Associated Press |
Ειδικά συνεργεία μαζεύουν τα παιδιά που έχουν διασωθεί |
Μανία, απόγνωση, εκδίκηση, μίσος, παράνοια; Τι ακριβώς όπλισε το χέρι ενός δεκαεννιάχρονου που για ώρες σκορπούσε το θάνατο, στο Γυμνάσιο Γιόχαν Γκούτενμπεργκ, στη γερμανική πόλη Ερφούρτη;
Τα ερωτήματα θα παραμείνουν μέχρι νεωτέρας, αφού η αυλαία του μακελειού έκλεισε δραματικά, αφήνοντας και τον ίδιο το δράστη νεκρό. Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, 18 άνθρωποι βρέθηκαν να κείτονταν νεκροί σε διάφορα σημεία του Γυμνασίου Γιόχαν Γκούτενμπεργκ μεταξύ αυτών και ο 19χρονος δράστης, πρώην σπουδαστής. Ο άνθρωπος που αφαίρεσε τη ζωή σε 14 καθηγητές, δύο σπουδαστές και έναν αστυνομικό. Δε διευκρινίστηκε, προς το παρόν, εάν ο δράστης αυτοκτόνησε ή τελικά πυροβολήθηκε από τους αστυνομικούς.
Αυτό που επιβεβαίωσε η αστυνομία είναι ότι τελικά ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας, αν και αρχικά είχαν δημιουργηθεί υποψίες ότι οι δράστες ήταν δύο και η αστυνομία αναζητούσε και τον δεύτερο πιστεύοντας ότι είχε κρυφτεί. Ο Μάνφρεντ Γκρούμπε, εκπρόσωπος της αστυνομίας, δήλωσε ότι οι αστυνομικοί που ερεύνησαν το κτίριο αντίκρισαν φρικιαστικές σκηνές με πτώματα να κείτονται στους διαδρόμους και τις τουαλέτες.
Το μακελειό άρχισε στις 11 το πρωί και έληξε περίπου στις 4 το απόγευμα και για όλες αυτές τις ώρες, η γερμανική κοινωνία κρατούσε την ανάσα της. Ο ίδιος ο καγκελάριος, Γκέρχαρντ Σρέντερ, δήλωσε «τρομοκρατημένος» αν και χιλιόμετρα μακριά. Τι άραγε μπορούν να πουν οι κάτοικοι της Ερφούρτης, περί τα 200 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Βερολίνου, μιας πόλης περίπου 200.000 ψυχών που εδώ και χρόνια με δυσκολία τα βγάζουν πέρα, αφού η οικονομία της περιοχής ασθμαίνει και η ανεργία θερίζει.
Πόσο συνδέεται η αποτρόπαιη πράξη του δράστη με την οικονομική γεωγραφία της περιοχής; Το ερώτημα δε θα απαντηθεί, όπως δεν έχει απαντηθεί τόσες φορές, όταν η βία χτυπά τα σχολεία, αφήνοντας πτώματα και απίστευτο πόνο πίσω της. Ενδεικτικό είναι ότι πρόκειται για το δεύτερο περιστατικό βίας σε σχολείο στη Γερμανία για φέτος, αφού το Φλεβάρη, ένας 22χρονος πυροβόλησε και σκότωσε τον διευθυντή ενός επαγγελματικού λυκείου στην πόλη Φράιζινγκ, βόρεια του Μονάχου και όπως αποκαλύφθηκε τα κίνητρά του ήταν το μίσος και η εκδίκηση.
Οσον αφορά στα σχολεία... το μακελειό στο Γιόχαν Γκούτενμπεργκ θεωρείται το πιο αιματηρό στην πρόσφατη ιστορία. Πιο αιματηρό ακόμη και από την τραγωδία του Απρίλη του 1999 στο γυμνάσιο Κολουμπάιν, στη Λίτλτον της πολιτείας του Κολοράντο, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και αυτής σε σχολείο του Ντουμπλέιν στη Σκοτία, το 1996, όπου έχασαν τη ζωή τους 16 μαθητές.
