Η αναμενόμενη από πολλούς παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου, εκτός φυσικά από τις λεκτικές του αναφορές με τις οποίες συνήθως ενημερώνει την οικουμένη για τα οράματά του, ήρθε... αλλά επί της ουσίας δεν προσέδωσε τίποτα περισσότερο από τα ήδη γνωστά, καθώς πολλάκις έχει πει ότι προσβλέπει στη δημιουργία ενός παλαιστινιακού κράτους. Ισως το μοναδικό στοιχείο που παρουσιάζει ενδιαφέρον και έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αποστολή του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Κόλιν Πάουελ, στη Μέση Ανατολή την ερχόμενη βδομάδα, με μία πρόταση πιθανόν για επανέναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου. Αξιοσημείωτο είναι πως μία ώρα μετά το διάγγελμα Μπους, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν, ανακοίνωσε ότι «υποχωρεί» και επιτρέπει στον Αντονι Ζίνι, τον Αμερικανό διαμεσολαβητή, να δει τον Γιάσερ Αραφάτ!
«Η βία δεν μπορεί να συνεχιστεί». Με τα λόγια αυτά άνοιξε χτες ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, το αναπάντεχο και μη αναμενόμενο (δημοσιογραφικά) διάγγελμά του για το Μεσανατολικό και με αυτή την εισαγωγή κάλεσε αφ' ενός τους Ισραηλινούς να σταματήσουν τις εισβολές στις παλαιστινιακές περιοχές, ζήτησε δε να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ από τις πόλεις που έχουν πρόσφατα καταλάβει στη Δυτική Οχθη, ενώ αναφερόμενος στον Γιάσερ Αραφάτ, τον κατηγόρησε ότι έχει προσωπική ευθύνη, «διέψευσε τις ελπίδες του ίδιου του λαού του» με την ανικανότητά του να σταματήσει τους κομάντος αυτοκτονίας, οι οποίοι, κατά τον Μπους, «δεν είναι μάρτυρες, αλλά δολοφόνοι» και τόνισε ότι οι βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας «τινάζουν στον αέρα τις ελπίδες τους για τη δημιουργία δικού τους κράτους».
Ο Μπους επανέλαβε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, πρόσθεσε όμως: «Για να τεθούν τα θεμέλια της μελλοντικής ειρήνης, ζητώ από το Ισραήλ να σταματήσει τις εισβολές του στις ελεγχόμενες από τους Παλαιστίνιους περιοχές και να αρχίσει την αποχώρηση από τις πόλεις αυτές που πρόσφατα κατέλαβε».
Επίσης, κάλεσε το Ισραήλ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερ», να δείξει κατανόηση στα σημεία ελέγχου και στα περάσματα στα σύνορα, «ώστε να μην εξευτελίζει σε καθημερινή βάση τους αθώους Παλαιστινίους». Επίσης είπε ότι «το Ισραήλ θα πρέπει άμεσα να δράσει προκειμένου να χαλαρώσει τον αποκλεισμό και να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση ώστε οι αθώοι Παλαιστίνιοι να μπορούν να επιστρέψουν στη δουλιά τους»!
Ο Μπους στην ομιλία του, που έγινε στον κήπο του Λευκού Οίκου και ακολούθησε τις εντονότατες διεθνείς επικρίσεις για το ρόλο των ΗΠΑ, δήλωσε, επίσης, ότι η Συρία και το Ιράν πρέπει να «μείνουν έξω» από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή για να αποφευχθεί η επέκτασή της.
Το σημαντικότερο όμως όλων είναι ότι ανακοίνωσε την αποστολή την επόμενη βδομάδα του Κόλιν Πάουελ στη Μέση Ανατολή και ζητεί από το Ισραήλ να σταματήσει τις εισβολές του και, κατ' αυτόν τον τρόπο, να προσπαθήσει να αποκλιμακώσει τη βία ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους. Σύμφωνα με τον Μπους, ο Πάουελ αναμένεται να κινηθεί με βάση το πρόσφατο ψήφισμα 1402 του Συμβουλίου Ασφαλείας και στόχο την εφαρμογή των σχεδίων Τένετ και Μίτσελ. Η κίνηση του Αμερικανού Προέδρου χαρακτηρίζεται «αναγκαία», μετά τη δραματική επιδείνωση της κατάστασης, αλλά και «πολιτικά ριψοκίνδυνη», καθώς ο Πάουελ μεταβαίνει στην εύφλεκτη περιοχή χωρίς καμία διαβεβαίωση από τα εμπλεκόμενα μέρη, και κυρίως το Ισραήλ, ότι θα συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις του Προέδρου Μπους, ειδικά μετά την πρώτη αντίδραση και των δύο πλευρών, που ήταν η απόρριψη της πρωτοβουλίας.
