ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
Σελ. /40
Η «φιλική» για τον Σαρόν «νέα τάξη»

Ο Γ. Αραφάτ πραγματικός «στόχος» της επίσκεψης Πάουελ

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «Ελευθεροτυπία»
«Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα (σ.σ. χτες) ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Κόλιν Πάουελ, θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιάσερ Αραφάτ, το Σάββατο και θα του ζητήσει για μια ακόμα φορά να καταβάλει προσπάθειες ώστε να μειωθεί η βία»! Δεν τρέφαμε την παραμικρή ψευδαίσθηση για τους πραγματικούς «στόχους» του «ειρηνοποιού» Πάουελ.

Τίποτα δεν έχει αλλάξει στην «οπτική» των Αμερικανών: Υπαίτιοι της «βίας» και «τρομοκράτες» είναι οι Παλαιστίνιοι. Το Ισραήλ είναι ο στρατηγικός σύμμαχος στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία» και «έχει δικαίωμα στην ασφάλεια». Αρα;

Το «φιλικό περιβάλλον» της «νέας τάξης» είναι αυτό που επιτρέπει στα τάγματα θανάτου του Α. Σαρόν να φέρνουν ολοένα και πιο κοντά την «τελική λύση»: Ενας λαός στο συρματόπλεγμα, ένα κράτος-Αουσβιτς.

Δικαιολογημένος, λοιπόν, ο «αέρας» του Α. Σαρόν, ο οποίος τόσο πολύ «υπολογίζει» τις... εκκλήσεις Μπους για αποχώρηση από τα Κατεχόμενα, ώστε λίγες ώρες πριν φτάσει ο Πάουελ δήλωσε: «Δε θα αποχωρήσουμε όσο δεν παραδίδονται οι τρομοκράτες».

«Η επίσκεψη Πάουελ σπάει την απομόνωση του Αραφάτ». Ιδού το «αφοπλιστικό» επιχείρημα ορισμένων θλιβερών απολογητών της «νέας τάξης» για τη «χρησιμότητα» της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Υποκρίνονται προφανώς ότι δεν αντιλαμβάνονται ποιος είναι πραγματικά απομονωμένος στη συνείδηση των λαών.

Το παμπάλαιο ασφαλίτικο κόλπο του «καλού» και «κακού» χωροφύλακα θυμίζουν οι «διαφωνίες» Πέρες-Σαρόν. Μέσα σε τρεις βδομάδες θα αποχωρήσουν οι ισραηλινές δυνάμεις, δηλώνει ο «μετριοπαθής» Πέρες. «Θα παραμείνουμε μέχρι να εξοντώσουμε όλους τους τρομοκράτες», έρχεται η σειρά του «σκληρού». Και το μακελειό καλά κρατεί.

Φοροεπιδρομή και ΜΑΤ στην Αθήνα. Σ' όλο τον κόσμο οι λαοί δέχονται επιθέσεις. Η μορφή και η ένταση της βίας κάνουν τη διαφορά.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Η ΦΡΙΚΗ ΣΤΟ ΡΟΜΑΝΙ

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ: «Συγκλονιστικές ήταν οι αφηγήσεις όσων Παλαιστινίων απελευθέρωσε χθες ο ισραηλινός στρατός στην Τζενίν. Αλλου του είχαν σπάσει τη μέση, άλλου τα πλευρά, άλλου του είχαν κάψει με τσιγάρο τον αφαλό, άλλου του είχαν ανοίξει το κεφάλι με τον υποκόπανο όπλου, άλλου τα χέρια είχαν πρηστεί από τις "σύγχρονες" "χάρτινες" και "πλαστικές" αλυσίδες. Εικόνες που θύμιζαν τους φυλακισμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Γερμανών, όταν τους απελευθέρωναν, μετά τη λήξη του Β' Παγκόσμιου Πολέμου... Ανθρώπινα... κουρέλια, συγκεντρωμένα προσωρινά στο τζαμί του χωριού Ρομάνι, θα μπορούσαν να εμπνεύσουν δέκα Πικάσο να συνθέσουν εκατό πίνακες ανάλογους με την «Γκουέρνικα». Και απ' έξω, αναρτημένος ένας κατάλογος με ονόματα αγνοουμένων, όπου καθένας πήγαινε και σημείωνε αν είχε κάποια πληροφορία για τον δικό του αγαπημένο άνθρωπο, διαδικασία που μου θύμισε τις ανακοινώσεις του Ερυθρού Σταυρού, δεκαπέντε χρόνια μετά το τέλος του εμφυλίου...» (Γ. Διακογιάννης απεσταλμένος των ΝΕΩΝ).

