ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 23 Απρίλη 2002
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟΣ
Εντατικοποίηση των πιέσεων

Ο Γ. Παπαντωνίου μετά τη συνάντησή του με την Αμερικανίδα υφυπουργό Εξωτερικών κάνει λόγο για ανάγκη συμβιβασμού...

Σε μπαράζ πιέσεων προς την ελληνική πλευρά για το θέμα του λεγόμενου ευρωστρατού, δηλαδή της συγκρότησης και λειτουργίας της ευρωπαϊκής δύναμης ταχείας ανάπτυξης, έχουν εξελιχθεί οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που γίνονται τον τελευταίο καιρό. Χτες βρέθηκε στην Αθήνα, μετά τον γγ του ΝΑΤΟ, Τζ. Ρόμπερτσον, και τον εκπρόσωπο της ΕΕ, Χ. Σολάνα, που ήρθαν την προηγούμενη βδομάδα, η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για ευρωπαϊκά θέματα, Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Γ. Παπαντωνίου, και άλλους παράγοντες.

Στόχος των πιέσεων είναι να γίνει αποδεκτό από την Αθήνα το αποκαλούμενο «κείμενο της Αγκυρας», με βάση το οποίο, στην ουσία, οι περιοχές ελληνικού αμυντικού ενδιαφέροντος, όπως το Αιγαίο και η Κύπρος -- στα πλαίσια της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ενωσης -- θα τελούν υπό την αίρεση της Τουρκίας, καθώς η χώρα αυτή, αν και δεν είναι μέλος της ΕΕ, αποκτά δικαίωμα «βέτο» στον ευρωπαϊκό στρατιωτικό μηχανισμό.

Από τις δηλώσεις που έγιναν μετά τη χτεσινή συνάντηση αυτό που προκύπτει είναι η εντατικοποίηση των διαβουλεύσεων για να βρεθεί «λύση». Ο δε Γ. Παπαντωνίου επανέλαβε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί το κείμενο της Αγκυρας αλλά έκανε και λόγο για την ανάγκη συμβιβαστικής λύσης. «Συμφωνήσαμε, είπε, να είμαστε σε διαρκή διαβούλευση για να βρεθεί λύση στο πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης», και ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση «θα πρέπει τελικώς να καταλήξει σε μια πρόταση η οποία θα μπορέσει να συμβιβάσει και να ικανοποιήσει και τις θέσεις της Ελλάδας που είναι χώρα-μέλος της ΕΕ αλλά και συνολικότερα συμφέροντα της ΕΕ, ιδιαίτερα απέναντι στο ΝΑΤΟ».

Ο υπουργός Αμυνας είπε ότι «η Ελλάδα δεν μπορεί να δεχτεί το κείμενο της Αγκυρας και ότι έχει προβλήματα που αφορούν και το περιεχόμενο και τη διαδικασία». Και πρόσθεσε: «Η κυρία Τζόουνς άκουσε τις θέσεις αυτές, διατύπωσε τις δικές της θέσεις, τις θέσεις της αμερικανικής πλευράς, αλλά συμφωνήσαμε να είμαστε σε μία διαρκή διαβούλευση για να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα αυτό. Η λύση αυτή θα επιτρέψει τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, όταν αυτό χρειάζεται για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας όπου χρειάζεται, και ιδιαίτερα στα Βαλκάνια, με δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει αποφασίσει την αποστολή της Ευρωπαϊκής Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, όταν οι πολιτικές συνθήκες το επιτρέψουν».

Η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι ένας από τους κύριους λόγους της επίσκεψής της ήταν «για να αποσαφηνιστεί η σημασία εύρεσης συμφωνίας μεταξύ εμάς (ΝΑΤΟ) και Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε τα θέματα άμυνας μεταξύ αυτών των δύο οργανισμών να εξελιχθούν και να βρεθεί λύση στα θέματα των Βαλκανίων και οπουδήποτε αλλού, οι οποίες λύσεις θα είναι αποδεκτές και από τις δύο πλευρές, ΗΠΑ και Ευρώπη».

Στην ατζέντα της ίδιας συνάντησης ήταν και το Κυπριακό και όπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου, «επανέλαβα στην κα Jones ότι είναι απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως αποτυπώθηκε και στη Συμφωνία του Ελσίνκι, αλλά και σε δηλώσεις όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση ανεξάρτητα από την έκβαση των διαβουλεύσεων μεταξύ του κ. Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς».

