ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΛΑΪΚΟ ΚΙΝΗΜΑ»
Πορεία ανηφορική, δύσκολη, πορεία αγωνιστική και ηθική

Μεγάλη η επιτυχία της παρουσίασης του βιβλίου σε Βόλο και Καλαμάτα

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, προχτές βράδυ στο Βόλο, η εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Θεοχαράτου, «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα», που διοργάνωσε η Κομματική Οργάνωση Μαγνησίας του ΚΚΕ σε συνεργασία με την «Τυποεκδοτική ΑΕ».

Πλήθος Βολιωτών, με τους νέους να δίνουν το δικό τους ξεχωριστό «παρών», γέμισε ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Μαγνησίας, αποδεικνύοντας, για μια ακόμη φορά, τη μεγάλη απήχηση που έχει στον κόσμο το βιβλίο του για τη ζωή και τους αγώνες του Χαρίλαου Φλωράκη.

«Διαβάζοντας το βιβλίο - είπε μιλώντας στην εκδήλωση η Νίτσα Κολιού, διακεκριμένη Βολιώτισσα δημοσιογράφος - μου δόθηκε η ευκαιρία να δω ξανά την πορεία του λαϊκού κινήματος και του Χαρίλαου Φλωράκη, βεβαίως, παράλληλα. Μια πορεία ανηφορική, πορεία δύσκολη, κοπιαστική, πορεία τραυματική και θανατική, παρ' όλα αυτά πορεία αγωνιστική και ηθική».

Παίρνοντας το λόγο στη συνέχεια ο Γιώργης Μωραΐτης, δημοσιογράφος και συγγραφέας, αναφέρθηκε σε προσωπικές του αναμνήσεις από την κοινή αγωνιστική πορεία του με τον Χαρίλαο Φλωράκη και υπογράμμισε την τεράστια συγγραφική και διαπαιδαγωγική αξία του βιβλίου.

Τέλος, ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και βουλευτής του ΚΚΕ, μιλώντας για την πολύπλευρη σημασία και σπουδαιότητα του βιβλίου, ιδιαίτερα για τους νέους, τόνισε πως τέτοιου είδους βιβλία θα έπρεπε να αποτελούν βιβλία του εγκύκλιου προγράμματος, για να διδάσκεται στους νέους η Ιστορία έτσι όπως καταγράφεται από τους ίδιους τους αγωνιστές, καθώς όπως επισήμανε η αντικειμενικότητα της ιστορίας κρίνεται κάθε φορά μέσα από το υποκείμενο.

Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν στην εκδήλωση η Μαργαρίτα Παπαϊωάννου, καθηγήτρια φιλόλογος και ο Γιάννης Τότσικας, ηθοποιός.

Στην εκδήλωση μεταξύ των άλλων παραβρέθηκαν ο Γ. Χώτος, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, οι Π. Πλάκας και Γ. Γκέρτσος εκπρόσωποι του ΔΗΚΚΙ, ο Απ. Παπαδόπουλος εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Ανανέωσης, ο Π. Σκοτινιώτης, νομάρχης Μαγνησίας, οι βοηθοί νομάρχες Δ. Μεριαλής και Γ. Στάμος, οι δήμαρχοι Βόλου Κυρ. Μήτρου, Νέας Ιωνίας Π. Μαβίδης, Αισωνίας Λ. Γκάγκας, Αργαλαστής Γ. Γαϊτανάς, Πορταριάς Β. Κοντορίζος, ο πρόεδρος του ΝΣ Μαγνησίας Απ. Φοινικόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Βόλου Ν. Πατσιαντάς, οι αντιδήμαρχοι Βόλου Γ. Καπούλας και Β. Μαρκάκης, νομαρχιακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του ΤΕΕ Μαγνησίας Γ. Πρίντζος και Γ. Βασιλειάδης αντιστοίχως, ο πρόεδρος και ο γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Βόλου Αντ. Τυλιγάτας και Κ. Καραγιάννης κ.ά.

