ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα επίθεση σε τζαμί

Μια Πακιστανή μητέρα προσπαθεί να παρηγορήσει το τραυματισμένο παιδί της. Ηταν από τους «τυχερούς» επιζώντες

Associated Press

Μια Πακιστανή μητέρα προσπαθεί να παρηγορήσει το τραυματισμένο παιδί της. Ηταν από τους «τυχερούς» επιζώντες
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-

Τουλάχιστον 12 γυναίκες και παιδιά σκοτώθηκαν και 303 άνθρωποι τραυματίστηκαν χτες, όταν ισχυρότατη βόμβα εξερράγη σε τζαμί της σιιτικής μειονότητας στο Πουντζάμπ την ώρα που γινόταν κοινοτική συνέλευση, σύμφωνα με δηλώσεις Πακιστανών αξιωματούχων, που έκαναν ξερά λόγο για «τρομοκρατική επίθεση» χωρίς να δώσουν άλλες διευκρινίσεις.

Εκπρόσωπος του νοσοκομείου της πόλης επιβεβαίωσε μιλώντας στο «Γαλλικό Πρακτορείο» ότι υπάρχουν 12 θύματα, «9 γυναίκες και 3 μικρά αγόρια», όπως είπε, ενώ «περίπου 23» ακόμη τραυματίες, επίσης γυναίκες και παιδιά, υπέστησαν «σοβαρά τραύματα» και βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση.

Η τοπική αστυνομία εκτιμά πως επρόκειτο για ωρολογιακό μηχανισμό, που είχε τοποθετηθεί στο γυναικωνίτη, και «υποπτεύεται», σύμφωνα με το BBC, ότι πρόκειται για επίθεση Σουνιτών, που προχωρούν διαρκώς σε επιθέσεις, οι οποίες έχουν κοστίσει πάνω από δύο χιλιάδες ζωές τα τελευταία χρόνια.

Είναι όμως η πρώτη φορά που στο στόχαστρο μπαίνουν συγκεκριμένα γυναίκες και παιδιά - η βόμβα ήταν τοποθετημένη εκ προθέσεως στο χώρο που επρόκειτο να βρίσκονται. Οι σιίτες της πόλης, ειδικά οι νεότεροι, πραγματοποίησαν χτες μια οργισμένη διαδήλωση στη συνοικία Μπακάρ, φωνάζοντας συνθήματα κατά των Σουνιτών. Η αστυνομία ανέπτυξε ειδικές δυνάμεις και τα περισσότερα καταστήματα ήταν χτες κλειστά. Διαδήλωση έγινε και στο Ισλαμαμπάντ.

Η σύγκρουση σιιτών (20% των Πακιστανών) και σουνιτών (πλειοψηφία) έχει βρεθεί στο επίκεντρο όχι μόνο της προσοχής των αρχών της χώρας, αλλά και της διεθνούς κοινότητας: ο πραξικοπηματίας στρατηγός Μουσάραφ είχε πει σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ότι θα «πατάξει» τις εξτρεμιστικές οργανώσεις τις οποίες ταυτίζει με την «τρομοκρατία» (αν και ο ίδιος έχει συνεργαστεί στο παρελθόν στενά με αυτές, αφού πρωταγωνίστησαν στον «απελευθερωτικό αγώνα» του Κασμίρ) και απαγόρευσε πέντε από τις μεγαλύτερες. Εκτοτε 30 σιίτες έχουν σκοτωθεί.

Στο μεταξύ, στην Κουέττα, η αστυνομία συνέλαβε 60 δικηγόρους που διαμαρτύρονταν για τις... συλλήψεις τριών συναδέλφων τους. Αιτία της καταδίωξης των δικηγόρων του Πακιστάν είναι η διαμαρτυρία τους εναντίον του «δημοψηφίσματος», την επόμενη βδομάδα, που διοργανώσει η κυβέρνηση του Μουσάραφ προκειμένου να μπορέσει αυτός να παρατείνει την «προεδρία» του.

ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
«Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας » με τη Χάγη, παρά τη γκρίνια...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΑΓΗ.-

Αιχμές για τις αδιάλειπτες, σκληρές πιέσεις της επικεφαλής εισαγγελέων του ΔΠΔ της Χάγης, Κάρλα ντελ Πόντε, άφησε χτες ο υπουργός Εσωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, Ζ. Ζίβκοβιτς. Με αφορμή το προχτεσινό σχόλιο της Ντελ Πόντε πως «δεν είναι επαρκείς» οι εκούσιες παραδόσεις πέντε πρώην υψηλόβαθμων στρατιωτικών και διοικητικών αξιωματούχων, ο υπουργός Εσωτερικών της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας δήλωσε: «Εάν κάθε φορά που κάποιος ασκεί πιέσεις πρέπει εμείς να αντιδρούμε σαν ινδικά χοιρίδια, ανεξάρτητα από την προβλεπόμενη νομική διαδικασία, τότε φοβάμαι πως θα είναι πολύ δύσκολο για μας να εγκαθιδρύσουμε συνεργασία με το Δικαστήριο της Χάγης»...

Πέρα απ' τις - σε φραστικό αλλά και άλλο επίπεδο... - δυσκολίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στη συνεργασία Βελιγραδίου και ΔΠΔ της Χάγης, χτες, συγκροτήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Επικεφαλής του συμβουλίου ορίστηκε ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Εξωτερικών, Γκόραν Σβιλάνοβιτς και δεύτερος τη τάξει ο Γιουγκοσλάβος υπουργός Δικαιοσύνης, Σάβο Μάρκοβιτς.

Το Εθνικό Συμβούλιο Συνεργασίας θα ασχολείται με την επίλυση έκτακτων αλλά και πρακτικών ζητημάτων που αφορούν τη συνεργασία του Βελιγραδίου με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο του ΟΗΕ για την πρώην Γιουγκοσλαβία. Στο πλαίσιο του ΕΣΣ θα συγκροτηθούν δύο μόνιμες επιτροπές: η μία θα επιμελείται στρατιωτικών ζητημάτων και ενδεχόμενης πρόσβασης των αξιωματούχων του δικαστηρίου στα κρατικά αρχεία, και η άλλη θα ασχολείται με την ενίσχυση της συνεργασίας σε ζητήματα ερευνητικών διαδικασιών.

ΓΕΩΡΓΙΑ
Ισχυρός σεισμός

ΤΙΦΛΙΔΑ.-

Σεισμός ισχύος 6 βαθμών Ρίχτερ σημειώθηκε την Πέμπτη, 25 του Μάη, το βράδυ, στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, Τιφλίδα, μετέδωσε το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, επικαλούμενο τον επικεφαλής της Υπηρεσίας Επικοινωνίας και Πληροφοριών της Διεύθυνσης Εκτακτων Καταστάσεων και Πολιτικής Αμυνας του υπουργείου Εσωτερικών της Γεωργίας Ταμάζ Τσογκοβάτζε. Το επίκεντρο του σεισμού ήταν περίπου 20 χλμ νοτιοανατολικά της Τιφλίδας. Αποτέλεσμα, 4 άτομα σκοτώθηκαν, 10 τραυματίστηκαν, ενώ δεκάδες κάτοικοι λόγω καρδιακής κρίσης και κατάστασης σοκ διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της πόλης. Καταστράφηκαν και έπαθαν σοβαρές ζημιές πάνω από 20 παλιές οικοδομές και σπίτια σε διάφορες συνοικίες, ενώ 150 κτίρια υπέστησαν ρωγμές. Σε ορισμένα μέρη δέντρα έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα. Η τηλεφωνική επικοινωνία αποκαταστάθηκε μόνο αργά τη νύχτα. Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Εντουαρντ Σεβαρντνάτζε και πρόσφερε οποιαδήποτε βοήθεια από μέρους της Ρωσίας που θα χρειαστεί η Γεωργία. Σύμφωνα με τους σεισμολόγους, πρόκειται για το μεγαλύτερο σεισμό στη Γεωργία τα τελευταία χρόνια.

