ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΔΕΔΥ
Απεργία - βήμα για συντονισμό

Στις 29 του Μάη η επόμενη, μετά την Πρωτομαγιά, απεργία των δημοσίων υπαλλήλων, η οποία αποτελεί ευκαιρία για συντονισμό της πάλης με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα

Με μια νέα απεργιακή κινητοποίηση, στις 29 του Μάη, συνεχίζουν οι δημόσιοι υπάλληλοι τον αγώνα ενάντια στα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, καθώς, χτες, ύστερα και από τη σταθερή επιμονή της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης, το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ αποφάσισε με συντριπτική πλειοψηφία την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας γι' αυτή την ημερομηνία, διευκολύνοντας τον συντονισμό της πάλης με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα. Αποφασίστηκε επίσης να εξουσιοδοτηθεί η Εκτελεστική Επιτροπή να κηρύξει ακόμη μια 24ωρη απεργία τον Ιούνη ή και νωρίτερα από τις 29 του Μάη, εφόσον οι εξελίξεις το απαιτήσουν, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκε η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής για την απεργία την Πρωτομαγιά. Πέρα από το Ασφαλιστικό, η απεργία θα έχει περιεχόμενο και την καταγγελία της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η απόφαση αυτή συγχρονίζεται με τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων, οι οποίες εκφράστηκαν έντονα με τη μεγάλη συμμετοχή τους στην προηγούμενη απεργία στις 11 του Απρίλη και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, που ήταν από τις μεγαλύτερες που έχουν κάνει οι δημόσιοι υπάλληλοι τα τελευταία χρόνια.

Η συμμετοχή αυτή, αλλά και το πλαίσιο που οι ίδιοι οι εργαζόμενοι έθεσαν, για απόρριψη των αντιασφαλιστικών προτάσεων, δεν έγινε δυνατό να αγνοηθούν. Μόλις προχτές, σε σύσκεψη Ομοσπονδιών, η αγωνιστική διάθεση εκφράστηκε ξανά, επιβεβαιώνοντας και την ορθότητα της θέσης της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης για συνέχιση και κλιμάκωση του αγώνα, ενεργοποίηση όλων των δημοσίων υπαλλήλων και στο τελευταίο χώρο δουλιάς, συνολική απόρριψη των αντιασφαλιστικών μέτρων και πάλη για νέες κατακτήσεις.

Ωστόσο, δεν έλειψαν χτες και τα «παρατράγουδα», όταν ένας σύμβουλος της ΠΑΣΚ πρότεινε να μη ληφθεί απόφαση για απεργία, αλλά να εξουσιοδοτηθεί μονάχα η ΕΕ να την κηρύξει και να την προσδιορίσει μετά την Πρωτομαγιά. Η πρόταση αυτή συγκέντρωσε μονάχα 5 συγκεκριμένες ψήφους. Τη δική της πρόταση, η οποία περιλάμβανε μια ακόμη απεργία στις 21 του Μάη και 48ωρη στις 28-29 του Μάη, ψήφισε η παράταξη «Αγωνιστικές Συσπειρώσεις».

«Η απεργία αυτή δίνει τη δυνατότητα συντονισμού με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα», τόνισε στην τοποθέτησή του ο Δ. Αγκαβανάκης, μέλος της ΕΕ της ΑΔΕΔΥ και της Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Ο συνδικαλιστής υπογράμμισε πως εάν πάρει χαρακτήρα πανεργατικό και πανυπαλληλικό η απεργία μπορεί να κρίνει πολλά και να οδηγήσει τους εργαζόμενους στη νίκη. Πρόσθεσε ότι σε αυτή τη φάση νίκη είναι και η απόσυρση των κυβερνητικών προτάσεων, καθώς αυτό θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για συνέχιση του αγώνα ώστε να καταργηθεί το υφιστάμενο αντιασφαλιστικό νομοθετικό πλαίσιο και οι εργαζόμενοι να κατακτήσουν νέα, σύγχρονα δικαιώματα.

Ο σύμβουλος της ΤΑΔΗΣΥ στάθηκε με έμφαση στην ανάγκη να συμμετάσχουν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, όχι μόνο στην απεργία αλλά και στις συγκεντρώσεις που θα γίνουν, μια και αυτές ήταν και πέρσι που βάρυναν πολιτικά και ανάγκασαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει. Επισήμανε ακόμη ότι ο καθένας θα κριθεί από τη συμβολή του σε αυτή την κινητοποίηση.

ΟΓΕ
Καλεί στις διαδηλώσεις

Κάλεσμα συμμετοχής στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις - διαδηλώσεις των εργαζομένων, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) προς τις εργαζόμενες, άνεργες, τις συνταξιούχες, τις νέες γυναίκες. Καλεί τις γυναίκες, τιμώντας την Εργατική Πρωτομαγιά, να πουν ένα δυναμικό ΟΧΙ στις πολιτικές που αφαιρούν βασικά δικαιώματα και κατακτήσεις, να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στο λαό και τις γυναίκες της Παλαιστίνης.

Συνέλευση Λιθογράφων

Την εκλογοαπολογιστική της συνέλευση πραγματοποιεί την Κυριακή 9.30 το πρωί η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων στα γραφεία της Πανηπειρωτικής. Στη συνέλευση θα γίνει εκλογή εφορευτικής επιτροπής που θα διεξάγει τις αρχαιρεσίες στην Ενωση και θα συζητηθούν ο διοικητικός και ο οικονομικός απολογισμός. Η Ενωση καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στη συνέλευση του κλάδου.