Στην Καλαμάτα

Παρουσία πλήθους κόσμου έγινε η παρουσίαση του βιβλίου του Χρ. Θεοχαράτου «Χαρίλαος Φλωράκης και λαϊκό κίνημα» και στην Καλαμάτα, προχτές Τετάρτη. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν: ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη κ. Κουτούλης, ο νομάρχης Δ. Δράκος, ο πρόεδρος του ΝΣ και πολιτευτής της ΝΔ Δ. Σαμπαλιώτης, οι δήμαρχοι Πεταλιδίου κ. Στραβόλαιμος, Κορώνης κ. Πετράκος, Μεθώνης κ. Μικελής και Αρη κ. Μπρούμας. Ακόμα, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι Κ. Δέδες, Αντ. Κατσάς και Θ. Αβιλιώτης, ο δημοτικός σύμβουλος Δ. Δρακόπουλος, εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ και εκπρόσωποι φορέων.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Κινητοποιήσεις υπέρ των γερμανικών επανορθώσεων

Μετά την κυβέρνηση και το γερμανικό ΥΠΕΞ, ακολούθησε και το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών στην άρνηση καταβολής αποζημίωσης στα θύματα του Διστόμου. Με τα ίδια στερεότυπα επιχειρήματα, ότι ναι μεν εκφράζουν συμπάθεια στα θύματα του φρικιαστικού εγκλήματος, αλλά αυτά έγιναν σαν αντίποινα σε δράση των ανταρτών και ότι πέρασαν «πάνω από 55 χρόνια από το τέλος του πολέμου και μετά από πολυετή εμπιστευτική, στο μέλλον κατευθυνόμενη συνεργασία δεν υπάρχει περιθώριο για πρόσθετες απαιτήσεις». Οι Γερμανοί θησαυροφύλακες απάντησαν έτσι με ημερομηνία 22 Γενάρη 2002 σε σχετικό ψήφισμα συγκέντρωσης στο Αμβούργο.

Οσο όμως το επίσημο Βερολίνο εμμένει σ' αυτή την αρνητική στάση, άλλο τόσο αυξάνεται σε ευρύτερα στρώματα η επίγνωση των φασιστικών εγκλημάτων στην Ελλάδα και η ανάγκη της καταβολής αποζημιώσεων. Οπως αναφέρει η «Πρωτοβουλία Ελλάδα του Ντάρμστατ» σε εγκύκλιο επιστολή (στα τέλη του Μάρτη) έχουν ήδη καταρτιστεί και αναπτύσσουν δράση υπέρ της καταβολής αποζημιώσεων παρόμοιες πρωτοβουλίες σε Αμβούργο, Κολωνία, Νυρεμβέργη, Μόναχο, Μπίλεφελντ, Φραγκφούρτη, Χαϊδελβέργη και Βερολίνο.

Στο Μπίλεφελντ, στο πλαίσιο της έκθεσης «Εξοντωτικός πόλεμος - Εγκλήματα της Βέρμαχτ» έγινε και εκδήλωση υπέρ των αποζημιώσεων. «Τουλάχιστον στους αριστερούς κύκλους παρατηρείται κίνηση», διαπιστώνει ο «Κύκλος εργασίας Δίστομο» του Αμβούργου σε εγκύκλιο επιστολή (5 του Απρίλη) στην πολιτιστική λέσχη «Ολγα Μπενάριο» του Βερολίνου, άνοιξε στις 6/4 έκθεση με τον τίτλο «Η Ελλάδα από το 1940 ως σήμερα». Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή ως τις 30 Ιούνη, και φυσικά περιλαμβάνει και την περίοδο της κατοχής της χώρας μας.

Στην ίδια λέσχη θα γίνει σειρά διαλέξεων από τις 11 Απρίλη ως τις 16 Μάη (μία τη βδομάδα) με ομιλητές Ελληνες του εξωτερικού και Γερμανούς με θέματα της κατοχής, του εμφύλιου πόλεμου και της χούντας. Στις 16 του Μάη θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ των Παντελή Βούλγαρη και Αρμιν Κέρκερ «Ενα όνειρο για τη ζωή και το ψωμί - ο Γιάννης Ρίτσος και η Ελλάδα του».

