Μέτωπο κατοίκων και εργαζομένων ενάντια στα ιδιωτικά απογευματινά ιατρεία
Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση στο Κρατικό της Νίκαιας |
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου, η κυβέρνηση προχωρά στην αυτοματοποίηση των ραντεβού στα νοσοκομεία για τα απογευματινά ιατρεία. Θα υπάρχει - κατά τα πρότυπα της γραμμής 184 του ΙΚΑ - τηλεφωνική γραμμή με τον αριθμό 1525, μέσω της οποίας θα κλείνονται τα ραντεβού. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να τα οργανώσει σε πανελλαδικό επίπεδο, αλλά τα αρχικά σχέδια περιλαμβάνουν 26 μεγάλα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου Αττικής.
Στο Κρατικό της Νίκαιας, οι κάτοικοι και φορείς τοποθέτησαν πανό στην είσοδο του νοσοκομείου και υπογράμμισαν ότι τα ιδιωτικά ιατρεία αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην ιδιωτικοποίηση του εναπομείναντος δημόσιου συστήματος Υγείας.
Τα ιδιωτικά ιατρεία, πάντως, του νοσοκομείου δε λειτούργησαν χθες, ενώ δεν αναμένεται να λειτουργήσουν ούτε αύριο, αφού οι ασθενείς δείχνουν απροθυμία να πληρώσουν το απογευματινό χαράτσι και δεν έχουν κλειστεί ραντεβού. Στα ιατρεία χθες δεν υπήρχαν καν γιατροί.
Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε ο Στέλιος Μπενετάτος, υποψήφιος δήμαρχος Νίκαιας, επικεφαλής της «Δημοκρατικής Ενότητας», ο οποίος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει κινητοποίηση όλων των εργαζομένων, των κατοίκων του Πειραιά ενάντια στα ιδιωτικά ιατρεία και την επιχείρηση ιδιωτικοποίησης της Υγείας.
«Το πρόβλημα της Υγείας είναι ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, που είναι κύρια εργαζόμενοι και για τους οποίους τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία είναι δυσπρόσιτα λόγω των τεράστιων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν και της ανεργίας», τόνισε η Ν. Καζαντζίδου, δημοτική σύμβουλος της «Δημοτικής Ενότητας» Κορυδαλλού. Στη συγκέντρωση συμμετείχαν, επίσης, εργαζόμενοι του νοσοκομείου, οι οποίοι υπογράμμισαν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και υποδομών στο νοσοκομείο, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων Πειραιά και της Δημοτικής Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση».
Την αντίθεσή τους στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στο νοσοκομείο τους, εξέφρασαν με παράσταση οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Μεταξά.
Οι εργαζόμενοι ενημέρωσαν τους ασθενείς για το απαράδεκτο μέτρο και μοίρασαν την απόφαση του σωματείου τους, στην οποία επισημαίνεται ότι το μέτρο εμπορευματοποιεί την Υγεία και καταργεί την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας. Στην απόφαση τονίζεται ακόμα ότι η πελατειακή σχέση των γιατρών με τους απογευματινούς πελάτες τους θα καταστρατηγήσει τις λίστες προτεραιότητας για εργαστηριακές εξετάσεις και χειρουργεία, αλλά και ότι υπάρχει πρόβλημα χώρων για την ανάπτυξη των ιδιωτικών ιατρείων, αλλά και έλλειψης προσωπικού (νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό).
«Καλούμε, καταλήγει η ανακοίνωση, όλους τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στο μέτρο, δείχνοντας με τον τρόπο αυτό τη διαφωνία όλων μας στην εμπορευματοποίηση της Υγείας και στην κατάργηση της πρόσβασης στη δημόσια δωρεάν Υγεία».
Χτες, πάντως, κλείστηκε μόνον ένα ραντεβού και τρία για σήμερα.
Με μετακινήσεις αγροτικών γιατρών απ' το Δήμο Ραχών προσπαθεί η κυβέρνηση να καλύψει τις ανάγκες των εφημεριών στο νοσοκομείο του Αγίου Κηρύκου, αλλά και τις ανάγκες των Κέντρων Υγείας.
Η απόφαση αυτή προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων. Την περασμένη Παρασκευή και με πρωτοβουλία της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Ραχών» έγινε λαϊκή συνέλευση. Στη γεμάτη κόσμο αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Χριστού Ραχών, με την παρουσία του προσωπικού του Περιφερειακού Ιατρείου Ραχών και της δημοτικής αρχής, μετά από πλούσια συζήτηση, αποφασίστηκε με συντριπτική πλειοψηφία να μη γίνει δεκτή καμία μετακίνηση για εφημερίες των γιατρών μας, από το Αγροτικό Ιατρείο Καρκιναγρίου και το Περιφερειακό Ιατρείο (ΠΙ) Ραχών ούτε προς Εύδηλο, ούτε προς Αγ. Κήρυκο.
Στο ψήφισμα που εγκρίθηκε στη λαϊκή συνέλευση τονίζεται: «Ζητάμε την αναβάθμιση του ΠΙ Ραχών σε πολυδύναμο Ιατρείο με μόνιμη τη θέση του δεύτερου γιατρού και τις θέσεις της μαίας και της νοσηλεύτριας, καθώς και βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες)».
