ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Με σταθερά αντιιμπεριαλιστικά βήματα...

Την Κυριακή 19 Μάη, η «καρδιά» του φιλειρηνικού κινήματος θα «χτυπά» στον Τύμβο του Μαραθώνα... Εκεί, στο συμβολικό αυτό μέρος, χιλιάδες φιλειρηνιστές θα συγκεντρωθούν, για να ξεκινήσουν μια πορεία, να πορευτούν στα βήματα του μάρτυρα και αγωνιστή της Ειρήνης Γρηγόρη Λαμπράκη. Ο λαός της Αθήνας και του Πειραιά θα διαδηλώσει και θα διατρανώσει την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα διαδηλώσει την αλληλεγγύη του σε όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.

Η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης θα αποτελέσει την κορυφαία κινητοποίηση του λαού του Λεκανοπεδίου, για το μήνα Μάη, μήνα αντιιμπεριαλιστικής δράσης, όπως έχει ανακηρυχτεί από την Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ).

Το πρόγραμμα της Μαραθώνιας Πορείας

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, το επίσημο πρόγραμμα που θα ακολουθήσουν οι οδοιπόροι της ειρήνης είναι το εξής:

  • 08.00: Τύμβος Μαραθώνα - Τελετή έναρξης
  • 08.30: Εκκίνηση πορείας
  • 09.30: Νέα Μάκρη - Στάση - Ομιλίες
  • 12.00: Διασταύρωση Ραφήνας - Στάση - Ομιλίες
  • 13.00: Πικέρμι - Στάση - Ομιλίες
  • 15.30: Παλλήνη - Στάση - Ομιλίες - Κατάθεση στεφάνων στο άγαλμα του Γρηγόρη Λαμπράκη - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα
  • 17.30: Αγία Παρασκευή - Στάση - Ομιλίες
  • 18.30: Ισραηλινή Πρεσβεία (από Κατεχάκη) - Στάση - Ομιλίες
  • 19.30: Πλατεία Συντάγματος - Τερματισμός Πορείας διά της Λεωφόρου Βασ. Σοφίας - Ομιλίες - Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα.
Οδηγίες προς τους οδοιπόρους

Η Οργανωτική Επιτροπή της Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης πληροφορεί, με ανακοίνωσή της, τους ειρηνοδρόμους, που θα πορευτούν την Κυριακή στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη, προκειμένου να διευκολυνθούν κατά τη διάρκεια της διαδρομής, τα εξής:

  • Θα πρέπει να είναι ντυμένοι με ελαφρά ρούχα και κατά προτίμηση με αθλητικές φόρμες και αθλητικά παπούτσια. Να προτιμήσουν βαμβακερές κάλτσες και όχι νάιλον.
  • Να φορούν καπέλο (σε περίπτωση ηλιοφάνειας) για προστασία από τον ήλιο και ν' αποφεύγουν να εκθέτουν στον ήλιο - προς αποφυγή εγκαυμάτων - γυμνά χέρια και πόδια.
  • Να πίνουν συχνά άφθονο νερό για την αποφυγή αφυδάτωσης και να μην καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού κατά τη διάρκεια της διαδρομής.
  • Οσοι έχουν προβλήματα υγείας, θα είναι προτιμότερο να περπατήσουν μια μικρή απόσταση προς το τέλος της πορείας ή να υποδεχτούν τους ειρηνοδρόμους στο Σύνταγμα.
Λεωφορεία για το Μαραθώνα

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των Επιτροπών Ειρήνης, λεωφορεία δρομολογούνται από αρκετές περιοχές της Αττικής.

- Η ΕΕΔΥΕ θα διαθέσει δυο πούλμαν, που θα ξεκινήσουν την Κυριακή, στις 6.30 π.μ., από την Πλατεία Κάνιγγος. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 010.3844.853 και 010.3844.854.

- Από τον Πειραιά, θα αναχωρήσουν μπροστά από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά στις 7.00 π.μ. για Μαραθώνα και στις 2.00 μ.μ. για Παλλήνη. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 010.4115.026 και 010.4170.714.

- Ο Δήμος Καισαριανής παραχωρεί ένα πούλμαν, που θα ξεκινήσει από την πλατεία Καισαριανής (Παναγίτσα), στις 4.00 μ.μ., για την Αγία Παρασκευή.

- Από το Περιστέρι, στις 7.00 π.μ., από την πλατεία Δημαρχείου.

- Από Κοκκινιά, στις 7.00 π.μ. από Γήπεδο Νεάπολης και πλατεία Αγ. Νικολάου και 15.00 από το ίδιο γήπεδο και με στάση στην πλατεία του Αγ. Νικολάου.

- Από Νέα Σμύρνη για την Αγία Παρασκευή θα ξεκινήσει στις 4.00 μ.μ. από την οδό Ομήρου 68.