«Κατάσχεση του Ράιχσταγκ»

Η νεολαιίστικη πρωτοβουλία του Βερολίνου «Κριτική πολιτική της Ιστορίας» κινητοποιεί νεολαίους για να «κατάσχουν» το Ράιχσταγκ (το παλιό, εκσυγχρονισμένο ίδρυμα, όπου συνεδριάζει το Μπούντεσταγκ). Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε σχετική προκήρυξη, για μια κινητοποίηση με συμβολικό χαρακτήρα που θα γίνει την Κυριακή (14 Απρίλη, ώρα 11): «Για να εκφράσουμε το αίτημά μας και την αλληλεγγύη μας σε αυτούς που πρέπει να αποζημιωθούν», τονίζεται.

Στις 8 του Μάη

Ο «Κύκλος Εργασίας Δίστομο» του Αμβούργου ανακοινώνει στο πρόγραμμα κινητοποιήσεων ότι στις 8 του Μάη θα γίνει στο Βερολίνο «εκδήλωση για την αποζημίωση των Ελλήνων θυμάτων των Ναζί» με ομιλητές τους Γιάννη Σταμούλη, τον Αργύρη Σφουντούρη και τη Γερμανίδα δικηγόρο Γαβριέλα Χάινεκε.

Στις 10 Ιούνη

Μια μεγαλύτερη εκδήλωση, σε περισσότερες γερμανικές πόλεις προγραμματίζεται για τις 10 Ιούνη. Θα φέρει τον τίτλο «Δίστομο - Ημέρα Μνήμης 10 Ιούνη». «Αυτή τη στιγμή γίνονται συνεννοήσεις για τον οριστικό τίτλο της εκδήλωσης, επειδή επικρατεί η σκέψη να γίνει μνήμη και των επίσης καταστραμμένων στις 10 Ιούνη Οραντούρ και Λίντιτσε. Τη (γαλλική) Οραντούρ σύσσωμη με τους κατοίκους της την κατάστρεψε η μεραρχία αρμάτων των Ες - Ες στις 10 Ιούνη 1944 και την (τσέχικη) Λίντιτσε την κατάστρεψαν οι γερμανοφασίστες κατακτητές στις 10 Ιούνη 1942. Πολλούς κατοίκους τους δολοφόνησαν επιτόπου, ενώ άλλους τους έστειλαν στα στρατόπεδα εξόντωσης».

Η Ελληνική Δημοκρατική Κοινότητα του Βερολίνου συνεργάζεται και υποστηρίζει όλες τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο Βερολίνο.


Θ. ΒΟΡΕΙΟΣ

ΑΧΑΪΑ
Πολιτικές συγκεντρώσεις του ΚΚΕ

Η Κομματική Οργάνωση Αχαΐας του ΚΚΕ δημοσιοποίησε πρόγραμμα πολιτικών ομιλιών. Το πρόγραμμα έχει ως ακολούθως:

Παρασκευή, 12 Απρίλη

- Σαραβάλι (στο κοινοτικό γραφείο) 8 μ.μ.. Ομιλητής Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ.

- Βλατερό, 8 μ.μ. Ομιλητής Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Πελ/σου και Νησιών του ΚΚΕ.

Κυριακή, 14 Απρίλη

- Ζαρουχλέικα, 11 π.μ. στο καφενείο Μουριές. Ομιλητής Χρήστος Κορδάς, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

- Αγιά, 11 π.μ., στο καφενείο του Κοκόση (στις γραμμές). Ομιλητής Αλέκος Αρβανιτίδης, μέλος της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Τρίτη, 16 Απρίλη

- Προσφυγικά στο καφενείο «Βυζάντιο». Ομιλητής Κώστας Μπάτσικας, γραμματέας της ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ και μέλος της ΚΕ.

Τετάρτη, 17 Απρίλη

- Πολιτική συγκέντρωση της ΚΟΒ ΕΒΕ Πάτρας, με θέμα «Οι εξελίξεις στο χώρο των ΕΒΕ. Οι θέσεις του ΚΚΕ και η προοπτική διεξόδου». Ομιλητής θα είναι ο Σπύρος Στριφτάρης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ρέει το χρήμα...

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, το υπουργείο Εξωτερικών αποφάσισε να δώσει 500.000 δολάρια σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, προκειμένου να ενισχυθεί ο παλαιστινιακός λαός!!! Ποιες ακριβώς είναι αυτές οι οργανώσεις δεν έγινε γνωστό.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