ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Απρίλη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΖΕΝΙΝ
Εικόνες φρίκης και θηριωδίας

Αραγε πόσοι απόμειναν από τους 15.000 «ελεύθερους πολιορκημένους» του προσφυγικού καταυλισμού της Τζενίν, που αντιστάθηκαν για 9 ολόκληρες μέρες απέναντι στην πολεμική μηχανή του Ισραήλ;

Θα περάσουν μέρες, ίσως και χρόνια για να μάθουμε, αφού σε ανάλογες επιχειρήσεις πραγματικής γενοκτονίας, ακολουθεί εκτός από το προσκλητήριο των νεκρών και το προσκλητήριο των αγνοουμένων.

Υπερβολή; Μάλλον όχι. Αμέσως μετά την πόρθηση του προσφυγικού καταυλισμού, που έγινε εφικτή μετά από ανελέητους βομβαρδισμούς, ανατινάξεις ολόκληρων πολυκατοικιών και ισοπέδωση από τις μπουλντόζες, οι πρώτοι δημοσιογράφοι, γιατροί και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων που πλησίασαν στα περίχωρα, οι εικόνες που μεταφέρουν μιλούν από μόνες τους και αποκαλύπτουν τα ψήγματα μόνο, αυτής της πολιορκίας που θα μείνει σίγουρα στην Ιστορία ως μία από τις φρικιαστικότερες σφαγές.

Σύμφωνα με Ελληνες δημοσιογράφους που κατόρθωσαν να φτάσουν, και έγιναν αυτόπτες μάρτυρες των αποτελεσμάτων των ισραηλινών επιχειρήσεων, σκάβονται μεγάλοι λάκκοι που χρησιμοποιούνται σαν ομαδικοί τάφοι των Παλαιστινίων, ενώ για πολλούς κάτι τέτοιο δε χρειάζεται αφού έχουν καταπλακωθεί από τα συντρίμμια των σπιτιών τους. Τραυματίες ακόμα αργοπεθαίνουν στους δρόμους. Φαίνεται ότι ο καταυλισμός πάει για ισοπέδωση, αλλά κανείς δε γνωρίζει με βεβαιότητα τίποτα, όπως είναι φυσικό.

Σε διάφορα γειτονικά χωριά που έχουν μεταφερθεί πρώην αιχμάλωτοι που κρατήθηκαν 4 και 5 μέρες από τον ισραηλινό στρατό, οι καταγγελίες για τις βαναυσότητες και τις φρικαλεότητες του ισραηλινού στρατού, δε χρειάζονται καν να γίνονται. Οι εικόνες των ανθρώπων μιλούν από μόνες τους. Χτυπημένοι, με σπασμένα πλευρά, με διάσπαρτα σημάδια στο σώμα και κυρίως στο σβέρκο, από τσιγάρα που οι Ισραηλινοί στρατιώτες έσβηναν πάνω τους.

Περιπολώντας στη Βηθλεέμ έξω από το ναό της Γέννησης

Associated Press

Περιπολώντας στη Βηθλεέμ έξω από το ναό της Γέννησης
Σύμφωνα με την Ελένη Καλογεροπούλου, ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο ισραηλινός στρατός βιντεοσκοπεί όλες τις επιχειρήσεις και από τις εικόνες που μετέδωσε η ισραηλινή τηλεόραση και αναγκάστηκε να τις αποσύρει μέσα σε 15 λεπτά, Ισραηλινός στρατιώτης προσπαθεί να εισέλθει μέσα σε ένα σπίτι. Προσπαθεί να σπάσει την πόρτα, χωρίς επιτυχία. Ρίχνει μέσα μία χειροβομβίδα και όταν πια η επιχείρηση έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία, τα ισραηλινά στρατεύματα που εισήλθαν, βρήκαν μέσα νεκρή μία έγκυο γυναίκα.

Οι ιστορίες τρόμου συνεχίζονται. Σύμφωνα με την οργάνωση LAW, 548 άντρες έχουν στοιβαχτεί από τους Ισραηλινούς στρατιώτες στο σημείο ελέγχου του Σάλεμ, μετά τη σύλληψή τους ή τη διαφυγή τους από την Τζενίν. Αλλοι 160 άντρες στοιβάζονται ολόγυμνοι και αλυσοδεμένοι έξω από το Σίμπα.

