ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΣΕΕ - ΣΕΒ
Υπέγραψαν την καθήλωση των μισθών

Οι βιομήχανοι ζητάνε κι άλλα

Πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των υπογραφών, κάτω από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που καταδικάζει για άλλα δύο χρόνια τους εργαζόμενους σε μείωση των μισθών και σε περικοπές των αναγκαίων δαπανών τους, ο ΣΕΒ αξιώνει και νέα προνόμια. Απαιτεί μεγαλύτερη ευελιξία στις σχέσεις εργασίας και μείωση του εργατικού κόστους.

Σε δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Ν. Αναλυτής, έξω από την αίθουσα της ΓΣΕΕ, όπου οι «εταίροι» έριχναν τις υπογραφές τους, ζητούσε «την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων. Γιατί - όπως ισχυρίστηκε - η νομοθεσία αντιστοιχεί στις δεκαετίες του 1920 και 1950». Στο κέντρο των απαιτήσεων του ΣΕΒ είναι η αύξηση της μερικής απασχόλησης, καθώς και η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ώστε οι βιομήχανοι να μπορούν ν' απασχολούν σε υπερεργασία τους εργαζόμενους περισσότερες ώρες και με μικρότερο κόστος.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ χαιρέτισε τις προχτεσινές ανακοινώσεις του Δ. Ρέππα (ΕΣΔΑ) για τις αποφάσεις της κυβέρνησης που προδιαγράφουν ένα νέο εργασιακό καθεστώς, χωρίς σύμβαση, κανένα ωράριο και κανένα δικαίωμα. Εσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι «αυτό που θέλουμε δεν είναι απορύθμιση, αλλά αναρύθμιση»! Το πώς εννοούν βέβαια την αναρύθμιση το έκανε ξεκάθαρο, όταν συμπλήρωσε ότι αν π.χ. οι γυναίκες δε θέλουν να δουλεύουν 8ωρο, να έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν, να ασχολούνται με την οικογένεια.

Χτες υπέγραψαν μια ακόμα διετία πείνας για τους εργάτες κι αύριο θα βγουν να διαμαρτύρονται για το φτύσιμο...
Χτες υπέγραψαν μια ακόμα διετία πείνας για τους εργάτες κι αύριο θα βγουν να διαμαρτύρονται για το φτύσιμο...
Λίγο νωρίτερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χρ. Πολυζωγόπουλος, ενώ υπέγραφε τη σύμβαση - κοροϊδία, είχε δηλώσει ότι «δεν υφίσταται θέμα αλλαγής των εργασιακών σχέσεων, γιατί ήδη οι σχέσεις είναι ελαστικότατες». Αυτά στα λόγια, γιατί στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παζάρευε τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, ενώ ήδη γι' αυτό η Σύμβαση προβλέπει τη σύσταση «κοινής ομάδας εργασίας» για να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος Μάη.

Αλλωστε το παζάρι αυτό δε γίνεται στο κενό. Οι πρόσφατες εντολές της Κομισιόν, για το Ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την ευελιξία της αγοράς εργασίας, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις, αποτελούν τη βάση του «διαλόγου». Αυτές συμπληρώνονται και από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για ένα «Εθνικό Σχέδιο» με εργάτες «λάστιχο».

Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, που υπέγραψε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ με τις εργοδοτικές οργανώσεις, προβλέπεται: Για το 2002, από 1η Γενάρη, συνυπολογισμός ποσοστού 1,1% που είναι το διορθωτικό των απωλειών λόγω πληθωρισμού του προηγούμενου χρόνου. Στη βάση αυτή οι μισθοί και τα κατώτερα μεροκάματα αυξάνονται κατά 2,5% και από 1η Ιούλη κατά 1,8%. Ετσι η συνολική αύξηση για το τρέχον έτος διαμορφώνεται στο 3,4%. Αντίστοιχα για το 2003 η αύξηση θα είναι σε ποσοστό 3,9%, χωρίς όμως να προβλέπεται ρήτρα για τον πληθωρισμό.