Αποστολή αλληλεγγύης στην Τουρκία

Αποστολή αντιπροσωπείας την Πρωτομαγιά στην Κωνσταντινούπολη διοργανώνει η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους στην Τουρκία και το Κουρδιστάν. Στόχος της αποστολής είναι να εκφραστεί η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων, την ιδιαίτερη αυτή μέρα, στους αγωνιστές της Τουρκίας, όπου ποδοπατούνται τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Την αποστολή υποστηρίζει και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας με τη συμμετοχή του Κώστα Παπλωματά, προέδρου του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» και μέλους του Ινστιτούτου Παιδαγωγικών Ερευνών και Μελετών της ΔΟΕ.

ΙΝΔΙΑ
Συνήθεις «αποκαλύψεις»

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Μια «ομάδα έρευνας» του προσκείμενου στην κυβέρνηση Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «αποκάλυψε» σε έκθεσή της χθες ότι η σφαγή στο Γκουζαράτ ήταν μια προσχεδιασμένη ενέργεια «των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν», με τη συνδρομή «και μουτζαχεντίν». Αποδίδοντας τις συνεχιζόμενες ταραχές στην επαρχία στο «συνήθη εχθρό», όμως, οι σύμμαχοι και τα στελέχη της ινδουιστικής / εθνικιστικής κυβέρνησης του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ δεν πείθουν κανέναν, αφού πληθαίνουν οι καταγγελίες και τα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι επρόκειτο μεν για «προσχεδιασμένη ενέργεια», όχι όμως από τις πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες, αλλά από τους ινδουιστές εξτρεμιστές.

Στο Γκουζαράτ οι ταραχές συνεχίζονταν - και - χθες, με 2 νεκρούς (συνολικά, από την Κυριακή που μας πέρασε, 36 και κάπου 900 επισήμως από τα τέλη Φεβρουαρίου). Παρά την «κατάσταση εκτάκτου ανάγκης» και την απαγόρευση κυκλοφορίας, που έχει επιβληθεί, οι συμμορίες των φανατικών ινδουιστών καταφέρνουν, με κάποιο «μυστηριώδη» τρόπο, να συνεχίζουν τις επιθέσεις τους κατά των μουσουλμάνων μειονοτικών. Κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς απαιτούν την αποπομπή του κρατιδιακού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, που θεωρούν ότι στην καλύτερη περίπτωση απέτυχε και στη χειρότερη συμμετείχε στις σφαγές αντεκδίκησης κατά των μουσουλμάνων...

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Δεύτερες σκέψεις» για Ιράκ

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Ναι μεν αλλά για άλλη μία φορά, ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ, ο οποίος θέλει αφ' ενός να διαφοροποιήσει τη θέση της χώρας του σχετικώς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι το σκυλάκι της Αμερικής, αλλά θα υποστηρίξει στρατιωτική επίθεση κατά του Ιράκ αν χρειαστεί.

Σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» ο Μπλερ τόνισε ότι «δεν είναι άμεση μια επίθεση κατά του Ιράκ», όχι λόγω διαφωνιών, αλλά λόγω... της κρίσης στη Μέση Ανατολή αν και πρόσθεσε για τον Σαντάμ Χουσεΐν, ότι «ο τύπος αυτός είναι επικίνδυνος, να μην το αγνοούμε». Οσο για τις κατηγορίες που διατυπώνονται ότι η Βρετανία είναι «το σκυλάκι» της Αμερικής, ο Μπλερ τόνισε ότι όσοι λένε κάτι τέτοιο «απατώνται» και πρόσθεσε ότι «οι επικρίσεις που διατυπώνονται κατά της Βρετανίας είναι πολύ καταστροφικές για την επιρροή της χώρας» έναντι του στενότερου συμμάχου της, των Ηνωμένων Πολιτειών. «Υπάρχουν δυνάμεις μέσα στην Αμερική που πιστεύουν ότι μπορεί να δρα μόνη της, μονομερώς. Είναι μέρος της δουλιάς μας να τους πούμε όχι, υπάρχουν καλοί σύμμαχοι που μπορούν να εργαστούν μαζί σας. Πολλές χώρες σε όλον τον κόσμο ζηλεύουν για τη θέση που έχουμε με την Αμερική» τόνισε ο Μπλερ, αλλά μάλλον δεν έπεισε κανένα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