ΓΙΑ ΑΛΛΑ! ΑΟΥΛΑΝΤΙ!: «Για Αλλα! Αουλάντι! Για Αλλα! Αουλάντι!: (Ω, Θεέ μου... Τα παιδιά μου! Ω, Θεέ μου! Τα παιδιά μου!). Με τη μαντίλα της να έχει γλιστρήσει προς τα πίσω, νυχιάζοντας τα μάγουλα και τραβώντας τα μαλλιά, αλλόφρων μέσα στο σπαραγμό της, η μεσόκοπη Παλαιστίνια μάταια αναζητεί μέσα στο πλήθος τούς αγαπημένους γιους ή, έστω, νέα τους. Τριγύρω της, μέσα και έξω από το τζαμί στον κεντρικό δρόμο της Ρομάνα, του μικρού χωριού δίπλα ακριβώς στη μισοκατεστραμμένη Τζενίν, εκατοντάδες ενσαρκώσεις της ανθρώπινης απόγνωσης συνωστίζονται. Ανδρες, νέοι οι περισσότεροι, όλοι από το προσφυγικό στρατόπεδο της Τζενίν...» (Ντίνα Βαγενά απεσταλμένη της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ ΣΕ Ι.Χ., ΦΩΣ, ΝΕΡΟ, ΑΚΙΝΗΤΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ - ΣΟΚ ΜΕ ΑΔΙΚΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΜΕ ΘΥΜΑΤΑ «ΜΕΣΑΙΟΥΣ» - ΦΟΡΟΑΠΑΛΛΑΓΕΣ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΧΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 15 ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΕ ΦΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η κυβέρνηση εκδικείται μισθωτούς, συνταξιούχους, μικρομεσαίους - ΕΛΕΟΣ.

ΧΩΡΑ: ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΠΛΟΥΣΙΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΝ 9.000 ΕΥΡΩ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΡΟ-ΔΑΓΚΑΝΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ.

ΕΣΤΙΑ: 206 ΣΕΛΙΔΕΣ ΓΕΜΑΤΕΣ ΦΟΡΟΥΣ!

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: 22 ΡΙΖΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: 24ΩΡΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΜΙΣΘΟΙ 2 ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ.

ΑΥΓΗ: ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΣ Ο ΣΑΡΟΝ ΕΠΙΜΕΝΕΙ ΣΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΘΑ ΒΡΥΚΟΛΑΚΙΑΣΟΥΝ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΟΙ ΑΤΑΦΟΙ ΝΕΚΡΟΙ!..

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΜΟΝΙΜΟΙ 20.000 ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΝΟΜΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΤΑ 'ΣΠΑΣΑΝ ΣΗΜΙΤΗΣ - ΛΑΛΙΩΤΗΣ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Αν ήθελε η ΕΕ: «Το Ισραήλ εξαρτάται πολύ περισσότερο από τις εμπορικές του συναλλαγές με την Ευρώπη από ό,τι με τις ΗΠΑ. Το ήμισυ, σχεδόν, των εισαγωγών του Ισραήλ προέρχεται από την ΕΕ, έναντι του 20% από τις ΗΠΑ. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ισραηλινών εξαγωγών έχει προορισμό την Ευρώπη... Η Ευρώπη έχει λοιπόν εδώ ένα σημαντικό μέσο πίεσης. Το Ισραήλ έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ. Αν η συμφωνία αυτή ανασταλεί, αν δηλαδή η ευρωπαϊκή αγορά κλείσει προσωρινά για αυτό, το Ισραήλ δε θα μπορέσει να επιβιώσει ούτε δύο μήνες!». (Κλοντ Σεϊσόν, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας - ΛΕ ΦΙΓΚΑΡΟ - ΝΕΑ).

Αυτοκρατορία: «Από τη στιγμή της κατάρρευσης του κομμουνισμού, στην Ουάσιγκτον άρχισε να επικρατεί η αντίληψη ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ασκήσουν την εξουσία τους ως αυτοκρατορία άνευ αντιπάλου. Υποστηρίζεται ότι αυτός είναι ο τρόπος για να επιτευχθεί σταθερότητα στη διεθνή κοινωνία και επιλυθούν τα προβλήματα της τρομοκρατίας, των απείθαρχων κρατών, των όπλων μαζικής καταστροφής κ.ο.κ. Στρατιωτική αυτοκρατορία οι ΗΠΑ ήδη έχουν. Υπό την αυστηρά στρατιωτική έννοια, κυριαρχούν στον κόσμο. Η κυβέρνηση Μπους ως τώρα δεν κατόρθωσε να κάνει τίποτε για τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, όπου οι ΗΠΑ εντοπίζουν δύο από τα πιο σημαντικά εθνικά (!) συμφέροντά τους: ένα στρατηγικό συμφέρον είναι το πετρέλαιο και ένα πολιτικό συμφέρον είναι η ασφάλεια του Ισραήλ... Οι προτάσεις αυτοκρατορίας που προσφέρονται σήμερα δεν είναι λογικές, είναι όμως ενδεικτικές. Η πολιτική τάξη και η γραφειοκρατία έχουν αποκτήσει εξάρτηση από τη διεθνή ισχύ. Θέλουν περισσότερη. Το ερώτημα είναι αν ο λαός θα τους ακολουθήσει» (Ουίλιαμ Πφαφ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ ΤΑΪΜΣ - ΒΗΜΑ).

Φόβος: «Ο μεγάλος μου φόβος είναι ότι ο Πάουελ ενδεχομένως θα πιέσει τον Αραφάτ να υπογράψει κάτι το οποίο δεν μπορεί να εφαρμόσει...». (Γιόσι Μπεϊλίν, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, στα ΝΕΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