Ο υπολογισμός των επιδομάτων γίνεται στα κατώτατα όρια μισθών και ημερομισθίων όπως αυτά διαμορφώθηκαν. Επίσης ο χρόνος που απαιτείται για την αξίωση από τον εργαζόμενο ετήσιας κανονικής άδειας με αποδοχές μειώνεται από 12 σε 10 μήνες εργασίας.

Τα εύσημά του προς τους κοινωνικούς εταίρους για την υπογραφή της Σύμβασης έσπευσε να δώσει ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας, ο οποίος τη χαρακτήρισε «θετική εξέλιξη» και ότι «διασφαλίζει την "εργασιακή ειρήνη" για την επόμενη διετία». Δεν έχουν όμως κανένα λόγο να χαίρονται οι εργαζόμενοι με συνολική «αύξηση» 3,4%, όταν μόνο ο επίσημος πληθωρισμός «τρέχει» σε ετήσια βάση με 4% και όταν οι πραγματικές αυξήσεις στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης έχουν ήδη εξανεμίσει τις όποιες αυξήσεις.

Πολύ περισσότερο που, για να ικανοποιηθούν οι πραγματικές ανάγκες της εργατικής λαϊκής οικογένειας, το κατώτερο μεροκάματο θα έπρεπε να διαμορφωθεί στις 12.000 δραχμές, ο κατώτερος μισθός στις 300.000 και η σύνταξη στις 240.000 δραχμές, όπως προτείνει και παλεύει το ΠΑΜΕ.

ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ
Στο στόχαστρο το ωράριο

Επιμένουν οι τραπεζίτες στην παράταση του ωραρίου συναλλαγών, προκειμένου να δεχτούν μια μικρή μείωση του ωραρίου εργασίας, ενώ και στο θέμα των αυξήσεων ακολουθούν προκλητική τακτική πιέζοντας με απαράδεκτες προτάσεις, στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η χτεσινή συνάντηση του προεδρείου της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών έληξε χωρίς αποτέλεσμα και οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Μ. Δευτέρα, ενώ έχουν προγραμματίσει από τώρα συνάντηση και για την Μ. Τρίτη εάν χρειαστεί για να κλείσει η σύμβαση.

Το μεγάλο «στοίχημα» για τους τραπεζίτες είναι η παράταση του ωραρίου συναλλαγών, το οποίο θέλουν να παρατείνουν κατά πέντε ώρες. Χτες δέχτηκαν μονάχα να συζητήσουν την έκταση της παράτασης. Στο εισοδηματικό τμήμα πρότειναν αυξήσεις 3,3% και 3% για διετή σύμβαση, από 2,8% και 2,5% που ήταν η προηγούμενη θέση τους.

Η εργοδοσία γνωρίζει πολύ καλά ότι τυχόν παράταση του ωραρίου συναλλαγών θα καταστήσει ανενεργό οποιαδήποτε μείωση του ωραρίου εργασίας, όπως αυτή που «προσφέρουν» για 37 ώρες εργασία τη βδομάδα έναντι 38,20 που ισχύει τώρα. Εκτιμάται ότι προκειμένου να κατακτήσουν την παράταση θα δώσουν μεγαλύτερες, αλλά και πάλι όχι ικανοποιητικές αυξήσεις.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών, ξέροντας τι διακυβεύεται, έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί στα όργανα της ΟΤΟΕ, αλλά και σε κάθε χώρο δουλιάς και σε κάθε σύλλογο εργαζομένων, για την κάθετη άρνησή της στην παράταση του ωραρίου συναλλαγών έστω και για 1 λεπτό μετά τις 2 το μεσημέρι! Η θέση αυτή εκφράζει εξάλλου και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων, οι οποίοι ξέρουν τι τους περιμένει εάν παραταθεί το ωράριο.

Επίσης, θέση της παράταξης είναι ο πρώτος μισθός να διαμορφωθεί στις 300 χιλιάδες δραχμές και να εφαρμοστεί 35ωρο, με εργασία 8 π.μ. - 3 μ.μ. από Δευτέρα έως Παρασκευή.