Ενας Παλαιστίνιος, μέλος της υπηρεσίας αρωγής προσφύγων του ΟΗΕ, UNRWA, κρατήθηκε για τρεις μέρες σε ένα σημείο ελέγχου, χωρίς τροφή και εξαναγκαζόταν διά της βίας να πίνει τα ούρα των Ισραηλινών στρατιωτών. Η δεξιά πλευρά του προσώπου του έχει παραλύσει από τα βασανιστήρια που υπέστη, τη στιγμή της ανάκρισής του αφού οι Ισραηλινοί έλεγαν ότι όλα τα μέλη της UNRWA είναι κατάσκοποι της Χεζμπολά. Το σπίτι του που τυλίχτηκε στις φλόγες κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων αλλά σώθηκε εξαιτίας της παρέμβασης των πυροσβεστών, τελικά βομβαρδίστηκε από ένα ελικόπτερο Απάτσι. Αυτή τη στιγμή δεν ξέρει τι έχει απογίνει η οικογένειά του. Οπως και μία μάνα που στους πρώτους καταλόγους των επιζώντων αναζητά τον άντρα της και τα τέσσερα αγόρια της...

Ο Α. Σαρόν πήγε στην Τζενίν να δει την ολοκλήρωση του εγκλήματος

Associated Press

Ο Α. Σαρόν πήγε στην Τζενίν να δει την ολοκλήρωση του εγκλήματος
Ενας οδηγός ασθενοφόρου της Ερυθράς Ημισελήνου, συνελήφθη γιατί έδινε τροφή σε 200, κυρίως γυναικόπαιδα για 3 ημέρες. Οταν η τροφή τελείωσε και οι 200 κατευθύνθηκαν προς την ανατολική Τζενίν, συνελήφθησαν σε ένα σημείο ελέγχου και οι στρατιώτες εξανάγκασαν πολλές γυναίκες αλλά και άντρες να ξεγυμνωθούν.

Σύμφωνα τέλος, με το Κέντρο Mezan, οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο ισραηλινός στρατός κυριολεκτικά ισοπέδωσε ένα ολόκληρο τμήμα του προσφυγικού καταυλισμού, πιθανά με τους ανθρώπους μέσα, προκειμένου να μπορέσει να εισέλθει και στο υπόλοιπο. Οταν οι μάχες μεταξύ του ισραηλινού στρατού και των Παλαιστινίων σταμάτησαν και έπεσε η πόλη, αφού τελείωσαν τα πυρομαχικά των Παλαιστινίων, άοπλοι άντρες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν επί τόπου με συνοπτικές διαδικασίες.

Ολα αυτά, τα φρικαλεώδη, πριν ακόμη υπάρξει πρόσβαση στην Τζενίν...

Οι κηδείες των Παλαιστινίων μετατρέπονται σε μαζικές εκδηλώσεις

Associated Press

Οι κηδείες των Παλαιστινίων μετατρέπονται σε μαζικές εκδηλώσεις
Νεαρός Παλαιστίνιος περνάει μπροστά από τα τανκς

Associated Press

Νεαρός Παλαιστίνιος περνάει μπροστά από τα τανκς
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΑΟΥΕΛ
Στην κόψη του ξυραφιού

ΜΑΔΡΙΤΗ - ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΤΖΕΝΙΝ.-

Ο «χαρισματικός», η «περιστερά» του Λευκού Οίκου, βρίσκεται από χθες στο βράδυ στο Ισραήλ, ενώ οι καταστροφικές και αιμοσταγείς επιχειρήσεις του Ισραήλ συνεχίζονται χωρίς διακοπή. Το γεγονός αυτό και η στάση της κυβέρνησης Σαρόν, «μη συμμόρφωσης» προς τις εκκλήσεις των ΗΠΑ για άμεσο τερματισμό των επιχειρήσεων και αποχώρηση από τα Παλαιστινιακή Εδάφη, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τους αναλυτές, την πρωτοβουλία του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας να υπερνικήσει τη βία και να οδηγήσει στην εκτόνωση της κρίσης. Μία πρωτοβουλία όμως που ουδείς δε γνωρίζει το περιεχόμενό της και πολύ περισσότερο την αποτελεσματικότητά της.