Ψηφίζουν

Τους οικοδόμους του Νομού Ηλείας καλεί το Συνδικάτο Οικοδόμων να συμμετάσχουν στις εκλογές, που διεξάγει για την ανάδειξη νέας διοίκησης και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο και την Ομοσπονδία. Η εκλογική διαδικασία ξεκινά από σήμερα Σάββατο 27 Απρίλη και ολοκληρώνεται την Τρίτη 30 Απρίλη. Οι ώρες προσέλευσης κατά την εκλογική διαδικασία είναι από τις 9 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 8.30 μ.μ.

Κι άλλες απολύσεις στη «ΣΙΣΕΡ»

Ακόμα 11 εργαζόμενες της «ΣΙΣΕΡ ΠΑΛΚΟ» πετιούνται στο δρόμο, λαμβάνοντας ως... πασχαλιάτικο δώρο από την πολυεθνική το 2% ποσοστό απολύσεων κάθε μήνα. Η πολυεθνική επιμένει στις απολύσεις κάθε μήνα, γιατί σχεδιάζει να μεταφέρει μεγάλο μέρος της παραγωγής στη Βουλγαρία και να επανεισάγει τα προϊόντα ως ευρωπαϊκά.

ΚΟΒ ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΑΤΗΣΙΩΝ
Συζήτηση με τους μετανάστες

Σήμερα πραγματοποιείται η συζήτηση με φορείς και κοινότητες μεταναστών που οργανώνει η ΚΟΒ Εργατοϋπαλλήλων Πατησίων του ΚΚΕ στο χώρο της φοιτητικής εστίας των Πατησίων (Πατησίων 279 - 281) στις 7 το απόγευμα και με κεντρικό θέμα τα εκπαιδευτικά και μορφωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά των μεταναστών στην Ελλάδα.

Κύριοι άξονες της συζήτησης θα είναι να αναδειχτούν οι αιτίες που μεγάλο μέρος των παιδιών δεν πηγαίνουν ή εγκαταλείπουν το σχολείο και όσα παιδιά συνεχίζουν αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες προσαρμογής. Ακόμα να τονιστεί η αναγκαιότητα του κοινού αγώνα Ελλήνων και μεταναστών για ένα πραγματικά δημόσιο σχολείο χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς, απαλλαγμένο από οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Εκδηλώσεις και στάσεις εργασίας για την Πρωτομαγιά

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί τους οικοδόμους να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της Τετάρτης στο Σύνταγμα, καθώς και στις εκδηλώσεις και στάσεις εργασίας που θα γίνουν για την προετοιμασία της Πρωτομαγιάς:

Δευτέρα 29 Απρίλη: Πιάτσα Δημαρχείου (6 π.μ. - 6.30 π.μ.), Ολυμπιακό Κλειστό Γυμναστήριο Γαλάτσι (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Χαλάνδρι στην Αττική Οδό - Δουκίσσης Πλακεντίας (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Ζεφύρι στην «Παντεχνική» (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Μαρκόπουλο (11 π.μ. - 12 μ.), «Χίλτον» (11 π.μ. - 12 μ.).

Τρίτη 30 Απρίλη: Μετρό Μοναστηράκι (7 π.μ. - 8 π.μ.), Μετρό Ηλιούπολη (11 π.μ. - 12 μ.), Ολυμπιακό Χωριό (12.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.), ΑΒΑΞ, Αττική Οδός, Θριάσιο (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.), Δημοσιογραφικό Χωριό (7.30 π.μ. - 8.30 π.μ.).

Στο Ολυμπιακό Χωριό κατά τη διάρκεια της στάσης εργασίας θα γίνει και συγκέντρωση στο χώρο του πάρκινγκ της Α' Εργολαβίας όπου και θα πραγματοποιηθεί συναυλία.

Κάνουν όνειρα

Ονειρα ότι, αξιοποιώντας την κυβερνητική απόφαση για μεταφορά της αργίας μετά το Πάσχα, θα λειτουργήσουν κανονικά τα μαγαζιά τους, κάνουν διάφοροι μεγαλοεργοδότες στο εμπόριο. Προκλητικά φτάνουν μέχρι και να το διαφημίζουν και να το ανακοινώνουν, όπως τα σούπερ μάρκετ ΚΑΡΦΟΥΡ και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθήνας. Δύο χώροι, στους οποίους οι εργαζόμενοι έχουν κάνει καθαρό ότι τη Μεγάλη Τετάρτη, 1η Μάη, απεργούν! Ε, οι εργοδότες επιμένουν ότι την Πρωτομαγιά θα λειτουργήσουν κανονικά... Η απάντηση, αυτονόητη. Θα δοθεί στην πράξη από τους ίδιους τους απεργούς.

ΚΝΕ
Τιμούν την Πρωτομαγιά

Εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Εργατική Πρωτομαγιά πραγματοποιούν οι Τομεακές Οργανώσεις της ΚΝΕ. Σήμερα Σάββατο:

  • Η ΤΟ Περιστερίου, στις 6.30 μ.μ., στο παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων
  • Η ΤΟ Ανατολικών Συνοικιών Αθήνας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της τοπικής Αχτίδας του ΚΚΕ.

Στη Θεσσαλονίκη αύριο Κυριακή:

  • Η ΤΟ Τούμπας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Κάτω Τούμπας.
  • Η ΤΟ Βορειοδυτικών, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Νεάπολης.
  • Η ΤΟ Ε` Διαμερίσματος, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Ανάληψης.
  • Η ΤΟ Εργατικού, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΕΣΑΚ.

Ακόμα, η ΤΟ Δυτικού, τη Δευτέρα 29 Απρίλη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του Ευόσμου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