Η Ελίζαμπεθ Τζόουνς, η οποία συνοδευόταν από τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τ. Μίλερ, συναντήθηκε στη συνέχεια με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κ. Καραμανλή.

Το ότι ο κλοιός στενεύει για το θέμα του ευρωστρατού επιβεβαιώνεται και με τα όσα είπε σε συνέντευξή του στο «ΒΗΜΑ» ο Χ. Σολάνα, ο οποίος ζητάει λύση το ταχύτερο δυνατόν. Μάλιστα, δεν αποδέχεται καμία ενδιάμεση λύση και απειλεί με συνέπειες όποιον βάζει εμπόδια, προφανώς την ελληνική πλευρά. «Η προσπάθειά μας, λέει, είναι να καταλήξουμε σε μια μόνιμη διευθέτηση ανάμεσα στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Εκείνοι που δε θα επιτρέψουν να καταλήξουμε σε μια τέτοια μόνιμη διευθέτηση, θα αναλάβουν και την ευθύνη για την αδυναμία της ΕΕ να υλοποιήσει αυτή την αποστολή».

Χ. ΣΟΛΑΝΑ
«Θα ενταχτεί το ελληνοκυπριακό τμήμα»

Αποκαλυπτική συνέντευξη του εκπροσώπου της ΚΕΠΠΑ, που επιβεβαιώνει ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ νομιμοποιεί τη διχοτόμηση

Αυτό που στην πραγματικότητα έχει δρομολογηθεί με τις διαδικασίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δηλαδή η νομιμοποίηση της τουρκικής εισβολής και της διχοτόμησης, επιβεβαιώνεται με την αποκαλυπτική συνέντευξη στο «ΒΗΜΑ» του Χ. Σολάνα, υπάτου εκπροσώπου για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλεια της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα αν δεν υπάρξει λύση στο Κυπριακό τότε θα ενταχτεί η Κύπρος ως σύνολο στην ΕΕ, απάντησε χωρίς περιστροφές ότι «αν δεν υπάρχει συμφωνία θα ενταχθεί το ελληνοκυπριακό τμήμα». Ουσιαστικά δικαιώνεται ο Ντενκτάς που μιλάει για δύο κράτη στην Κύπρο. «Δε θα είναι, διευκρινίζει ο Χ. Σολάνα, η νήσος στο σύνολό της που θα ενταχθεί στην Ενωση, εκτός κι αν έχουμε μια συμφωνία. Ενα τμήμα της Κύπρου θα ενταχθεί και ένα άλλο θα πρέπει να περιμένει».

Σε άλλη ερώτηση, όπου του επισημαίνεται ότι η απόφαση του Ελσίνκι αναφέρεται στην ένταξη της Κύπρου και όχι τμήματός της απαντάει: «Δεν μπορείς να προκαθορίσεις την επιθυμία των άλλων. Μόνο αν πρόκειται για μια χώρα η ενότητα της οποίας έχει διευθετηθεί. Το βόρειο τμήμα της Κύπρου δεν έχει διαπραγματευτεί καθόλου με την Ενωση, άρα δεν εκπληρώνει τα κριτήρια».

Στο μεταξύ αμήχανες ήταν οι αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς. Ο πρόεδρος της Κύπρου Γ. Κληρίδης σχολίασε ότι «δεν είναι ο Σολάνα που αποφασίζει για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ». Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Μ.Παπαπέτρου χαρακτήρισε «λανθασμένη, νομικά ατεκμηρίωτη και αντίθετη προς τις αποφάσεις της ίδιας της ΕΕ» τη δήλωση Σολάνα και ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα προβεί σε παραστάσεις.

Στην Αθήνα ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας δήλωσε ότι θέλει να επιβεβαιώσει «κατά τον πιο πανηγυρικό τρόπο, τη θέση μας και να τονίσω ότι η θέση της ΕΕ είναι για την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Ευαγγέλιο» Πολιτικής Ιστορίας

Το βιβλίο του Χρ. Θεοχαράτου, για τον Χ. Φλωράκη, παρουσιάστηκε στη Λάρισα

Πλήθος Λαρισαίων --αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και πάρα πολλοί νεολαίοι, κομμουνιστές, αλλά και πολλοί προσκείμενοι σε άλλους πολιτικούς και ιδεολογικούς χώρους-- παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και Λαϊκό κίνημα», που πραγματοποιήθηκε, προχτές Κυριακή, στην αίθουσα του «Χατζηγιάννειου» Πνευματικού Κέντρου Λάρισας.

