ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2002
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
Τρίωρη στάση εκπαιδευτικών αύριο

Με αίτημα αιχμής να γίνουν άμεσα 8.000 διορισμοί στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για όλες τις εκπαιδευτικές ανάγκες, οι εκπαιδευτικοί προχωρούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Παιδείας αύριο Παρασκευή. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 12 το μεσημέρι, ενώ προς διευκόλυνση των εκπαιδευτικών για να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση η ΟΛΜΕ κήρυξε τρίωρη διευκολυντική στάση εργασίας (τις τρεις τελευταίες του πρωινού κύκλου και τις τρεις πρώτες του απογευματινού). Αντίστοιχη κινητοποίηση θα γίνει και στη Θεσσαλονίκη στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης. Χτες, το ΔΣ της ΟΛΜΕ, σε συνέντευξη Τύπου, εξέθεσε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν τη φετινή χρονιά στη λειτουργία των σχολείων από την έλλειψη εκπαιδευτικών, αλλά και βιβλίων. Μέχρι τις αρχές του Δεκέμβρη είχαν καταγραφεί περίπου 5.000 κενά σε εκπαιδευτικούς, ενώ μέχρι το Φλεβάρη το υπουργείο Παιδείας προχωρούσε σε διορισμούς αναπληρωτών, οι οποίοι φέτος ανέρχονται στις 11.000 με 12.000.

Επισημάνθηκε, επίσης, ότι η πρόωρη λήξη του διδακτικού έτους έρχεται να προστεθεί στις χιλιάδες διδακτικές ώρες που χάθηκαν από την αρχή της χρονιάς, εξαιτίας των μεγάλων ελλείψεων σε διδακτικό προσωπικό, με επιπτώσεις στους μαθητές των δημόσιων σχολείων. Γι' αυτό η ΟΛΜΕ ζητά τον περιορισμό της εξεταστέας ύλης. Μάλιστα, τόνισαν ότι δεν είναι δυνατόν να συρρικνώνεται το διδακτικό έτος στο όνομα των εξετάσεων.

Σημείωσαν δε, κανείς αναπληρωτής να μην απολυθεί ως την οριστική μονιμοποίησή τους, να υπάρχουν πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα για τους αναπληρωτές, ενώ οι συμβάσεις τους να λύονται με τη λήξη του σχολικού έτους, δηλαδή στις 31 Αυγούστου.

Αύριο Παρασκευή είναι η 24ωρη απεργία των εκπαιδευτικών των ΤΕΙ, που έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία τους (ΟΣΕΠ), ενάντια στην υποβάθμιση τόσο των Ιδρυμάτων όσο και των ίδιων. Αιτήματά τους: χρηματοδότηση κι απελευθέρωση της έρευνας, αποκατάσταση του εκπαιδευτικού προσωπικού με πλήρη δικαιώματα, αντιστοίχιση του μισθολογίου τους μ' αυτό του διδακτικού κι ερευνητικού προσωπικού των ΑΕΙ.

Από την αυριανή συνάντηση των εκπροσώπων των εκπαιδευτικών ΑΕΙ με τους υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών θα εξαρτηθεί εάν θα μπει λουκέτο στα πανεπιστήμια την ερχόμενη βδομάδα.

18ο ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Στην ευθύνη των παρατάξεων

Ενδεικτική θα είναι η σημερινή μέρα για το αν τελικά θα πραγματοποιηθεί το 18ο Πανπουδαστικό Συνέδριο των φοιτητών, για την εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ, που έχει να πραγματοποιηθεί από το 1995. Το Συνέδριο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από σήμερα μέχρι και την Κυριακή 19/5, αλλά ενώ ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει η διανομή καρτών στους αντιπροσώπους από χτες, τελικά η Τεχνική Γραμματεία του Συνεδρίου δε συγκλήθηκε και η διανομή δεν ξεκίνησε.

Μέχρι τελευταία στιγμή, δηλώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την πραγματοποίηση του Συνεδρίου, ώστε να υπάρξει και πάλι ΕΦΕΕ, με αποτυπωμένους στο ΚΣ της τους πραγματικούς, σημερινούς συσχετισμούς του φοιτητικού κινήματος. Ομως, η πρόθεση αυτή δε φαίνεται να διαπνέει όλες τις παρατάξεις, που στην ευθύνη τους βρίσκεται η πραγματοποίηση του Συνεδρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