Πάντως, ο Μπους δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, επαναλαμβάνοντας πάντως ότι αυτό μπορεί να υπάρξει ως βιώσιμη οντότητα μόνο δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ, που θα είναι αναγνωρισμένο από τον αραβικό κόσμο. Πρόσθεσε ότι η λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα 242 και 338 των Ηνωμένων Εθνών, με άλλα λόγια, στην πρόταση της Σαουδικής Αραβίας όπως υιοθετήθηκε πρόσφατα από τον Αραβικό Σύνδεσμο, δηλαδή το Ισραήλ να επιστρέψει στα εδάφη που κατείχε πριν το 1967!
Πολιτικοί παρατηρητές στην Ουάσιγκτον τόνιζαν ότι μια τόσο ξεκάθαρη έκκληση από τις ΗΠΑ, που είναι ο στενότερος σύμμαχος του Ισραήλ, δεν μπορεί να απορριφθεί, τονίζοντας πως «ο Σαρόν δεν ενδιαφέρεται για το τι λένε οι αραβικές χώρες αλλά ούτε και οι Ευρωπαίοι. Δε συμβαίνει το ίδιο και με τις ΗΠΑ. Οταν μιλά η Ουάσιγκτον, κάθε χώρα, και ειδικότερα το Ισραήλ, δεν μπορεί παρά να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη τις θέσεις που εκφράζει».
Μάλιστα, σύμφωνα με αναλυτές αλλά και αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, η αποστολή Πάουελ θα γίνει περιοδεία καθώς ξεκινά από την Ευρώπη, όπου θα συναντηθεί με τους ομολόγους του της Ισπανίας, της Γερμανίας και της Βρετανίας, και κατόπιν θα κατευθυνθεί στη Μέση Ανατολή, όπου όμως δε θα μεταβεί μόνο στο Ισραήλ, αλλά και σε άλλες χώρες της περιοχής, προκειμένου να προωθήσει την πρωτοβουλία του, καθώς, σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι ΗΠΑ θα ήθελαν μια έναρξη του ειρηνευτικού διαλόγου το συντομότερο δυνατόν. Ωστόσο, επισήμως περισσότερες λεπτομέρειες για την αποστολή Πάουελ δεν έχουν γίνει γνωστές ούτε καν μέσω των διαρροών.
Σημειώνεται ότι, όπως τουλάχιστον αναφέρει το «Ρόιτερ», το διάγγελμα Μπους και η απόφαση για την αποστολή Πάουελ πραγματοποιήθηκαν αμέσως μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός Πρόεδρος με τον προεδρεύοντα της ΕΕ Ισπανό πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ.
Δύο Παλαιστίνιοι δεμένοι με αλυσίδες και πεσμένοι στα γόνατα και πίσω τους δύο άλλοι διαδηλωτές, που φορούσαν κράνη του ναζιστικού στρατού, ήταν η πιο χαρακτηριστική στιγμή της χτεσινής κινητοποίησης. Με αυτό το δρώμενο, αλλά και με τα συνθήματα που έγραφαν στα πανό και τις πικέτες τους, οι συγκεντρωμένοι θέλησαν να δηλώσουν προς τους Ισραηλινούς: Μην κάνετε τα εγκλήματα που σας έκαναν.
Μεταξύ των διαδηλωτών, βρέθηκε ο δήμαρχος Καισαριανής Γ. Κατημερτζής, ο οποίος τόνισε την ανάγκη της μαζικής κινητοποίησης του ελληνικού λαού υπέρ του αγώνα των Παλαιστινίων, για να αποκτήσουν τη δική τους ανεξάρτητη πατρίδα, αλλά και για να ανατρέψουν τα δολοφονικά σχέδια της «νέας τάξης» στην περιοχή. «Κανείς δεν μπορεί να μένει αμέτοχος, όταν συντελούνται τέτοια εγκλήματα», υπογράμμισε ο Γ. Κατημερτζής. Στην εκδήλωση, παρευρέθηκε και ο επίτιμος δήμαρχος Καισαριανής, Π. Μακρής.
Η πολιορκία της ισραηλινής πρεσβείας ξεκινά καθημερινά στις 7 το απόγευμα και για σήμερα έχει αποφασιστεί να συμμετάσχουν φορείς από το Δήμο Αθήνας. Αύριο, Σάββατο, από Αιγάλεω, Περιστέρι, Αγία Βαρβάρα, Πετρούπολη, Ιλιον, Ζεφύρι, Αγ. Αναργύρους, Καματερό, τη Δευτέρα, 8 Απρίλη, από Αγία Παρασκευή, Χολαργό, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Ν. Φιλαδέλφεια, Ν. Ιωνία, Γαλάτσι, Καλογρέζα, Ν. Ηράκλειο και την Τρίτη από Καλλιθέα, Ταύρο, Ν. Σμύρνη, Αλιμο, Ελληνικό, Π. Φάληρο, Μοσχάτο, Επιτροπές Ειρήνης ΔΕΚΟ και Τραπεζών.