ΣΑΝΟΝ.-
Η οργάνωση Αλ Κάιντα όχι μόνο δεν έχει διαλυθεί, όχι μόνο έχει πλοκάμια σε όλα σχεδόν τα μήκη και τα πλάτη, αλλά ετοιμάζει αντεπιθέσεις. Ολως περιέργως, η οργάνωση Αλ Κάιντα αναγεννάται από τις στάχτες της και όταν πρέπει τα σχέδια των Αμερικανών αξιωματούχων να μπουν σε εφαρμογή.
Η τελευταία απειλή από την Αλ Κάιντα εντός των ΗΠΑ, που έθεσε πάλι τη χώρα σε ετοιμότητα, διά μέσου του FBI, για την αντιμετώπιση μίας πιθανής επίθεσης. Αλλά και εκτός των τειχών του «φρουρίου» ΗΠΑ, οι μαχητές της Αλ Κάιντα και του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν είναι πιθανό να ανασυνταχθούν για να εξαπολύσουν εαρινή επίθεση εναντίον της μεταβατικής κυβέρνησης της Καμπούλ και των ξένων στρατιωτών που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα, τουλάχιστον όπως δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, στους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του από την Ουάσιγκτον στο Μπισκέκ του Κιργιστάν, όπου οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν μία μεγάλη αεροπορική βάση για τις επιχειρήσεις τους στο Αφγανιστάν. Ο Ράμσφελντ μάλιστα προέβλεψε αυτή την αντεπίθεση να λάβει χώρα κατά την αφγανική άνοιξη, δηλαδή εντός ολίγου. Και όλα αυτά ενώ μεταβαίνει στην Κεντρική Ασία, όπου θα συζητήσει ζητήματα ασφάλειας με την ηγεσία του Αφγανιστάν και τις κυβερνήσεις των γειτονικών κρατών.
Ομως, η δράση της Αλ Κάιντα ξεπερνά κατά πολύ, σύμφωνα με τους Αμερικανούς αξιωματούχους, τα στενά όρια της Κεντρικής Ασίας. Ακόμη και αυτά του μουσουλμανικού κόσμου. Μέλη και ομάδες της Αλ Κάιντα αλλά και της Χεζμπολά, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Αρμιτέιτζ, αναπληρωτή υπουργό Αμυνας των ΗΠΑ, δρουν στις απομονωμένες περιοχές της ζούγκλας κοντά στα σύνορα της Κολομβίας, του Εκουαδόρ και του Περού. Ο Αρμιτέιτζ δήλωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση του Εκουαδόρ βρίσκεται σε εξαιρετική ανάγκη της αμερικανικής βοήθειας ώστε να καταπολεμήσει τη δράση τους, σε μία στιγμή μάλιστα που οι διαδηλώσεις και οι κινητοποιήσεις συγκλονίζουν τη χώρα.
Φυσικά, κανένα ρόλο δεν έπαιξε η διάψευση των δηλώσεων του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας από τον Χέινς Μόλερ, υπουργό Εξωτερικών του Εκουαδόρ. Τα σχέδια των Αμερικανών μετράνε πρωτίστως... εξάλλου, η κυβέρνηση του Εκουαδόρ είναι αυτή που επέτρεψε την εγκατάσταση εδώ και τρία χρόνια αμερικανικής αεροπορικής βάσης στα παράλια του Ειρηνικού, αν και έχει απαγορεύσει αυστηρά τη χρήση της για οποιοδήποτε άλλο λόγο εκτός από τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο πλαίσιο του «πολέμου κατά των ναρκωτικών»...