Οι κάτοικοι δηλώνουν ότι είναι σε «αγωνιστική ετοιμότητα, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα ιδιαίτερα προβλήματα του Δήμου Ραχών, αλλά και όλης της Ικαρίας» και θα αγωνιστούν για την αναβάθμιση όλων των βαθμίδων της παρεχόμενης περίθαλψης στην Ικαρία και στους Φούρνους, ώστε να παρέχονται δωρεάν υπηρεσίες υγείας σε όλο το λαό.
Και το ψήφισμα καταλήγει με το αίτημα για πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου Αγίου Κηρύκου και του ΚΥ Ευδήλου.
Τρίωρη στάση εργασίας 11 π.μ. με 2 μ.μ. και γενική συνέλευση στις 11.30 π.μ στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου πραγματοποιούν αύριο Τετάρτη οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού».
Οι εργαζόμενοι διαμαρτύρονται για την απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να ξεκινήσει τον «εκσυγχρονισμό» του νοσοκομείου, συνδέοντας την καταβολή των υπερωριών στους εργαζόμενους με κριτήρια... αποδοτικότητας. Στην απόφαση της διοίκησης αναφέρεται ότι οι υπερωρίες δεν αποτελούν μέτρο κοινωνικής πολιτικής, αλλά μέσο για τη βελτιστοποίηση της απόδοσης του νοσοκομείου και αυτό θα αποτελέσει το μοναδικό κριτήριο στην κατανομή τους!
Μάλιστα η απόφαση αυτή έρχεται τη στιγμή που το νοσοκομείο λειτουργεί με κενές μία στις τρεις οργανικές θέσεις!
Πάντως και το πρόβλημα που προκύπτει με την κατανομή των λεγόμενων πλασματικών υπερωριών, που αποτέλεσε μέσο για τη διόρθωση της αδικίας των χαμηλών μισθών των εργαζομένων και χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις, αποδεικνύει και πόσο λαθεμένη είναι η διεκδίκηση από ορισμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες τέτοιων ρυθμίσεων αντί να διεκδικήσουν βασικούς μισθούς που θα ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.
Δεν έγινε τελικά χτες - μετά από παρέμβαση των φοιτητών - η συνέλευση της ιατρικής σχολής που θα είχε ως κύριο θέμα την απόφαση της κυβέρνησης να λειτουργήσει το Νοσοκομείο Χαϊδαρίου με γιατρούς του ΕΣΥ.
Οι φοιτητές θεωρούν την όποια μεταφορά ως διάσπαση της ιατρικής σχολής. Πάντως στην εισήγηση της συνέλευση ήταν η διεκδίκηση του «Λαϊκού» Νοσοκομείου απ' την Ιατρική Σχολή, ενώ μοιράστηκε κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Γ. Μπαμπινιώτης και ο πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Χρ. Κίττας.
Στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι «η Σύγκλητος και η Ιατρική Σχολή Αθηνών επιθυμούσαν και επιθυμούν ακόμη τη λειτουργία του Νοσοκομείου Χαϊδαρίου ως πανεπιστημιακού» με τον «εύλογο όρο ότι θα έχει πανεπιστημιακή διοίκηση». Προσθέτουν ότι είχαν καταγράψει τους πανεπιστημιακούς που ήθελαν να μετακινηθούν και ότι αν ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος δεν απέρριπτε το αίτημα για πανεπιστημιακή διοίκηση, το νοσοκομείο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως πανεπιστημιακό. Και η κοινή ανακοίνωση καταλήγει με την επίρριψη ευθύνης στον Αλ. Παπαδόπουλο.
Η ουσία είναι ότι το νοσοκομείο δε θα λειτουργήσει με πληρότητα μέχρι το 2004.
Το Σωματείο Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Συναφών Χώρων πραγματοποιεί Γενική Συνέλευση την Πέμπτη, 25.4.2002, στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομ. Σκυλλίτση 19, πλατεία Ιπποδαμείας) και ώρα 3 μ.μ. στο δεύτερο όροφο.
Θέματα της Συνέλευσης είναι το σχέδιο Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2002 της ΟΣΝΙΕ, οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, απολογισμός του 2001 και η Εκλογή Σωματειακής Επιτροπής για τον Πειραιά.
Εκλογές για την ανάδειξη της Διοίκησης του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών γίνονται αύριο.
«Σήμερα που οι κυρίαρχες επιλογές σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στη χώρα μας οδηγούν σε αμφισβήτηση κοινωνικά αγαθά, όπως η Υγεία, η Πρόνοια, η Παιδεία, σήμερα που ανατρέπονται κατακτημένα δικαιώματα, οι εργασιακές σχέσεις, τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, απαιτείται οι κοινωνικοί λειτουργοί να αντιδράσουν με κάθε τρόπο, να διεκδικήσουν αιτήματα που ανταποκρίνονται και στις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και όχι να στηρίζουν τις αντιλαϊκές πολιτικές», υπογραμμίζει, σε ανακοίνωσή της για τις εκλογές, η «Αγωνιστική Ενωτική Συνεργασία Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας» και τονίζει: «Δεν επιτρέπεται στην αυγή του 21ου αιώνα να υπάρχει εργαζόμενος κοινωνικός λειτουργός, ως έκτακτος ή με σύμβαση, που του παρέχει δικαιώματα τριτοκοσμικής χώρας, με μισθό 130.000 ή 160.000 δρχ. και ταυτόχρονα να είναι όμηρος κάθε διοίκησης. Αντιτασσόμαστε στην πολιτική που διαλύει τις δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες και τις εμπορευματοποιεί, που σπρώχνει στον εθελοντισμό και τη φιλανθρωπία».