Ο φορέας αυτής της πρωτοβουλίας, ο Κόλιν Πάουελ, που έφτασε αργά χτες το βράδυ στο Τελ Αβίβ, προερχόμενος από το Αμμάν, την πρωτεύουσα της Ιορδανίας, όπου πραγματοποίησε ολιγόωρη στάση και δείπνησε με το μονάρχη Αμπντάλα ΙΙ, θα συναντηθεί τόσο με τον Αριέλ Σαρόν, το πρόσωπο του οποίου αρχίζει να συγκεντρώνει την οργή των Αμερικανών, αλλά και με τον Γιάσερ Αραφάτ, το Σάββατο.

«Οι επιχειρήσεις δε σταματούν την τρομοκρατία»

Ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λίγο πριν την αναχώρησή του χτες από τη Μαδρίτη, κατά διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Ρώσο ομόλογό του Ιγκόρ Ιβανόφ, ολοκληρώνοντας την 36ωρη επίσκεψή του στη Μαδρίτη, δήλωσε ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ δεν πρόκειται να επιλύσουν το πρόβλημα της τρομοκρατίας και πρόσθεσε ότι ενημέρωσε τον Σαρόν για την απόφασή του να συναντήσει τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αραφάτ. Ισως, όταν θα έρθει η στιγμή που οι ΗΠΑ πάλι θα επιτίθενται κατά μιας χώρας με πρόσχημα την τρομοκρατία, κάποιος θα πρέπει να θυμίσει τον Πάουελ και στους άλλους Αμερικανούς αξιωματούχους αυτή τη δήλωση.

Εν συνεχεία, ο Πάουελ τόνισε ότι «είτε αποσυρθεί το Ισραήλ σήμερα» από τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, «είτε αποσυρθεί αργότερα, το πρόβλημα ενός λαού που αξιώνει μία διαπραγματευτική διαδικασία, που θα οδηγήσει στην ειρήνη, θα εξακολουθεί να υφίσταται»... και ότι «η διαδικασία αυτή θα πρέπει να οδηγήσει σε αυτό που ζητούν οι Παλαιστίνιοι: ένα κράτος όπου θα μπορούν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους, να αποφασίζουν για το μέλλον τους και να ζουν στο πλάι του Ισραήλ»... «Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή είναι εμπόδιο στην επίτευξη αυτού του τελικού στόχου», κατέληξε ο Πάουελ.

«Εχουμε μία δουλιά να τελειώσουμε»

Ωστόσο, παρά τις δηλώσεις ίσως και τις προθέσεις του Πάουελ, η στάση της κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αυτή που θα κρίνει την έκβαση της πρωτοβουλίας. Και μέχρι στιγμής, οι δηλώσεις μάλλον ρίχνουν στο πυρ το εξώτερο τις «ελπίδες».

«Θα πούμε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών ότι η στρατιωτική μας επιχείρηση θα πρέπει να φτάσει ως το τέλος, γιατί αν υποχρεωθούμε να επέμβουμε και πάλι αργότερα στην περιοχή, αυτό θα μας κοστίσει πολύ ακριβά» δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ο Ισραηλινός υπουργός Ανευ Χαρτοφυλακίου Ιτζχάκ Λεβί, που ανήκει στο ακροδεξιό Εθνικό Θρησκευτικό Κόμμα (PNR) και πρόσθεσε ότι «οι Αμερικανοί είναι φίλοι μας και μεταξύ των φίλων δεν υπάρχουν εντολές, αλλά συζήτηση».

