «Ρ» δε μισεί τους χρήστες. Δε θα μπορούσε άλλωστε να κάνει κάτι τέτοιο για ανθρώπους που υποφέρουν.

Ο «Ρ» μισεί μόνο τα ναρκωτικά και αντιπαλεύει τις ναρκω-θεωρίες.

Αυτή τη μάχη δίνει ο «Ρ» όσο κι αν θέλουν διάφοροι καλοθελητάδες να θολώσουν τα νερά και να αποδώσουν στην εφημερίδα μας και στο ΚΚΕ, πράγματα τα οποία είναι ξένα ως προς τη φιλοσοφία τους για μια ζωή χωρίς εξαρτήσεις και ελεύθερες - και όχι μαστουρωμένες - συνειδήσεις.

«ΦΑΛΚΟΝ»
Παραλείψεις από «Ντασό» και ακούσια λάθη χειριστών

Με την κατάθεση του ψυχιάτρου - ψυχαναλυτή της Πολεμικής Αεροπορίας Δημ. Κυριαζή, ο οποίος είχε διοριστεί από την ΥΠΑ ως τεχνικός σύμβουλος στην επιτροπή του Ι. Χαραλαμπάκη που ερεύνησε τα αίτια της τραγωδίας του «Φάλκον», συνεχίστηκε χτες η δίκη των δέκα κατηγορουμένων στο Γ` Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας. Ο μάρτυρας είπε ότι, με βάση το πόρισμα της επιτροπής, συνέταξε δική του μελέτη, όσον αφορά στις αντιδράσεις των πιλότων του αεροσκάφους κατά την κρίσιμη στιγμή. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι ο κυβερνήτης Ι. Ανδρουλάκης έκανε δύο ακούσια λάθη: Αφ' ενός παρενέβη στο σύστημα πλοήγησης για να οριζοντιώσει το αεροσκάφος (σωστή ψυχολογικά αντίδραση, μα λανθασμένη από τεχνικής πλευράς), με αποτέλεσμα να αρχίσει το φαινόμενο των «δελφινισμών» και αφ' ετέρου ο τρόπος που χειρίστηκε το φαινόμενο αυτό δεν ήταν ο ενδεδειγμένος, γιατί δεν υποστηριζόταν κατάλληλα από τεχνική υπηρεσία, την Υπηρεσία Πτητικής Εκμετάλλευσης και τη Διεύθυνση Δ2 της ΥΠΑ.

Κατά την άποψη του ίδιου μάρτυρα, αν οι δύο χειριστές ήταν πιο προσεκτικοί, αν είχαν μειώσει εγκαίρως την ταχύτητα και είχαν δώσει εντολή για πρόσδεση των ζωνών ασφαλείας, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί, δεδομένου ότι «το αεροπλάνο, παρά τα προβλήματα που παρουσίαζε, ήταν πλεύσιμο και πλοηγήσιμο, αλλά ο χειριστής του θα έπρεπε να λάβει υπόψη την ιδιορρυθμία του». Ο μάρτυρας εξέφρασε, επίσης, την πεποίθησή του ότι οι παραλείψεις αυτές οφείλονται σε κάποιο πρόβλημα που υπήρξε στην επικοινωνία των δύο χειριστών και χαρακτήρισε το δυστύχημα ως «πρότυπο αποτυχίας στη συνεργασία των συστημάτων και υπηρεσιών που υποστηρίζουν την πτήση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