- Από Ν. Ιωνία στις 7.00 π.μ. από τον Ηλεκτρικό Σταθμό.

- Από Αγ. Δημητρίου στις 6.30 π.μ. από το Δημαρχείο.

- Από Αμπελόκηπους - Γκύζη - Πολύγωνο, στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Γκύζη, στις 7.05 από τη Συμβολή των δρόμων Λ. Αλεξάνδρας και Ιπποκράτους, στις 7.15 π.μ. από το σταθμό του ΜΕΤΡΟ Αμπελοκήπων.

- Από Αλιμο στις 7.00 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη, Ανω Καλαμάκι.

- Από Χαλάνδρι, στις 7.00 π.μ. από την κεντρική πλατεία Χαλανδρίου.

- Από Ταύρο, από το δημαρχείο στις 6.45 π.μ.

- Από Καλλιθέα, από την πλατεία Δαβάκη στις 6.45 π.μ. και για την Αγ. Παρασκευή από την πλατεία Δαβάκη 4.45 μ.μ.

- Από Ζωγράφου στις 7 π.μ. από την πλατεία Γαρδένιας και στις 3 μ.μ. από πλατεία Κύπρου στα Ιλίσια και 3.30 μ.μ. από πλατεία Γαρδένιας Ζωγράφου.

- Από Πεύκη στις 6.45 από τη 13η στάση, στις 7 π.μ. από τον ηλεκτρικό σταθμό στο Μαρούσι, 7.15 π.μ. από Πλάτανο Κηφισιάς και Ερυθραία (Πονηράκης).

Η ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι «όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος οι γυναίκες της ΟΓΕ θα πάρουν μέρος μαζικά στη Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και καλεί τα μέλη της στις 6.00 μ.μ. στο Πάρκο Ελευθερίας (Πάρκο ΕΑΤ - ΕΣΑ), για να πορευτούν με τον κύριο όγκο της πορείας μέχρι το Σύνταγμα».

Η ΠΕΑΕΑ

Στην πλατεία Συντάγματος, την Κυριακή 19-5-02, στις 7.30 μ.μ. - εκεί όπου θα τερματίσει η Μαραθώνια Πορεία - καλεί το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ) όλους τους αντιστασιακούς, μέλη και φίλους της Αντίστασης, να πάρουν μέρος στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από την ΕΕΔΥΕ.

Αρχίζει το Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης

Στις 5μ.μ., στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Την ανάγκη μαζικοποίησης του ευρωπαϊκού φιλειρηνικού κινήματος, αλλά και της καλύτερης οργάνωσης και συντονισμού της δράσης του, επισήμαναν χτες εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Ειρήνης (ΕΦΕ) κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια του Συνεδρίου του Φόρουμ, το οποίο ανοίγει τις εργασίες του σήμερα Παρασκευή στο Πάντειο και θα διαρκέσει έως και την Κυριακή, 19 Μάη.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν οι Νίκος Φωτιάδης γραμματέας του Φόρουμ, ο Γερμανός ναύαρχος Ελμαρ Σμέλινγκ, επίσης γραμματέας και ο Γερμανός καθηγητής και συντονιστής του Φόρουμ Βόλφκανγκ Ρίχτερ.

Το ΕΦΕ δημιουργήθηκε από τα δικαστήρια των λαών της Ευρώπης για τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και έχει έδρα το Βερολίνο. Με το συνέδριό του επιδιώκει να συντονίσει τη δράση του με τους αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες των λαών σε μια περίοδο που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν με πολέμους, επεμβάσεις, βομβαρδισμούς και χτύπημα των δικαιωμάτων και των ελευθεριών των λαών να επιβάλουν τη «νέα τάξη πραγμάτων» στον κόσμο.

Κατά τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου καταδικάστηκε έντονα η πρακτική του Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο όπως τόνισε ο Β. Ρίχτερ αντί να δικάζει τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ δικάζει σήμερα αυτόν που αντιστάθηκε, τον Σλ. Μιλόσεβιτς. Το δικαστήριο αυτό, συμπλήρωσε, στόχο έχει να εδραιώσει τα «έργα» του ΝΑΤΟ, τα όσα κατάφερε με τις επιθέσεις του.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το Συνέδριο του ΕΦΕ εντάσσεται στη δραστηριότητα του φιλειρηνικού κινήματος του ελληνικού λαού, η οποία κορυφώνεται με τη Μαραθώνια πορεία Ειρήνης την ερχόμενη Κυριακή, ενώ με αφορμή την επίσκεψη του Τζ. Μπους στην Ευρώπη την ερχόμενη βδομάδα το Συνέδριο θα εκφράσει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους λαούς που θα αντισταθούν σ' αυτή την επίσκεψη.