Την παρουσίαση του βιβλίου στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΚΚΕ και η «Τυποεκδοτική ΑΕ», έκαναν οι Χρήστος Τσιντζιλώνης, ιστορικός, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Τριαντάφυλλος Γεροζήσης, διδάκτωρ Δικαίου του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και συγγραφέας. Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασε η ηθοποιός Πόπη Πελτεκοπούλου.

«Βιογραφία του κομμουνιστικού, εργατικού και προοδευτικού κινήματος της χώρας μας», χαρακτήρισε το βιβλίο ο Τριαντ. Γεροζήσης και αναφερόμενος στο Χαρίλαο Φλωράκη, τον χαρακτήρισε ως «αυθεντικό λαϊκό ηγέτη, με εντελώς ξεχωριστή προσωπικότητα». Και τόνισε: «Το βιβλίο αυτό, μαζί με άλλα - όταν ολοκληρωθεί - θ' αποτελέσει "ευαγγέλιο" για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν την πραγματική ιστορία του τόπου μας».

Ο Χρ. Τσιντζιλώνης επισήμανε ότι «στις σελίδες του βιβλίου αναφέρονται, όχι μόνο οι αγώνες του λαϊκού κινήματος, η πάλη της εργατικής τάξης και πολιτικής πρωτοπορίας της, για το καλό του εργαζόμενου λαού και την πρόοδο της χώρας, για την κοινωνική αλλαγή, το σοσιαλισμό, αλλά και η αντιλαϊκή δράση των συντηρητικών δυνάμεων και των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου». Σημείωσε ότι εμπεριέχονται «πειστικές αποδεικτικές απαντήσεις για κρίσιμα ζητήματα», καθώς επίσης, «αξιόλογα ιστορικά στοιχεία για το ρόλο και τη δράση του Χαρίλαου Φλωράκη στο κίνημα» και υπογράμμισε ότι «το βιβλίο δεν πρέπει να λείψει από κανένα σπίτι, από κανέναν πατριώτη, που θέλει να μάθει την αλήθεια για όλους τους αγώνες του ΚΚΕ και την ηρωική πορεία του λαϊκού μας κινήματος».

Στην εκδήλωση, ανάμεσα στους άλλους, παραβρέθηκαν βουλευτές του ΚΚΕ, Α. Σκυλλάκος και Τ. Τσιόγκας, ο Αγις Παπαστεργίου, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας, ο Γ. Φλώρος, Νομάρχης Λάρισας, ο Κ. Τζανακούλης, δήμαρχος Λάρισας, ο Κ. Σαμαρίνας, βοηθός Νομάρχη Λάρισας, ο Ρ. Κομίτσας, δήμαρχος Νίκαιας, ο Θ. Νταφούλης, πρόεδρος ΕΛΜΕ Λάρισας, ο Κ. Μακρυγιάννης, πρόεδρος συλλόγου φαρμακοποιών Λάρισας, εκπρόσωποι των κομμάτων ΚΚΕ και ΔΗΚΚΙ, ο Λ. Αρσενίου, συγγραφέας, ο Ζαχ. Φουντουλάκης, αντιστασιακός κ.ά.

Στην τηλεόραση του «902»

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902» σήμερα Τρίτη:

  • Στις 20.00 στην εκπομπή «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ», μια συζήτηση του Βαγγέλη Κούτα που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή, με την συγγραφέα Δέσποινα Μιχαηλίδου για τα βιβλία της: «Τα όνειρα δεν είναι για τους αγγέλους» και «Με τα δικά μου φτερά».
  • Στις 22.00 στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ, μια συζήτηση του δημοσιογράφου Ανδρέα Θερμού, που επιμελείται και παρουσιάζει την εκπομπή με τους καλεσμένους του, για την Πρωτομαγιά και την προοπτική των ταξικών εργατικών αγώνων.
  • Στις 23.00 στην εκπομπή ΜΟΝΟΠΡΑΚΤΟ, η Σοφία Αδαμίδου συνομιλεί με τον συνθέτη Νότη Μαυρουδή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