Σε παράνομη απόλυση της εργάτριας ιματισμού Τ. Θεοδωροπούλου, μέλους της διοίκησης του σωματείου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αριστερή Πρωτοβουλία στους δρόμους της πόλης» της Θεσσαλονίκης και μέλος της Επιτροπής Πόλης του ΝΑΡ, «προχώρησε» η εργοδοσία του ατελιέ κουρτινών «Τ. Αϊνατζή». Οπως καταγγέλλει το ΝΑΡ, η απόλυση έγινε γιατί η εργάτρια συμμετείχε στην απεργία ενάντια στο νέο ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται, επίσης, η γενικευμένη αποθράσυνση της εργοδοσίας, που επιμένει, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στην απόλυση, παρά το ότι είναι παράνομη.

Ωμή πρόκληση για την εργατική τάξη

Δήλωση του Γ. Μαυρίκου

Την έντονη αντίθεσή του στις αξιώσεις του ΣΕΒ, αλλά και στη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ εκφράζει με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γ. Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καλώντας τους εργαζόμενους να δώσουν απάντηση στις προκλήσεις του κεφαλαίου μέσα από το γιορτασμό της εργατικής πρωτομαγιάς.

«Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Ν. Αναλυτή - υπογραμμίζει ο συνδικαλιστής - για τις εργασιακές σχέσεις αποτελούν ωμή πρόκληση για την εργατική τάξη και το συνδικαλιστικό κίνημα. Μάλιστα, το ότι ο ιθύνων νους του ΣΕΒ, πρόβαλε τους ωμούς αυτούς εκβιασμούς μέσα στο κτίριο της ΓΣΕΕ, φανερώνει ότι εκεί, νιώθει... σαν στο σπίτι του!

Οι δηλώσεις αυτές είναι σε αρμονία με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που στο όνομα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων στοχεύουν σε ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών σχέσεων. Θέλουν πλήρη κατάργηση της πλήρους και σταθερής δουλιάς για να ξεζουμίζουν περισσότερο τους εργάτες και να αυξάνουν τα υπέρογκα κέρδη τους.

Βέβαια - σημειώνει ο συνδικαλιστής - η προκλητικότητα του ΣΕΒ ενθαρρύνεται από τη στάση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, που τους "χάρισε" την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με τις αυξήσεις "ψίχουλα" για τους μισθωτούς.

Ομως ο ΣΕΒ, καλό είναι ν' αντιληφθεί, ότι απέναντί του βρίσκεται το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που εντείνει τον ανειρήνευτο αγώνα του κόντρα στο κεφάλαιο και στους εκπροσώπους του. Καλούμε, ενόψει μάλιστα και του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς, όλους ανεξαίρετα τους εργαζόμενους να δώσουν τη δική τους απάντηση παίρνοντας μέρος στις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ. Να απεργήσουν και να διαδηλώσουν προβάλλοντας τα πραγματικά αιτήματα της εργατικής τάξης για τις εργασιακές σχέσεις, την κοινωνική ασφάλιση και για τα βασικά μέτωπα πάλης».

Απεργία στα ΕΛ.ΠΕ

Σε καθολική απεργία προχωρούν από σήμερα στις 7 το πρωί οι εργαζόμενοι Διυλιστήρια Ασπροπύργου και Θεσσαλονίκης και για δέκα μέρες μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα, απαιτώντας να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση των Ελληνικών Πετρελαίων από την κυβέρνηση με την παραχώρηση πακέτου 23% των μετοχών στους ιδιώτες και συγκεκριμένα στην κοινοπραξία Lukoil - Λάτση.

Η απεργία, λόγω του χαρακτήρα των διυλιστηρίων θα ξεκινήσει τμηματικά από την τροφοδοσία και τη διακίνηση καυσίμων και θα προχωρήσει στην παραγωγή και μέχρι την Τετάρτη θα απεργούν όλοι οι εργαζόμενοι. Μέσα στη βδομάδα αναμένεται να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής και τα σωματεία εργαζομένων στις θυγατρικές των ΕΛΠΕ (Ασπροφώς και ΕΚΟ). Τη Δευτέρα το πρωί θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο και στη συνέχεια θα διαδηλώσουν έξω από το υπουργείο Ανάπτυξης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