Αναφορικά με το γιατί επιλέχτηκε η Αθήνα για τη διεξαγωγή του τόνισε πως το φιλειρηνικό κίνημα της Ελλάδας είναι το ισχυρότερο στην Ευρώπη και πως η Μαραθώνια πορεία Ειρήνης αποτελεί σε όλη την Ευρώπη ένα σύμβολο αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό.

Στο Συνέδριο αναμένεται να συμμετάσχουν 80 αντιπροσωπείες κινημάτων ειρήνης από 17 χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν για τη μαζικότητά τους αυτές της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Ουκρανίας, ενώ θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από το Πακιστάν και την Παλαιστίνη.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου έχει ως εξής: Σήμερα Παρασκευή, έναρξη στις 5μ.μ., με χαιρετισμούς και εισήγηση. Αύριο Σάββατο, έναρξη στις 10π.μ. και λήξη των εργασιών στις 7μ.μ., την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί επιστημονικό συμπόσιο με θέμα: «Ο πόλεμος στα Βαλκάνια και η υπόθεση Μιλόσεβιτς», ενώ στις 4.30 το απόγευμα οι αντιπρόσωποι θα αναχωρήσουν για την αμερικάνικη πρεσβεία, όπου θα ενωθούν με τους μαραθωνοδρόμους και να περπατήσουν μαζί τους έως το Σύνταγμα.

Εκδρομή της ΠΕΔΥΕ

Η Παναθηναϊκή Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΠΕΔΥΕ) διοργανώνει διήμερη εκδρομή στις 25 και 26 του Μάη, σε Ολυμπία - Φράγμα Λάδωνα - Λαγκάδια και Βυτίνα. Η αναχώρηση θα γίνει από την πλατεία Κάνιγγος στις 7 π.μ. Συμμετοχές στα τηλέφωνα: 010 3827.303 και 010 3843.444.

ΑΚΤΙΟ - ΠΡΕΒΕΖΑ
Θα περικυκλώσουν τη ΝΑΤΟική βάση

Να περικυκλώσουν τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, αποφάσισαν οι εκπρόσωποι πλήθους μαζικών φορέων, κατά τη διάρκεια σύσκεψης που διοργάνωσε η Συντονιστική Γραμματεία Επιτροπών Ειρήνης Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, στη σύσκεψη που συμμετείχαν εκπρόσωποι από τις Επιτροπές Ειρήνης της Βορειοδυτικής Ελλάδας και από διάφορους άλλους φορείς αποφασίστηκε, το Σάββατο 25 Μάη 2002, στις 7.30 το απόγευμα, να ξεκινήσει πορεία από το πολιτικό αεροδρόμιο με κατεύθυνση τη ΝΑΤΟική βάση του Ακτιου, όπου οι διαδηλωτές θα κάνουν περικύκλωση της βάσης. Παράλληλα, προγραμματίστηκε στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί πορεία στο κέντρο της Πρέβεζας, ενώ στις 9.30 το βράδυ να γίνει στον παραλιακό δρόμο της πόλης συναυλία ειρήνης.

ΧΑΝΙΑ
Στις 26 Μάη διαδηλώνουν στη Σούδα

Εξω από την Αμερικανο-ΝΑΤΟική βάση της Σούδας, θα διαδηλώσει ο λαός της Κρήτης, την Κυριακή 26 Μαΐου. Συγκεκριμένα, μετά από σύσκεψη που πραγματοποίησαν μαζικοί φορείς του νομού Χανίων, αποφάσισαν να κλιμακώσουν τις αντιιμπεριαλιστικές τους κινητοποιήσεις, αλλά και παράλληλα να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό.

Στη σύσκεψη, που έγινε την Τρίτη 15 Μαΐου, στα γραφεία του Συλλόγου Δασκάλων του Νομού Χανίων, ορίστηκε η ημερομηνία της κινητοποίησης, με εκκίνηση την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς της πόλης των Χανίων και ώρα 12 το μεσημέρι. Οι εκπρόσωποι των φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη, με ανακοίνωσή τους καλούν όλους τους μαζικούς φορείς και της υπόλοιπης Κρήτης να ενώσουν τη φωνή τους και να πάρουν μαζικά μέρος στη συγκεκριμένη κινητοποίηση προσδίδοντάς της Παγκρήτιο χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι από τους παρακάτω φορείς: Επιτροπή Ειρήνης Χανίων, Επιτροπή Ενάντια στις Ξένες Βάσεις και της Εξάρτηση, Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Ν. Χανίων, Νεανική Δράση για την Ειρήνη, Ενιαίος Σύλλογος Φοιτητών Πολυτεχνείου, Σωματείο Οικοδόμων Νομού Χανίων, Σύλλογος Βοηθών Φαρμακείων Φαρμακοϋπαλλήλων Ν. Χανίων, Παγχανιώτικη Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Σύλλογος Εργαζομένων και Νοσηλευτικός Σύλλογος στο Νομαρχιακό Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