Παράλληλα, λίγες ώρες πριν την άφιξη Πάουελ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν δήλωσε πως ο ισραηλινός στρατός θα παραμείνει στις παλαιστινιακές πόλεις όσο δεν παραδίδονται οι τρομοκράτες. «Προειδοποίησα τους Αμερικανούς πως ο ισραηλινός στρατός δε θα αποχωρήσει από τη Βηθλεέμ, την Τζενίν, τη Ναμπλούς και τη Ραμάλα, όσο οι τρομοκράτες που βρίσκονται εκεί δεν παραδίδονται», τόνισε ο Σαρόν, ενώ τις επανέλαβε και μάλιστα με πιο σκληρό τρόπο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τζενίν, λέγοντας προς τους στρατιώτες που πήραν μέρος στη σφαγή ότι «θα συνεχίσουμε τη δράση μας κατά της τρομοκρατίας, και της υποδομής της» και ότι ο στρατός έχει «μία δουλιά να τελειώσει».

Αναφορικά με τη «δουλιά», ο υπουργός Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες, δήλωσε ότι ο στρατός θα αποχωρήσει από τα παλαιστινιακά εδάφη μέσα σε τρεις εβδομάδες, όμως τόνισε ότι η ισραηλινή κυβέρνηση είναι ανοιχτή στις συμβουλές του Κόλιν Πάουελ σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της αποχώρησης. Σε συνέντευξή του στο NBC ο Πέρες τόνισε ότι το Ισραήλ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη το αίτημα του Προέδρου Μπους και «δεν παίζει».

Εντονη δυσφορία στις ΗΠΑ

Δε χρειάζεται να πείσει κανέναν ο Σιμόν Πέρες, γιατί όλος ο πλανήτης έχει πια καταλάβει ότι το Ισραήλ σίγουρα δεν παίζει. Αυτό μέχρι και οι Αμερικανοί το έχουν καταλάβει, ενώ η δυσφορία είναι τόσο έντονη, αναφορικά κυρίως ως προς την πιθανότητα όλη η «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» να τιναχτεί στον αέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ουάσιγκτον, το Εθνικό Συμβούλιο των ΗΠΑ αναμένεται να συνεδριάσει εντός των ημερών για να επανεξετάσει την πολιτική των ΗΠΑ έναντι του Ισραήλ, μία εξέλιξη δυσοίωνη, σύμφωνα με τους αναλυτές, η οποία όμως έχει το «πράσινο φως» από τον Πρόεδρο Μπους.

Επισήμως τώρα, «ο υπουργός Εξωτερικών νομίζω ότι θα συναντηθεί με τον κ. Αραφάτ το Σάββατο», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Αρι Φλέισερ και πρόσθεσε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι πρωτεύον ο Πρόεδρος Αραφάτ να προβεί σε δημόσιες δηλώσεις καταγγελίας των επιθέσεων αυτοκτονίας και άλλων μορφών τρομοκρατίας, να καταγγείλει τη βία ως πολιτικό όργανο και να επαναλάβει τη δέσμευσή του στις διαπραγματεύσεις, που είναι και ο μόνος δρόμος για να επιτευχθεί μια επίλυση της κρίσης».

Ενα ακόμη ζήτημα που άπτεται της συνάντησης με τον Αραφάτ είναι και το ζήτημα της ασφάλειας του Πάουελ. Η απροθυμία των ισραηλινών αρχών να συνεργαστούν με τους πράκτορες της CIA, που ήδη έχουν καταφτάσει, προκαλεί το λιγότερο πονοκέφαλο στην αμερικανική κυβέρνηση. Εάν όχι την οργή.

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ - ΑΙΓΥΠΤΟΣ
«Το Ισραήλ επιτίθεται και σε ιερά μνημεία»

ΚΑΪΡΟ.-

Ο Γιάσερ Αραφάτ εξακολουθεί να βρίσκεται περικυκλωμένος από τους πάνοπλους Ισραηλινούς στρατιώτες στο μισοκατεστραμμένο αρχηγείο του στη Ραμάλα, αλλά χτες, με τη βοήθεια ενός τηλεφώνου, μίλησε σε ένα συγκεντρωμένο πλήθος που είχε κατακλύσει για να τον ακούσει στον καθεδρικό ναό Αμπάσιγια στο Κάιρο, την πρωτεύουσα της Αιγύπτου. Ο Παλαιστίνιος ηγέτης είπε ότι θα προστατεύσει τα μνημεία των Ιερών Τόπων και αποκάλεσε τις επιθέσεις κατά του Ναού της Γεννήσεως «έγκλημα».