Σε βίαιη απέλαση πέντε μελών αποστολής της οργάνωσης «Γιατροί του Κόσμου», προχώρησαν χτες το πρωί οι Ισραηλινές δυνάμεις, που έφτασαν στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ.
«Είμαστε μια πενταμελής ιατρική ομάδα, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι και γιατροί άλλων ειδικοτήτων. Μετά από έκκληση των συναδέλφων μας από το νοσοκομείο της Ραμάλα, είχαμε την πρόθεση, μεταφέροντας κάποιο ιατρικό υλικό να βοηθήσουμε τους άμαχους που νοσηλεύονται εκεί. Σήμερα τα ξημερώματα η ομάδα μας έφτασε στο αεροδρόμιο του Τελ - Αβίβ, όπου με έκπληξή μας είδαμε τις ισραηλινές αρχές να αρνούνται κατηγορηματικά την είσοδό μας, να μας κατακρατούν τα διαβατήρια, να μας κρατούν εμάς τους ίδιους για περισσότερες από 2,5 ώρες, κάνοντάς μας εξευτελιστικούς και εξονυχιστικούς ελέγχους και στο τέλος βίαια μας απώθησαν προς ένα αεροπλάνο επιστροφής», δήλωσε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΛΑΝΕΤ ο Θεόφιλος Ρόζενμπεργκ, μέλος της ομάδας των «Γιατρών του Κόσμου». Και πρόσθεσε ότι «η κατάσταση είναι τέτοια, που αντικειμενικοί, αξιόπιστοι και σοβαροί μάρτυρες ενοχλούν» την κυβέρνηση του Ισραήλ.
Μαζί με τους πέντε Ελληνες γιατρούς και με το ίδιο αεροπλάνο με προορισμό την Αθήνα, απελάθηκαν και 18 Ιταλοί, μεταξύ των οποίων ένας βουλευτής και δύο γερουσιαστές. Με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο των Σπάτων, ο Βιτόριο Ανιολέτο, κατήγγειλε ότι στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ ξυλοκοπήθηκε από Ισραηλινούς αστυνομικούς. «Ο Σαρόν δε θέλει μάρτυρες για όσα κάνει στην Παλαιστίνη», συμπλήρωσε ο γερουσιαστής Τζιανφράνκο Παλιαρούλο. Οι Ιταλοί διαμαρτυρήθηκαν, επίσης, γιατί η ιταλική κυβέρνηση δεν πήρε άμεσα μέτρα προστασίας τους. Το απόγευμα χτες οι Ιταλοί αναχώρησαν για την Ιταλία.
Η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» με ανακοίνωσή της «καταδικάζει τη γενοκτονία που συντελείται από το Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού παού... εκφράζει την αγωνία της για τη σημερινή κατάσταση στα εδάφη της Παλαιστίνης και χαιρετίζει την αλληλεγγύη του ελληνικού λαού προς τον παλαιστινιακό λαό». Ακόμη, καλεί την ελληνική κυβέρνηση «να εγκαταλείψει την πολιτική των "ίσων αποστάσεων" και να ταχθεί έμπρακτα στο πλευρό των Παλαιστινίων, και τους διεθνείς οργανισμούς και κυβερνήσεις να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να πάρουν πρακτικά μέτρα για να σταματήσει η γενοκτονία». Τέλος, η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» απαιτεί «την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τα κατεχόμενα εδάφη, το σταμάτημα του σφαγιασμού των Παλαιστινίων και τη δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους».
Σε ανακοινώσεις και ψηφίσματα συμπαράστασης προς τον δοκιμαζόμενο παλαιστινιακό λαό προβαίνουν και πολλές ακόμη οργανώσεις και μαζικοί φορείς: ΕΣΗΕΑ, Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας (ΔΣΑ), «Δημοκρατική Αγωνιστική Συσπείρωση- Μαχόμενοι Δικηγόροι», Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών Αθήνας, Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, Φόρουμ Ειρήνης Νομού Ροδόπης, Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Σερβιτόρων και Εργατών Ξενοδοχείων Ν. Ζακύνθου, Επιτροπή Ειρήνης και Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη Νομού Σερρών, Αντιπροσωπευτική Επιτροπή Ηθοποιών ΚΘΒΕ-ΣΕΗ, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου», Σύλλογος Παρασκευαστών (ΕΔΤΠ) Πανεπιστημίου Αθηνών και Εξωραϊστικός & Πολιτιστικός Σύλλογος Πλάκας «Ο Παρθενώνας».