ΣΚΟΠΙΑ.--
Οι ένοπλες επιθέσεις, των τελευταίων ημερών, κατά φυλακίων της αστυνομίας δεν άργησαν να προκαλέσουν (αργά το βράδυ της Πέμπτης) το θάνατο ενός 28χρονου Σλαβομακεδόνα εφέδρου. Το θύμα, ο Ζλάτκο Τράζτσεβσκι, βρέθηκε νεκρό με δύο σφαίρες στο κεφάλι, μέσα σε ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο σε δρόμο κοντά στο βορειοδυτικό χωριό Ζέλινο (35 χλμ μακριά από την πρωτεύουσα Σκόπια). Λεπτομέρεια: την ώρα του φόνου το θύμα ήταν ντυμένο με πολιτικά...
Χτες το απόγευμα, εξάλλου, ανακοινώθηκε πως ένας Αλβανός σκοτώθηκε και άλλοι δύο τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επεισοδίου στη μεθόριο ΠΓΔΜ - Κοσσυφοπεδίου. Ολα άρχισαν όταν περίπολος του στρατού επιχείρησε να σταματήσει φορτηγό λίγο αφότου αυτό πέρασε τα σύνορα από τη νότια σερβική επαρχία του Κοσσυφοπεδίου. Σύμφωνα με δηλώσεις υψηλόβαθμου αξιωματούχου του στρατού στο πρακτορείο «Ασοσιέιτεντ Πρες», «όταν η στρατιωτική περίπολος διέταξε να σταματήσουν, αρκετοί πήδηξαν από το φορτηγό ανοίγοντας πυρ με αυτόματα πυροβόλα όπλα».
Μετά το επεισόδιο, έγιναν πέντε συλλήψεις ατόμων που βρέθηκαν στον τόπο του συμβάντος. Ο εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ στα Σκόπια, Κράιγκ Ράτιφιλντ επιβεβαίωσε το επεισόδιο, αλλά απέφυγε να δώσει περαιτέρω έκταση. Ακολούθησε... ανακοίνωση της πρεσβείας των ΗΠΑ στα Σκόπια, η οποία καλούσε «όλες τις πλευρές στην ΠΓΔΜ» (δηλαδή τις κοινότητες Σλαβομακεδόνων και Αλβανών) «να μη χρησιμοποιήσουν αυτό το συμβάν ως αφορμή για περισσότερη βία»...
Και νωρίτερα, η ένταση στην ΠΓΔΜ είχε τροφοδοτηθεί από τριάντα περιστατικά ολονύχτιων πυροβολισμών πέριξ του Τετόβου. Ομως, αν και παρόμοια περιστατικά στη συγκεκριμένη περιοχή θεωρούνται... συνηθισμένα, αστυνομικοί αξιωματούχοι είπαν σε δημοσιογράφους πως τα περιστατικά της προχτεσινής νύχτας ήταν «πιο τεταμένα, πιο πυκνά» από ό,τι συνήθως... Μόνο μέσα στις τελευταίες πέντε μέρες, πέντε με επτά αστυνομικά τμήματα χωριών και πόλεων της Βορειοδυτικής ΠΓΔΜ τέθηκαν στο στόχαστρο επιθέσεων που εξαπέλυσαν ομάδες «άγνωστων» ενόπλων (ενδεχομένως μελών του θεωρητικώς «διαλυμένου» αυτονομιστικού «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού»)...
Μέσα σ' όλα αυτά, η χτεσινή απόφαση αρκετών δεκάδων Αλβανών χωρικών της ΠΓΔΜ να άρουν τα μπλόκα που είχαν στήσει πριν τέσσερις μέρες στις οδικές αρτηρίες 17 χωριών του βορρά χαιρετίστηκε με ανακούφιση από τις αστυνομικές αρχές των Σκοπίων. Εντούτοις, το «περίεργο» στην απόφαση άρσης των μπλόκων από τους Αλβανούς χωρικούς είναι πως αυτό έγινε δίχως να ικανοποιηθεί κανένα από τα αιτήματα των διαδηλωτών, τα οποία ήταν η εφαρμογή του νόμου χορήγησης αμνηστίας και απελευθέρωσης όσων μελών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» κρατούνται στις φυλακές...