«Εμείς οι Παλαιστίνιοι θα πεθάνουμε αμυνόμενοι... η Ισραηλινή κατοχή ξεφεύγει από κάθε όριο. Επιτίθεται όχι μόνο κατά των παιδιών μας, των γυναικών μας... αλλά και κατά των Χριστιανικών και Μουσουλμανικών μας μνημείων. Η επίθεση που συνεχίζεται σήμερα κατά του Ναού της Γεννήσεως είναι ένα έγκλημα... θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τους ναούς», είπε ο Αραφάτ στο πλήθος των θρησκευτικών ηγετών, των πολιτικών προσώπων, των καλλιτεχνών και των τοπικών αρχόντων που συγκεντρώθηκαν για να τον ακούσουν. Στην εκδήλωση, την Εθνική Διάσκεψη Υποστήριξης στον Παλαιστινιακό Λαό, παρέστησαν οι επικεφαλής της Κοπτικής Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αιγύπτου και ο Μέγας Σεΐχης της Αιγύπτου, αλλά και ο παλαιστίνιος υπουργός Ναμπίλ Σάαθ.

ΗΠΑ
Εξωση στην αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Τζερούσαλεμ Ποστ από την Ουάσιγκτον αναφέρει ότι η (ανεπίσημη, αφού η Παλαιστίνη δεν είναι ακόμη κράτος) αποστολή της Παλαιστινιακής Αρχής υπέστη έξωση από τα γραφεία της στην αμερικανική πρωτεύουσα. Εκπρόσωπος της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης δήλωσε ότι η εταιρία Κούσμαν & Ουέικφιλντ, η οποία της ενοικίαζε το γραφείο, που λειτουργούσε ως de facto διπλωματική αποστολή των Παλαιστινίων στην Οδό Κ, πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο, προέβη στην έξωση «για πολιτικούς λόγους», χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την «καθυστέρηση καταβολής ενοικίων».

Την ίδια ώρα υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια Αμερικανών πολιτικών φίλα προσκείμενων προς το Ισραήλ, να πειστεί ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους να μην επιτρέψει το άνοιγμα νέου γραφείου της Παλαιστινιακής Αρχής στην αμερικανική πρωτεύουσα, διότι, όπως λένε, ο Γιάσερ Αραφάτ«δεν τίμησε τις υποσχέσεις του».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε ενημερωθεί τουλάχιστον μια βδομάδα πριν την απόφαση της έξωσης. Εκπρόσωπος είπε πάντως ότι δεν πρόκειται για «αποτέλεσμα κινήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης», αν και παραδέχτηκε πως δεν έγινε καμία προσπάθεια αποτροπής της.

ΤΥΝΗΣΙΑ
«Βομβιστική επίθεση» ή τραγικό δυστύχημα;

ΤΥΝΙΔΑ.- Σε βομβιστική επίθεση αποδίδουν οι Ισραηλινοί την έκρηξη που σημειώθηκε χτες σε συναγωγή της νήσου Τζέρμπα της Τυνησίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πέντε άτομα και να τραυματιστούν άλλα είκοσι, ανάμεσά τους αρκετοί Γερμανοί τουρίστες.

Στην αιτία της έκρηξης αναφέρθηκε χτες βράδυ ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Εμάνουελ Νασόν, ο οποίος εντούτοις απέφυγε να διευκρινίσει την πηγή προέλευσης των πληροφοριών του Τελ Αβίβ «περί απροκάλυπτης αντισημιτικής βομβιστικής επίθεσης». Ωστόσο, σύμφωνα με Τυνήσιους αξιωματούχους, η έκρηξη προκλήθηκε, όταν βυτιοφόρο που μετέφερε φυσικό αέριο έπεσε πάνω στον τοίχο της συναγωγής. Το τηλεοπτικό δίκτυο αλ-Τζαζίρα του Κατάρ μετέδωσε πως τη συγκεκριμένη ώρα βρίσκονταν μέσα στο κτίριο περίπου 50 άνθρωποι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